Dossier Corona: misschien de laatste impressie? 16-30 juni 2021.
Dit is waarschijnlijk mijn laatste impressie over het coronavirus. Vaccinaties vorderen, vakanties lonken. De uit India afkomstige Delta-variant zorgt nu voor de meeste besmettingen, maar is met de beste vaccins goed te bestrijden. In India loopt het aantal besmettingen terug. In sommige delen van de wereld is de situatie nog behoorlijk rampzalig. Als positief effect van de coronacrisis valt daarbij op, dat de fortuinlijke landen bereid blijken de minder fortuinlijke bij te staan met grote doses vaccins, beademingsapparatuur en hulpverleners. Mensen helpen elkaar. Dat hoort zo, heb ik vroeger van mijn ouders en op school geleerd. Dus laat je vooral vaccineren. Dat helpt. Prettige zomer!
16 juni 2021: New York schrapt vrijwel alle coronamaatregelen.
De staat New York schrapt vrijwel alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Ruim 70% van de volwassen inwoners heeft minstens één dosis coronavaccin gehad.
Gouverneur Andrew Cuomo zei dat het tijd is om “terug te keren naar ons oude leven”.
16 juni 2021: Coronavirus zou al sinds december 2019 in de Verenigde Staten rondwaren.
Wetenschappers van het Amerikaanse overheidsorgaan National Institutes of Health (NIH) hebben na een analyse van 24.000 bloedmonsters geconcludeerd dat het coronavirus al in december 2019 rondwaarde in de Verenigde Staten. Het NIH bevestigt hiermee eerdere bevindingen van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dit instituut vermoedde dat het coronavirus zich al voor de bevestiging van de eerste besmettingen in januari 2020 in de Verenigde Staten zou bevinden.
16 juni 2021: Frankrijk eindigt avondklok op 20 juni.
De avondklok in Frankrijk verdwijnt komende zondag 20 juni. Vanaf die dag mag iedereen weer zo lang als hij wil buiten zijn. De regering heeft besloten de afschaffing van de onpopulaire maatregel met tien dagen te vervroegen. Volgens de Franse premier Castex verbetert de situatie sneller dan verwacht. Vanaf donderdag zijn mondkapjes buiten op de meeste plaatsen niet meer verplicht. Er gelden nog wel uitzonderingen op drukke locaties. De afgelopen twee maanden waren er steeds minder nieuwe coronagevallen. Gisteren 3.235 besmettingen, veel minder dan de tienduizenden coronagevallen in de eerste maanden van het jaar. Tegen het eind van de zomer zijn mogelijk 35 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Dat zou neerkomen op ruim de helft van de Franse bevolking.
16 juni 2021: Tientallen Amsterdamse scholieren besmet terug van Mallorca.
In Amsterdam zijn tientallen middelbare scholieren besmet geraakt met het coronavirus tijdens hun eindexamenreizen naar Mallorca.
16 juni 2021: Britse regering wil vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.
De Britse autoriteiten gaan werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus, zei gezondheidsminister Mogelijk gaat de vaccinatieplicht later ook voor andere zorgmedewerkers gelden. Zo’n vaccinatieplicht ligt erg gevoelig. Zorgorganisaties hebben gewaarschuwd dat het nu al lastig is om aan voldoende personeel te komen. Ze vrezen dat medewerkers straks opstappen vanwege de vaccinatieplicht. The Guardian voorspelt dat de regering een juridisch gevecht tegemoet gaat. Zorgmedewerkers zouden voor de rechter kunnen aanvoeren dat ze het recht hebben om zelf te bepalen wat er met hun lichaam gebeurt.
16 juni 2021: Moskou stelt vaccinatie verplicht voor ambtenaren, onderwijs, horeca of cultuur.
Moskou gaat inwoners verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De verplichting geldt voor alle ambtenaren en voor iedereen die werkt in het onderwijs en het vervoer, en in de sport, cultuur en horeca en andere delen van de dienstensector.
16 juni 2021: Groep ’uitermate vervelende’ en vechtende jongeren van strand geveegd in Zandvoort.
Een grote groep jongeren is woensdagavond door massaal uitgerukte politie van het strand langs de Boulevard Barnaart in Zandvoort geveegd. De groep, tussen de 100 en 150 jongeren, gedroeg zich volgens een politievoorlichter ’uitermate vervelend’ en was betrokken bij vechtpartijen met andere badgasten. Er is in ieder geval een aanhouding verricht. Enkele strandgangers raakten gewond.
