Impressie coronavirus 1-15 mei 2021: plussen en minnen
Plussen en minnen deze twee weken. Enerzijds neemt het aantal vaccinaties toe. Anderzijds gaat het nog niet zoals het hoort en nemen de besmettingen in Nederland toe tot boven de 1,5 miljoen.
Duizenden Ajax-fans vieren kampioenschap en dat leidt weer tot nieuwe besmettingen. Ingeënte Amerikanen hoeven van CDC-directeur Rochelle Walensky geen mondkapje meer te dagen. Ruim een kwart van de EU-bevolking weigert een vaccin. Een 60-plusser wordt in Drenthe wel geprikt, in Gelderland niet. Prullenbakvaccin is een groot succes, maar het ministerie is tegen. Willekeur bij de uitnodiging voor een coronaprik bij medische indicatie. Alarmsituatie in Suriname en Zuid-Azië.
1 mei 2021: Turkije keurt Russisch coronavaccin Spoetnik-V goed.
In Turkije is het Russische coronavaccin Spoetnik-V goedgekeurd voor gebruik. Het land bestelde eerder deze week 50 miljoen doses van dat vaccin. In Turkije werden mensen al ingeënt met de vaccins van het Chinese Sinovac en Pfizer/BioNTech. 23 miljoen prikken zijn gezet bij 13,7 miljoen mensen. Van de Turkse bevolking heeft tenminste 16% een prik gekregen. President Erdogan zei dat hij “niet accepteert” dat er een vaccintekort komt, verwacht grote leveringen uit Moskou en Beijing. Turkije is tot 17 mei vrijwel helemaal op slot. Reizen naar andere steden mag met toestemming van de autoriteiten, scholen en winkelcentra zijn dicht. Restaurants mogen alleen eten bezorgen.
1 mei 2021: Lange wachttijden en vaak jonge patiënten bij nazorgpoli’s corona.
De druk bij nazorgpoli’s voor coronapatiënten is hoog en de wachttijden zijn lang, blijkt uit een rondgang van de NOS. Bij sommige poli’s kan het maanden duren voordat patiënten terechtkunnen.
Ook valt het artsen op dat een steeds groter deel van de patiënten op de nazorgpoli’s nooit in het ziekenhuis heeft gelegen en relatief jong is. “De meeste patiënten met langdurige klachten worden doorverwezen door de huisarts”, zegt revalidatiearts Natasja Jelsma van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. “Soms lijkt het alsof de mensen die wel opgenomen zijn geweest er beter uit komen.”
Volgens longarts Bram van den Borst van het Radboudumc in Nijmegen gaat het bij doorverwezen patiënten duidelijk om een andere groep: “Het zijn overwegend vrouwen en jongere mensen die via de huisarts binnenkomen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 40 jaar.” Andere artsen bevestigen dit beeld. Longarts Kirsten Kalverda van het Amsterdam UMC ziet zelfs twintigers voorbijkomen op de poli en volgens longarts Jürgen Hölters is driekwart van de patiënten met langdurige coronaklachten bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen vrouw. De oorzaak is vooralsnog onduidelijk.
Wat is ‘Long Covid’? Volgens het RIVM kan er sprake zijn van langdurige corona als patiënten voor langere tijd na besmetting met het coronavirus klachten houden als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid (‘brain fog’). Het Nederlands Huisartsen Genootschap schat dat er nu zo’n 20.000 tot 40.000 mensen zijn met “klachten die meer dan 8 weken aanhouden en die het functioneren in de weg staan”. Een andere naam voor Long Covid is Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection, oftewel PASC. “Het is voor deze mensen lastig om weer volledig aan het werk te gaan omdat ze daarna vaak totaal uitgeput zijn en dagen moeten bijkomen”, vertelt longarts Veerle de Visser van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Ze belanden langdurig in de ziektewet.
1 mei 2021: Kabinet stelt verdere versoepeling coronaregels uit.
Het demissionaire kabinet durft nog geen nieuwe versoepelingen van de coronaregels door te voeren. De druk op de ziekenhuizen is, met ruim 2.700 opgenomen coronapatiënten, nog te groot.
De deskundigen van het Outbreak Management Team adviseerden daarom voorlopig af te zien van de tweede stap van het zogenoemde Openingsplan, voor 11 mei gepland. Daartoe is nu besloten.
”We zien dat de cijfers over de piek heen raken, maar de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap van het Openingsplan verantwoord te kunnen zetten”, aldus de verklaring van het kabinet. De versoepelingen gepland voor 11 mei kunnen nu op zijn vroegst pas op 18 mei ingaan.
1 mei 2021: GGD: Technische problemen met website voor coronatest.
Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus kunnen problemen ondervinden bij het maken van een afspraak via internet. Dat geldt ook voor mensen die zich willen laten vaccineren.
De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. Medewerkers op het callcentrum zijn bereikbaar om afspraken in te plannen en mensen te bellen met testuitslagen.
1 mei 2021: Zo groot is de kans dat je na vaccinatie toch corona oploopt.
Uit recente cijfers van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) blijkt dat op de ruim 87 miljoen gevaccineerden meer dan 7.000 corona-infecties zijn gemeld. Van deze gevaccineerde geïnfecteerden werd 7% opgenomen in het ziekenhuis en overleed 1%. Een deel van zowel de ziekenhuisopnames als de sterfgevallen was volgens Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik echter niet gerelateerd aan Covid-19. Het risico om Covid-19 op te lopen is volgens hem aanzienlijk lager dan bij niet-gevaccineerden. “En als er al een besmetting optreedt, verloopt de ziekte vaak minder ernstig. Daarnaast lijken gevaccineerden die toch besmet raken met het coronavirus een kleinere kans te hebben om hun huisgenoten te besmetten dan mensen zonder vaccinatie.” Dat laatste heeft The Public Health England onlangs bekend gemaakt.
Deze studie betreft 24.000 huishoudens van personen met een coronabesmetting na vaccinatie. Mensen met een positieve coronatest ondanks vaccinatie hadden een 38% tot 49% lagere kans om de gezinsleden van hun huishouden te besmetten in vergelijking met mensen zonder vaccinatie. Bijwerkingen van vaccins zijn meestal de verwachte: hoofdpijn, algehele malaise, spierpijn en reacties op de injectieplaats. In Engeland zijn ruim 600.000 gevaccineerden bestudeerd op zulke bijwerkingen. Die bleken in de dagelijkse praktijk minder vaak voor te komen dan in de klinische studies.
Van de gevaccineerden met Corminaty van BioNTech/Pfizer rapporteert 13,5% een bijwerking na de eerste vaccinatie en 22% na de tweede vaccinatie. Bij het Vaxzevria vaccin van AstraZeneca is dit na de eerste vaccinatie 33%. Vermoeidheid en hoofdpijn komen het meeste voor.
Op medicijngebied tegen Covid-19 zijn er ook nieuwe onderzoeksresultaten. Standaard wordt nu dexamethason gegeven bij matig en zeer ernstig zieke corona-patiënten. Maar uit een studie bij 86 corona-patiënten blijkt dat het middel methylprednisolon leidt tot een bétere gezondheidstoestand dan dexamethason op dag 5 en 10 na ziekenhuisopname. Patiënten krijgen met methylprednisolon ook minder vaak mechanische beademing en is de opnameduur lager. Daarnaast blijkt uit een nog niet beoordeeld onderzoek dat het inhaleren van budesonide de kans op ziekehuisopname of de noodzaak tot spoedvisites vermindert bij patiënten met milde klachten. De zelfgerapporteerde hersteltijd wordt er 3 dagen mee verkort. Ruim 2.600 thuis verblijvende Covid-19-patiënten vanaf de leeftijd van 50 jaar onderzocht. Tenslotte is er nog de virusremmer nitazoxanide die gegeven wordt aan corona-patiënten met milde tot matige klachten. Nitazoxadine gaf in een nog te publiceren studie met 379 patiënten een 85% lagere kans op progressie tot ernstige Covid-19 dan een placedo.
1 mei 2021: Totaal aantal coronabesmettingen in Nederland passeert 1,5 miljoen.
Met de registratie vandaag van 5.836 nieuwe coronabesmettingen zijn sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn nu 1.502.562 Nederlanders positief getest.
1 mei 2021: Heropening winkels en terrassen zorgt voor (te veel) drukte in winkelstraten.
Het heropenen van de winkels en de terrassen brengt veel mensen op de been. In binnensteden in Eindhoven, Leiden en Amsterdam is het te druk en klinkt de oproep: kom niet meer naar de stad.
1 mei 2021: Hoofdstad India verlengt lockdown, ruim 400.000 besmettingen op één dag.
De lockdown in de Indiase hoofdstad New Delhi is met een week verlengd, in verband met enorme stijging van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen. In de afgelopen 24 uur heeft India ruim 400.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. De lockdown zou eigenlijk aflopen, maar in de stad met ruim 20 miljoen inwoners zijn versoepelingen momenteel niet verantwoord zijn.
1 mei 2021: GGD telefonisch weer bereikbaar, nog wel storing online.
Mensen die zich willen laten testen of laten vaccineren kunnen in veel gevallen weer telefonisch contact opnemen met de GGD. Online een afspraak maken is nog steeds niet mogelijk. Rond 18.00 uur waren de telefonische problemen opgelost, meldt koepelorganisatie GGD GHOR.
2 mei 2021: Protestmars tegen coronamaatregelen geëindigd op Dam.
