Voor onze terreurbestrijders lijkt diversiteit belangrijker dan professionaliteit. Dat is levensgevaarlijk
Voor De Telegraaf was het op 14 december het nieuws van de dag en dus stond het pontificaal en in hoofdletters op de voorpagina: ‘BEVEILIGING BIJ NCTV FAALT’. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de Nationale Politie zijn zo lek als een mandje, concludeerde de krant onder verwijzing naar een vernietigend rapport van de Auditdienst Rijk (ADR):
‘Medewerkers bij de NCTV konden staatsgeheimen downloaden, printen en in persoonlijke mappen stoppen. Ook bij de politie was de drempel laag om bij geheime informatie te komen. Het verzamelen of meenemen van staatsgeheime of vertrouwelijke informatie is relatief eenvoudig en wordt niet door monitoring gesignaleerd, aldus het rapport. Dat vermeldt dat er van zo’n tweehonderd usb-sticks van de NCTV met vertrouwelijke of geheime informatie niet duidelijk is waar ze zijn gebleven.’
Broddelwerk dus van het allerlaagste allooi. Hoe is zoiets in hemelsnaam mogelijk in een land dat volgens premier Dick Schoof – tussen 2013 en 2018 zélf Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid – in toenemende mate wordt bedreigd door ‘statelijke en niet-statelijke actoren’ en waar we ons, bijvoorbeeld met het in huis halen van een noodpakket, moeten voorbereiden op ‘onzekere tijden’?
Grote paniek
Aanleiding voor het onderzoek van de ADR was de spionagerel rond topambtenaar Abderrahim el M. (65), een Rotterdammer van Marokkaanse afkomst. Deze tolk en analist van de NCTV en het informatieknooppunt Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) bij de Landelijke Eenheid van de politie werd in oktober 2023 opgepakt op verdenking van het lekken van enorme hoeveelheden staatsgeheimen aan de Marokkaanse geheime dienst.
In de top van de NCTV en de politie heerste na de arrestatie van El M. ‘grote paniek’, meldden de media toen. Maar zou het echt een complete verrassing zijn geweest?
Al in 1997, toen El M. en andere burgers met een migratieachtergrond nog door het leven gingen als ‘etnisch-culturele minderheden’ of ‘allochtonen’, publiceerde het Interregionaal Rechercheteam Noord- en Oost-Nederland een rapport waarin werd gewaarschuwd voor het gevaar van niet-autochtone tolken. In het rapport werden dertien gevallen van lekkende ‘etnische’ vertalers opgesomd, die grote schade aanrichtten aan diverse opsporingsonderzoeken van de politie. Allochtone tolken, zo luidde de slotconclusie, zijn extra kwetsbaar voor chantage, omdat zij dikwijls uit dezelfde gemeenschap komen als de leden van criminele organisaties.
Het klonk heel aannemelijk, maar op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakte de waarschuwing weinig indruk. Dat werd duidelijk in 2004, toen de kranten melding maakten van de aanhouding van de 34-jarige Nijmegenaar Outman ben A., een in Marokko geboren AIVD-tolk. Het gerechtshof oordeelde in 2007 dat hij staatsgeheime documenten had overhandigd aan leden van de Hofstadgroep. Dat was het Haagse terreurnetwerk rond de Nederlands-Marokkaanse Mohammed Bouyeri, beter bekend als de moordenaar van Theo van Gogh. Het leverde Ben A. vier jaar gevangenisstraf op.
‘Afspiegeling van de samenleving’
Toenmalig AIVD-baas Sybrand van Hulst deed alsof zijn neus bloedde en weigerde lessen te trekken. ‘Juist voor een dienst als de AIVD, die midden in de samenleving staat, is het van groot belang dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de bevolking’, hield hij vol.
Diversiteit boven professionaliteit: laten we maar niet uitsluiten dat na Outman ben A. ook Abderrahim el M. van die politiek correcte dwaling heeft geprofiteerd. Want wie was ook alweer de hoogste baas van El M. bij de NCTV? Inderdaad, Pieter-Jaap Aalbersberg. In 2021 was hij in NRC nog vol lof over zijn lekkende Marokkaanse medewerker. In zijn vorige functie als chef van het Amsterdamse politiekorps (2011-2019) was dezelfde Aalbersberg de aanjager bij uitstek van diversiteitsbeleid. De helft van de nieuwe hoofdstedelijke agenten diende een migratieachtergrond te hebben, zei hij in 2017. Ook pleitte hij voor het toestaan van het dragen van hoofddoeken door vrouwelijke politieagenten.
Geen risicogroepen
Het is vloeken in de woke-kerk, maar het wordt hoog tijd dat onze terreurbestrijders hun malle diversiteitsgeloof aan de wilgen hangen. Het is nu vaak genoeg fout gegaan. Het personeelsbestand van de NCTV en de AIVD moet geen ‘afspiegeling van de bevolking’ zijn, maar dient te bestaan uit mensen die streng zijn geselecteerd op professionaliteit en betrouwbaarheid en die niet behoren tot de inmiddels overbekende risicogroepen.
Leuker kunnen onze geheime diensten het niet maken, wel veiliger.
Roelof Bouwman is columnist en adjunct-hoofdredacteur van Wynia’s Week. Hij schrijft over politiek, geschiedenis en media.
Wynia’s Week verschijnt drie keer per week, 156 keer per jaar, met even onafhankelijke als broodnodige artikelen en columns, video’s en podcasts. U maakt dat samen met de andere donateurs mogelijk. Doet u weer mee, ook in het nieuwe jaar 2025? Kijk HIER. Hartelijk dank!