Impressie coronavirus 16-30 april 2021
Vaccineren! Vaccineren! Vaccineren! Als Joe Biden dat snel kan regelen, moeten wij dat ook kunnen.
De vijfmiljoenste prik is in Nederland al gezet. Vaccins zijn er genoeg. Pfizer levert wel. Janssen ook.
Volgens Diederik Gommers zijn de hoge besmettingscijfers en de druk op de zorg vooral te wijten aan ons gedrag. Dus zeur niet. Gedraag je. Geen illegale feestjes meer. Dan mag je van de zomer de hort op. Of ga nu al naar Italië. Terrassen open vanaf 26 april, ook ‘s avonds. Stranden half mei.
16 april 2021: Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe
Het kabinetsbeleid rond vaccineren en versoepelen krijgt felle kritiek in het parlement, maar weinig partijen sleutelen werkelijk aan de fundamenten van het coronabeleid. Eerst moet die derde golf dalen. Kunnen de huisartsen in achterstandswijken niet een andere strategie kiezen om Astra-twijfelaars over te halen? ,,Soms komt maar dertig procent opdagen, hebben ze niet een eigen manier om mensen over de drempel te krijgen”, probeert CU-leider Gert-Jan Segers het nog maar eens tijdens het coronadebat op 15 april. ,,Geef de huisarts de vrijheid.” Segers is het zoveelste Kamerlid dat in het uren durende coronadebat een suggestie doet, een kritische vraag stelt, fel commentaar levert of een hartenkreet deelt. Maar ook hij wordt getrakteerd op een minutenlang antwoord van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) met als slotsom een boodschap die past in een patroon: we staan open voor suggesties, dank voor de tip, maar na consultatie van alle experts (OMT en Gezondheidsraad) en het veld (RIVM en GGD) kiezen we onze huidige koers.
Over de vrijheid voor huisartsen zegt De Jonge bijvoorbeeld: ,,Je kunt niet zomaar zeggen ‘dan moeten de huisartsen maar kijken waar ze Astra prikken’. 60 tot 64 jaar is volgens de strategie de leeftijdsgroep die ze prikken met Astra, als ze over hebben kunnen leeftijden daarboven geprikt worden. Als ik dat verder vrijgeef, dan wordt het een rommeltje.” Vaccinatiestrategie, de routekaart, IC-grafieken, het Gezondheidsraadadvies, de OMT-adviezen: al sinds de uitbraak van de crisis beroept het kabinet zich voortdurend op de expertise van adviesorganen en na besluitvorming merkt de Tweede Kamer steeds weer hoe weinig speelruimte er is om grote veranderingen af te dwingen.
16 april 2021: De Jonge laat spillage toch aan de GGD’s, wil nadenken over vrije keus Astrazeneca
Het kabinet zal de lokale GGD’s niet voorschrijven hoe zij moeten omgaan met restjes vaccin die aan het einde van de dag over zijn. De Jonge vindt het ‘te rechtvaardigen’ om daarmee zorgmedewerkers te vaccineren, maar hij schrijft het niet meer voor. Het is een opvallende wending is een gevoelig dossier. Eerder deze week berichtte de Volkskrant over de ‘voortvarende’ werkwijze van de GGD Noord-Limburg. De gezondheidsdienst had huisartsen gevraagd kwetsbare patiënten aan te dragen voor een spillagelijst. Als er aan het eind van de dag vaccin over was, konden die patiënten worden opgeroepen. De GGD Noord-Limburg week daarmee af van andere gezondheidsdiensten.
16 april 2021: Chaos in Braziliaanse ziekenhuizen, AzG spreekt van humanitaire catastrofe.
De zorg in Brazilië staat zwaar onder druk door de coronapandemie. Ziekenhuizen hebben een tekort aan verdovingsmiddelen en zuurstofflessen, intensive cares liggen overvol en de regering lijkt geen grip te hebben op de situatie. Het dagelijkse dodental schommelt rond de 3.000, een kwart van alle coronadoden wereldwijd. Voor zeker 640 ziekenhuizen dreigen ernstige tekorten. De IC-afdelingen in 21 van de 27 regionale hoofdsteden liggen vol. Artsen verdunden eerst verdovingsmiddelen uit vrees dat die zouden opraken. Toen dat gebeurde, moest worden teruggegrepen op verlammingsmiddelen. Ook worden patiënten soms noodgedwongen aan bed vastgebonden, zonder verdoving geïntubeerd en beademd. Artsen zonder Grenzen stelt dat sprake is van een “humanitaire catastrofe”.
16 april 2021: Braziliaanse variant is ‘zorgelijk’, maar pas op langere termijn
De Braziliaanse P1-variant van het coronavirus dook onlangs op in het Canadese wintersportstadje Whistler. Brian Conway, directeur van de GGD in Vancouver, maakt zich zorgen over de snelheid waarop de Braziliaanse coronavariant om zich heen grijpt en heeft een advies voor Nederland.
“Wij hebben het hoogste aantal besmettingen met de Braziliaanse variant buiten Brazilië. Deze variant is drie keer zo besmettelijk als het normale coronavirus. Bijna 300 mensen zijn besmet, veel jonger mensen. Iemand van 16 jaar oud is al aan die besmetting overleden.” Marion Koopmans, lid van het OMT, maakt zich zorgen over de variant, alleen ziet ze de risico’s dankzij de combinatie van maatregelen, vaccins en het warmere weer dat in aantocht is, eerder op lange termijn. “Voor de korte termijn verwacht ik niet het grootste probleem van de Braziliaanse variant. Ik denk wel dat we moeten kijken naar wat er in de zomer en ook ná de zomer gaat gebeuren.”
16 april 2021: Voor het eerst agenda en besluitenlijst ministerraad openbaar
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft voor het eerst vooraf de agenda van de ministerraad openbaar gemaakt. In de ministerraad vergaderen alle ministers onder leiding van de minister-president.
De gang van zaken tijdens de ministerraad is vastgelegd in een reglement van orde. Daarin staat dat wat er in de vergadering wordt gezegd formeel “zeer geheim” is. Wat er letterlijk door de ministers wordt gezegd mag dus niet openbaar worden. In een reactie op het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag besloot het kabinet om na afloop van de ministerraad een besluitenlijst te publiceren op Rijksoverheid.nl. Later werd besloten ook de agenda te publiceren.
16 april 2021: Weer meevaller: Pfizer gaat wekelijks minstens 144.000 vaccins versneld leveren.
Pfizer laat weten vanaf eind april wekelijks tussen de 144.000 en 230.000 vaccins versneld te gaan uitleveren. Deze aantallen komen boven op de half miljoen vaccins per week die al op de planning stonden. In de week van 26 april worden bijna 700.000 doses vaccin geleverd in plaats van 500.000. Vanaf de week van 31 mei gaat het om wekelijks 1 miljoen doses in plaats van 800.000. Voor de hele EU worden 50 miljoen doses vervroegd geleverd. Het Nederlandse deel ervan is 1,92 miljoen doses. Die komen boven op de 10,5 miljoen die Nederland in het eerste half jaar van 2021 zou ontvangen.
16 april 2021: Voor het eerst sinds september dag zonder gemelde coronadoden in verpleeghuis
Het lijkt erop dat vorige week donderdag (8 april) geen enkele verpleeghuisbewoner in Nederland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Voor het eerst sinds september vorig jaar.
16 april 2021: GGD-koepel vraagt mensen niet te bellen voor prik met overgebleven vaccins.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland roept mensen op niet met huisarts, medisch specialist of plaatselijke GGD te bellen met vragen over het vaccineren van kwetsbare mensen met overgebleven vaccins. Het heeft volgens de organisatie ook “geen enkele zin” om naar een locatie te komen in de hoop op een overgebleven dosis. “Als mensen zich afmelden voor hun vaccinatie, dan laten we de flacons ongeopend. Zo hebben we aan het einde van de dag altijd maximaal één geopende flacon waar nog ongebruikte doses in zitten.” Als GGD’s coronavaccins overhebben, moeten ze die eerst aan prikkers zelf of aan andere medewerkers op een GGD-vaccinatielocatie geven. Als daarna nog vaccin over is, mogen de diensten zelf bepalen naar wie die doses gaan, maar overeenkomstig de vaccinatiestrategie: verhoogd medisch risico, ziekenhuispersoneel en ouderen hebben voorrang
16 april 2021: Chili: Chinees vaccin voorkomt vier op vijf coronadoden
Inenting met het vaccin van het Chinese biotechbedrijf Sinovac voorkomt vier van de vijf sterfgevallen door Covid-19, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Chili op basis van de resultaten van de inentingscampagne in het Zuid-Amerikaanse land. 2 op de 3 gevaccineerde mensen die worden besmet krijgen geen symptomen. 85% hoeft niet naar een ziekenhuis en bijna 90% komt niet terecht op de intensive care. Het ministerie volgde 10,5 miljoen Chilenen, van wie een deel niet was ingeënt en anderen een of twee dosis kregen toegediend in februari en maart.
16 april 2021: Al het ziekenhuispersoneel toch gevaccineerd vanaf volgende week
Ziekenhuispersoneel onder de 60 wordt vanaf volgende week alsnog versneld gevaccineerd. Dat was al toegezegd. Deze groep zou worden gevaccineerd met het Janssen-vaccin, maar dat kwam op losse schroeven te staan nadat de farmaceut had opgeroepen het vaccin nog even niet te gebruiken.