17 juni 2021: Duits coronavaccin van CureVac maar voor 47 procent effectief.
Het coronavaccin van de Duitse biofarmaceut CureVac is in de laatste proef slechts 47% effectief gebleken tegen het coronavaccin. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de geëiste criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren. De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70% voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er zo’n 8,7 miljoen naar Nederland gaan. De nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus zorgen voor een uitdaging voor de effectiviteit van het vaccin. De oorspronkelijke variant van het coronavirus, die voor het eerst opdook in Wuhan, kwam nauwelijks voor onder de proefpersonen.
17 juni 2021: Duitsland kocht miljarden te veel mondmaskers in.
Het Duitse ministerie van Volksgezondheid heeft ruim 5,8 miljard mondmaskers ingekocht voor bijna 7 miljard euro. Dat is veel te veel, blijkt uit onderzoek van de Duitse Algemene Rekenkamer die het een “enorme overinkoop” noemt. De rekenkamer uit kritiek op het feit dat Duitsland in het voorjaar van 2020 te veel maskers inkocht, toe ze te duur waren. Het ministerie had voor elke drie maanden zo’n 75 miljoen FFP2-maskers nodig en 200 miljoen chirurgische maskers voor het zorgpersoneel. Toch werden veel meer orders geplaatst voor uiteindelijk miljarden maskers. De accountants van de rekenkamer vinden het een “enorme overbesteding die het ministerie begrijpelijkerwijs niet kon rechtvaardigen”. De gepresenteerde berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid waren gebaseerd “op irrelevante en onrealistische aannames”.
17 juni 2021: Sneller vaccinatieproces in Suriname begint te werken.
Door aanpassing van het vaccinatieproces kan voortaan sneller ingeënt worden in Suriname. Het gaat anderhalf keer sneller dan de afgelopen maanden. Het idee voor een sneller vaccinatieproces kwam van de Nederlandse arts Marc Sprenger. Hij is door de Nederlandse regering als speciale coronagezant aangesteld. Volgens Sprenger is vaccinatie de beste manier om de coronapandemie in Suriname de kop in te drukken. Toch is het aantal prikken per dag niet met dezelfde hoeveelheid gestegen. Omdat de Surinamers weten dat er geen schaarste aan vaccins zal ontstaan en minder haast hebben. Want Nederland heeft toegezegd binnenkort 500.000-750.000 vaccins te sturen.
17 juni 2021: Tegenvaller CureVac zit Duitse vaccinatiecampagne niet in de weg.
De lage effectiviteit van het Duitse coronavaccin CVnCoV van farmaceut CureVac vormt volgens het ministerie van Gezondheid geen probleem voor de vaccinatiecampagne. CVnCoV is niet nodig om de huidige inentingsronde af te maken. CureVac hoopte vanaf het najaar vaccins te kunnen leveren. Duitsland en veel andere Europese landen willen dan iedereen die dat wil al ingeënt hebben tegen het virus. Het vaccin van CureVac kan dan zo nodig gebruikt worden voor een volgende ronde.
17 juni 2021: Mondkapjes niet meer verplicht in buitenlucht Noordrijn-Westfalen.
In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn vanaf maandag mondkapjes niet meer verplicht in de buitenlucht. Het aantal coronabesmettingen in de aan Nederland grenzende deelstaat is dusdanig gedaald, dat een deel van de coronamaatregelen wordt afgeschaald. In wachtrijen moeten echter nog wel mondkapjes worden gedragen, omdat mensen dan dicht op elkaar staan.
17 juni 2021: Zorgen bij GGD Amsterdam om deltavariant, jongeren krijgen brief.
Laat je zo snel mogelijk testen als je terugkomt van een examenreis uit Spanje of Portugal. Dat schrijft de GGD in een brief naar eindexamenleerlingen in Amsterdam. Tientallen jongeren namen de gevreesde deltavariant, voorheen de Indiase variant, mee uit vakantiegebieden, terwijl de jongeren nog niet gevaccineerd zijn. De besmettingen vinden plaats op bijvoorbeeld Mallorca of in Portugese kustplaatsen. Die hebben een zogenoemd geel reisadvies, maar toch raken de vakantiegangers besmet. Dat komt omdat jongeren uit alle delen van Europa daar bij elkaar komen.
