Roelof Bouwman: Op woke-universiteiten en nepwetenschappers kan veel meer worden bezuinigd dan Schoof van plan is

bouwman (1)
Op Nederlandse universiteiten werd het afgelopen jaar massaal steun betuigd aan het streven van Hamas om Israël van de kaart te vegen. Foto: YouTube.

Liefhebbers van het idee dat op universiteiten alles dient te draaien om wetenschapsbeoefening hebben het de afgelopen twaalf maanden zwaar voor de kiezen gehad. De slacht- en verkrachtpartij van Hamas op 7 oktober 2023 was nog maar nauwelijks voorbij, of overal in het land kwamen studenten en personeelsleden van universiteiten in actie om steun te betuigen aan het streven van de moslimterroristen om Israël van de kaart te vegen. Er werden gebouwen bezet en op grote schaal vernielingen aangericht. Terwijl Israëlische en joodse studenten meldden zich niet meer veilig te voelen, schroomden universiteitsbestuurders niet om te onderhandelen met gemaskerde actievoerders die in sommige gevallen geen Nederlands bleken te spreken. 

Gaat het op onze universiteiten nog wel om wetenschapsbeoefening? Het is bijna een retorische vraag geworden. Annemarie van Gaal zette onlangs in haar Telegraaf-column een paar relevante cijfers op een rijtje:

‘Geen enkel ander land in Europa trekt zoveel studenten uit het buitenland aan. Van alle studenten aan de universiteit is op dit moment 75 procent Nederlands en 25 procent internationaal. Voor het komende studiejaar zijn er weer zo’n 20.000 buitenlandse studenten naar ons land gekomen. Volgens het CBS staan er op dit moment maar liefst 123.000 buitenlandse studenten ingeschreven aan de universiteiten en hogescholen, waarvan 29.000 zelfs van buiten de Europese Unie.’

Verdienmodel

Voor onze universiteiten en hogescholen is het een verdienmodel, legde Van Gaal uit. ‘Hoe meer studenten uit het buitenland, hoe hoger hun inkomsten. Zij krijgen van onze overheid een bedrag per student, ongeacht of deze Nederlands is of uit Vietnam of Azerbeidzjan komt. Hoe meer studenten hoe meer geld. Het is zelfs zo lucratief dat universiteiten en hogescholen actief studenten in het buitenland werven.’

Dat buitenlandse studenten graag naar Nederland komen, is geen wonder. Het collegegeld is in ons land relatief laag en behalve recht op een gratis studiebeurs (6000 euro per jaar) bestaat er ook de mogelijkheid om een studielening (met lage rente) aan te vragen. Die moet uiteraard na de studie worden terugbetaald, maar blijkt in de praktijk vaak oninbaar omdat naar het buitenland teruggekeerde debiteuren lastig zijn op te sporen. Het zal de universiteiten uiteraard een rotzorg zijn – zij hebben hun geld al binnen.

Graaien, graaien, graaien: daar lijken de bestuurders in het hoger onderwijs door gebiologeerd. Ondertussen doet het uit Amerika geïmporteerde woke- en diversiteitsvergif zijn vernietigende werk. Openlijk worden op Nederlandse universiteiten de grondslagen van wetenschapsbeoefening in twijfel getrokken en ondermijnd.

Zo stelde het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in 2017 een Chief Diversity Officer aan, ondersteund door een Chief Diversity Officer Team. Samen zetten zij zich in voor ‘een inclusievere en sociaal rechtvaardigere universiteit waar gelijkwaardigheid, inclusie en diversiteit vanzelfsprekend zijn’. In 2021 presenteerde het Chief Diversity Officer Team een zogenoemde ‘Decolonization Toolkit’. Het betrof een virtuele gereedschapskist ‘vol met tips en materiaal om jezelf of de universiteit te dekoloniseren’.

Onder ‘dekoloniseren’, zo legden twee teamleden uit op de UvA-nieuwssite Folia.nl, dienen we te verstaan ‘het zichtbaar maken en bevorderen van perspectieven en referentiekaders naast westerse rationaliteit. Daarbij geldt die niet langer als het enige en superieure kader, of manier van analyse en denken.’

Rationaliteit is verdacht

Rationaliteit is aan de grootste universiteit van Nederland dus een ‘westers’ en derhalve verdacht begrip dat niet langer leidend mag zijn. Zo wordt het fundament weggeslagen onder elke vorm van wetenschapsbeoefening en houdt de UvA de facto op een universiteit te zijn.

Een kabinet dat lef heeft maakt korte metten met de malle hausse aan buitenlandse studenten en stopt daarna meteen de financiering van wetenschappelijke instellingen die – zie de UvA – kennelijk geen wetenschappelijke intenties meer hebben. Dan kan op ons hoger onderwijs heel veel méér worden bezuinigd dan de zeer magere 1 miljard euro waarvan sprake is in de Miljoenennota.

Roelof Bouwman is columnist en adjunct-hoofdredacteur van Wynia’s Week. Hij schrijft over politiek, geschiedenis en media.

Wynia’s Week verschijnt nu drie keer per week! De groei en bloei van Wynia’s Week is te danken aan de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan op verschillende manieren. Kijk HIER. Hartelijk dank!