17 april 2021: Reisbubbel Australië en Nieuw-Zeeland biedt hoop
Na maandenlang twijfelen opent Nieuw-Zeeland de grenzen voor Australiërs. Een coronatest of vaccinatie is niet nodig en ook hoeven reizigers niet in quarantaine. Bij de luchtvaartmaatschappijen loopt het storm. Wie in Australië op een vliegtuig stapt, kan een paar uur later door de straten van Auckland of de bergen in Queenstown lopen. De reisbubbel wordt, vooral door de toeristische sector, met luid gejuich onthaald. Een op de acht Nieuw-Zeelanders werkte in het toerisme, 10% van het bruto binnenlands product (bbp) bestond uit toerisme-inkomsten. Veel banen zijn verloren gegaan, buitenlandse werknemers moesten het land uit en bedrijven hebben de deuren moeten sluiten.
17 april 2021: Kabinetten-Rutte hebben gevaar infectieziekten zwaar onderschat
Met uitgebreide waarschuwingen dat de GGD’s niet klaar zouden zijn voor een pandemie, is niets gedaan. Dat meldt het AD na een onderzoek waarvoor het ruim honderd bronnen raadpleegde, maar de dienst zelf niet aan mee wilde werken. Al jaren wordt in rapporten gewaarschuwd dat draaiboeken ondermaats zijn en opschaling “niet verzekerd”, terwijl omstandigheden die pandemieën veroorzaken “steeds nadrukkelijker aanwezig zijn”. In 2015 hadden 21 van de 25 GGD’s onvoldoende artsen en/of verpleegkundigen infectieziektebestrijding. Met een rapport daarover werd niets gedaan. Meerdere (ex-)directeuren van GGD’s zeggen tegen dat het gevaar van infectieziekten zwaar is onderschat door de kabinetten-Rutte. “Bewindslieden vonden onze waarschuwingen belachelijk”, verklaart Paul van der Velpen, die 22 jaar directeur van drie GGD’s was. “‘Infectieziekten zijn voorbij’, zo zei een bewindsman me letterlijk”. Volgens oud-topambtenaren worden de problemen veroorzaakt omdat GGD’s eind jaren 80 zijn ondergebracht bij gemeenten, “zonder duidelijke eisen en zonder budget”.
17 april 2021: Wereldwijd meer dan 3 miljoen doden door coronavirus
Het coronavirus heeft wereldwijd aan meer dan 3 miljoen patiënten het leven gekost. Er overleden vorige week gemiddeld 12.000 mensen per dag aan besmetting. De landen met het hoogste officiële dodental bevinden zich in Noord- en Zuid-Amerika. De Verenigde Staten hebben melding gemaakt van ruim 566.000 sterfgevallen. Dan volgen Brazilië (368.749) en Mexico (211.693). Wereldwijd zijn sinds het begin van de pandemie bijna 140 miljoen besmettingen vastgesteld. Vandaag registreerde India 234.692 nieuwe besmettingen. Het dodental komt niet overal op dezelfde manier tot stand.
17 april 2021: Voorzitter Rouvoet noemt kritiek op GGD ‘klap in het gezicht’
Voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, het samenwerkingsverband van de 25 GGD’en in Nederland, noemt de stevige kritiek in een zaterdag verschenen onderzoek over het functioneren van de GGD’en “een klap in het gezicht van al onze medewerkers”. Rouvoet reageert met ingehouden boosheid op de conclusies in het onderzoek van het AD. “We zijn al ruim een jaar een brand aan het blussen en apetrots op wat we neergezet hebben, ondanks alle bezuinigingen en de complexe infrastructuur. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de GGD’en zou op zijn plaats zijn.” Ze hebben meer dan 10 miljoen coronatesten afgenomen 1,2 miljoen bron- en contactonderzoeken uitgevoerd. “Het aantal vaccinacties is in een jaar toegenomen van nul naar potentieel 1 miljoen per week. De 25 GGD’en samen hadden eerst 250 medewerkers voor dat bron- en contactonderzoek en dat zijn er nu 7.900. Een paar duizend tests per dag zijn opgeschaald naar dagelijks 175.000.”
17 april 2021: Britse geestelijken tegen invoering ‘coronapaspoort’
Zo’n 1.200 Britse geestelijken hebben hun regering opgeroepen geen vaccinatiepaspoort te introduceren. Ze schrijven in een open brief aan premier Boris Johnson een “medische apartheid” te vrezen waarin mensen die een coronavaccin weigeren worden uitgesloten van belangrijke delen van het openbaar leven, bericht de BBC. De katholieke en anglicaanse geestelijken mengen zich met hun brief in de verhitte discussie over de mogelijke invoering van zo’n ‘paspoort’. Daarmee kunnen Britten laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het virus of recent een negatieve testuitslag ontvingen. Voorstanders vinden dat zo’n vaccinatiebewijs het makkelijker maakt coronaregels te versoepelen.
17 april 2021: Topdrukte bij GGD-afsprakenlijn vaccinaties: ‘Er zijn 221 wachtenden voor u’
De GGD zet vandaag duizend extra callcentermedewerkers in om mensen een afspraak te kunnen laten maken voor een coronavaccinatie. De afgelopen dagen kregen bellers te maken met lange wachttijden. Rob Gerichhausen probeerde vanaf donderdagochtend contact te krijgen met de GGD. Pas vanmorgen slaagde hij erin om een afspraak te maken. “Ik stond de eerste keer drie uur in de wacht, toen werd de verbinding verbroken. Daarna heb ik nog eens twee uur in de wacht gehangen, om vervolgens te horen dat de lijnen overbelast waren.” Gerichhausen belde uiteindelijk een ander telefoonnummer, van de GGD Hollands Midden. “Ik werd snel doorverbonden, maar hoorde toen dat ik beller 221 was. Ik kwam er gewoon niet doorheen.” Een van de oorzaken van de drukbezette telefoonlijn is een uitnodigingsbrief van het RIVM, die deze week via huisartsen is verstuurd aan een grote groep mensen. In de brief worden thuiswonende 60-minners met morbide obesitas of het syndroom van Down uitgenodigd om een afspraak te maken voor een inenting met het Pfizer-vaccin.
Ook staat in de brief: “Als u voor maandag 19 april een afspraak maakt, krijgt u voorrang bij de GGD.” Die zin, in combinatie met het gegeven dat huisartsen volgens het RIVM “iets breder hebben uitgenodigd dan in de instructie stond”, leidt tot topdrukte bij de GGD.
17 april 2021: Nederlandse grenspendelaars kunnen gratis sneltest doen in Duitsland
Nederlanders die voor hun werk geregeld naar Duitsland moeten, kunnen zich vanaf nu gratis laten testen op corona in Duitsland. Dat heeft het Duitse ministerie voor Volksgezondheid bekendgemaakt.
De grenzen zijn dicht, maar voor Nederlanders die in Duitsland werken geldt een uitzondering. Zij mogen toch de grens over als zij een sneltest doen en laten zien dat het resultaat daarvan negatief is. In Nederland zijn heel weinig mogelijkheden zijn om bij een officiële instantie zo’n sneltest te doen. Erkende commerciële testen kosten € 60 euro. In Duitsland kan bijna elke huisarts en dierenarts een gratis sneltest aanbieden. Alleen al in Kleef zijn er 154 plekken waar je zo’n sneltest kunt doen.
18 april 2021: Reconstructie: zo verschoven ouderen alsnóg naar achter in de vaccinatierij
Waarom kwam de vaccinatiecampagne zo traag op gang? Hoe kan het dat de beste vaccins niet bij de kwetsbaarste mensen terechtkwamen? Kort antwoord: onnodig ingewikkelde vaccinatieaanpak en een flinke lobby. Uit een reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat kwetsbaren en ouderen in instellingen minder snel zijn gevaccineerd dan had gekund. De lobby van de huisartsen om voorrang te krijgen, maakte dat er nog minder vaccins beschikbaar werden. Drie maanden na de start hebben ouderen en kwetsbaren nog steeds niet allemaal die twee levensreddende prikken gehad. Terwijl juist deze groepen prioriteit hadden moeten krijgen, volgens kabinetsbeleid en de Gezondheidsraad.
18 april 2021: Israël heft mondkapjesplicht op straat op
In Israël is na ruim een jaar de mondkapjesplicht op straat opgeheven. Vanochtend waren al veel mensen zonder mondkapje op straat te zien. In publieke binnenruimtes blijft een kapje nog wel verplicht. Deskundigen verwachten dat dat over een maand wordt afgeschaft, gebaseerd op de afnemende besmettingscijfers. Ook zijn veel scholen weer volledig open. Leerlingen zitten in volle klassen in plaats van in kleine groepjes, wel met mondkapjes op. Israël heeft al een groot deel van de bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Meer dan 5,3 miljoen van de 9 miljoen inwoners hebben al ten minste één prik gekregen met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Nog ongeveer een miljoen mensen van boven de 16 zijn nog niet gevaccineerd. Er is nog geen groepsimmuniteit bereikt.
18 april 2021: AstraZeneca: variant vaccin tegen Zuid-Afrikaanse variant eind 2021 klaar
AstraZeneca kan eind 2021 een versie van het coronavaccin gereed hebben die de Zuid-Afrikaanse variant van het virus kan bestrijden. Dat zei Sarah Walters van AstraZeneca zondag in een interview. Studies lijken er op te wijzen dat AstraZeneca minder effectief is tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Volgens Walters zijn die studies echter nog te klein om definitieve conclusies aan te verbinden.