Actiegroep Nederland in Verzet heeft met zo’n 1.000 deelnemers een protestmars door Amsterdam gelopen. De demonstranten wilden met ‘The Walk of Freedom’ hun standpunt tegen onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken. De protestmars eindigde op de Dam, waarna een kleine groep van ongeveer honderd demonstranten bleef plakken aan de kant van het Koninklijk Paleis.
2 mei 2021: Duizenden Ajax-fans vieren kampioenschap. Gemeente: kom niet naar Arena.
In de Amsterdamse binnenstad en rond de Johan Cruijff Arena, waar Ajax de kampioenswedstrijd speelde tegen FC Emmen, hebben zich duizenden supporters verzameld. De gemeente Amsterdam roept op niet naar de Johan Cruijff Boulevard bij de Arena te komen. “Het is daar op dit moment te druk.” Ook in de binnenstad zijn veel fans op de been en worden er fakkels afgestoken.
2 mei 2021: Bijna honderd politieagenten gewond bij rellen in Berlijn.
Bij onlusten op een dag van talrijke 1 meibetogingen in Berlijn zijn zaterdag 93 politieagenten gewond geraakt, volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de regio Berlijn Andreas Geisel. Hij zei dat vooral in de zuidoostelijke wijk Neukölln ’gewelddadige autonomen’ doelbewust te keer gingen. Het is aan de politie te danken dat die gewelddadigheden zich niet over de rest van de stad hebben verspreid. Sommige Duitse media spraken van „massale aanvallen op de agenten.”
2 mei 2021: Stroomstoring trof kamer met vier patiënten, vrijwel zeker oorzaak één overlijden.
De stroomstoring waarna twee patiënten in het Maastricht UMC zijn overleden, trof een kamer met vier patiënten. Het universitair ziekenhuis vermoedt dat bij minstens een patiënt de stroomuitval heeft bijgedragen aan het overlijden. De stroomstoring gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag op een verpleegafdeling waar zowel mensen met covid-19 als andere patiënten lagen. Als gevolg viel de apparatuur uit waarmee minstens 2 patiënten extra zuurstof kregen. De 67- en 76- jarige patiënten zijn in de loop van de nacht overleden. Nabestaanden zijn geschokt door het incident en vinden dat het ziekenhuis in de fout is gegaan. Ze willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt om de onderste steen boven te krijgen. De Inspectie Gezondheidszorg buigt zich nu over het incident.
2 mei 2021: Duitse ziekenhuisbaas ziet het rustiger worden op ic’s.
De baas van de federatie van Duitse ziekenhuizen, Gerald Gass, zegt dat het de afgelopen dagen iets rustiger is geworden op de intensive cares en dat de situatie beter onder controle is. “Dat geeft ons hoop dat er geen grote stijging van het aantal zieken meer komt”, liet hij weten.
2 mei 2021: Suriname heeft meer grip op corona maar ziekenhuissituatie blijft zorgelijk.
De situatie in de Surinaamse ziekenhuizen is nog steeds zorgelijk. Met veel kunst- en vliegwerk lukt het om het aantal bedden uit te breiden, maar er zijn niet voldoende verpleegkundigen, zo zeiden Surinaamse gezondheidsautoriteiten zondagmiddag. Om extra bedden in te richten en in gebruik te kunnen nemen, zijn zestig extra gediplomeerde verpleegkundigen nodig. Die zijn lastig te vinden.
3 mei 2021: Griekse terrassen na half jaar weer open.
Na een verplichte sluiting van een half jaar, mogen Griekse horecazaken vandaag de terrassen weer openen. Er gelden beperkingen: maximaal 6 personen per tafel, mondkapjes- en testplicht voor het personeel. Om 22.45 uur moeten terrassen sluiten, vanwege de avondklok een kwartier later.
3 mei 2021: IC-coördinator Noord-Nederland: komende week mogelijk acute zorg afschalen.
Alle intensivecareafdelingen in het noorden van het land liggen zo goed als vol. Dat zei Peter van der Voort, die de IC-bedden in Friesland, Groningen en Drenthe coördineert. “Ze hebben hooguit één bedje voor noodgevallen, meer ruimte is er niet.” Veel operaties zijn al uitgesteld of afgezegd; acute zorg is de komende week mogelijk niet meer te garanderen. De volle IC’s komen deels door het opnemen van patiënten uit andere delen van het land. Zo’n 30% van de noordelijke ic-bedden worden ingevuld door overgeplaatste patiënten. In het UMC Groningen zijn zogeheten klasse-3-operaties afgezegd. Daaronder vallen onder meer behandelingen voor mensen met slokdarmkanker.
Van der Voort, tevens Eerste Kamerlid voor D66, vindt dat de overheid in de communicatie over de ernst van de situatie tekort is geschoten. “Ze hadden intensiever moeten communiceren. De urgentie is niet goed overgekomen.” Recente versoepelingen van coronamaatregelen kwamen te vroeg.
3 mei 2021: Ministerie: we willen wél alle arbeidsmigranten vaccineren.
Het ministerie van Volksgezondheid erkent problemen met het vaccineren van arbeidsmigranten die niet zijn opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Naar schatting 250.000 migranten zijn daardoor niet in beeld voor de vaccinatiecampagne, hoewel zij wel wonen en werken in Nederland. “Wij willen samenwerken met werkgeversorganisaties, uitzendbureaus en de vakbonden om hen te bereiken”, zegt een woordvoerder. Arbeidsmigranten die minstens 4 weken in Nederland verblijven, komen in aanmerking voor een vaccinatie zodra zij op basis van hun leeftijd aan de beurt zijn.
3 mei 2021: De Jonge: met weinig plezier naar feestende Ajax supporters gekeken.
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft gisteren “met weinig plezier” naar de feestende Ajax-Ajaxsupporters gekeken. Omdat de coronaregels overtreden werden. We moeten “ons echt realiseren dat we de maatregelen nog een tijd moeten volhouden”, zo zei hij.
3 mei 2021: Europese Commissie wil ingeënte toeristen toelaten.
De Europese Commissie wil ingeënte toeristen van buiten de Europese Unie weer toelaten. Ook wie nog niet is gevaccineerd maar uit een land komt dat het coronavirus voldoende weet te beteugelen.
3 mei 2021: Mogelijk 50 tot 150 fans besmet geraakt tijdens Ajax-feest.
Tijdens het feest van Ajax-fans zondag voor de Johan Cruijff ArenA zijn mogelijk 50 tot 150 mensen besmet geraakt met het coronavirus, denkt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal. Naar schatting van het RIVM zijn op dit moment bijna 175.000 besmet met het coronavirus in Nederland. Dat zou betekenen dat ongeveer een op de honderd mensen besmet is. Hij denkt dat het mogelijk is dat elk van deze besmette mensen tussen de vijf en vijftien anderen heeft aangestoken.
3 mei 2021: Moderna levert 500 miljoen coronavaccins aan Covax-programma.
Farmaceut Moderna levert 500 miljoen doses van zijn coronavaccin aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. Naar verwachting zullen 34 miljoen doses in het laatste kwartaal van dit jaar worden geleverd, meldt de internationale organisatie en mede-initiatiefnemer Gavi. De overige 466 miljoen doses volgen in 2022. Moderna laat weten het vaccin voor de laagste prijs aan te bieden, maar geeft geen verdere details over de overeenkomst.
3 mei 2021: Kuipers is voorzichtig optimistisch over ziekenhuisbezetting, cijfers zijn nog altijd hoog.
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de ziekenhuisinstroom en -bezetting stabiel zijn, hoewel de cijfers nog steeds hoog zijn. “De curve topt af en dat is gunstig. Wel op een ontzettend hoog niveau. De vraag is wanneer de bocht naar beneden komt. Verdere versoepelingen lijken mij pas verstandig als er een daadwerkelijke verlaging van de instroom te zien is.”
3 mei 2021: Denemarken ziet af van Janssen in vaccinatieprogramma.
Het coronavaccin van Janssen is geschrapt uit het officiële vaccinatieprogramma van Denemarken. Deense autoriteiten hebben besloten af te zien van de inzet van het middel omdat het in zeldzame gevallen bloedstolsels kan veroorzaken. Het wordt echter mogelijk je vrijwillig te laten inenten met Janssen of met AstraZeneca. Gevreesd wordt voor een vertraging bij het vaccineren. Met Janssen had vooral de inenting van jongere Denen versneld moeten worden.
3 mei 2021: Bijen succesvol getraind om tong uit te steken bij ruiken coronavirus.
Nederlandse onderzoekers hebben bijen getraind om hun tong uit te steken als ze het coronavirus ruiken. Zo kunnen ze coronabesmettingen opsporen. Misschien kunnen de insecten zelfs worden ingezet bij het stellen van een diagnose. Vooral in arme landen kan dat een uitkomst zijn. Bijen kunnen erg goed ruiken: een bloem signaleren ze al van kilometers afstand. In Lelystad werd met 150 bijen onderzocht of ze snel konden worden getraind om coronabesmettingen te selecteren uit tests die met een wattenstaafje waren afgenomen. “Elke keer dat de bijen werden blootgesteld aan de geur van een geïnfecteerd monster, ontvingen ze een suikerwaterbeloning”, melden de onderzoekers. “De bijen staken hun tong uit om het suikerwater op te vangen.”
4 mei 2021: Amerikaanse FDA keurt binnenkort gebruik Pfizer/BioNTech goed voor tieners.