17 juni 2021: Ook Denemarken wil coronavaccins aanbieden aan tieners.
Denemarken gaat tieners vanaf 12 jaar inenten tegen het coronavirus. De jongeren moeten nog wel enkele maanden wachten tot ze aan de beurt zijn. Andere leeftijdsgroepen krijgen voorrang.
17 juni 2021: EMA: beschikbare vaccins werken goed tegen coronavarianten.
Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. „Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven”, zei bestuurder Noël Wathion van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de Delta-variant. Die werd eerder de Indiase variant genoemd. In Groot-Brittannië is de mutatie bij tienduizenden mensen vastgesteld. Ook in landen als Duitsland, België, Spanje, Italië en Frankrijk is de variant opgedoken. In Nederland zijn 27 gevallen bekend. In India gaat een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is en Delta-plus wordt genoemd.
18 juni 2021: Wereldwijd aantal coronadoden passeert 4 miljoen.
Het aantal mensen in de wereld dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is de 4 miljoen gepasseerd. In 166 dagen steeg dit cijfer van 2 miljoen naar 4 miljoen.
18 juni 2021: Suriname versoepelt maatregelen: strenge lockdown stopt, avondklok blijft.
Na 2,5 weken strenge lockdown krijgen Surinamers vanaf zaterdag weer wat meer ademruimte. Er blijft weliswaar gedurende de hele week een avondklok van 18.00 uur tot 6.00 uur gelden en ook zondag blijft een lockdowndag, maar de rest van de week is er overdag geen sprake meer van een lockdown. De nieuwe regels gelden vanaf zaterdag tot en met 5 juli. Steeds meer mensen laten zich vaccineren, tegen de 130.000, meer dan ¼ van het aantal dat in aanmerking komt voor vaccinatie.
18 juni 2021: Uitbraak van ‘winters’ RS-virus in zuidwesten van Nederland, ‘ongekende situatie’.
Onder jonge kinderen is een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis liggen, omdat RS normaal alleen in de winter voorkomt. “Ik heb dit nog nooit gezien. Het is echt heel bijzonder dat het virus er nu is”, zegt kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont van UMC Utrecht. Vooral in Rotterdam en andere gebieden in het zuidwesten zijn veel meldingen van het virus. Heel jonge kinderen kunnen erg benauwd worden, een longontsteking krijgen en zelfs op de intensive care belanden. Wereldwijd overlijden er veel kinderen aan het virus. “Maar in Nederland zeker niet, want we hebben hier de beste kinder-IC-zorg van de wereld”, zegt Bont.
Normaal gesproken hebben mensen weerstand opgebouwd doordat ze in aanraking zijn geweest met het RS-virus, maar vanwege de afstandsregels tijdens de coronapandemie is er anderhalf jaar lang geen immuniteit opgebouwd. Volgens Bont is nu sprake van een ‘uitgestelde RS-epidemie’. Bont verwacht desondanks niet dat het virus zich nog veel verder zal verspreiden. Ouders krijgen advies om extra waakzaam te zijn als hun kinderen verkouden zijn, vooral als het gaat om baby’s die jonger zijn dan twee maanden.
18 juni 2021: Ministers: koning had zich aan coronaregels moeten houden.
Koning Willem-Alexander had zich aan de coronaregels moeten houden toen hij donderdag voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de ‘oranje’ Haagse Marktweg. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen 1,5 meter afstand. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Hij heeft de koning niet aangesproken op zijn gedrag van donderdag. “Het is soms gewoon moeilijk om vast te blijven houden aan de regels, laten we daar eerlijk en duidelijk over zijn.” Ook minister Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er “voor ons allemaal” zijn.
18 juni 2021: Helft van Duitsers heeft eerste coronaprik gehad.
Net iets meer dan de helft van de Duitse bevolking heeft minstens één coronaprik gehad. 29,6% van de bevolking heeft alle benodigde prikken gehad en is dus maximaal beschermd tegen Covid-19.
18 juni 2021: Afstand houden was niet mogelijk door drukte bij bezoek koning.
Het onverwachte bezoek van koning Willem-Alexander aan een oranjeversierde straat in Den Haag trok veel meer mensen dan verwacht. Daardoor lukte het niet om afstand te houden, zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die de koning begeleidde door de Marktweg in de wijk Transvaal.