,,Intussen”, zei Walters, zijn AstraZeneca en Oxford University begonnen met modificaties aan het vaccin voor deze variant van het virus. We verwachten dat die eind dit jaar klaar is.”
19 april 2021: Brits onderzoek stelt ex-patiënten opnieuw bloot aan corona
Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford beginnen maandag met een nieuwe proef waarbij deelnemers, die het coronavirus al hebben gehad, opnieuw aan de longziekte worden blootgesteld. Ze willen zien hoe het immuunsysteem daarop reageert en of ze opnieuw besmet kunnen raken.
Het onderzoek zal helpen betere vaccins en behandelingen te ontwikkelen en meer inzicht te krijgen
welke immuunresponsen beschermen tegen herinfectie.
19 april 2021: Miljoenen zelftests voor onderwijspersoneel
Basisscholen en middelbare scholen krijgen zelftests geleverd om coronabesmettingen bij leraren en ander onderwijspersoneel in een vroeg stadium te kunnen opsporen. De tests vormen een aanvulling op de bestaande maatregelen op scholen. De bedoeling is dat alle scholen binnen twee weken een testvoorraad hebben liggen voor ongeveer twee weken. Tot de zomervakantie worden totaal veertien miljoen zelftests geleverd. Onderwijspersoneel kan zich daarmee 2 keer per week preventief testen.
19 april 2021: Snelle toename besmettingen India door nieuwe variant, kritiek op premier Modi
Voor de vierde dag op rij heeft India een recordaantal coronabesmettingen. Afgelopen 24 uur steeg het aantal besmettingen met meer dan 273.000 naar ruim 15 miljoen in totaal. Ziekenhuizen kampen met een tekort aan bedden, zuurstof en geneesmiddelen. Er zijn bijna 180.000 gerapporteerde doden, maar dat aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat niet alle sterfgevallen worden gemeld.
De kritiek op het handelen van de Indiase premier Modi neemt toe. Zo zijn religieuze festivals en campagne-evenementen met duizenden bezoekers nog toegestaan. De autoriteiten zijn overvallen door de nieuwe coronagolf. Men dacht dat veel mensen antistoffen hadden opgebouwd, maar dat biedt geen immuniteit tegen nieuwe mutaties. De Indiase variant verspreidt zich snel onder de bevolking. Aan Britse universiteiten is een onderzoek gestart naar de Indiase variant. De Britse immunoloog Danny Altmann zei vanochtend zeer bezorgd te zijn over deze variant. Oppositiepartijen hebben premier Johnson opgeroepen een staatsbezoek aan India volgende week af te blazen.
Ondertussen zoeken steeds meer Indiërs hun heil in het middel remdesivir, dat door Indiase artsen als geneesmiddel wordt gezien. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft daar geen bewijzen voor gevonden. Er bestaat een zwarte markt in remdesivir. Mensen reizen de hele stad af om het middel te kopen en leggen er soms honderden euro’s voor neer. Ook in ziekenhuisbedden wordt gehandeld. Wie het meest betaalt, kan terecht in de overbelaste ziekenhuizen.
19 april 2021: Italië gaat coronamaatregelen versoepelen
Volgende week maandag zullen maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. In de gele en oranje zones gaan alle scholen weer open en vanaf 1 mei gaan in de gele zones de stadions zelfs open voor maximaal duizend mensen. In restaurants en cafés kun je weer lunchen en ’s avonds eten, maar alleen buiten en tot 21.00 of 21.30 uur. Want de avondklok om tien uur blijft gehandhaafd.
19 april 2021: Coronavaccin Spoetnik-V is volgens makers effectiever dan gedacht
Het Russische coronavaccin Spoetnik-V is volgens de makers effectiever dan gedacht. Na de beoordeling van gegevens van ingeënte mensen wordt gemeld dat het middel 97,6% effectief is.
In de eerdere grootschalige studie naar het vaccin werd een effectiviteit van 91,6% vastgesteld. Het nieuwe percentage is gebaseerd op de gegevens van 3,8 miljoen Russen die met twee doses van Spoetnik-V maximaal beschermd zijn tegen Covid-19. De nieuwe gegevens worden naar verwachting in mei, na een beoordeling van andere wetenschappers, gepubliceerd in een medisch tijdschrift.
Het vaccin is volgens het Gamaleja-Instituut, dat het heeft ontwikkeld, in 60 landen goedgekeurd voor gebruik. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Spoetnik-V nog niet beoordeeld, maar kijkt via een versnelde procedure naar het vaccin door de beschikbare gegevens te bestuderen.
19 april 2021: Duizenden Italiaanse streekproducten dreigen voorgoed van de markt te verdwijnen
In Italië is een culinaire catastrofe in de maak. Duizenden originele streekproducten en specialiteiten riskeren voorgoed van de markt te verdwijnen. Dat gaat van kazen en charcuterie tot wijnen en andere landbouwproducten. Door het gebrek aan voldoende afzetmogelijkheden, vooral door de afwezigheid van toeristen en de sluiting van restaurants, kunnen talrijke kleine landbouwers niet langer overleven en riskeren ze ermee te moeten ophouden. Daardoor dreigt de ambachtelijke ervaring van vele generaties verloren te gaan en samen met hen de unieke bereidingswijze van talrijke zeer lokale specialiteiten. Het gaat soms om boerderijen waar bepaalde productiemethodes al eeuwenlang, van moeder op dochter of van vader op zoon, worden doorgegeven.
19 april 2021: Romeinen kunnen hun vaccinatiecertificaat downloaden
Burgers van Rome die de volledige vaccinatiecyclus hebben doorlopen, kunnen vanaf nu via het SPID (Sistema Pubblico d’Identità Digitale) hun persoonlijke vaccinatiecertificaat downloaden. De regio Lazio, de streek rond Rome, is de eerste in het land die het certificaat aanbiedt.
20 april 2021: Deze maand nog prikafspraak voor alle 60-plussers
Deze maand hebben naar verwachting bijna alle 60-plussers in Nederland een uitnodiging gekregen voor een vaccinatieafspraak. Daarmee is een belangrijke leeftijdsgroep reeds grotendeels ingeënt.
Burgers uit de jaren 1953 en 1954 kunnen vanaf maandag digitaal een afspraak maken bij de GGD. ’1955’ is volgende week aan de beurt. Zij krijgen het Pfizer-vaccin toegediend. In totaal gaat het om zo’n 600.000 mensen. In de komende twee à drie weken kan Nederland door een grote levering AstraZeneca-vaccins ook de jongere zestigers in de zuidelijke helft van Nederland prikken. In de noordelijke helft van het land schiet het mede door de hulp van huisartsen al behoorlijk op; daar zijn de meeste 60-plussers al ingeënt. De vaccinatiecampagne heeft alleen afgelopen week a bijna 800.000 prikken opgeleverd. Het totale aantal staat op ruim 4,5 miljoen vaccinaties.
20 april 2021: Zorgen in Israël over bescherming vaccins tegen Indiase mutatie
In Israël zijn 8 gevallen van de Indiase mutatie van het coronavirus aangetroffen. Het veelgebruikte Pfizer-vaccin lijkt effectief tegen deze mutatie, maar het is wel een verminderd effect. Epidemiologen hebben de bevolking opgeroepen waakzaam te zijn. Een ruime meerderheid is inmiddels ingeënt, waardoor het normale leven grotendeels is opgepakt. Maar volgens Nachman Ash, de ‘virustsaar’ van het land, is nog geen groepsimmuniteit bereikt. De Indiase variant is daarom een reëel gevaar.
20 april 2021: Vaccinatiecampagne op stoom, maar zonder Janssen dreigt vertraging
De vaccinatiecampagne begint op stoom te komen. Afgelopen week zijn iedere dag gemiddeld meer dan 100.000 prikken gezet. Blijft het Janssenvaccin niet inzetbaar, kan dat de vaccinatiecampagne in de war schoppen. Tot juli worden 3 miljoen dosis van het Janssen-vaccin verwacht.
20 april 2021: EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen
Conclusie EMA: Trombose en tekort aan bloedplaatjes worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het Janssenvaccin. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op die ernstige bloedproblemen. De voordelen van het vaccin weegt nog altijd zwaarder dan de risico’s. Het voorkomt ernstige ziekte en sterfgevallen.
20 april 2021: Persconferentie Rutte: nu eerste voorzichtige stap, samenleving snakt naar ruimte
Met de versoepelingen die volgende week ingaan neemt het kabinet een risico, maar het is volgens premier Rutte wel een verantwoord risico. Er is de afgelopen week in de cijfers “niet zo ongelooflijk veel veranderd, maar net genoeg” om de terrassen weer voorzichtig te openen en de avondklok af te schaffen. Daarmee wijkt het kabinet af van de deskundigen van het RIVM en het OMT.
21 april 2021: Eerste prikken met Janssen-vaccin gezet
Nederland begint vandaag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. In de ochtend krijgt een aantal ggz-medewerkers de eerste prik met dit vaccin. Nederland kreeg een kleine 80.000 doses van het vaccin binnen. In eerste instantie is het vaccin toebedeeld aan ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en patiënten en medewerkers van ggz-instellingen. In de ziekenhuizen worden zo’n 39.000 extra medewerkers onder de 60 jaar met direct patiëntcontact gevaccineerd. Binnen de intramurale ggz-instellingen wachten nog ruim 40.000 mensen onder de 65 jaar op een vaccinatie.
