Fenomenale roman over het thuisland van Trumps running mate, JD Vance

Wansink
Cover van de Nederlandse vertaling van het besproken boek. Beeld: libris.nl.

De vorige week gelanceerde secondant van Donald Trump, JD Vance, werd acht jaar geleden beroemd met zijn levensverhaal Hillbilly Elegy. Dat gingover het overwinnen van zijn afkomst uit de witte onderklasse van de zuidelijke Appalachen, in het Midden-Westen. Een nog indringender beeld van de harde strijd om het bestaan in deze vervloekte uithoek van de VS is de fenomenale roman Demon Copperhead van Barbara Kingsolver. De Nederlandse vertaling verscheen dit voorjaar bij Meulenhoff.

Demon Copperhead is de bijnaam die verwijst naar het rode haar van de hoofdpersoon en de verteller Damon Fields. De titel van het boek verwijst ook expliciet naar de inspiratiebron van de roman: David Copperfield van Charles Dickens. Kingsolver verbleef zelfs in het huis van de grote negentiende-eeuwse schrijver, dat tegenwoordig dienst doet als Bed and Breakfast.

Een meesterwerk

Door kenners van Dickens wordt Demon Copperhead geprezen als een zeer geslaagde remake. Het boek is tegelijkertijd een literair meesterwerk en een ontmaskering van de gewetenloze farmaceutische industrie en de falende sociale instanties.

Zijn vader overlijdt een half jaar voor Demons geboorte in een trailer in Lee County in de staat Virginia. Zijn moeder is een drugsverslaafde tiener die tussen haar verblijf in klinieken relaties onderhoudt met monsters van mannen. Zijn gewelddadige stiefvader ontvluchtend, zoekt de jonge Demon zijn toevlucht bij de familie Peggot in het trailerpark. Het gelukkigst is Demon wanneer hij bekende stripfiguren kan laten optreden in zijn zelfgetekende comics.

Na de dood van zijn moeder aan een overdosis valt Demon ten prooi aan pleegouders die het alleen te doen is om de vergoeding die ze van de staat krijgen en aan een sadistische tabakskweker door wie hij en enkele andere jongens worden uitgebuit. Een van die jongens blijkt een talentvolle footballspeler, maar tevens de organisator van ‘pillenfeestjes’. Zo raakt Demon aan de OxyCodon.

Zijn kansen lijken te keren als hij zelf talent voor Amerikaans football (een soort rugby) lijkt te hebben. Hij wordt onder de hoede genomen door de coach en krijgt zowaar een vriendin. Een zware knieblessure werpt hem weer terug. De vriendin zorgt voor zwaardere medicatie: het zeer verslavende fentanyl. Met behulp van de drug weet Demon het als footballer nog even vol te houden, maar zijn blessure blijkt niet te genezen. De vriendin overlijdt aan haar verslaving en Demon zinkt steeds verder weg in tegenslag en ellende.

Desolaat

Hij komt er op eigen kracht niet uit, maar krijgt uiteindelijk hulp van een nieuwe vriendin en een doortastende hulpverleenster in zijn strijd tegen zijn verslaving. En hij slaagt erin zijn tekentalent te gelde te maken.

Demon Copperhead is een rauw, uit het leven gegrepen verhaal, dat zich razendknap ontvouwt en wordt opgetild door het fatalistisch-humoristische taalgebruik dat Kingsolver haar jonge overlever in de mond legt. Door de research van Barbara Kingsolver, die zelf in de regio woont, komt de lezer veel te weten over de deprimerende omstandigheden in dit desolate deel van Amerika.

In een zetel naar het Witte Huis

Het is ook het strijdperk dat een cruciale rol zal spelen in de presidentsverkiezingen. De staten in het Midden-Westen waren van oudsher Democratisch-blauw gekleurd, maar Trump heeft in zijn vorige campagnes al veel terrein gewonnen. Met hillbilly JD Vance als running mate lijkt Trump in een zetel op weg naar een nieuw verblijf in het Witte Huis.

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead, Meulenhoff, 544 pagina’s, € 24,99.

Hans Wansink is historicus en journalist en publiceert over boeken in Wynia’s Week. Hij was redacteur van NRC Handelsblad, Intermediair en de Volkskrant.

Wynia’s Week verschijnt ook dit jaar 104 keer met even onafhankelijke als broodnodige berichtgeving. Plus video’s en podcasts. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Hartelijk dank!