De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA bereidt zich voor om begin volgende week het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren voor tieners van 12 tot en met 15 jaar. In maart maakten bleek uit een klinische test dat het vaccin veilig en effectief is voor 12 tot 15-jarigen. Na goedkeuring buigt het vaccinadviespanel van het nationaal Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) zich de over de onderzoeksgegevens en brengt een advies uit. Pfizer en BioNTech hebben eind vorige week ook bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een soortgelijke aanvraag ingediend. Het EMA heeft vaak 4 tot 6 weken nodig voordat het een beslissing neemt. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar oud kunnen op zijn vroegst vanaf half juni worden ingeënt met het vaccin in Europa.
4 mei 2021: Commissie in Canada wil Janssenvaccin alleen voor 30-plussers.
De wetenschappelijke commissie die de Canadese regering adviseert over het vaccinatiebeleid, heeft aangeraden het coronavaccin Janssen alleen te gebruiken bij mensen van 30 jaar en ouder.
De gezondheidsautoriteiten hadden op 5 maart nog toestemming gegeven voor het gebruik van het vaccin bij mensen van 18 jaar en ouder. Maar de verdeling van de eerste 300.000 doses werd vrijdag door het ministerie van Volksgezondheid uitgesteld wegens bezorgdheid over de kwaliteit ervan.
4 mei 2021: India passeert de grens van 20 miljoen coronabesmettingen.
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in India is boven de 20 miljoen gestegen. Afgelopen etmaal zijn 357.229 nieuwe gevallen gemeld. Het dodental is met 3.449 toegenomen tot 222.408.
Medische experts denken dat het dodental en het aantal besmettingen in werkelijkheid 5 tot 10 keer groter is dan wat officieel is vastgelegd, omdat niet iedereen zich bij ziekteverschijnselen laat testen.
Ongeveer 9,5% van de Indiase bevolking heeft een eerste coronavaccinatie gehad. In het land met 1,35 miljard inwoners worden dagelijks gemiddeld 2,5 miljoen mensen ingeënt. Door problemen met de voorraad en bezorging is dat veel minder dan het recordaantal prikken van 4,5 miljoen op 5 april.
4 mei 2021: OMT-lid Bonten: genomen risico lijkt in ziekenhuizen verkeerd uit te pakken.
Arts-microbioloog Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team, zegt dat de situatie in de ziekenhuizen geen versoepelingen toelaat. “Alle bedden zijn bezet, reguliere zorg wordt uitgesteld. Dat is een situatie die je voor één of twee weken misschien nog acceptabel kunt vinden, maar niet voor de periode die het nu duurt. Die versoepelingen gaan twee tot drie weken later vertaald worden in meer ziekenhuisopnames”, zegt Bonten. “Het was mooi geweest als de daling al was ingezet.” Er is geen duidelijke stijging zichtbaar, maar ook geen daling. Het aantal positieve tests lag gisteren 12% lager op weekbasis dan de week ervoor. Bonten: “Het kabinet heeft gezegd: we gaan een risico nemen. En als je een risico neemt, kan het tegenvallen. Daar begint het nu op te lijken.”
4 mei 2021: 50 miljoen coronaprikken gezet in het Verenigd Koninkrijk.
In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 50 miljoen coronaprikken gezet sinds begin december de vaccinatiecampagne begon. Ruim een kwart van de volwassen bevolking is nu volledig ingeënt.
Zo’n 34 miljoen mensen hebben hun eerste vaccinatie gehad, 15 miljoen hebben ook hun tweede dosis toegediend gekregen. Het aantal positieve testen en sterfgevallen door Covid-19 is dit jaar exponentieel afgenomen. Eind juli wil men alle volwassenen een coronavaccin aanbieden.
4 mei 2021: Beieren deze maand weer open voor toeristen.
Premier Markus Söder zegt dat Beieren deze maand weer opengaat voor toeristen. Vanaf 21 mei zou vakantie weer mogelijk moeten zijn in regio’s met een laag besmettingspercentage. Beieren is een populaire bestemming voor reizigers uit Duitsland en daarbuiten. Het besluit van Beieren komt op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen in heel Duitsland is gedaald na een langdurige lockdown. Berlijn en verschillende deelstaten, waaronder Beieren, willen volledig gevaccineerden en de mensen die hersteld zijn meer vrijstelling van de coronaregels geven. Ook andere deelstaten in Duitsland bekijken nu of er de komende tijd versoepelingen kunnen worden doorgevoerd.
4 mei 2021: Janssen-vaccin door stabiele coronasituatie niet noodzakelijk voor Denemarken.
Het Janssen-vaccin is geschrapt uit het Deense vaccinatieprogramma omdat de situatie in het land niet nijpend genoeg om het vaccin in te hoeven zetten. De corona-epidemie in Denemarken is op dit moment onder controle, en de uitrol van het vaccinatieproces verloopt bevredigend. Hoe klein het risico op de ernstige bijwerking ook is, Denemarken vindt het niet nodig om zijn bewoners dat risico te laten lopen. De voordelen van het Janssen-vaccin wegen niet op tegen de nadelen hiervan, en dus is het vaccin geschrapt uit het Deense vaccinatieprogramma. Het vaccinatieproces verloopt soepel. Zo’n 1,3 miljoen van de 5,8 miljoen inwoners hebben ten minste één prik tegen COVID-19 gekregen. Van hen hebben ongeveer 700.000 ook al een tweede dosis gehad. Het aantal ziekenhuisopnames is stabiel en er worden nog maar enkele gevallen van COVID-19 vastgesteld in verpleeghuizen.
5 mei 2021: Nederlanders willen na recente versoepelingen pas op de plaats.
Een kleine meerderheid van de Nederlanders staat achter de recente versoepelingen. Een even grote groep vindt dat het daar nu even bij moet blijven. Ruim de helft van de bevolking wil de situatie laten zoals die nu is of de maatregelen zelfs weer aanscherpen. Volgens onderzoeker Peter Kanne hebben berichten over volle IC’s hun uitwerking niet gemist. “Tegenstanders begrijpen niet dat er in die omstandigheden wordt versoepeld. Veel mensen hebben het gevoel dat dit gebeurt onder druk van de publieke opinie en dat de dreiging van ‘code zwart’ voorkomen had kunnen worden als maatregelen eerder waren aangescherpt.” Voorstanders van de versoepelingen vinden dat de strenge lockdown niet meer houdbaar is voor het welzijn van met name jongeren en ondernemers.
5 mei 2021: In Caribisch deel Koninkrijk is al ongeveer helft van volwassenen geprikt.
In het Caribische deel van het Koninkrijk werden halverwege februari de eerste vaccins geleverd.
Het vaccinatieprogramma is goed op stoom gekomen: op bijna alle eilanden is inmiddels ongeveer de helft van het totale aantal volwassenen minstens één keer gevaccineerd tegen COVID-19.
5 mei 2021: Privacy First: vaccinatiebewijs is zware inbreuk op grondrechten.
Belangenorganisatie Privacy First heeft grote bezwaren tegen het invoeren van een vaccinatiebewijs. “Het is een zware inbreuk op grondrechten en mensenrechten”, zegt Vincent Böhre, directeur en jurist van de stichting. “Ons voornaamste bezwaar is dat er een tweedeling in de samenleving mee wordt gecreëerd. Dat je in de nabije toekomst als burger alleen nog maar aan het maatschappelijke leven kan deelnemen met een coronapaspoort of een gezondheidsbewijs”, zegt Böhre. Volgens hem leidt de maatregel ook tot discriminatie, op basis van medische status. “En er geldt een algeheel discriminatieverbod in het Europees recht, al decennia lang.”
5 mei 2021: Besmet in de supermarkt? ’Meeste klanten hebben slechts vluchtig contact’.
De Plus-vestiging die als ’proeflaboratorium’ fungeerde voor een onderzoek naar de effecten van coronamaatregelen meldt dat verreweg de meeste klanten slechts ’vluchtig’ contact met elkaar hebben. Het risico op een besmetting zou gezien de richtlijnen van het RIVM daardoor klein zijn. Dat meldt supermarktondernemer André van Reijen na een eerste presentatie van de resultaten. Veel klanten in de super kregen vanwege het onderzoek een sensor om. Zo konden onderzoekers van onder meer de Universiteit van Amsterdam, Smart Distance Lab en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitlezen hoe bezoekers zich gedragen en bewegen. „Het mooie is dat bevestigd wordt wat wij als supermarktbranche al langer riepen: dat contacten in de supermarkt vluchtig zijn, op de mensen na die een praatje met elkaar maken. Uit het onderzoek blijkt dat 95% van de contacten korter dan 5 seconden duurt, dus als je dat afzet tegen het uitgangspunt van de GGD dat 15 minuten contact binnen anderhalve meter een risico vormt, is dat gunstig”, zegt leidinggevende Van Reijen. Opvallend: het effect van eenrichtingsverkeer is volgens de eerste resultaten verwaarloosbaar.
5 mei 2021: Brussel stelt gezamenlijke inkoop van Covid-19-medicijnen voor.
De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 inkopen. Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is het “broodnodig” dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor voldoende medicijnen tegen de ziekte zorgt. Volgens de Deense moet het EU-beleid zich richten op de hele fase, van onderzoek naar en ontwikkeling van Covid-19-geneesmiddelen tot en met de toepassing ervan. Verschillende farmaceuten, waaronder Pfizer, Merck en Roche, investeren al in behandelingen die moeten voorkomen dat Covid-19-patiënten in het ziekenhuis belanden en zieken helpen sneller te herstellen. Tot nu toe heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog maar één middel voor de EU goedgekeurd. Het gaat om remdesivir, dat wordt toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstof nodig hebben. De commissie heeft daarvan al enkele tienduizenden doses voor de EU aangekocht van de Amerikaanse fabrikant Gilead Sciences. Gehoopt wordt dat dit jaar drie of meer medicijnen op de Europese markt kunnen worden toegelaten.