21 april 2021: Dierenartsen spoten hondenvaccin bij mensen in als coronaprik
De Chileense autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld tegen twee dierenartsen die zeker 75 personen hebben ingeënt met vaccins tegen het canine coronavirus, een virus dat darminfecties bij honden veroorzaakt. Dat melden officiële bronnen dinsdag. De vaccins zouden toegediend zijn in de maanden voor het definitief verschijnen van de vaccins die ontwikkeld zijn voor mensen. De twee dierenartsen zouden de vaccins toegediend hebben aan 75 inwoners van de stad Calama, in het noorden van Chili. Het canine coronavirus (CCoV) is niet hetzelfde als SARS-CoV-2, het coronavirus.
„Het is zeer gevaarlijk”, zegt Rossana Diaz, ministeriële secretaris voor regio Antofagasta.
21 april 2021: Politie botst in Berlijn met tegenstanders van coronawet Merkel
De politie staat in Berlijn tegenover duizenden betogers die demonstreren tegen de aangekondigde aangescherpte coronawetgeving. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray tegen demonstranten die met flessen gooiden of over barricades probeerden te klimmen. Zeker 7 mensen zijn opgepakt vanwege agressie tegen de politie. De wetswijziging moet woensdag goedgekeurd worden door de Bondsdag. In aanloop naar die stemming kwam een grote betoging op gang bij de Brandenburger Tor. Volgens de politie houden de demonstranten zich niet aan coronamaatregelen, zoals afstand bewaren en mondkapjes dragen. Er zijn daarvoor meer dan 40 arrestaties verricht. De politie heeft zo’n 2.200 manschappen ingezet en is bezig de betoging op te breken. De circa 8.000 demonstranten worden opgeroepen te vertrekken. “Vrede, vrijheid, geen dictatuur”, scanderen zij.
22 april 2021: India meldt wereldwijd dagrecord van ruim 300.000 besmettingen
In India zijn de afgelopen 24 uur ruim 300.000 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is wereldwijd de grootste dagelijkse stijging in een land sinds het begin van de uitbraak. In het Aziatische land overleden 2.104 mensen aan de gevolgen van het virus. Het vorige dagrecord stond op naam van de Verenigde Staten. Die maakten in januari melding van ruim 297.000 nieuwe coronagevallen in een dag tijd. India ging daar donderdag ruim overheen en registreerde 314.835 nieuwe besmettingen. Het land heeft nu in totaal 15,9 miljoen besmettingen en 184.657 sterfgevallen door het virus vastgesteld.
22 april 2021: Janssen garandeert levering coronavaccins aan EU
De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson houdt vast aan de toezegging van de 200 miljoen coronavaccins van Janssen voor dit jaar aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland. De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in Baltimore gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met hygiëne in het gebouw en slecht opgeleid personeel werkte. Johnson & Johnson zegt de kritiekpunten “onmiddellijk en volledig” te behandelen en productiemogelijkheden te activeren.
22 april 2021: EMA en WHO gaan productieproces Russisch coronavaccin bekijken
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan in mei kijken naar het productieproces van het Russische coronavaccin Spoetnik-V.
22 april 2021: Martini Ziekenhuis sluit 8 operatiekamers, moet nieuwe coronapatiënten overplaatsen
Het Martini Ziekenhuis Groningen sluit 8 operatiekamers vanwege de toenemende stroom nieuwe coronapatiënten. De covid-verpleegafdeling ligt vol waardoor het Martini nieuwe coronapatiënten moet overplaatsen naar andere ziekenhuizen. Het Martini ziet deze week de grootste instroom van nieuwe covid-patiënten sinds mei vorig jaar. Dat zijn zowel patiënten uit de eigen regio als uit andere delen van Nederland. De corona-verpleegafdeling ligt helemaal vol. Nieuwe covid-patiënten kunnen nog wel terecht in andere ziekenhuizen in de regio. Patiënten die om een andere reden een opname nodig hebben, kunnen wel opgenomen worden. Ook de spoedeisende hulp is gewoon geopend.
22 april 2021: RIVM: Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen tot 9.648
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal forst gestegen. Bij het RIVM zijn 9.648 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 7 januari. Dat zijn er 1.134 meer vergeleken met de voorgaande dag. Het RIVM registreerde de afgelopen 7 dagen 57.902 positieve tests.
22 april 2021: Onzuiverheden in AstraZeneca-vaccin mogelijk oorzaak zeldzame bijwerking
De zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, kan misschien wel worden voorkomen, denken Duitse wetenschappers. In het vaccin hebben zij minuscule resten van duizend soorten menselijke eiwitten aangetroffen die daar niet thuishoren. Door de vaccins beter te zuiveren, kunnen toekomstige problemen wellicht worden voorkomen, staat in een voorpublicatie van de wetenschappers. De zeldzame bijwerking is tot nu toe 8 keer gemeld door Nederlanders na inenting met AstraZeneca. Een vrouw is aan een bloedprop in de longen overleden. “Het is wel een interessant idee over wat er aan de hand kan zijn”, zegt Anke Huckriede, vaccinoloog aan het UMC Groningen. Het moet nog wel verder onderzocht worden.”
23 april 2021: Brits onderzoek: na één dosis coronavaccin al een stuk minder besmettingen
Ook na één prik van een coronavaccin is de kans op een besmetting met het virus aeen stuk kleiner. Dat blijkt uit groot onderzoek van de universiteit van Oxford en de Britse Office for National Statistics. In het onderzoek werden testuitslagen van 370.000 mensen bekeken. Van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca zijn twee prikken nodig om volledig beschermd te zijn. Maar ook na de eerste prik was de kans op een coronabesmetting bij beide vaccins al 65% lager, blijkt uit het onderzoek. De kans op besmetting was na de tweede prik van het Pfizer-vaccin zelfs 90% lager dan zonder vaccinatie. Van het AstraZeneca-vaccin is de effectiviteit na de tweede prik nog niet getest, omdat bij het onderzoek nog weinig mensen die tweede prik hadden gekregen. Mensen die al corona hebben gehad, zijn net zo goed beschermd als mensen die twee prikken hebben gehad. Volgens het onderzoek kan er zo’n tien weken tijd tussen de eerste en tweede dosis zitten. In die tijd zijn er veel antilichamen te zien in het bloed van mensen die de prik al kregen. Aan die antilichamen is te zien dat het afweersysteem leert om zich te verdedigen tegen het coronavirus. Het is belangrijk dat mensen zich in de tussentijd aan maatregelen houden, omdat er steeds kans is dat zij het coronavirus oplopen en verspreiden.
23 april 2021: VS onderzoeken nieuw sterfgeval na prik met coronavaccin Janssen
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft een onderzoek ingesteld naar nog twee patiënten die na vaccinatie met het Janssen-vaccin ernstige klachten kregen. Een vrouw uit Oregon kwam zelfs te overlijden en in Texas belandde een vrouw in het ziekenhuis. De vrouw uit Oregon kreeg het vaccin voordat was besloten tot een prikpauze. Ze ontwikkelde “binnen twee weken na de vaccinatie een zeldzame bloedprop”. Er moet worden vastgesteld of het coronavaccin die klachten veroorzaakte. De nieuwe meldingen over gezondheidsproblemen bij gevaccineerde mensen komen op een gevoelig moment. Adviseurs van het Centrum voor Ziektepreventie (CDC) bespreken hoe het verder moet.
23 april 2021: Momenteel ruwweg 100.000 operaties uitgesteld door corona
De druk op ziekenhuizen door corona heeft geleid tot een stuwmeer van uitgestelde operaties, waardoor op dit moment “100.000 operaties nog moeten worden ingehaald”. Die “ruwe schatting” zei Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging. Volgens hem zijn er nog nooit zoveel operaties uitgesteld als in deze periode van de coronacrisis. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zei dat reguliere zorg in ziekenhuizen steeds meer wordt afgeschaald. Operaties die binnen zes weken moeten gebeuren, worden in veel ziekenhuizen uitgesteld. De zorgcapaciteit is nodig om coronapatiënten te kunnen behandelen. Het openen van de terrassen komende week noemt Peeters “een heel spannend moment voor de ziekenhuizen”. Hij vreest voor het gevoel van “we zijn er al” en dat mensen zich niet meer aan de maatregelen houden.
23 april 2021: Duitsland gaat gebruik Janssen-vaccin nog niet beperken
Duitsland ziet nog geen reden om het gebruik van het Janssen-vaccin te beperken. Het hoofd van gezondheidsdienst Paul-Ehrlich-Institut noemde het middel vrijdag veilig en effectief. veel minder meldingen over mogelijke ernstige bijwerkingen bekend dan bij het coronavaccin van AstraZeneca.
23 april 2021: LHV wil juridische duidelijkheid over AstraZeneca-prik 60-minners
Artsen moeten snel duidelijkheid krijgen over de juridische consequenties als ze het coronavaccin van AstraZeneca geven aan andere mensen dan voor wie de overheid het ter beschikking stelt. Dat zegt de Landelijke Huisartsenvereniging LHV. Niet is uitgesloten dat ze aansprakelijk worden gesteld door nabestaanden als een prik met AstraZeneca bij een patiënt jonger dan 60 verkeerd uitpakt.
