Frankrijk doet terecht moeilijk over boerkini

KleisJager
Vrouw in boerkini

De woke-islamistische ngo Alliance Citoyenne maakt zo’n groot punt van de boerkini met de bedoeling dat wij gewend raken aan het beeld van bedekte vrouwen in zwembaden en op voetbalvelden. Zodoende wordt de druk op het bedrijfsleven en de overheid groter om de hoofddoek overal toe te laten.

Is Frankrijk geobsedeerd door alles wat met hoofddoeken, boerkini’s en andere vormen van vrouwenbedekking te maken heeft? Dat verwijt krijgt het land geregeld. En meestal komen de klachten uit progressieve hoek.

Dit keer was het de Britse Arwa Mahdawi, columniste van The Guardian, die boos is. ‘The French are obsessed (OBSESSED!) with debating the question of appropriate swimwear’, schreef zij. ‘And it is getting very cringe.’

Mahdawi geeft Parijs zelfs een ‘Doe Normaal’-trofee, een zelfbedachte prijs voor degene die zich bezighoudt met futiele zaken terwijl de wereld in brand staat.

Geen boerkini in gemeentelijke zwembaden

Dat Fransen zo over hun toeren raken van sluiers, is het resultaat van hun diepgewortelde islamofobie, weet zij zeker. ‘Als je niet tegen een bedekt been kan, dan is dat jouw probleem, niet dat van de islam.’

Wat heeft precies de toorn gewekt van Mahdawi? De Conseil d’État, de Franse Raad van State. Die heeft bepaald dat de stad Grenoble de boerkini niet mag toestaan in gemeentelijke zwembaden.

Om ruimte te maken voor het integrale badpak, had de gemeenteraad van Grenoble het kledingreglement aangepast. De bepaling die de lengte van ‘correcte zwemkleding’ vastlegt, was geschrapt. De minister van Binnenlandse Zaken – Gérald Darmanin – tekende vervolgens bezwaar aan en kreeg gelijk.

En nu dus nog een keer van de hoogste rechter. Die oordeelt dat de ingreep in Grenoble tegemoet komt aan een religieuze eis. Niet dat die eis expliciet is verwoord. Maar de ingreep in het reglement was overduidelijk alleen maar bedoeld om één groep gebruikers tevreden te stellen. Te weten de draagsters van een boerkini. Aldus, concludeert de Raad, worden de bezoekers niet meer gelijk behandeld en is de neutraliteit van de publieke dienst niet langer gegarandeerd.

Begrip neutraliteit is opgerekt

Toegegeven, deze redenering maakt een wat gezochte indruk. Tot voor kort was het zo dat van iedereen die in overheidsdienst werkt levenbeschouwelijke en politieke neutraliteit werd geëist bij de uitoefening van een publieke functie. Maar die eis heeft geen betrekking op degenen die gebruik maken van die diensten.

Vandaar dat een juf in Frankrijk geen les kan geven met een hoofddoek, Maar moeders met een hoofddoek hoeven deze op school natuurlijk niet af te doen.

Dat de Raad van State tot deze uitspraak komt, is te danken aan een wet die in augustus vorig jaar werd aangenomen, de ‘wet ter versterking van de republikeinse principes’. Met dit instrument, dat aanvankelijk ‘wet tegen islamitisch separatisme’ werd genoemd, is het begrip neutraliteit verder opgerekt.

De lobby komt niet van onderop

Het idee hierachter is dat de Franse Republiek assertiever moet optreden tegen islamisten die gebruik maken van de zwakheden van de open samenleving om deze te ondermijnen.

Maar willen die vrouwen die een boerkini dragen niet alleen maar gewoon zwemmen zoals ieder ander? Ze zien er niet erg ondermijnend uit, dat is waar. Maar schijn bedriegt hier. Want achter het offensief in Grenoble zit geen spontaan verzet van willekeurige moslima’s tegen seculiere fundamentalisten. De lobby komt niet van onderop, maar is in handen van een actiegroep die Alliance Citoyenne heet.

Alliance Citoyenne is een kleine ngo die in 2012 werd opgericht door een paar erg linkse oud-studenten van het instituut voor politieke wetenschappen in Grenoble. De organisatie werkt volgens het principe van community organizing.