5 mei 2021: Waarom een 60-plusser in Gelderland nog niet is geprikt, maar in Drenthe wel.
Huisartsen startten halverwege februari met het vaccineren van patiënten tegen COVID-19. Toch kon niet overal in het land al volop worden geprikt door huisartsen, waardoor zestigplussers in Drenthe al wel een prik hebben gehad en sommige leeftijdsgenoten in Gelderland nog niet eens een afspraak hebben kunnen maken. Hoe zit dat? Nederlandse huisartsen hebben meer dan een miljoen prikken gezet met het coronavaccin van AstraZeneca. Toch zijn die prikken niet evenredig over het land verdeeld, en dat heeft te maken met de schaarste rondom de vaccins. Omdat er maar beperkt vaccins geleverd konden worden, werd het vaccinatieproces bij de huisartsen in februari gefaseerd uitgerold, te beginnen bij de zuidelijke provincies en te eindigen in de noordelijke. Daardoor kregen Zeeuwse huisartsen medio februari al de eerste vaccins geleverd, terwijl de huisartsen in Drenthe, Groningen en Friesland deze pas in april kregen.
Het precieze aantal geleverde vaccins speelt ook nog een rol bij deze gefaseerde uitrol: de grootte van de leveringen is namelijk niet altijd gelijk aan het aantal patiënten dat de huisartsen in de provincie onder hun hoede hebben. De afweging is daarbij tussen hoeveel vaccins binnenkomen, hoe groot de voorraad is en hoe deze vaccins zo praktisch en efficiënt mogelijk kunnen worden afgezet, De komende dagen worden weer nieuwe vaccins geleverd aan de provincies, waardoor ook de wachtende zestigplusser in Gelderland een prik in kan plannen. Ook de uit voorzorg ingelaste AstraZeneca-prikpauze had invloed op het verloop van het vaccinatieproces bij de huisartsen. Het vaccineren met AstraZeneca werd tweemaal (deels) stilgelegd vanwege een zeldzame bijwerking waarbij een ernstige vorm van trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes wordt ontwikkeld. Huisartsen moesten zich steeds aanpassen in het opnieuw inplannen van afspraken en verhuizingen naar grotere priklocaties.
6 mei 2021: Rode Kruis: grote ramp dreigt in door corona geplaagd Zuid-Azië.
Er is dringend meer internationale steun nodig om een grotere ramp in Zuid-Azië te voorkomen, stelt het Rode Kruis. De ernstige situatie in India is volgens de organisatie een ‘gruwelijk voorproefje’ op wat de buurlanden te wachten staat. Het Rode Kruis benadrukt dat India en de buurlanden Nepal, Bangladesh en Pakistan onder meer dringend meer vaccins, medische apparatuur, beschermende kleding en andere hulpgoederen nodig hebben.
6 mei 2021: Kinderombudsman roept op de scholen weer helemaal te openen.
Middelbare scholen en het mbo moeten na de meivakantie weer alle dagen per week fysiek les kunnen geven, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer. Volgens Kalverboer worden de belangen van scholieren niet genoeg meegewogen in de adviezen van het OMT en het beleid van het kabinet: “De schade die we aanrichten door jongeren zo te laten bungelen is enorm.”
6 mei 2021: Voortaan minder strenge coronaregels voor gevaccineerde of genezen Duitsers.
Het Duitse parlement is akkoord met talrijke soepelere coronaregels voor mensen die volledig zijn ingeënt of zijn genezen van COVID-19. Deze mensen krijgen vrijstelling van de avondklok en kunnen onbeperkt bij elkaar op bezoek. Gevaccineerden of mensen die voldoende antistoffen opgebouwd hebben krijgen sneller en zonder coronatest toegang tot winkels, kappers en andere dienstverleners. Mensen die negatief getest zijn op het virus krijgen ook toegang, maar wel pas na een coronatest.
6 mei 2021: Goedkeuring voor Russische lightversie coronavaccin Spoetnik-V.
De Russische autoriteiten hebben een lightversie goedgekeurd van het Russische coronavaccin Spoetnik-V. De lichtere variant van het middel bestaat niet uit twee, maar uit een dosis. Spoetnik Light is vooral bedoeld voor de export. De Russen zien het als een oplossing voor landen met een groot aantal besmettingen om zo snel mogelijk mensen minder vatbaar voor het coronavirus te maken. Het middel zou voor bijna 80% effectief zijn. Een dosis gaat minder dan 10 dollar kosten.
6 mei 2021: Oproep: Blij met gratis toegangstest?
Het voornemen om vanaf juli maximaal 7,50 euro te vragen voor een toegangstest is van de baan. De Tweede Kamer fluit het demissionaire kabinet terug: de test moet gratis worden. Op het plan was veel kritiek van burgers, die vreesden dat veel uitjes met hun gezinsleden te duur zouden worden.
6 mei 2021: Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein.
Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20% zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn.
Het kabinet is geadviseerd pas verder te versoepelen als het aantal mensen met corona dat in een “lopend 7-daagsgemiddelde” in de ziekenhuizen wordt opgenomen, met 20% is gedaald. Om van een echte daling te kunnen spreken, moet het aantal ziekenhuisopnames twee weken op rij afnemen. Kuipers acht dat niet erg waarschijnlijk. Hij verwacht effect van de Koningsdagdrukte terug te zien.
6 mei 2021: Duitsland geeft AstraZeneca vrij voor alle volwassenen.
Duitsland geeft het coronavaccin van AstraZeneca vrij voor alle volwassenen. Tot nu toe werd AstraZeneca voornamelijk aan 60-plussers toegediend in verband met een risico op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen. Gezondheidsminister Jens Spahn hoopt dat nu meer volwassenen kunnen worden ingeënt. In Nederland worden uitsluitend 60-plussers geprikt.
6 mei 2021: Ziekenhuizen gaan 1 miljoen prikken per week zetten.
Ongeveer 60 ziekenhuizen krijgen vanaf eind mei priklocaties voor de vaccinatiecampagne. Dat bevestigt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aan Nieuwsuur. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen een miljoen prikken per week gaan zetten bij vooral “jonge, gezonde mensen”, zegt een woordvoerder. In april meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat vanaf mei wekelijks 2,5 miljoen prikken gezet moeten worden. De GGD’s nemen daarvan 1,5 miljoen voor hun rekening. De overige prikken zullen de ziekenhuizen zetten. De komende weken worden er tussen de 800.000 en 1,2 miljoen vaccins per week aan Nederland geleverd. Op dit moment worden wekelijks zo’n 800.000 prikken gezet. Volgens het LNAZ zullen de ziekenhuizen rustige momenten zoeken voor de vacinaties, bijvoorbeeld in de weekends. Er is daarvoor voldoende personeel ondanks de drukte in de ziekenhuizen met covid-patiënten. “Voornamelijk verpleegkundigen of studenten zullen prikken, onder medische supervisie van een arts. Het is geen ingewikkelde handeling.”
7 mei 2021: Zwanger en corona? Meer risico om op ic te belanden. Je staat achteraan voor vaccin.
Zwangeren met corona blijken wel degelijk een hoger risico te hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Meer dan vierhonderd zwangeren belandden met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 36 op de ic, blijkt uit nieuwe cijfers. Toch staan ze achteraan in de rij voor een vaccinatie. ,,Zij hebben wel een baby aan boord. Je hebt te maken met twee mensen in plaats van één.’’ In het UMC Utrecht lagen afgelopen weken vier zwangere vrouwen met corona op de intensive care. ,,Twee van hen hebben we helaas te vroeg moeten laten bevallen, rond de dertig weken, omdat de moeder moest worden geïntubeerd’’, zegt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar Verloskunde. ,,Op het moment dat de moeder in slaap wordt gebracht en aan de beademing gelegd, doen we een keizersnee. Bij een zwangerschap onder de 28 weken beademen we nog wel met de baby in de buik, maar daarna kan dat niet meer. Voor de vrouw en haar partner is dat natuurlijk vreselijk. Zij wordt ‘n week later wakker zonder baby in haar buik. Op het kind heeft zo’n vroeggeboorte invloed voor de rest van het leven.’’
7 mei 2021: Ziekenhuizen in Amsterdam staan klaar mee te prikken tegen corona: ‘Logistiek staat al’.
Ziekenhuizen in de Amsterdamse regio bereiden zich voor om mee te helpen bij het inenten tegen corona. Hun hulp is nodig als het aantal geleverde vaccins massaal toeneemt. ‘De logistiek staat al.’
Hoewel de ziekenhuizen nog steeds volle covidafdelingen hebben en ze veel uitgestelde operaties moeten inhalen, willen ze toch meeprikken met de vaccins. Als de GGD’s in de prikstraten meer vaccins hebben dan ze kunnen wegprikken, willen de ziekenhuizen vanaf eind mei hun deuren openzetten om mensen te vaccineren. De ziekenhuizen stellen dat de GGD de eerst aangewezen plek is om te vaccineren. Alle ziekenhuizen in de regio zijn heel erg bereid om bij te springen, maar alleen als de GGD zegt: we hebben nu meer vaccins dan we kunnen toedienen.
7 mei 2021: ’Vaccindiplomatie’ zorgt voor verdeeldheid: deze landen willen het patent vrijgeven.