23 april 2021: RIVM meldt 9.292 nieuwe besmettingen, artsen maken zich zorgen over code zwart
De afgelopen 24 uur werden er 9.292 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er minder dan gisteren, toen 9.648 besmettingen werden gemeld. Hoewel de maatregelen op 28 april worden versoepeld, is in de ziekenhuizen code zwart in zicht. Dat zegt intensive care-arts Diederik Gommers. “Als het aantal opnames zo doorgaat verwachten we volgende week al met code zwart te maken te hebben”. Bij code zwart kan niet iedereen meer behandeld worden op de intensive care. Dan moet een speciale commissie beslissen wie er als eerste geholpen moet worden. Landelijk zijn er nog zo’n 170 ic-bedden beschikbaar. Veel operatiekamers worden gesloten vanwege het toenemend aantal coronapatiënten. Operaties worden uitgesteld. Zo ook in het Erasmus MC in Rotterdam. Gommers: “Na de eerste golf wilden we dat dit niet meer zou gebeuren. Maar zo dicht bij code zwart als nu zijn we nog niet geweest.”
23 april 2021: Lidstaten hebben volgens EU in juli genoeg vaccins voor groepsimmuniteit
De Europese Unie heeft in juli genoeg coronavaccins om 70% van haar volwassen inwoners in te enten, zegt de Europese Commissie. Dat is genoeg om ervoor te zorgen dat de epidemie uitdooft, verwachten deskundigen. De inentingscampagne kwam moeizaam op gang in de EU, erkende Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op bezoek in de vaccinfabriek van Pfizer in het Belgische Puurs. Maar nu draait die volgens haar op volle toeren. De EU kondigde vrijdag tevens aan met Pfzier/BioNTech een akkoord te hebben bereikt over een nieuwe grote bestelling. De komende twee jaar worden 1,8 miljard doses van het coronavaccin afgenomen. Die prikken zijn om in de toekomst eventueel benodigde extra doses achter de hand te hebben en nieuwe virusvarianten te lijf te gaan.
23 april 2021: Honderden coronapatiënten liggen thuis aan de zuurstof, ontbreken in de cijfers
Honderden soms ernstig zieke coronapatiënten worden noodgedwongen thuis behandeld. Ze zijn dusdanig ziek dat ze aan de zuurstof moeten liggen en medicijnen mee naar huis krijgen. Het gaat om ongeveer 600 ernstig zieke patiënten. Zij ontbreken in de ziekenhuiscijfers, waar het kabinet haar beleid op baseert. Voor het herstel van de patiënten maakt het over het algemeen niet veel uit, maar er ontstaat wel “een scheef beeld van de werkelijkheid”, zegt directeur Peter van der Meer van het Zuid-Hollandse Albert Schweitzer Ziekenhuis. Over versoepelingen heerst hier onbegrip. Waren deze honderden patiënten meegenomen in de cijfers, had de overheid hier anders naar gekeken.
24 april 2021: Toezichthouder beëindigt pauze met Janssen-coronavaccin in VS
De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een einde gemaakt aan de eerder aanbevolen pauze met het gebruik van het Janssen-coronavaccin. De FDA heeft dat besluit genomen op basis van een advies van het het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC). Dat beval aan om het gebruik van het Leidse Janssen-coronavaccin te hervatten. De voordelen wegen op tegen de nadelen.
24 april 2021: RIVM: AstraZeneca-vaccins mogelijk al snel overbodig
RIVM-vaccinatiecoördinator Jaap van Delden verwacht dat de vaccins van AstraZeneca al snel niet meer nodig zullen zijn voor de Nederlandse vaccinatiestrategie. Hij zegt dat de miljoenen doses van het middel die na half mei worden geleverd, hoogstwaarschijnlijk niet meer hoeven worden gebruikt. Er zullen dan voldoende andere vaccins voorhanden zijn. Door zeldzame trombosebijwerkingen kampt het Brits-Zweedse vaccin met een gebutst imago. Daardoor komen veel mensen die worden opgeroepen voor een AstraZeneca-inenting niet opdagen, terwijl zij geen ander vaccin kunnen krijgen. “Later dit jaar kan dit veranderen”. Het deel van de zestigplussers die het AstraZeneca-vaccin nu weigert, krijgt dan misschien een nieuwe oproep voor een prik van een andere farmaceut.
24 april 2021: India meldt opnieuw een recordaantal van 346.786 coronabesmettingen
India meldt 346.786 nieuwe besmettingen met het coronavirus, voor de derde dag op rij een wereldwijd dagrecord. Ziekenhuizen kunnen door de vele infecties niet alle ernstig zieke patiënten behandelen. 2.624 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd, een landelijk record. In Lucknow, waar de ziekenhuizen en crematoria overbelast zijn, worden de zuurstoftanks door gewapende bewakers naar ziekenhuizen geëscorteerd. India heeft sinds het begin van de pandemie 16,6 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Officieel zijn er bijna 190.000 Indiërs aan overleden.
24 april 2021: Vaccinatiecampagne nodig voor kwetsbare wijken
Huisartsen, specialisten en hun belangenorganisaties willen dat er vaccinatiecampagnes komen die zijn gericht op mensen in achterstandswijken. Ze maken zich zorgen over de lage opkomst in die buurten. Initiatiefnemers van de brief aan het ministerie van Volksgezondheid zijn Shakib Sana, huisarts in Rotterdam, en Robin Peeters, internist in het Erasmus MC. Volgens de artsen komt belangrijke informatie over de vaccins bij zo’n 35% van de bevolking niet terecht. Zij begrijpen of ontvangen de informatie niet die bij de coronapersconferenties door demissionair premier Rutte en minister De Jonge wordt gegeven. Dat is goed merkbaar in achterstandswijken. Daar is de kans om besmet te worden twee keer zo hoog. Ook de kans om aan covid-19 te overlijden is twee keer groter dan bij andere mensen. De lage vaccinatiegraad kan – op termijn – leiden tot een ‘virusreservoir’, waaruit telkens herbesmettingen zullen ontstaan, waarschuwen zij. Huisarts Sana merkt dat veel van zijn patiënten niet komen opdagen voor hun vaccinatieafspraak. De opkomst is tussen de 30 en 40%.
Maria van den Muijsenbergh, bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen aan het Radboudumc, maakt zich ook zorgen. Zij houdt zich bezig met de effecten van corona op migrantengroepen. “Het is verontrustend om te zien wat voor verhalen er rondgaan over de risico’s van het vaccin”, zegt ze.
Een ander probleem is volgens de hoogleraar dat de GGD-priklocaties voor veel mensen lastig te bereiken zijn. Er zijn geen cijfers beschikbaar over de vaccinatiegraad in de verschillende wijken.
24 april 2021: Nieuw advies: vaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen
Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen corona. Dat staat in een nieuw advies dat is opgesteld door werkgroep COVID-19 & Zwangerschap, waar ook het RIVM deel van uitmaakt.
Uit veiligheidsoverweging gold voorheen het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren. “Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin”, meldt de Federatie van Medisch Specialisten. Ook lijken er geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.
24 april 2021: Bijna miljard mensen hebben een coronavaccinatie gehad
Het aantal coronavaccinaties nadert wereldwijd het miljard, minder dan vijf maanden na de eerste ‘officiële’ inenting. Op 8 december ontving de 90-jarige Britse Margaret Keenan haar eerste prik met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Sindsdien zijn er bijna een miljard eerste en tweede prikken uitgedeeld met diverse vaccins van o.a. Amerikaanse, Europese, Russische en Chinese makelij. De pandemie heeft wereldwijd minstens 3.088.103 mensenlevens gekost. Er waren ruim 145 miljoen infecties.
25 april 2021: Brabantse ic’s waarschuwen minister in brandbrief: ‘Niet langer vol te houden’
Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen heeft een brandbrief geschreven over de situatie op de intensive cares. De artsen waarschuwen dat ‘de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt’. In de brief, ondertekend door tien intensivisten van ziekenhuizen in Brabant en een in Weert, staat dat de werklast op de intensive cares ‘al maanden enorm is’ en dat ziekenhuispersoneel aangeeft ‘dit niet veel langer vol te houden’. De brief is aan het ministerie van Volksgezondheid, het bestuur van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gericht en roept op zich ‘samen met ons voor te bereiden op de scenario’s die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren’.
25 april 2021: Record: bijna 68.000 coronadoden deze maand in Brazilië
In Brazilië zijn tot zaterdag 67.977 sterfgevallen door Covid-19 geteld sinds begin deze maand. Het land heeft daarmee het record van maart overschreden, toen meer dan 66.000 sterfgevallen werden geregistreerd. In het land met 212 miljoen inwoners zijn in de afgelopen 24 uur 3076 doden gevallen, waarmee het totale aantal sinds 1 april op 67.977 staat. In heel maart werden 66.573 sterfgevallen geregistreerd. De afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld 2.545 sterfgevallen per dag geregistreerd op meer dan 60.000 infecties. Zaterdag werden 71.137 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ondanks het nieuwe maandelijkse record, stabiliseert het aantal doden. In de laatste twee weken is er een stabilisatie van het aantal besmettingen en sterfgevallen door Covid-19. In totaal zijn in Brazilië 389.492 doden gevallen sinds het eerste geval van Covid-19 in februari 2020.
25 april 2021: Feesten beëindigd, honderden boetes uitgedeeld
In elk geval vijf illegale feesten zijn afgelopen nacht door de politie beëindigd. Honderden mensen kregen een boete van 95 euro omdat ze de coronaregels niet hebben nageleefd.
25 april 2021: Gommers over tegenvallende cijfers: ‘Het is aan ons gedrag te wijten’
Volgens Diederik Gommers zijn de hoge besmettingscijfers en de druk op de zorg vooral te wijten aan ons gedrag. “Kijk nou eens eerlijk hoe we ons houden aan de maatregelen.”
