Over Syp Wynia

Ik ben journalist, schrijver, uitgever en soms ook spreker. Ik publiceer over politiek, economie, cultuur en samenleving. Ik schrijf, maar ik publiceer ook op radio, op tv, in vlogs en in podcasts.

Sinds december 2018 verschijnt het internetmagazine Wynia’s Week waarvan ik oprichter en hoofdredacteur ben. Anno 2025 is Wynia’s Week er drie keer per week, met een grote equipe aan auteurs en een breed bereik in Nederland en (een beetje) in België.

Uitgever, schrijver

Eind 2019 richtte ik samen met twee compagnons Uitgeverij Blauwburgwal op, met het doel kritische, journalistieke en (populair)wetenschappelijke boeken het licht te doen zien. Vaak gaat het om auteurs die ook in Wynia’s Week publiceren.

Anno 2025 zijn er bij Uitgeverij Blauwburgwal al meer dan dertig titels verschenen, met ook bestsellers als Tegen de onzin (Syp Wynia, 2021), De Stikstoffuik (Arnout Jaspers, 2023), Deugen voor de bühne (Sander van Dam, 2023), Kapot! (Michiel de Vries, 2023), De Klimaatoptimist (Arnout Jaspers, 2024) en Migratiemagneet Nederland (Jan van de Beek, 2024).

Begin 2023 verscheen bij Uitgeverij Blauwburgwal ook mijn nieuwste boek: 70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland. Het gaat over de wonderlijke Rutte-jaren in de Nederlandse politiek en bevat ook autobiografische hoofdstukken.

Wynia’s Week

Net als met Uitgeverij Blauwburgwal proberen we met het internetmagazine Wynia’s Week te voorzien in een grote, deels latente behoefte aan nieuws en achtergronden die elders niet aan bod komen.

Mede door de ongekende concentratie op de mediamarkt en een nogal monomane bedrijfscultuur in de boekenketen hebben de traditionele ondernemingen gaten laten vallen die we graag opvullen.

Ik ben bijzonder gehecht aan mijn status als onafhankelijk, ongebonden en onbevangen journalist en commentator. En ik zet die lijn voort met en in Wynia’s Week. Dat er geen sprake is van politieke of financiële banden wil niet zeggen dat Wynia’s Week kleurloos is. Er is grote behoefte aan onafhankelijke digitale platforms die verder durven gaan dan de traditionele media. Wynia’s Week neemt geen genoegen met ongeteste aannames en koestert het aloude adagium dat journalisten luizen in de pels van de macht moeten zijn.

Miljoen per maand

De titel ‘Wynia’s Week’ werd in de jaren 2007-2012 gebruikt voor webvideo’s (‘Syp, wat is de kwestie van de week?’) die ik voor het weekblad Elsevier maakte. Eind 2013 begon ik een eigen website, die vanaf januari 2015 een eigen nieuwsbrief kreeg, weer onder de titel ‘Wynia’s Week’. De website en de nieuwsbrief vormden in december 2018 de basis voor het internetmagazine Wynia’s Week, aanvankelijk met één editie per week, anno 2025 met drie edities (dinsdag, donderdag, zaterdag).

Zowel het aantal medewerkers als het bereik is in de loop van de jaren gestaag gegroeid. Hoogleraar Eduard Bomhoff was in januari 2019 de eerste medewerker, Chris Rutenfrans eind dat jaar de eerste (co-)eindredacteur. Anno 2025 haalt Wynia’s Week maandelijks een miljoen pageviews. Het aantal vaste abonnees van de nieuwsbrief is 23.000. Niet-abonnees krijgen Wynia’s Week via andere kanalen onder ogen, waardoor het totale bereik in de vele honderdduizenden loopt. Ook de video’s en de podcasts van Wynia’s Week TV worden tussen de duizenden en honderdduizend mensen per keer bekeken of beluisterd.

Gratis, maar niet goedkoop

Wynia’s Week heeft de unieke formule dat alle artikelen, nieuwsbrieven, video’s en podcasts voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Wynia’s Week kent dus geen betaalmuren. Vrijwel alle inkomsten komen uit de vrijwillige donaties (groot, klein, maandelijks, jaarlijks) van de duizenden sympathisanten.

Sinds september 2023 wordt Wynia’s Week mede ondersteund door de Stichting De Vrije Pers. Dat is een door de Belastingdienst erkende ANBI-stichting, waardoor de donateurs hun bijdrage van de belasting kunnen aftrekken. Uiteraard kunnen ook legaten op deze wijze belastingvriendelijk worden geschonken. Van harte aanbevolen!

In NRC

In de zomer van 2021 werd ik door Juurd Eijsvogel van NRC Handelsblad geïnterviewd over onze projecten Wynia’s Week en Uitgeverij Blauwburgwal. Enkele fragmenten:

‘”Ik heb het altijd idioot gevonden om je als schrijvend journalist alleen tot schrijven te beperken. Als je veel tijd steekt in het vergaren van expertise en inzicht, waarom zou dat alleen op één manier, bij één publiek en in één medium terecht moeten komen, en niet via andere middelen ook bij een ander publiek?”