De coronacrisis levert de wereld een nieuw woord op: vaccindiplomatie. Deze week is het mondiale debat over tijdelijk vrijgeven van patenten waarmee producenten het recept van hun coronavaccins beschermen in een stroomversnelling gekomen. Het kan jaren duren voor de hele wereld toegang heeft tot een prik. India en Zuid-Afrika hebben de Wereldhandelsorganisatie om die reden in oktober opgeroepen om deze beschermingslaag los te laten. Door andere bedrijven de kans te geven om vaccins van een ander te ontwikkelen, zou de mondiale prikoperatie sneller kunnen verlopen. Deze week is de discussie in een stroomversnelling gekomen door de Amerikanen. President Joe Biden wil andere landen overhalen om in te stemmen met het voorstel om de patenten tijdelijk op te schorten. De Europese Commissie reageerde daarop overwegend positief. Voorzitter Ursula von der Leyen wil het bespreekbaar maken.
Binnen Europa is er verdeeldheid. De Franse president Emmanuel Macron is voor, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel is negatief. Nederland, zo liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten, wil ’best praten’ over het vrijgeven van patenten.
Grootmachten zijn soms veel bereidwilliger om te delen. Zo reizen de vaccins van China en Rusland de hele wereld over. De Europese Unie koos voor gezamenlijke inkoop en een verdeelsleutel voor de lidstaten. Wellicht goedkoper, maar voor met name de rijke landen is het de vraag of het inenten van de eigen bevolking hierdoor niet vertraging heeft opgelopen. De farmaceutische bedrijven zitten niet te wachten op het vrijgeven van hun geheime recept. Die hebben in recordtempo voor gigantische bedragen vaccins uitgevonden. De geheimhouding van het recept is een cruciale schakel in hun verdienmodel. Landen waar ze zitten zijn terughoudender of tegen het vrijgeven van de patenten.
7 mei 2021: Duits advies: coronavaccin Janssen alleen nog voor 60-plussers.
Duitsland zou het coronavaccin van Janssen uit Nederland alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder moeten toedienen, net als het vaccin van AstraZeneca. Het vaccin van Janssen uit Leiden werd in maart goedgekeurd in de Europese Unie, dus ook in Duitsland. Omdat het vaccin maar één keer hoeft te worden toegediend, willen de oosterburen het vooral gebruiken voor groepen die moeilijker te bereiken zijn, zoals daklozen. Voor het einde van het jaar zou Duitsland 36,7 miljoen Janssen-doses moeten krijgen, maar dat is aanzienlijk minder dan de orders bij Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.
7 mei 2021: Europese Commissie ‘dicht bij’ tekenen grote vaccinorder Pfizer.
De Europese Commissie verwacht heel snel de beoogde aankoop van 1,8 miljard doses van het Pfizer/BioNTech-coronavaccin af te ronden. Een commissiewoordvoerder ontkent dat de Europese order wordt geblokkeerd door Frankrijk. “Er is unanieme steun van de lidstaten voor het contract en onze aanpak”, zei hij. De nieuwe vaccins worden besteld voor levering in vooral 2022 en 2023, als boost na al gezette prikken en als bescherming tegen nieuwe varianten. Ook kunnen de nieuwe vaccins voor kinderen in aanmerking komen. Tot nu toe heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) alleen vaccins voor volwassenen goedgekeurd maar momenteel onderzoekt het agentschap of de Pfizer-vaccins ook veilig en efficiënt voor jongeren zijn. Een uitspraak wordt in juni verwacht.
7 mei 2021: Britse dertigers krijgen ook alternatief voor AstraZeneca-vaccin.
De Britse leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin wordt verhoogd. Een weerspiegeling van het kleine aantal besmettingen en de beschikbaarheid van andere vaccins. Sinds het begin van de Britse vaccinatiecampagne in december zijn meer dan 50 miljoen coronaprikken gezet. Twee derde van de volwassen bevolking heeft inmiddels een eerste dosis gehad. Een derde heeft al twee prikken gehad.
7 mei 2021: WHO keurt Chinees coronavaccin Sinopharm wereldwijd goed.
De WHO heeft voor het eerst een Chinees coronavaccin, van staatsbedrijf Sinopharm, goedgekeurd voor wereldwijd gebruik. Het gaat om een zogenoemde goedkeuring voor noodgevallen, waarmee het middel sneller kan worden ingezet dan na een langere procedure voor ‘normaal’ gebruik.
7 mei 2021: GGD komt nog duizenden werknemers tekort voor massavaccinatie.
De GGD zoekt nog minstens 6.000 en waarschijnlijk nog veel meer werknemers om het massale vaccineren tegen covid-19 in juni te kunnen laten starten. De 25 gemeentelijke gezondheidsdiensten komen 1.000 mensen tekort die toezicht houden op het prikken. Daarnaast moeten er nog duizenden mensen worden aangenomen om de prikken straks daadwerkelijk te gaan zetten. De GGD start volgende week een online wervingscampagne voor medische toezichthouders. Daarbij wordt met name, maar niet alleen gezocht naar basisartsen. De GGD zoekt ook personeel voor diverse andere functies, zij worden opgeroepen de regionale GGD-vacature pagina’s te bekijken. Er zijn tot nu toe zo’n 6 miljoen prikken gezet in Nederland, 4,5 miljoen mensen hebben een eerste dosis gekregen van een vaccin. Er worden nu zo’n 100.000 prikken per dag gegeven. Eind deze maand moet het tempo omhoog om het doel van minister De Jonge van Volksgezondheid te halen. Hij wil dat er begin juli ongeveer 17 miljoen prikken zijn gezet. Zo’n twaalf miljoen mensen van 18 jaar en ouder hebben dan hun eerste prik gehad en acht miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Om het vaccinatiedoel te halen zijn de 25 GGD’s ingeschakeld. Vanaf juni moeten ze 2 miljoen prikken per week te zetten. Ze richten 142 priklocaties in, waaronder 63 XL-locaties waar 2.400 prikken per dag gezet worden.
8 mei 2021: Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen.
Het nemen van ontstekingsremmers zoals ibuprofen zorgt niet voor hogere risico’s op ernstige symptomen of de dood bij een coronabesmetting. Dat komt naar voren uit een nieuwe studie. Het meest omvangrijke onderzoek van zijn soort tot nu toe. Aan het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar was er bezorgdheid over de potentiële effecten van ontstekingsremmers die niet onder de steroïden vallen. Zulke medicijnen, ook bekend als NSAID’s, worden voorgeschreven bij een veelheid van kwalen en aandoeningen. Naast ibuprofen zijn dat eveneens ontstekingsremmende pijnstillers als diclofenac en naproxen. Geconcludeerd wordt dat de bezorgdheid onterecht is.
8 mei 2021: Voor het eerst meer dan 4.000 coronadoden in één etmaal in India.
India heeft zaterdag een recordaantal coronadoden in de afgelopen 24 uur gemeld. In totaal werden er het afgelopen etmaal 4.187 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het totale dodental in India komt daarmee op 238.270 te staan, het twee na hoogste ter wereld. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen nam tussen vrijdag en zaterdag toe met 401.078 gevallen, een lichte daling ten opzichte van een dag eerder. Het totale aantal besmettingen is rond de 21,9 miljoen.
8 mei 2021: Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten.
In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.
8 mei 2021: Pfizer levert EU nog eens 1,8 miljard vaccins.
De Europese Unie kan de komende twee jaar rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Pfizer gaat vanaf eind dit jaar nog eens 900 miljoen doses leveren en de EU kan aanspraak maken op nog eens zoveel. Vaccins worden in principe eerlijk verdeeld over de lidstaten. Nederland zou met het nieuwe contract aanspraak kunnen maken op minstens 70 miljoen doses.
8 mei 2021: Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus.
De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier Rutte gezegd na afloop van een EU-top in Portugal. De pas zou in dat geval voor veel Nederlandse vakantiegangers te laat komen. Over de covid-pas is door de EU-regeringsleiders afgesproken dat die op 21 juni operationeel wordt en dat lidstaten dan 6 weken hebben om het systeem landelijk in te voeren.
9 mei 2021: Geen avondklok meer in Spanje: ‘Vrijheid, vrijheid, vrijheid’.
In Spanje is afgelopen nacht in meerdere delen van het land het einde van de avondklok gevierd. Om middernacht kwam de maatregel in 13 regio’s ten einde. In Madrid kwamen voornamelijk jongeren samen op de Puerta del Sol, waar zij applaudisseerden toen de klok van de Real Casa de Correos, het regeringsgebouw van de regio Madrid, middernacht sloeg. De feestvierders hoefden niet naar huis maar de horecagelegenheden sloten wel op dat moment de deur. Veel mensen droegen nog wel mondkapjes maar onderling werd nauwelijks afstand gehouden terwijl Spanjaarden samen dansten, zongen en knuffelden. Spanje telt ruim 3,6 miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus en bijna 79.000 sterfgevallen. Doordat de besmettingscijfers dalen en het vaccinatieprogramma goed verloopt, werd besloten dat de avondklok beëindigd kon worden.
9 mei 2021: EU stopt met bestelling vaccins AstraZeneca.
De Europese Unie, die farmaceut AstraZeneca ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft daar vanaf juni niks meer besteld. Dit bevestigde de Europese Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, die zei dat de contracten niet verlengd worden.
9 mei 2021: Zweedse corona-aanpak onder de loep, vooral migranten hard getroffen.
Een parlementaire commissie is bezig met een groot onderzoek naar de Zweedse corona-aanpak. In Zweden is het terugkijken begonnen. Vooral de situatie in achterstandswijken is onderschat, zo blijkt.
“Zweden bevindt zich in een kritieke situatie. We hebben te maken met een zeer snelle verspreiding van het virus.” Anders Tegnell, de Zweedse staatsepidemioloog, vorig jaar nog het toonbeeld van rust en optimisme, klinkt nu somber. “Onze situatie is vergelijkbaar met Nederland, maar dan erger.”