25 april 2021: EU en VK sturen hulp naar India vanwege coronagolf
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben snelle hulp toegezegd aan India dat te kampen heeft met een ongekende golf van corona-besmettingen als gevolg van een gemuteerde variant. De Europese Commissie wil zo snel mogelijk zuurstof en medicijnen naar India brengen.
26 april 2021: Voor vijfde dag op rij recordaantal coronabesmettingen in India
Het afgelopen etmaal testten 352.991 inwoners van India positief op Covid-19. In totaal zijn meer dan 17 miljoen mensen positief getest. Het officiële dodental steeg met 2.812 naar 195.123.
26 april 2021: Coronazelftesten nog steeds illegaal verkocht, inspectie krijgt tientallen meldingen
De afgelopen maand zijn tientallen meldingen binnengekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van webwinkels en fysieke winkels die niet-goedgekeurde coronazelftesten verkopen. Consumenten worden met klem gewaarschuwd om alleen goedgekeurde zelftesten te kopen. “Wij kunnen de kwaliteit van andere testen niet garanderen”, aldus het ministerie. In Nederland zijn nu 6 zelftesten goedgekeurd voor particulier gebruik. Die worden sinds begin deze maand verkocht in drogisterijen, supermarkten en apotheken. Maar ook niet-goedgekeurde sneltesten worden dus verkocht aan particulieren. De (web)winkels die deze testen verkopen, claimen een CE-certificaat, een markering die aangeeft dat je voldoet aan de eisen, te hebben en daarom officieel te zijn goedgekeurd. De testen met alleen CE-markering zijn bedoeld voor zorgprofessionals, maar mogen niet zonder meer worden verkocht aan consumenten.
26 april 2021: Topoverleg over meer vrijheden voor gevaccineerde Duitsers
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en leiders van deelstaten overleggen vandaag over de vraag of ingeënte Duitsers meer vrijheden moeten krijgen. De landelijke overheid vindt volgens een conceptdocument dat sommige coronamaatregelen niet hoeven te gelden voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of eerder al herstelden van het virus. De roep om ingeënte Duitsers meer vrijheden te geven, klonk de afgelopen dagen steeds luider. De leider van de CDU-partij van Merkel, premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, noemde het in de Süddeutsche Zeitung een “wettelijke vereiste” dat mensen die een coronavaccin hebben gehad dezelfde rechten krijgen als Duitsers die zijn getest op het virus. Meerdere gebieden in Duitsland hebben al geëxperimenteerd met een soepeler coronabeleid voor personen die negatief waren getest. Er kan een vergelijkbaar beleid gaan gelden voor gevaccineerde mensen. Die verspreiden het virus minder snel. In Duitsland heeft 23% van de bevolking een eerste dosis gehad van een vaccin, 7% is volledig gevaccineerd. De discussie over meer vrijheden voor gevaccineerde mensen ligt in sommige landen politiek erg gevoelig. In het Verenigd Koninkrijk woedt een verhitte discussie over de wenselijkheid van een ‘vaccinatiepaspoort’. Critici vrezen dat wie niet gevaccineerd kan of wil worden straks te maken krijgen met discriminatie.
26 april 2021: Heropening Italië per 26 april
Italië is open vanaf 26 april. In de gele zones mogen restaurants direct open (alleen buitenterras), strandopening en buitenzwembaden vanaf half mei. Reizen tussen gele regio’s is toegestaan en naar/van oranje of rode zone met een document of pas. De indeling van Italië in gele, oranje en rode zones blijft, evenals de avondklok, voorlopig gehandhaafd.
26 april 2021: Corona-maatregelen Spaanse Valencia regio aangepast vanaf 26 april tot 9 mei
Corona-maatregelen in de Valencia regio zijn vandaag verlengd tot en met zondag 9 mei 2021. De grootste en belangrijkste wijziging is dat de horeca (bars en restaurants) en winkels tot 22 uur open mogen zijn. 22 uur is als nieuwe sluitingstijd gekozen omdat vanaf dat tijdstip de avondklok in gaat.
Horecaterrassen mogen voor 100% bezet zijn maar er moet wel een minimale afstand van 1,5 meter tussen tafels zijn. In het interieur van de bars en restaurants mag 30% bezet zijn met een maximum van 6 personen aan een tafel. Het is ook verplicht om een mondkapje te dragen op het moment dat je niets nuttigt. De winkels en winkelcentra mogen vanaf maandag 26 april tot 22 uur open blijven.
26 april 2021: Topdrukte op intensive care, ‘al wekenlang alle hens aan dek’
“Al acht tot twaalf weken is het bij ons alle hens aan dek”, zegt Mark Kramer, bestuurslid van het Amsterdam UMC en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Noord-Holland en Flevoland. “We moeten alle zeilen bijzetten om te zorgen voor de capaciteit die nodig is om ernstig zieke patiënten met en zonder covid te behandelen.” In de dertien ziekenhuizen in die regio, waar Kramer verantwoordelijk voor is, is het al een paar keer voorgekomen dat ergens een intensive care vol lag. “Toen hebben we dat ziekenhuis direct moeten helpen. En de andere ziekenhuizen in de regio hebben er toen voor gezorgd dat de patiënten elders konden worden opgenomen.” Zeker in kleinere ziekenhuizen speelt mee dat een extra bed op de IC-afdeling plaatsen direct leidt tot andere problemen. “Als je dat doet, dan betekent dat dat je personeel van elders moet halen”, zegt Kramer, die erop wijst dat mensen die op een IC kunnen werken vaak ook actief zijn op de eerste hulp of op de operatiekamers. Verhoog je de IC-capaciteit, dan merk je dat al snel bij bijvoorbeeld het aantal beschikbare operatiekamers. Bovendien zitten veel zorgmedewerkers erdoorheen. “Het absolute aantal IC-patiënten in de eerste piek, in april en mei vorig jaar, was hoger dan nu”, zegt Kramer. “Maar die piek is veel korter geweest dan nu. Vanaf oktober, november is het echt marathonlopen. Dat betekent dat het personeel mentaal en fysiek uitgeput raakt. Mijn grootste zorg op dit moment.”
26 april 2021: Indiase coronavariant is al hier, vliegverbod beetje laat
Het vliegverbod voor passagiers uit India, dat vanavond ingaat, kan de coronavariant die er rondgaat niet meer buiten de deur houden. Die is namelijk al hier. In Nederland is de mutatie tot nog toe twee keer opgedoken in de zogeheten kiemsurveillance. Als een virusvariant in die steekproef uit positieve testen opduikt, is dat „het topje van de ijsberg”, zegt viroloog Marion Koopmans. In andere Europese landen is variant B.1.617 ook al herhaaldelijk waargenomen. In het Verenigd Koninkrijk is de bewuste variant al 317 keer gedetecteerd, waarvan 252 keer in de afgelopen vier weken. Dat is 1,1 procent van het totale aantal gemelde coronagevallen. In België bleken vorige week twintig studenten die net uit India waren gekomen het virus bij zich te dragen. Drie van hen waren al gevaccineerd, hetgeen bijdroeg aan de zorgen. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geldt B.1.617 vooralsnog niet als „zorgwekkend.” Koopmans zegt dat over de variant nog niet veel bekend is. „Het is denkbaar dat hij besmettelijker is, of dat vaccins er minder goed tegen werken, maar dat is niet bewezen.” Ook staat niet vast dat de huidige piek in India erdoor wordt veroorzaakt. Virusvarianten zullen volgens hoogleraar van het Erasmus MC Koopmans blijven komen zolang het virus ongeremd kan circuleren.
26 april 2021: Kuipers: wees voorzichtig met volgende versoepelingen
Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers verwacht dat de ziekenhuizen het hoe dan ook nog wekenlang zeer druk zullen hebben met de zorg voor coronapatiënten. Zelfs als de daling snel inzet, zal het tot eind mei druk blijven, verwacht de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). “Stijgen gaat snel, dalen gaat langzaam. Wees voorzichtig met volgende versoepelingen”, waarschuwde hij.
26 april 2021: Europese Commissie spant rechtszaak aan tegen AstraZeneca om vertraging vaccins
De Europese Commissie sleept farmaceut AstraZeneca voor de rechter, omdat die minder vaccins heeft geleverd dan afgesproken. Daardoor zou het bedrijf het contract met de Europese Unie hebben geschonden. Ook had het geen betrouwbaar plan om tijdige leveringen te garanderen, vindt Brussel.
Een woordvoerder maakte het nieuws bekend op een persconferentie, waarbij hij opmerkte dat alle 27 EU-lidstaten achter de stap staan. Het kort geding dient woensdag. “De lidstaten zijn het zat”, zegt Brussel-correspondent Sander van Hoorn. “Op een gegeven moment moet je kijken of je dat slikt, of dat dit het moment is om naar de rechter te stappen. De 27 lidstaten besloten unaniem dat laatste.”
26 april 2021: VS gaan AstraZeneca-vaccin aan andere landen geven
De Verenigde Staten gaan hun coronavaccins van AstraZeneca aan andere landen geven. Het gaat om 60 miljoen doses die worden verstrekt zodra ze beschikbaar komen. De regering-Biden staat onder toenemende druk het vaccin ook met India en andere landen te delen.
26 april 2021: Turkije de komende weken vrijwel helemaal op slot
Turkije gaat in de strijd tegen corona vrijwel helemaal op slot. Van 29 april tot 17 mei geldt er een nationale lockdown waarbij de scholen en winkelcentra dicht zijn. Restaurants mogen alleen open blijven voor bezorging. Voor een reis naar een andere stad heb je toestemming nodig. De lockdown geldt dus tot na de ramadan, de islamitische vastentijd. Erdogan: Turkije moet het aantal nieuwe gevallen terugdringen tot onder de 5.000 per dag of anders een enorme prijs betalen.