18 juni 2021: Spanje heft mondkapjesplicht voor buitenlucht op.
Spanje heft de mondkapjesplicht voor de buitenlucht op vanaf 26 juni. Eerder werd een verplichte negatieve uitslag van een PCR-test voor Spanje ook al afgeschaft. Er is nog wel een negatieve antigentest of een vaccinatiebewijs nodig voor mensen die naar Spanje komen.
18 juni 2021: Duitsland verwacht dat deltavariant dominant is in de herfst.
Duitsland verwacht dat de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus uiterlijk tegen de herfst dominant zal zijn. Dat zegt Lothar Wieler, die aan het hoofd staat van het Robert Koch Institut (RKI). “Op dit moment beslaat de deltavariant 6% van de besmettingen. Maar dat percentage groeit.” Hij benadrukt het belang van vaccinatie en het dragen van mondmaskers in binnenruimtes. Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid is het niet de vraag óf de variant dominant zal worden, maar wanneer en onder welke omstandigheden. “Hopelijk gebeurt het pas als de vaccinatiegraad hoog is en het aantal nieuwe besmettingen beperkt.”
18 juni 2021: Gisteren nog maar vier IC-opnames.
In de Nederlandse ziekenhuizen blijft de bezetting afnemen. Er lagen om 10.00 uur vanmorgen 533 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 573), van wie 218 op de IC (gisteren: 226). Op de IC worden nauwelijks nog covidpatiënten opgenomen. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.
18 juni 2021: Italië heft inreisbeperkingen op voor reizigers uit EU.
Italië heft zaterdag de inreisbeperkingen op voor EU-reizigers die met speciale coronapas kunnen laten zien dat ze volledig ingeënt zijn tegen Covid-19, negatief zijn getest op het virus of recentelijk zijn hersteld na een besmetting. Nu moet deze groep nog een negatieve coronatest overleggen.
De door gezondheidsminister Roberto Speranza aangekondigde versoepeling geldt ook voor mensen die inreizen vanuit de Verenigde Staten, Canada of Japan. Zij moeten eveneens kunnen aantonen dat ze geen risico vormen. In tegenstelling tot deze landen krijgen Britse reizigers vanaf zaterdag juist te maken met strengere regels. Zij moeten bij aankomst in Italië vijf dagen in quarantaine en zich laten testen, meldt Speranza op Facebook. Aanleiding hiervoor zijn de vele besmettingen met de Delta-variant. De regering overweegt een einde te maken aan de mondkapjesplicht in de buitenlucht.
18 juni 2021: WHO: Delta-variant corona op weg wereldwijd dominant te worden.
Delta is wereldwijd goed op weg de overheersende variant van het coronavirus te worden, zegt WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Doordat deze mutatie extra besmettelijk is.
De Delta-variant dook dit voorjaar voor het eerst op in India, dat vervolgens met een zeer zware tweede coronagolf worstelde, en werd daarna ook vastgesteld in andere landen. In het Verenigd Koninkrijk gaat het nu in 99% van alle besmettingsgevallen om de Delta-variant. Een week geleden was dat 90%. Ook in Moskou raken steeds meer mensen besmet met deze variant. Daar gaat het om bijna 90% van de gevallen. Moskou worstelt met een toename van het aantal infecties. Vrijdag werden 9056 nieuwe positieve testen gemeld, een nieuw dagrecord.
18 juni 2021: Lissabon op slot vanwege Delta-variant, toeristen mogen wel weg.
De Portugese hoofdstad Lissabon ging vrijdagmiddag op slot vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen. De circa 2,8 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mogen tot maandagochtend vroeg niet zomaar naar andere delen van het land reizen. Toeristen die naar Lissabon vliegen en daarna willen doorreizen naar hun vakantiebestemming buiten de stad, worden niet tegengehouden. De autoriteiten registreerden donderdag 928 nieuwe coronabesmettingen in Lissabon, de grootste stijging sinds februari. Landelijk waren die dag 1.233 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat betekent dat ongeveer 75% van de nieuwe besmettingen werd vastgesteld in het stedelijk gebied bij de hoofdstad, hoewel daar maar 27% van de bevolking woont. De autoriteiten denken dat de snelle stijging van het aantal besmettingen wordt veroorzaakt door de Delta-variant.
18 juni 2021: Belgen mogen langer en met meer mensen samen tafelen of drinken.