Tegnell staat aan het hoofd van het Zweedse RIVM en is de architect van de controversiële Zweedse corona-aanpak. Hij gelooft niet in strikte lockdowns. Cafés, sportclubs en scholen bleven open en er is nooit een avondklok ingesteld. Tegnell ontkende ook dat mondkapjes effect hebben. Voor veel Zweden ging het vrije leven gewoon door en de staatsepidemioloog groeide uit tot een cultheld. Veel Zweden zijn trots op hun ontspannen samenleving, gebaseerd op onderling vertrouwen en minder regels. Maar vrijheid voor de een, betekende onveiligheid voor anderen. Vrije aanpak was gunstig voor de middenklasse, voor mensen met vaste banen die thuis mogen werken.
9 mei 2021: Denemarken versoepelt in hoog tempo dankzij massaal testen en corona-app.
Denen hebben hun vrijheid terug. Ze mogen naar cafés, restaurants, theaters, musea én concerten. Bij de heropening staan twee dingen centraal: de corona-app en de testsamenleving.
10 mei 2021: Acht op tien bedrijfsartsen kunnen werknemer met long covid niet goed helpen.
Veel bedrijfsartsen vinden het lastig om werknemers met long covid goed te adviseren. De NVAB (Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) zegt dat de artsen door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over langdurige coronaklachten moeilijk kunnen beoordelen welke behandeling kan helpen. 80% heeft behoefte aan meer informatie over hoe ze moeten omgaan met werknemers met long covid. Ook zijn er bedrijven die weinig begrip hebben voor personeel met long covid. Een kwart van de ondervraagde bedrijfsartsen ervaart druk van de werkgever om personeel met langdurige coronaklachten snel weer aan het werk te krijgen.
10 mei 2021: Druk op regering India om nieuwe lockdown in te stellen.
In India groeit de druk op de regering om weer een nationale lockdown in te stellen. India heeft sinds het begin van de virusuitbraak in totaal ruim 22 miljoen besmettingen gemeld en een dodental van meer dan 246.000. Het land registreerde zaterdag 4.187 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus, de grootste dagelijkse stijging tot dusver. Belangenorganisatie van artsen IMA verwijt de landelijke autoriteiten dat ze zich te passief opstellen. De groep eist een nationale lockdown om de tweede golf van het virus tegen te gaan. Ook de Amerikaanse autoriteiten mengen zich in de discussie. Anthony Fauci. medisch topadviseur van het Witte Huis, heeft de Indiase autoriteiten geadviseerd het land plat te leggen. Zo kan volgens hem worden voorkomen dat het virus nog verder om zich heen grijpt.
De regering van premier Narendra Modi besloot vorig jaar wel tot een landelijke lockdown. Dat leidde toen tot chaotische toestanden. Miljoenen mensen hadden plots geen werk meer en vertrokken uit de grote steden. Ze moesten vaak te voet grote afstanden afleggen om weer thuis te komen.
10 mei 2021: RIVM doet onderzoek naar langetermijneffectiviteit coronavaccins.
Het RIVM begint maandag met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming stand houdt. En men kijkt of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe virusvarianten. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen.
10 mei 2021: Indiase coronavariant gaat in België rond.
De meer besmettelijke Indiase variant van het coronavirus heeft in België niet alleen een leven geëist in een verpleegtehuis, maar grijpt ook elders in het land om zich heen. De mutant is waarschijnlijk wijder verspreid dan gedacht, zegt de Belgische viroloog Johan Neyts. De nieuwe variant, die hevig huishoudt in India, is besmettelijker én mogelijk minder gevoelig voor de coronavaccins die in omloop zijn. De mutant dook de afgelopen dagen op in een verpleegtehuis in Borsbeek bij Antwerpen, terwijl alle bewoners daar al waren ingeënt. Een van de bewoners bezweek. Steekproeven brachten nog eens 19 gevallen van de Indiase variant aan het licht. De helft te linken aan reizen naar India, de andere helft niet. De variant is dus aan het circuleren, zij het waarschijnlijk nog niet zo heel veel.
10 mei 2021: Alle Duitsers krijgen toegang tot Janssen-vaccin.
Alle volwassen Duitsers krijgen toegang tot het coronavaccin van het Leidse Janssen. Dat betekent dat ook jongvolwassenen straks niet hoeven te wachten tot hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Zij kunnen zich op vrijwillige basis laten inenten na overleg met een arts over de mogelijke risico’s.
10 mei 2021: Noorwegen stopt waarschijnlijk met Janssen en met AstraZeneca.
Het Noorse instituut voor volksgezondheid en een speciale commissie die de regering tijdens de pandemie heeft benoemd, hebben beide het advies gegeven de coronavaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson/Janssen niet te gebruiken in het vaccinatieprogramma. In het advies staat wel dat het geen probleem zou zijn de vaccins toe te dienen aan mensen die dat graag willen.
10 mei 2021: Coronamaatregelen blijven gelden, eisen Viruswaarheid afgewezen.
Het kabinet hoeft de coronamaatregelen niet in te trekken. Actiegroep Viruswaarheid had dat in een kort geding geëist, maar de rechtbank in Den Haag heeft die eis afgewezen.
10 mei 2021: RIVM vervangt complete leiding van vaccinatieprogramma.
Marcel van Raaij krijgt bij het RIVM de leiding over het vaccinatieprogramma tegen COVID-19. Van Raaij neemt per 15 juni de taken over van huidig vaccinatiechef Jaap van Delden. Ook volgt er een nieuwe directie. Van Raaij komt over van het ministerie van Volksgezondheid, waar hij directeur van de afdeling Geneesmiddelen en Medische Technologie was. Hij moet met de nieuwe, tijdelijke programmadirectie “ingezette processen borgen en waar nodig verder verbeteren’, aldus het RIVM.
10 mei 2021: RIVM gaat kwetsbaren sneller uitnodigen, want veel prikafspraken staan nog open.
Het RIVM nodigt mensen uit de ‘griepprikgroep’ versneld uit voor een coronavaccinatie. Iedereen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie krijgt nog deze week de brief thuis gestuurd. Reden is een bericht van de GGD’s. Zij signaleren dat er van de 525.000 uitnodigingen die sinds donderdag zijn verstuurd, nog maar 180.000 afspraken zijn gemaakt. Honderdduizenden tijdstippen voor afspraken voor de kwetsbare groep zijn nog niet ingevuld. De oorzaak is niet bekend.
10 mei 2021: Ministerie VWS is niet te spreken over website Prullenbakvaccin voor vaccinrestjes.
Het initiatief Prullenbakvaccin.nl waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona lijkt sympathiek “maar is geen verstandig idee”. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vaccins zijn van het RIVM en het is “niet aan anderen” om de middelen te verdelen, zegt het ministerie. Of er stappen tegen te nemen valt “wordt bekeken”.
Prullenbakvaccin.nl is een initiatief van drie artsen en een softwareontwikkelaar die vonden dat een deel van de verspilling van de vaccins (spillage, in vaktermen) voorkomen kan worden. Huisartsen kunnen er overgebleven vaccins aanmelden waarna mensen die een prik willen hem kunnen halen. Mede-initiatiefnemer Marlies Schijven werkt onder meer voor het ministerie. Haar steun voor dit initiatief is op persoonlijke titel, benadrukt zowel Prullenbakvaccin.nl als het ministerie.
10 mei 2021: Onderzoek: Pfizer-vaccin voorkomt 97 procent sterfte door corona.
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech beschermt voor 97% tegen sterfte door corona. Dat is na twee doses. Bij een dosis is het ongeveer 80%. Bij AstraZeneca resulteert een prik ook in 80% minder risico te sterven door het virus, meldt de Engelse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) maandag. PHE gaf geen data over bescherming na twee doses AstraZeneca. Verder blijkt dat twee doses van Pfizer bij 80-plussers de kans op ziekenhuisopname lijken te verkleinen met 93%.
11 mei 2021: Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld.
Trombose en een laag aantal bloedplaatjes is ook bij mannen gemeld na een prik van AstraZeneca. Bijwerkingencentrum Lareb meldingen van 12 vrouwen en 3 mannen. Hiervan waren er 6 personen ouder dan 60 jaar. In Nederland worden alleen 60-plussers ingeënt met AstraZeneca. De zeldzame bijwerking staat inmiddels in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin.
11 mei 2021: Gommers verwacht in het najaar opnieuw drukte in ziekenhuizen.
Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus zeker de eerste jaren als verkoudheidsvirus terug gaat komen. Ook in het najaar zullen weer mensen in het ziekenhuis belanden, zegt Diederik Gommers. Hij maakt zorgen over de toekomstige slagkracht van de intensieve zorgafdelingen in Nederland. Dit najaar voorziet Gommers een fors personeelstekort op de ic’s. De ic-capaciteit moet volgens hem dan ook structureel omhoog. “Wij gaan deze zomer kijken hoe groot die capaciteit dan moet zijn.” Hij denken circa 1.200 bedden nodig te hebben. Substantieel meer dan de 950 nu. Verpleegkundigen zitten er volgens de arts “echt doorheen”. “We zien steeds meer uitval en dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Mensen beginnen fouten te maken die ze anders niet maken”, aldus Gommers.
Hij wijst erop dat er een apart plan moet komen om straks uitgestelde operaties in te halen.
11 mei 2021: Indiase variant in Nederland: ‘Veroorzaakt vooralsnog sporadisch besmettingen’.