27 april 2021: India zet leger in om te helpen bij bestrijding coronavirus
Voor de zesde dag op rij zijn in India meer dan 300.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De strijdkrachten van het land hebben toegezegd medische hulp te verlenen om de enorme piek in het aantal besmettingen te bestrijden. Het leger zal de eigen reservevoorraad medische zuurstof delen met de bevolking. Gepensioneerd medisch personeel gaat overbelaste zorginstellingen helpen.
In 24 uur tijd zijn 323.144 mensen positief getest. Er zijn 2.771 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd.
27 april 2021: Deskundigen Brazilië vinden Spoetnik-vaccin te riskant
De Braziliaanse geneesmiddelenautoriteit Anvisa heeft zich uitgesproken tegen het importeren van het Russische vaccin Spoetnik. Gouverneurs van deelstaten die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, hadden verzocht om met spoed het vaccin goed te keuren en te importeren. Maar het vijfkoppige bestuur van Anvisa oordeelde unaniem dat er “ernstige risico’s” zitten aan het vaccin, omdat er te weinig bekend is over de effectiviteit en veiligheid van het middel. Anvisa maakt zich in het bijzonder zorgen over de aanwezigheid van het adenovirus in het Russische vaccin, dat zich volgens de toezichthouder op een gevaarlijke manier zou kunnen reproduceren.
27 april 2021: Priktempo Afrikaanse landen laag door angst en trage uitrol vaccins
Berichten over bijwerkingen van vaccins en nepnieuws hebben gevolgen voor vaccinatiebereidheid in Afrika. Duizenden vaccins worden vernietigd. Gezondheidsfunctionarissen noemen het zorgwekkend in een continent waar minder vaccins zijn verdeeld dan elders in de wereld. Er wonen 1,3 miljard mensen, 16% van de wereldbevolking. Slechts 2% van de vaccins is daar gezet, meldt de WHO.
27 april 2021: België wist van risico’s in EU-contract met AstraZeneca
De Europese Unie had kunnen weten dat het moeilijk was om vaccinfabrikant AstraZeneca aan zijn afspraken te houden. De Belgische regering was gewaarschuwd dat het voorgestelde contract de EU weinig in handen gaf om tijdige levering van de coronavaccins af te dwingen, maar meende dat het al te laat was om die waarschuwing door te geven. Het contract met AstraZeneca voorzag volgens een door de Belgische regering om raad gevraagde consultant “niet in sancties als de leveringsdata en -hoeveelheden niet worden gerespecteerd.”
27 april 2021: Politie Amsterdam deelt 150 boetes uit aan bezoekers illegale feesten
De politie in Amsterdam heeft op Koningsnacht twee grote feesten beëindigd in een bedrijfspand aan de Nes in het centrum en in Diemen en 150 bezoekers een boete gegeven voor het overtreden van de coronaregels. Tegen de organisatoren wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt.
27 april 2021: Griekse dertigers en veertigers kunnen zich eerder laten prikken
In Griekenland kunnen mensen in de leeftijd van 30 tot 39 zich vandaag laten inenten, uitsluitend met het AstraZeneca-vaccin. Donderdag wordt de leeftijdsgroep van 40 tot 44 jaar daaraan toegevoegd. De Griekse regering wil de jongere bevolking sneller vaccineren met de overgebleven AstraZeneca-vaccins, nu veel ouderen hun prikafspraak hadden afgezegd uit bezorgdheid over de berichten over zeldzame bijwerkingen van dat vaccin. Grieken in de leeftijdsgroep 45 tot 49 jaar krijgen vanaf 1 mei vaccins van AstraZeneca, Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson. De Griekse premier Mitsotakis verwacht dat eind mei ongeveer de helft van de bevolking minstens één prik heeft gekregen.
27 april 2021: Vaccinaties in Nederland onvolledig geregistreerd, OMT bezorgd
Het zicht op wie er in Nederland is gevaccineerd, is vertroebeld. Het vaccinatieregistratiesysteem CIMS heeft niet alle cijfers en is dus onvolledig. Het Outbreak Management Team is daar bezorgd over. Momenteel is maar 70% van alle vaccinatiegegevens bij het CIMS bekend. Die gegevens gaan over wie welk vaccin wanneer heeft gekregen en komen binnen via 28 systemen van ziekenhuizen, GGD, zorginstellingen en huisartsenpraktijken. Van die 70% is ongeveer 90% van GGD’s. Daarom roept het OMT met klem andere partijen op om hun vaccinatiecijfers door te geven. Een onvolledig CIMS-systeem leidt niet alleen tot onduidelijkheid over hoeveel mensen gevaccineerd zijn, maar bemoeilijkt ook de monitoring, evaluatie en bijsturing van het vaccinatieprogramma. Er is geen goed overzicht van het aantal positieve coronatests na vaccinatie, wat volgens het OMT juist belangrijk is.
27 april 2021: Amsterdamse Vondelpark ontruimd, noodverordening in Breda
Het is op veel plekken in het land te druk. Nadat de gemeente Amsterdam eerder al had opgeroepen om niet meer naar Amsterdam te komen omdat het te druk werd in de stad, moest uiteindelijk toch het Vondelpark worden ontruimd. In Breda is een noodverordening afgegeven voor onder meer het centrum van de stad.
28 april 2021: Koningsdagfeest in Rotterdam beëindigd, entreegeld was 50 euro
De Rotterdamse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een feest waar zo’n honderd mensen op af waren gekomen beëindigd. De circa honderd feestgangers hadden allemaal 50 euro entreegeld betaald, meldt de politie. Die hield uiteindelijk twee mensen aan die weigerden het pand te verlaten. De politie Rotterdam Centrum was door meerdere mensen gewaarschuwd vanwege geluidsoverlast op de Westzeedijk. “Toen wij ter plaatse waren hoorden wij een onwijs kabaal komen uit het pand”, aldus de politie. De agenten werden opgewacht door een groep melders. “Zij verklaarden ons dat ze de geluidsoverlast zat waren en dat er veel personen aanwezig waren.”
De agenten belden aan maar er werd niet open gedaan. “Wij hebben een uur voor het pand gestaan”. Uiteindelijk kregen de agenten een machtiging om het pand binnen te gaan en maakte een slotenmaker de weg vrij naar binnen. In de woning trof de politie een “ravage” aan. Ook lagen er vijf flessen met 16 liter lachgas en cocaïne. De geluidsinstallatie werd in beslag genomen.
28 april 2021: India passeert grens van 200.000 coronadoden
India heeft een recordstijging van het aantal coronadoden gemeld. Het aantal dodelijke slachtoffers is boven de 200.000 gestegen. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 360.960 naar recordhoogte.
Het afgelopen etmaal zijn 3.293 doden geregistreerd. Het aantal besmettingen is bijna 18 miljoen.
28 april 2021: Eén prik gezinslid halveert besmettingen binnen dat gezin, blijkt uit Britse studie
Als in een gezin één iemand gevaccineerd is, dan vermindert dat de besmettingen in dat gezin met bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse gezondheidsdienst PHE. Het maakt niet uit of Pfizer of AstraZeneca als vaccin werd toegediend. Wie drie weken na een eerste prik besmet raakt met het virus is 38 tot 49% minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden.
28 april 2021: Gevaccineerden uitgezonderd van quarantaineplicht
De quarantaineplicht moet niet gelden voor reizigers die zijn gevaccineerd. Dat vinden D66 en PvdA, die de wet die voor zelfisolatie voor reizigers uit hoogrisicogebieden op dit punt willen aanpassen. De uitzondering moet niet gelden voor landen waar zorgelijke mutanten van het coronavirus rondwaren.
De Tweede Kamer behandelt heden het wetsvoorstel over quarantaineplicht voor risicovolle landen.
28 april 2021: Britten krijgen vaccinatiebewijs op gezondheidsapp
Britten die naar het buitenland reizen, kunnen daar straks met een bestaande app van de landelijke gezondheidsdienst laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus. Minister van Transport Grant Shapps zegt met internationale partners te overleggen het systeem overal te erkennen.
28 april 2021: Twaalf meldingen van trombose en laag aantal bloedplaatjes
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twaalf meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca.
Het gaat om vier extra meldingen ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb 2 weken geleden.
De zeldzame gevaarlijke bijwerking staat nu in de bijsluiters van de AztraZeneca en Janssen vaccins.
Volgens de organisatie betreft het vrouwen tussen de 23 en 65 jaar die zijn ingeënt met AstraZeneca voor de prikstop. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie.
28 april 2021: RIVM verwacht miljoen kwetsbaren één week eerder te vaccineren
Het RIVM verwacht dat een miljoen 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie één week eerder dan gepland hun eerste vaccinatie krijgen. Door een meevaller met de leveringen moet iedereen uit de groep begin juni de eerste prik hebben gehad. De groep was eerder nog naar achteren geplaatst in de vaccinatiestrategie, maar volgens het RIVM is er nu een versnelling mogelijk door vervroegde levering van bijna 2 miljoen vaccins van Pfizer-BioNtech in stapjes van 150.000-200.000 per week. Ook andere groepen gaan profiteren van extra vaccins. De versnelde levering van Pfizer zorgt voor een versnelling van ongeveer een week op het totaal van 1e prikken voor de totale bevolking, aldus een woordvoerder van het RIVM.
