Ook na Solingen lukt het de CDU niet om definitief te breken met ‘Wir schaffen das’

WW Hemelrijk 31 augustus 2024
De 26-jarige Syrische asielzoeker en aanslagpleger Issa al H. in een video van Islamitische Staat (IS). Beeld: YouTube.

Het leek deze week even alsof de Duitse oppositiepartij CDU  het strenge standpunt van Geert Wilders over Syrische vluchtelingen zou overnemen. De christendemocratische partijleider Friedrich Merz toonde zich kritisch over het ‘Wir schaffen das’-credo van zijn verre voorganger Angela Merkel. Duitsland, liet hij weten, kan het helemaal niet ‘schaffen’, want er zijn simpelweg te veel asielzoekers.

Dit nieuwe standpunt kwam dinsdag nogal plotseling naar buiten. Merz had ontbeten met de sociaaldemocratische bondskanselier Olaf Scholz, zo vertelde hij ’s middags tijdens een persconferentie, en had toen voorgesteld om samen de asielinstroom, vooral van Syriërs, drastisch in te perken, buiten de regeringscoalitie om. Omdat SPD en de CDU een meerderheid hebben in het Duitse parlement, zou dat in theorie kunnen.  

Vluchtelingen niet langer toelaten, dat was natuurlijk al in de lijn van Wilders, en Merz sprak ook nog eens – net als Wilders – van een ‘asielcrisis’. Een situatie dus waarin EU-verdragen aan de kant kunnen worden geschoven. Maar Merz wilde tegelijk ook de coalitie opzijschuiven en via een meerderheid in het parlement nieuw beleid doordrukken. Helaas voor Merz wilde Scholz niet meewerken aan een dergelijke constructie en ook niet aan beperkende maatregelen.

Zondag deelstaatverkiezingen

Het nieuwe standpunt van Merz hing natuurlijk samen met de bloedige terroristische aanslag die vorige week vrijdag plaatsvond in Solingen. Dader: een Syrische asielzoeker die op dat moment helemaal niet meer in Duitsland had mogen zijn, maar die desondanks, geholpen door het bureaucratische systeem, niet was uitgezet.

Veel kiezers zijn daar boos over en dat is voor Merz een relevant gegeven. Aanstaande zondag zijn er namelijk verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen; drie weken later, op 22 september, ook in Brandenburg. Volgens de peilingen gaan de rechts-populisten van Alternative für Deutschland (AfD) die verkiezingen winnen. Merz hoopte kennelijk dat een naar rechts opgeschoven CDU een interessant optie zou kunnen zijn voor potentiële AfD-kiezers.

Maar al na twee dagen bond Merz weer in liet hij de leden van zijn CDU per brief weten dat hij heus geen wijziging van de asielwet op het oog had, laat staan van de grondwet.

Op het Duitse weblog Tichy’s Einblick sprak hoofdredacteur Roland Tichy zijn teleurstelling uit over die draai:

‘Je hebt de grondwet die zegt dat wie vervolgd wordt, recht heeft op asiel. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je kunt landen niet dwingen om overvol te raken met asielzoekers. Daar zit een grens aan. De grondwet kan niet van een land eisen dat het overbelast raakt. Vandaar dat Friedrich Merz van een “noodsituatie” sprak.’

En, schrijft Tichy, die noodsituatie is er écht. ‘En dan niet specifiek in financiële zin. Er wordt in Duitsland zoveel geld over de balk gegooid aan onzin; dit zou er nog wel bij kunnen. Maar woningbouw, scholen, sociale cohesie, integratievermogen en interne veiligheid worden nu echt overweldigd. Er vallen doden door steekpartijen, meestal gepleegd door iemand die juist aan vervolging wilde ontsnappen. Die gaat dan achter de mensen aan die hem moesten redden. Zo kan het niet langer.’

Topje van een piramide

Het recht op asiel in de grondwet, constateert Tichy, is slechts het topje van een piramide van afspraken en EU-regels. ‘Toch is ook binnen de EU van alles mogelijk, want Zweden bijvoorbeeld gaat nu migranten, zelfs mensen die al een Zweeds paspoort hebben, terugsturen – of de uitkeringen stopzetten. Dat laatste zal terugkeer van de betrokken immigranten enorm bespoedigen, want dan valt er niets meer te halen.

‘En dan is er nog het lastige administratieve recht, en uitspraken van de rechter. Onder druk van de SPD en de Groenen hebben de Duitse deelstaten, aangemoedigd door de CDU, de regelgeving rond uitzetting zo ontzettend bureaucratisch gemaakt dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Rechters beschouwen zelfs uitzetting naar vakantieland Griekenland als onmenselijk. Het is blijkbaar onmenselijk om vluchtelingen uit te zetten naar een plek waar Duitse vakantiegangers graag dik voor betalen.

‘De rechtsstaat wordt een onrechtvaardige staat wanneer hij zo verstopt raakt met details en regeltjes dat de grondgedachte van het recht niet langer overeind blijft. Zo is de drievoudige moordenaar uit Solingen vorig jaar alleen maar niet uitgezet omdat hij op het moment dat hij werd opgehaald niet “aanwezig” was op het vermelde adres. Daardoor kon hij niet meer uitgezet worden en verwierf hij een paar maanden later automatisch een verblijfsvergunning. Dat mag dan volgens de regels zijn, het strookt niet met het recht.

‘Ondertussen is er geen enkele coulance voor de doorsnee Duitse belastingplichtige. Uitstel van betaling is er niet bij, bezwaar maken tegen een belastingaanslag levert alleen maar ellende op. Doelbewuste samenwerking tussen onverantwoordelijke politici, rechters en regeringen heeft in Duitsland een situatie gecreëerd waarin de lokale bevolking, ongeacht hun afkomst, wordt geplunderd door nieuwkomers.

‘En ja, Duitsland heeft immigranten heus nodig. Maar de mensen die er prima integreren, die er werken en wonen, juist die mensen worden vaak wél uitgezet. Omdat die via hun werk wel gemakkelijk traceerbaar zijn en in handen vallen van het administratieve systeem. Eerlijkheid en hard werken, dat zijn dingen voor de dommen. Zo kan het echt niet langer.

Gezwicht voor de druk

‘De media steunen de regering in dat beleid. Ze gedragen zich alsof het Duitslands plicht is om onbeperkte immigratie toe te staan. Ze doen alsof Duitsland dat best kan hebben. Minister Annalena Baerbock van de Groenen roept op tot voortzetting van dit beleid. De WDR, alle andere publieke omroepen en veel kranten vallen haar bij.’

Twee dagen hield Merz stand, concludeert Tichy. ‘Toen zwichtte hij voor al deze druk. Even hoopten we dat hij iets had geleerd, dat hij vastberadener was geworden. IJdele hoop. Zijn beloften haalden het eind van de week niet eens. Zondag zijn er verkiezingen. En nee, Friedrich Merz heeft het niet in zich om echt verkiezingsfraude te plegen. Hij geeft al toe vóór de verkiezingen en voordat de stemmen geteld gaan worden.’

Willy Hemelrijk schrijft regelmatig in Wynia’s Week. Ze is ook vertaalster.

De donateurs maken Wynia’s Week. U zorgt er als donateur voor dat ons onafhankelijke magazine twee keer per week en 104 keer per jaar kan verschijnen. Doneren kan op verschillende manieren, kijk HIER. Hartelijk dank!