Belgen mogen binnenkort weer langer naar café en restaurant. Nu de corona-epidemie aan kracht blijft inboeten, mogen ze bovendien met dubbel zoveel mensen aan tafel (van 4 naar 8). Nu moet de horeca nog om 23.30 uur sluiten, maar dat wordt 01.00 uur. De versoepeling gaat in volgende week zondag. Kroegbazen en restauranthouders mogen tafels ook weer wat dichter bij elkaar zetten dan 1,5 meter, mits ze die scheiden door een plexiglaswand.
18 juni 2021: Mondkapjes veelal af, discotheken open: dit zijn de versoepelingen.
Het kabinet acht de meeste coronamaatregelen niet meer nodig. Vanaf zaterdag 26 juni wordt stap 4 van het openingsplan gezet. De mondkapjesplicht vervalt grotendeels, net als het advies om thuis te werken. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.
Vanaf volgende week zaterdag zijn in Nederland “alle deuren open”, maar de anderhalve meter blijft de norm. “Alles wat op anderhalve meter kan, mag dan weer. Half augustus wordt bekeken of het afstand houden van elkaar nog nodig blijft. Toch zijn er de komende tijd onder voorwaarden al best wat uitzonderingen op de anderhalvemeterregel, zoals bij evenementen en in nachtclubs. Op de meeste plekken hoeven vanaf 26 juni geen mondkapjes meer gedragen te worden. Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, hoeven tijdens het werk ook geen mondkapje te dragen. Waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd, blijft de mondkapjesplicht gelden. Dat is in het openbaar vervoer (ook op stations), op luchthavens en in vliegtuigen. Ook op middelbare scholen moeten tot aan de zomervakantie mondkapjes gedragen worden.
19 juni 2021: Politie maakt einde aan feest met 3.000 jongeren in park Hamburg.
De Duitse politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan een feest in een Hamburgs stadspark, waar op dat moment meer dan 3.000 jongeren waren. Diverse mensen raakten gewond door vechtpartijen, er werden meerdere diefstallen gepleegd en agenten werden bekogeld met flessen.
19 juni 2021: Kabinet vindt oplevingen corona in het najaar ‘reëel scenario’.
Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer opvlamt. De ernst van opleving hangt af van de mate waarin vakantiegangers een virus of variant mee terugnemen naar Nederland. Het kabinet zal daarom het virus en de besmettingshaarden intensief blijven monitoren en de huidige middelen daarvoor veelal in stand houden. Zo zal de basistestcapaciteit tot en met februari 2022 op peil blijven met mogelijkheden om die snel op te schalen als het nodig is,
19 juni 2021: Waarom coronabrandhaard Zuid-Amerika ook voor ons gevaarlijk is.
Waar bij ons in Europa het aantal coronabesmettingen blijft dalen, gaat het in Zuid-Amerika juist helemaal de verkeerde kant op. Het vaccineren blijft achter en de ziekenhuizen liggen vol. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok én waarschuwt de rest van de wereld.
In Zuid-Amerika zijn gemiddeld enorm veel besmettingen per 100.000 inwoners. Van de tien landen waar naar verhouding de meeste mensen sterven door corona, komen er zeven uit Zuid-Amerika.
Volgens Zuid-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens is er één duidelijke hoofdoorzaak aan te wijzen waarom het continent het virus maar niet onder controle krijgt. Korstjens: ”Het achterblijven van vaccinaties, dat is het probleem. In de meeste landen is er simpelweg een tekort aan vaccins.”
Toch zie je ook in een land waar wel genoeg vaccins zijn, zoals in Chili, dat ook daar het aantal besmettingen hoog blijft. Korstjens: ”Mensen die één prik hebben gehad, denken vaak dat alles meteen weer kan. Maar met de Braziliaanse variant die in omloop is, is dat niet zo.” Die variant, officieel Gamma-variant, is een stuk besmettelijker en waart nu over het continent. Korstjens: ”Drie maanden geleden had alleen Brazilië er last van, maar nu is het virus ook de grens over gegaan en zorgt het voor behoorlijk veel ellende in de buurlanden. Deze variant kan pas onder controle worden gehouden als 75% van de inwoners volledig gevaccineerd is. Maar dat is nog heel ver weg.”
19 juni 2021: Regering India roept op tot voorzichtige versoepeling lockdowns.