28 april 2021: 40 miljoen Britten leven al in Coronavrije gemeentes
Het leven in Groot-Brittannië begint weer normaal te worden. Meer dan 40 miljoen mensen leven in gemeentes waar ze vrijwel zeker niet meer met de ziekte in aanraking komen. Tweederde van de bevolking heeft antistoffen tegen de ziekte. Afkomstig van de ziekte zelf, maar voor een veel groter deel door vaccins. De Britten zijn al in december – weken eerder dan de Nederlanders – begonnen met het inenten van mensen, hoofdzakelijk met het vaccin van AstraZeneca. Dat begint nu vruchten af te werpen. Halverwege juni kan het land weer terug naar ‘normaal’. Een meerderheid van alle Britten moet dan twee prikken hebben gehad. In Nederland zou dat pas begin juli zijn.
28 april 2021: Alle bewoners Friese Waddeneilanden kunnen eind mei worden gevaccineerd
Alle volwassen bewoners van de Friese Waddeneilanden onder de 60 jaar kunnen in de laatste week van mei de eerste prik van het coronavaccin krijgen. GGD Fryslân komt dan met mobiele prikteams naar de vier eilanden om circa 6.000 volwassen eilandbewoners in te enten, zodat zij niet naar het vasteland hoeven voor een coronaprik. 60-plussers en het zorgpersoneel hebben zich eerder al kunnen laten vaccineren. Vlielanders kunnen op dinsdag 25 en woensdag 26 mei gevaccineerd worden, bewoners van Schiermonnikoog op woensdag 26 mei en de volwassenen van Terschelling en Ameland vanaf donderdag 27 mei. De vier gemeentes zijn dan de eerste van Nederland waar iedereen die dat wil in elk geval één prik heeft gehad.
29 april 2021: Moderna verhoogt productiecapaciteit coronavaccins
Moderna gaat zijn productiecapaciteit voor coronavaccins flink verhogen en kan daardoor volgend jaar tot 3 miljard doses leveren. Dit jaar worden dat er tussen de 800 miljoen en 1 miljard. Eerder ging Moderna voor dit jaar uit van minimaal 700 miljoen vaccins. Omdat de investeringen nu worden gedaan, verwacht Moderna dat die capaciteit laat dit jaar en begin volgend jaar beschikbaar wordt.
29 april 2021: Opnieuw recordaantallen coronadoden en -besmettingen in India
India heeft opnieuw recordaantallen nieuwe coronadoden en -besmettingen gemeld. In een etmaal werden 3.645 sterfgevallen geregistreerd. Het aantal inwoners dat tijdens diezelfde periode werd geïnfecteerd bedroeg 379.257. Officieel zijn meer dan 18 miljoen Indiërs besmet geraakt sinds het begin van de pandemie, 204.832 van hen hebben dat niet overleefd en bijna 15 miljoen zijn inmiddels genezen. Door de vele infecties kunnen testcentra niet direct alle mensen testen.
29 april 2021: Europees Parlement stemt in met ‘coronapaspoort’
Het Europees Parlement stemt in met de invoering van een gratis certificaat waarmee te bewijzen is dat men tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of hersteld is van de ziekte.
29 april 2021: VS sturen voor 100 miljoen dollar aan coronahulp naar India
De Verenigde Staten sturen duizend zuurstoftanks, 15 miljoen mondkapjes en 1 miljoen sneltesten ter waarde van 100 miljoen dollar naar India om te helpen bij de bestrijding van het coronavirus.
29 april 2021: RIVM stelt vaccinatiecijfer bij: bijna kwart miljoen minder prikken gezet
Het geschatte aantal coronavaccinaties is met 220.000 naar beneden bijgesteld, meldt het RIVM. Door „een programmeerfout” zijn op 13 april te veel vaccinaties gerapporteerd. Op die dag voerde het instituut een nieuwe rekenmethode in en werden achterstanden weggewerkt. Het aantal gezette prikken schoot in één keer met circa 700.000 omhoog. Een overschatting, zo blijkt nu.
29 april 2021: Ministerie: streven blijft 1 juli iedereen een eerste prik
Volgens het ministerie van Volksgezondheid blijft “het streven” dat iedere volwassene die dat wil voor 1 juli een eerste coronaprik kan krijgen. Ook het plan om in de tweede helft van mei alle 60-plussers en mensen met een hoog medisch risico te hebben geprikt, hoeft volgens niet te worden bijgesteld.
29 april 2021: Terrassen Frankrijk medio mei open, ook andere versoepelingen aangekondigd
Fransen kunnen vanaf 19 mei weer naar het terras, heeft president Macron gezegd. Die dag zijn ook winkels, musea, theaters en bioscopen onder voorwaarden weer toegankelijk. De avondklok gaat dan in om 21.00 uur in plaats van 19.00 uur. Per 9 juni kunnen de cafés en restaurants weer volledig open en wordt de begintijd van de avondklok verschoven naar 23.00 uur. Op 30 juni wordt dan de avondklok helemaal afgeschaft. Dan zijn er ook weer evenementen mogelijk met meer dan 1.000 mensen. Die moeten dan wel een gezondheidsverklaring bij zich hebben.
29 april 2021: WHO: meer coronavaccinaties in Europa dan besmettingen
Het aantal mensen in Europa dat volledig is ingeënt tegen het coronavirus, ligt inmiddels hoger dan het aantal vastgestelde besmettingen. Directeur Hans Kluge van de WHO zei dat 462 dagen geleden de eerste coronagevallen zijn vastgesteld in Europa. Sindsdien heeft volgens de WHO 5,5% van de bevolking het virus opgelopen, terwijl 7% van de Europeanen inmiddels volledig is gevaccineerd.
29 april 2021: Burgemeester New York: alles weer open op 1 juli
Burgemeester Bill de Blasio van New York zegt dat de hele stad op 1 juli weer opengaat dankzij de vele vaccinaties. Winkels, ondernemingen, kantoren en theaters kunnen weer helemaal open.
29 april 2021: Duitsland heeft in dag tijd meer dan miljoen mensen ingeënt
Duitsland heeft in een etmaal ruim een miljoen mensen ingeënt met een coronavaccin. Het gaat voor zover bekend om een Europees record. Een kwart van de bevolking in één vaccindosis gehad.
29 april 2021: Vanaf juni naar de zon in Europa: coronacertificaat maakt het mogelijk
In Frankijk zijn vanaf 9 juni buitenlandse toeristen weer welkom. Alleen mét zo’n certificaat natuurlijk. Dat krijg je als je bent ingeënt tegen corona, negatief bent getest, of antistoffen hebt.
30 april 2021: Brazilië passeert grens van 400.000 coronadoden
In Brazilië zijn er sinds gisteren meer dan 400.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.
30 april 2021: Eerste gevallen ‘Indiase coronavariant’ vastgesteld in Frankrijk
In Frankrijk zijn de eerste gevallen vastgesteld van de B.1.617-variant van het coronavirus, die in India voor torenhoge besmettingsaantallen en dodentallen zorgt. Het eerste geval betreft een vrouw uit zuidwest-Frankrijk die onlangs naar India was gereisd. Ook de andere twee besmette personen, uit het zuidoosten van Frankrijk, waren recentelijk in India.
30 april 2021: Rusland produceert eerste coronavaccin voor dieren
Rusland heeft de eerste 17.000 doses van een coronavaccin voor dieren geproduceerd. Het middel beschermt zoogdieren als honden, katten, nertsen en vossen, waarvan bekend is dat ze het coronavirus kunnen krijgen. De eerste doses van Carnivac-Cov worden in Rusland gebruikt. Zeker 20 organisaties vanuit de hele wereld hebben interesse getoond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder al dat het bezorgd was over besmettingen tussen mensen en dieren. Volgens Rusland helpt dit vaccin zulke besmettingen te voorkomen.
30 april 2021: Artsen- en verpleegkundigen pleiten voor nationaal herstelplan
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN pleiten voor een nationaal herstelplan voor de zorg. Dat moet personeel voorbereiden op de situatie na corona, omdat er dan een enorme berg ‘inhaalzorg’ wacht. “Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren.”
Ze roepen het ministerie, zorgverzekeraars en anderen partijen in de zorg op om zich aan te sluiten bij het plan, waarvoor de artsen en verpleegkundigen zelf het initiatief namen.
30 april 2021: Wereldwijd meer dan 150 miljoen coronabesmettingen geteld, 3,2 miljoen doden
Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 150 miljoen besmettingen geteld. Het wereldwijde dagcijfer is sinds halverwege februari ruim verdubbeld. Er worden nu dagelijks zo’n 821.000 besmettingen vastgesteld. De Verenigde Staten hebben tot nu de meeste coronapatiënten gehad met 32,2 miljoen vastgestelde besmettingen. Daarna volgen India (18,8 miljoen) en Brazilië (14,6 miljoen). India kampt met een zware tweede golf waarbij dagelijks meer dan 300.000 nieuwe gevallen worden gemeld. Azië is het continent waar het coronavirus zich het snelst verspreidt. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is gestegen met 28% ten opzichte van een week eerder.
Afrika is het enige andere continent waar het aantal besmettingen toeneemt, maar daar gaat het om een stijging van slechts 3%. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is de situatie gestabiliseerd. In Europa en de Verenigde Staten gaat het om een daling van respectievelijk 18 en 12%. Wereldwijd zijn bijna 3,2 miljoen coronagerelateerde sterfgevallen bekend.