Volgens Aura Timen van het RIVM veroorzaakt de Indiase coronamutant sporadisch besmettingen in Nederland. “We zitten nog niet op het niveau waar de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant op zit, maar het is wel een variant om in de gaten te houden”, zegt Timen.
11 mei 2021: Hoopgevend middel tegen Covid-19.
Er gloort hoop voor ernstig zieke corona-patiënten op de intensive care. Een bestaand medicijn is op kleine schaal effectief gebleken bij de behandeling en wordt nu op grotere schaal onderzocht in meer dan veertig ziekenhuizen. Een al toegelaten medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van auto-immuunziekten. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben ontdekt waarom sommige patiënten ernstig ziek worden na een infectie met het coronavirus. Deze patiënten blijken veel afwijkende antistoffen te produceren, die een extreme en schadelijke ontstekingsreactie opwekken. Het middel fostamatinib blijkt de ontspoorde afweerreactie tegen te kunnen gaan. Om de ernstige gevolgen van een corona-infectie tegen te gaan krijgen ernstig zieke patiënten op dit moment de antivirale medicijnen dexamethason en tocilizumab. Het grote nadeel is dat deze middelen het hele immuunsysteem platleggen. Fostamatinib, verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Deze specificiteit maakt dit medicijn een veelbelovende kandidaat voor het behandelen van ernstig zieke covid-patiënten.
11 mei 2021: Rutte: versoepelingen gaan door als de richting goed is.
De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door als de richting goed is. Dat zei demissionair premier Mark Rutte. Het OMT wil pas verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20%. “Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan. Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken”, zei Rutte. “We denken niet dat het zover komt.”
12 mei 2021: Ruim 4000 nieuwe coronadoden in India, dodental voorbij 250.000.
Het Indiase dodental als gevolg van de coronapandemie is voorbij de 250.000 gegaan. Het lokale ministerie van gezondheid meldt woensdag 4205 coronadoden, waarmee het totale dodental op 254.197 komt. De afgelopen 24 uur zijn er 348.482 nieuwe besmettingen gemeld. Het totale aantal bevestigde besmettingen is ruim 23,3 miljoen. In de New Delhi worden overleden coronapatiënten na de crematie door hun families achterlaten. Vrijwilligers nemen de taak op zich te bidden en de as uit te strooien over de rivier. Normaal zouden deze rituelen door de nabestaanden worden uitgevoerd.
Sommige gezinnen kiezen ervoor lichamen niet te cremeren, maar achter te laten in de heilige rivier de Ganges. Dat zou te maken hebben met een tekort aan crematiehout. Aan de oevers van de rivier in de staat Bihar zijn 71 lichamen aangespoeld. De autoriteiten hebben nu een net geplaatst. Eerst werden vooral grote steden getroffen, maar het virus woedt inmiddels ook in kleinere steden.
12 mei 2021: 1 op 100 besmette personen was volledig gevaccineerd.
Mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus raken amper nog besmet, maar uit cijfers die het Outbreak Management Team (OMT) blijkt nog eens dat vaccinatie geen volledig garantie geeft. Van alle mensen die in april positief testten, was 1% volledig gevaccineerd, meldt het OMT. Nog eens 2% had een eerste dosis vaccin gekregen, maar liep het virus toch nog op. Van 7% van de besmette personen was de vaccinatiestatus onbekend. In hoeverre coronavaccins besmettingen voorkomen, verschilt per vaccin. Uit klinische onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech het risico met 95% verlaagt. Bij Janssen is dat 66%. Het risico om ernstig ziek te worden vermindert na een prik van dit vaccin met 85%. Geen enkel vaccin biedt 100% bescherming. Los van effectiviteit duurt het na de volledige vaccinatie ook nog een week (bij het vaccin van Pfizer/BioNTech) tot twee weken (Moderna, AstraZeneca, Janssen) voordat de maximale bescherming is bereikt.
12 mei 2021: België geeft tweede AstraZeneca-prik eerder, Nederland nog niet.
Belgen die worden ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca krijgen hun tweede prik in het vervolg een stuk sneller. De periode tussen de twee prikken wordt ingekort van twaalf naar acht weken. In Nederland volgt de tweede prik pas na twaalf weken. Het inenten met AstraZeneca is in België mogelijk al half augustus helemaal afgerond. De tussentijd bij de vaccins van Pfizer en Moderna is in Nederland: zes en vier weken, België zet de tweede Pfizer-prik een week eerder.
12 mei 2021: Noren stoppen definitief met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen.
Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden. Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.
13 mei 2021: In deze Afrikaanse landen wordt nog helemaal niet gevaccineerd.
Wereldwijd zijn al ruim 1,3 miljard doses van het coronavaccin toegediend. De vaccinatieongelijkheid is echter groot: terwijl in sommige landen een groot deel van de bevolking al is ingeënt, zijn er in Afrika landen waar nog geen enkele prik is gezet. Afrika raakt steeds verder achterop. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het continent goed voor slechts 1% van alle wereldwijd toegediende vaccins. In sommige landen zijn er zelfs nog helemaal geen vaccins beschikbaar. Dat geldt voor Burkina Faso, Burundi, de Centraal Afrikaanse Republiek, Eritrea, Tsjaad en Tanzania.
13 mei 2021: Ruim kwart van EU-bevolking weigert vaccin.
Meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie zal een inenting met het coronavaccin weigeren, meldt EU-onderzoeksbureau Eurofound na ondervraging van tienduizenden EU-burgers in alle 27 lidstaten. Met name in Oost-Europa ligt de vaccinatiebereidheid laag: in Bulgarije zegt 61% van de ondervraagden een prik te weigeren. In Ierland is dat slechts 10%. In Nederland zegt 31% van de ondervraagden twijfels te hebben over het vaccin, iets hoger dan het Europees gemiddelde.
Mensen tussen de 35 en 49 jaar, werklozen en mensen met een beperking zijn sceptischer over het vaccin dan mensen met een baan, gepensioneerden en studenten. Volgens Eurofound is er een verband zichtbaar tussen vaccinscepsis en het gebruik van sociale media. In landen met een beperkt medialandschap, als Bulgarije, zijn sociale media de belangrijkste informatiebron voor veel burgers, maar juist op platforms als Facebook en YouTube circuleert veel nepnieuws.
13 mei 2021: Prullenbakvaccin populair: zo’n honderd mensen in de rij in Gouda.
Enorme drukte bij een huisartsenpraktijk in Gouda. Daar staan naar schatting honderd mensen in de rij in de hoop te kunnen worden gevaccineerd. Ze zijn daar gekomen via de site Prullenbakvaccin.nl.
Al sinds de lancering afgelopen maandag is Prullenbakvaccin.nl een groot succes. Mensen houden de site strak in de gaten om te zien bij welke praktijk restvaccins beschikbaar zijn. Per dag ontvangt de website soms meer dan een miljoen bezoekers – op sommige momenten zelfs 70.000 per uur.
Op de website is een kaart van Nederland te zien waarop deelnemende praktijken zijn aangegeven. Zodra een praktijk restvaccins heeft en kan gaan prikken, kleurt die blauw. Dan stappen mensen dus in de auto en gaan ze rijden. Vandaag was dat in Gouda, waar een enorme rij kwam te staan.
13 mei 2021: Zeven miljoen prikken met coronavaccin in Nederland gezet.
Vandaag wordt de 7 miljoenste prik met een coronavaccin gezet. Tot en met 12 mei zijn 6.875.100 prikken gezet. Met 127.774 als daggemiddelde moeten op 13 mei 7.002.874 prikken zijn gezet.
13 mei 2021: Ingeënte Amerikanen hoeven geen mondkapje meer te dragen.
Amerikanen die volledig zijn ingeënt tegen COVID-19 hoeven, uitzonderingen daargelaten, geen mondkapje meer te dragen of 1,5 meter afstand te bewaren tot anderen. Dat maakte de directeur van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) bekend. “Als je volledig gevaccineerd bent, kun je de dingen weer doen waarmee je gestopt was vanwege de pandemie”, zei CDC-directeur Rochelle Walensky tijdens een briefing aan het Witte Huis. Volgens haar “hebben we allemaal uitgekeken naar dit moment waardoor dingen weer gaan aanvoelen als het oude normaal.” Naar schatting zijn 117 miljoen Amerikanen, ruim een derde van de bevolking, volledig ingeënt.
14 mei 2021: Pfizer-vaccin kan een maand worden bewaard op koelkasttemperatuur.
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan volgens de fabrikant niet vijf dagen, maar een maand worden bewaard op 2 tot 8 graden celsius. Medisch directeur Marc Kaptein van de Nederlandse tak van Pfizer zei dat. Dan wordt het wellicht mogelijk voor huisartsen om met Pfizer te gaan inenten.
14 mei 2021: RIVM: 5.608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde.
Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5.608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6.220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/rivm-5608-nieuwe-coronagevallen-weer-lager-dan-weekgemiddelde/ar-BB1gJxhC
14 mei 2021: Kinderartsen: bij goedkeuring vaccins kinderen vanaf 12 jaar prikken.
Kinderartsen vinden dat kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd zouden moeten worden, zodra het Europees Medicijnagentschap (EMA) vaccins heeft goedgekeurd voor toediening aan kinderen. Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid.https://nos.nl/artikel/2380738-kinderartsen-bij-goedkeuring-vaccins-kinderen-vanaf-12-jaar-prikken
14 mei 2021: Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant.
Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet.
14 mei 2021: Opmars Indiase variant kan versoepelingen Groot-Brittannië in gevaar brengen.