‘In 2007, nog bij Elsevier, maakte Wynia al korte video’s met als vaste vraagstelling: Syp, wat is de kwestie van de week? ‘’Een beetje brutaal heb ik dat toen Wynia’s Week genoemd. Het is nogal wat om je eigen naam in het etiket te zetten, maar ik was geïnspireerd door de Amerikaanse journalist I.F. Stone, die zijn eigen I.F. Stone’s Weekly uitgaf’’.

‘”De drempel tot de mediamarkt is enorm verlaagd door de nieuwe technische mogelijkheden”, zegt Wynia. ‘Je hebt nauwelijks of geen distributiekosten en geen kantoren meer nodig. Het is in 2021 in journalistiek Nederland niet eenvoudig om een praktijk als zzp’er te beginnen, maar wel om zelf een eigen medium op te zetten.

‘”Ik heb geen betaalmuur. Dat had misschien meer inkomen opgeleverd, maar ik kies voor een groter bereik. Sociale media zijn voor mij belangrijk als marketinginstrument. De enige reden dat ik actief ben op Twitter is om mijn activiteiten aan de man te brengen. Via donaties en advertenties komt het geld binnen.” Op de vraag hoeveel geld, zegt hij alleen: “Ik zou ervan kunnen leven. Maar ik hoef er niet van te leven.”’

Elsevier

Ik publiceerde gedurende meer dan twee decennia (1997-2018) over politiek en economie in weekblad Elsevier (nu: EW), maandblad Juist en Speciale Edities van Elsevier, vaak in de vorm van columns, commentaren en essays. Onderwerpen waar ik vaak op terugkwam zijn migratie, Europa en overheidsfinanciën.

Ik schreef voor Elsevier onder meer toonzettende stukken over onderwerpen als Ziek Nederland (2000), Waarom Nee zeggen tegen de Europese Grondwet? (2005), De kosten van immigratie (2009), Lobbycratie (sinds 2005), Zelfislamisering (sinds 2007), het Gasverbod (sinds 2017) en het Mondiale Migratiepact (2018). Mijn wekelijkse columns in Elsevier (voorjaar 2002 – december 2018, meer dan 830 in totaal) gingen over economische thema’s, zij het in de breedste zin.

Radio, tv

In de jaren 2007-2012 maakte ik voor Elsevier dus al de videocolumn Wynia’s Week. Radiocolumns maakte ik voor BNR Nieuwsradio (2007) en televisiecolumns voor het zondagse opinieprogramma Buitenhof (2010-2011). Ik heb ook aan tal van andere programma’s op radio en televisie bijgedragen, zoals Tros Forum en Tros Nieuwsshow, Met het Oog op Morgen, Knevel & Van den Brink en Nieuwsuur. In de jaren 2013-2021 was ik regelmatig te zien in het dagelijkse ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland en in latere jaren was ik dikwijls opiniemaker in het zaterdagse politieke radioprogramma van WNL.

Boeken

In 2023 verscheen van mij 70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland, bij Uitgeverij Blauwburgwal.

In 2022 verscheen mede onder mijn redactie De Linkse Kerk – hoe calvinistisch Nederland steeds dezelfde afslag neemt (Blauwburgwal).

In 2021 verscheen onder mijn redactie Het beste uit Wynia’s Week 2021 (Blauwburgwal).

In 2020 verscheen onder mijn redactie Het beste uit Wynia’s Week 2020 (Blauwburgwal).

In 2020 verscheen mijn boek Tegen de onzin. (Blauwburgwal).

In oktober 2014 verscheen van mijn hand Achter de dijken. Kleine geschiedenis van het moderne Nederland (Uitgeverij Elsevier Boeken).

In april 2014 verscheen van mij Vervlogen Visioenen, een bundeling van artikelen, columns en essays die ik voor de uitgaven van uitgeverij Reed Elsevier maakte over de Europese eenwording (Elsevier Boeken).

In 2006 verscheen Zoetzuur, een selectie van mijn columns voor weekblad Elsevier (Elsevier Boeken).

Spannum, Oudega, Amsterdam, Jisp

Ik ben op 4 februari 1953 geboren in het gehucht Bonkwert, nabij het Friese dorp Spannum, groeide op in Oudega (gemeente Smallingerland), ging naar de HBS in Drachten en studeerde even sociologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voordat ik in 1997 bij Elsevier begon, was ik achtereenvolgens organisator van culturele projecten – Vera, Simplon, Zomermanifestatie – in Groningen (1972-1979), freelancejournalist (1976-1980), redacteur en chef kunst van het Nieuwsblad van het Noorden (1980-1988), chef politiek van Het Parool (1988-1991) en correspondent in en vanuit Brussel, eveneens voor Het Parool (1992-1997).

Ik woon en werk in Amsterdam en een deel van de tijd ook aan het water en tussen de koeien en de vogels in het landelijke Jisp.