Dat iseen methode voor activistisch sociaal werk die uit de VS is komen overwaaien. Het gaat er om minderheden in achterstandswijken  te begeleiden bij hun emancipatie, bij hun empowerment zogezegd.

In de praktijk komt het erop neer dat Alliance Citoyenne problemen maakt die er niet of nauwelijks zijn. Een intern document geeft dit in wat omfloerste bewoordingen ook toe. ‘Wij hebben de leaders – wijkbewoners die zijn gerecruteerd door Alliance Citoyenne, KJ – geholpen bij het in kaart brengen van conflicten die verborgen zitten achter de woede in de wijken’, zo staat er.

Woke islamisme

In 2019 besloot Alliance Citoyenne – die onder andere is gefinancierd door de Open Society van George Soros en de Europese Commissie –  zich op de boerkini te storten. Medewerkers belden overal aan op zoek naar vrouwen die bereid waren om de zaak van het badpak te bepleiten. Deze groep kreeg een stoomcursus actievoeren.

Boegbeeld van de actie was aanvankelijk ene Taous Hammouti. Maar van haar wordt de laatste tijd niet veel vernomen sinds een post opdook die in 2015 te zien was op haar Facebookpagina. ‘Vergeet niet dat Charlie Hebdo als eerste de trekker overhaalde’, stond er.

In de regio Parijs deed Alliance Citoyenne hetzelfde met een voetbalteam dat geheel uit gesluierde meisjes bestaat. Deze Hijabeuses proberen de Franse voetbalbond FFF te dwingen de hoofddoek toe te laten in officiële competities, iets wat de FIFA al langer toestaat.

De speelsters – waarvan er verschillende nog nooit hebben gevoetbald – werden dit keer geworven op sociale media. De New York Times, een andere krant die altijd vooraan staat om Frankrijk de les te lezen over racisme en discriminatie, pakte er in april groots mee uit.

Maar de NYT zweeg over de rol en de werkwijze van Alliance Citoyenne.

De ngo is een goed voorbeeld van wat door de Amerikaanse extremisme-expert Lorenzo Vidino ‘Woke Islamism’ is genoemd.

Schuif geen baardige mannen naar voren maar vrouwen

Islamisten van nu weten heel goed dat je met baardige mannen die schreeuwend boeken verbranden zoals in de tijd van Salman Rushdies Duivelsverzen niet op veel enthousiasme hoeft te rekenen. De huidige generatie, hier geboren en getogen, gaat anders te werk.

Subtieler vooral. Zo is het veel effectiever voor de goede zaak om geen mannen, maar vrouwen naar voren te schuiven met klachten over discriminatie.

Omgekeerd past het islamisme prima bij de trend op links om de witte man verantwoordelijk te houden voor zo’n beetje alle ellende op de planeet en jacht te maken op ‘witheid’. Want deze ideologie die ontstond in de eerste helft van de vorige eeuw verzette zich tegen het kolonialisme en bleef ook daarna het Westen de schuld geven voor de meeste problemen van islamitische landen.

Zichtbaarheid creëert de norm

Het aantal vrouwen dat volledig bedekt wil zwemmen of voetballen, is niet groot. Dat Alliance Citoyenne er toch zo’n groot punt van maakt heeft strategische redenen.

Volgens Naëm Bestandji, een sociaal-werker uit Grenoble van Tunesische origine die de ontwikkelingen nauwgezet volgt op zijn blog, beogen de stoottroepen van Alliance Citoyenne een domino-effect. De bedoeling is dat wij gewend raken aan het beeld van bedekte vrouwen in zwembaden en op voetbalvelden. En als we ons niet meer druk over maken over wat Bestandji de ergste vorm van seksisme noemt, dan wordt de druk op het bedrijfsleven en de overheid groter om de hoofddoek overal toe te laten.

De zichtbaarheid creëert de norm, dat is de strategie.

Kleis Jager bericht voor Wynia’s Week uit Parijs. Steunt u deze broodnodige, onafhankelijke berichtgeving? Graag! Doneren kan op verschillende manieren. Kijk HIER. Hartelijk dank!