Boris Johnson zegt dat de versoepeling in gevaar kunnen komen, als blijkt dat de Indiase variant een stuk besmettelijker is dan de varianten die tot nu toe rondgaan. Aanwijzingen daarvoor zijn er wel, maar het bewijs is nog niet onomstotelijk geleverd. Als dat wel vast komt te staan, moeten er volgens Johnson “harde keuzes” worden gemaakt. Hij zei zich zorgen te maken over de Indiase variant, al is het nu volgens hem nog te vroeg om te zeggen of de versoepelingen van 21 juni kunnen doorgaan.
Vanwege de Indiase variant wordt de periode tussen de eerste en tweede vaccinatie voor mensen van boven de 50 en kwetsbare groepen teruggebracht. Nu wordt er nog twaalf weken gewacht voor mensen een tweede prik krijgen en dat worden er acht. Het aantal gevallen van de Indiase variant is vorige week verdubbeld, zeggen de Britse gezondheidsautoriteiten.
14 mei 2021: Vakantiegangers weer welkom op Spaanse eilanden.
Vakantiegangers zijn vanaf zaterdag weer welkom op Spaanse eilanden, nu de reisadviezen worden versoepeld. Ze zijn weer welkom op de Balearen en de Canarische Eilanden. Reizigers die van die eilanden terugkeren naar huis hoeven ook niet langer een negatieve PCR-test te laten zien of in quarantaine te gaan. De verwachting is dat een reeks landen aan de lijst wordt toegevoegd. Op de website van de Rijksoverheid valt al te lezen dat voor een aantal landen de quarantaineplicht en de testverplichting bij terugkeer komen te vervallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Portugese eiland Madeira. Voor de Azoren en het vasteland van Portugal waren de verplichtingen eerder al geschrapt. Per zaterdag vervalt ook de test- en quarantaineplicht na een verblijf op de Noord- en Zuid-Egeïsche en Ionische eilanden van Griekenland. Dit geldt alleen voor rechtstreekse vluchten vanaf de eilanden, niet als er een tussenstop is in Athene. Ook Malta is per 15 mei geen hoogrisicogebied meer.
14 mei 2021: Coronaramp in Nepal.
De coronacrisis in Nepal heeft dramatische vormen aangenomen. Verhoudingsgewijs zijn er nu meer besmettingen dan in het zwaar getroffen buurland India. Dagelijks overlijden honderden mensen in het ziekenhuis, op de stoep ervoor of thuis omdat de zorg overbelast is. Overheidsstatistieken tonen de afgelopen 24 uur 8520 besmettingen en 203 doden. Zo’n 40% van alle afgenomen testen was positief. Maar die cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg, vertelt een Nepalese epidemioloog. “Zo’n 45 procent van alle testcentra staat in de Kathmandu Vallei, waar slechts 2 van de 29 miljoen inwoners wonen. Uit de provincies die aan India grenzen is er amper data en dat is een gigantisch probleem. Als het zo doorgaat ontstaat er straks misschien wel een Nepalese covid-19-variant.”
15 mei 2021: Willekeur bij uitnodiging coronaprik bij medische indicatie.
Uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een ‘medische indicatie’ lijken totaal willekeurig verstuurd te zijn. Sommige patiënten krijgen tot hun stomme verbazing een uitnodiging terwijl ze amper iets mankeren, terwijl anderen doodziek zijn en maar niets horen. Patiëntenorganisaties noemen de gang van zaken ‘absurd’ en willen dat ziekenhuizen bijspringen. Mensen met ‘een medisch risico tussen 18 en 60 jaar’, oftewel degenen die op de lijst voor de griepprik staan, krijgen deze week een vaccinatieuitnodiging. Huisartsen kunnen daar zelf patiënten aan toevoegen. Maar de ene huisartsenpraktijk blijkt daarin makkelijker dan de andere, waardoor willekeur ontstaat. “Er zijn treurige gevallen van mensen die bijvoorbeeld volgende week starten met hun chemokuur tegen kanker, maar nog steeds geen inenting hebben gehad’’, stelt Irene Dingemans van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De NFK wil dat ziekenhuizen die patiëntengroep gaan vaccineren. Die kennen patiënten en kunnen ze het moment van vaccinatie afstemmen op de behandeling.” De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) ondersteunt dit pleidooi.
15 mei 2021: Meer dan 60.000 mensen lopen bij fysio wegens langdurige coronaklachten.
Het aantal Nederlanders dat fysiotherapie nodig heeft voor de behandeling van langdurige coronaklachten is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld tot minimaal 60.000. Dat bevestigt de beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Tussen de 60.000 en 75.000 mensen lopen bij de fysio, blijkt uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie. Daarin houdt een deel van de Nederlandse fysiotherapeuten bij welke behandelingen ze uitvoeren. Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten hulp van een fysiotherapeut. Nu zijn dat er naar schatting dus meer dan twee keer zo veel. Klachten lopen uiteen van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid, verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie daarvan. De meeste mensen, zo’n 80%, hebben de coronabesmetting thuis doorgemaakt. De behandelduur is gemiddeld tachtig dagen.
15 mei 2021: Veel ouders zouden hun kind laten vaccineren.
Meer dan de helft (59%) van de Nederlanders zou zijn of haar kind laten vaccineren tegen het coronavirus wanneer dat zou kunnen. Dat is de uitkomst van een representatief onderzoek onder bijna 3.000 deelnemers. De discussie over wel of niet inenten van kinderen laait in Amerika het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Duitsland en Frankrijk denken daarover na.
Kinderen vanaf 12 jaar komen volgens de Nederlandse overheid nu nog niet in aanmerking voor een coronaprik. De vaccins zijn namelijk nog niet getest op de jonge doelgroep. Volgens epidemioloog Patricia Bruijning zou dat voor kwetsbare gezinnen wel een uitkomst bieden. “Er zijn gezinnen die al een jaar thuis zitten, ook al is een kwetsbare ouder gevaccineerd. In dat geval kun je beter het hele gezin vaccineren, zodat de kinderen ook weer zonder angst naar buiten kunnen.”
15 mei 2021: Vaccins ’vrijwel zeker’ minder effectief tegen Indiase coronavariant.
De huidige vaccins zijn ’vrijwel zeker’ minder effectief tegen de zeer besmettelijke Indiase variant van het coronavirus. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de antistoffen die mensen aanmaakten na inenting met het vaccin van Moderna en Pfizer iets minder goed reageerden op deze variant van het coronavirus. Experts zijn overtuigd dat de vaccins de meeste mensen blijven beschermen, maar producenten zijn ondertussen bezig om de werkzaamheid van hun vaccins verder op te krikken.
Professor Christina Pagel, directeur klinisch onderzoek aan de Universiteit van Londen en lid van het Britse adviesorgaan Sage (Britse RIVM), stelt dat de opmars van de Indiase variant verontrustend genoeg is om de verdere versoepelingen in het land uit te stellen. Volgens haar is haast geboden. „We hebben dit al zo vaak gedaan, wachten tot het uit de hand gelopen is en dan ontdekken dat we weken eerder hadden moeten handelen. Het moment dat we moeten handelen is nu.”
15 mei 2021: Eind dit jaar mogelijk derde coronavaccinatie in België.
In België is de kans groot dat mensen eind dit jaar een derde prik zullen krijgen. Gemeld wordt dat de ‘vaccinatietaskforce’ de extra vaccinatie voorbereidt voor vanaf december. Wetenschappelijke studies lopen nog, maar toch is de vaccinatietaskforce zich al aan het voorbereiden om eind dit jaar en zeker in 2022 een extra prik toe te kunnen dienen. Het hoofd van de taskforce, Dirk Raemaekers, zegt dat het de bedoeling is om de immuniteit een ‘booster’ te geven. “Dat is belangrijk om beschermd te zijn tegen het huidige virus dat circuleert, maar ook tegen toekomstige varianten.” Het is nog niet duidelijk of iedereen in België in aanmerking komt voor een derde inenting. Volgens Raemaekers gaat het in ieder geval om 65-plussers en mensen met chronische aandoeningen. “Klassiek zijn dat de personen die minder vlot immuniteit opbouwen. Dus dan gaat die derde prik die extra stimulans geven.”
15 mei 2021: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald.
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of ic’s ligt is weer gedaald. Ziekenhuizen behandelen nu 2.183 mensen vanwege Covid-19. Het laagste aantal sinds 21 maart. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalde met 67. Op de ic’s daalde het aantal met 18 naar 710. Het is de tiende achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.
15 mei 2021: Nederland gaat de komende tijd 700.000 coronavaccins naar Suriname sturen.
Met die hulp vanuit moet mogelijk zijn iedereen ouder dan 18 die dat wil van een prik te voorzien.
15 mei 2021: Kinderartsen Suriname slaan alarm: ‘Risico dat zieke en premature baby’s overlijden’.
Kinderartsen in Suriname slaan alarm over de vastlopende neonatale zorg in het land. Door tekorten aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel, medicijnen en apparatuur, zijn ze op het punt beland dat ze geen adequate zorg meer kunnen leveren aan te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s. De kraamafdeling van het Academisch Pediatrisch Centrum in Paramaribo kan de zorg voor ernstigste gevallen niet langer leveren. “Dit heeft als gevolg dat te vroeg geboren baby’s, met name die geboren zijn bij een zwangerschapsduur tussen 27 en 30 weken, en hele zieke voldragen pasgeborenen in Suriname komen te overlijden. De twee andere ziekenhuizen in Paramaribo zijn ook genoodzaakt bepaalde vormen van zorg te stoppen. Door de coronacrisis zijn de problemen alleen maar groter geworden en is het tekort aan gespecialiseerd personeel nog nijpender.