De centrale regering in India roept de staten en territoria op voorzichtig de lockdownmaatregelen te versoepelen, zodat het coronavirus niet opnieuw oplaait. Regionale autoriteiten heffen beperkingen op nu de zware tweede golf ten einde lijkt te komen. Sinds de versoepelingen is het op veel plekken in India weer een stuk drukker op straat en op markten. Mede doordat er op die locaties onderling nauwelijks afstand wordt gehouden, wordt gevreesd voor een nieuwe besmettingspiek. Het aantal bevestigde besmettingen is flink afgenomen sinds de tweede golf eind april en begin mei piekte. Van het hoogtepunt van meer dan 400.000 per dag naar 60.000 nieuwe gevallen vandaag geregistreerd. India telt ruim 29,8 miljoen besmettingen en meer dan 385.000 coronadoden.
19 juni 2021: Coronasituatie Caribisch Nederland sterk verbeterd ten opzichte van april.
Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op de Caribische eilanden blijft stabiel laag. Saba en Sint-Eustatius hadden op 16 juni nul actieve COVID-19-besmettingen en -ziekenhuisopnames.
19 juni 2021: Moskou maakt duizenden ziekenhuisbedden vrij voor coronapatiënten.
Moskou maakt voor de tweede keer in korte tijd duizenden extra ziekenhuisbedden beschikbaar voor coronapatiënten. Die zijn nodig vanwege de vele nieuwe besmettingen die in de Russische hoofdstad worden vastgesteld, met als gevolg dat ziekenhuizen worden overspoeld door Covid-19-patiënten.
Burgemeester Sergej Sobjanin maakte donderdag bekend dat in vijf dagen tijd 13.000 beschikbare ziekenhuisbedden waren “opgeslokt” door coronapatiënten en dat er daarom is uitgebreid naar 17.000. In de komende twee weken moet dat aantal verder stijgen naar 24.000.
19 juni 2021: Taiwan krijgt van VS 2,5 miljoen doses coronavaccin.
De Verenigde Staten doneren in totaal 2,5 miljoen doses coronavaccin van Moderna aan Taiwan. Dat zijn er flink meer dan de 750.000 doses die op 6 juni door 3 senatoren waren toegezegd.
20 juni 2021: Trieste mijlpaal: meer dan 500.000 coronadoden in Brazilië.
In Brazilië is de 500.000ste dode door het coronavirus geteld. In de afgelopen 24 uur kwamen er 2.301 doden bij, waardoor het land door de trieste grens ging.
20 juni 2021: Zwitserse tieners vanaf volgende week ingeënt tegen corona.
In Zwitserland krijgen tieners van 12 tot 15 jaar vanaf volgende week een vaccinatie tegen het coronavirus. Tieners die dat willen kunnen dan een prik halen.
20 juni 2021: China dient miljardste dosis van coronavaccin toe.
China heeft zaterdag de miljardste coronaprik gezet. Dat is wereldwijd zo’n 40% van alle inentingen tegen Covid-19. De vaccinatiecampagne in het Aziatische land begon langzaam, maar inmiddels is het tempo flink opgevoerd. De laatste 100 miljoen prikken werden in vijf dagen gezet. China gebruikt vaccins die in eigen land zijn geproduceerd. Van de 21 die sinds vorig jaar worden onderzocht, zijn er enkelen in gebruik. Deze bestaan in de meeste gevallen uit twee prikken. Alle 18-plussers kunnen zich laten inenten. Het is niet bekend hoeveel Chinezen al een vaccin toegediend hebben gekregen. In juni moet 40% van de bijna 1,4 miljard inwoners volledig zijn gevaccineerd. Eind dit jaar 70%.
20 juni 2021: Surplus aan mondmaskers krijgt ‘nuttige’ bestemming.
De grote voorraden medische mondkapjes, nu nog in pakhuizen, worden voor “andere nuttige dingen gebruikt”, zegt voormalig topambtenaar Erik Gerritsen van het ministerie van Volksgezondheid in het TV programma Buitenhof. “We kunnen er andere landen mee helpen.”
20 juni 2021: Komende dagen nog eens 160.000 vaccins naar Suriname.
Nederland stuurt deze week nog eens 160.000 coronavaccins naar Suriname. De donatie levert volgens het ministerie geen vertraging op voor het vaccinatieprogramma in Nederland. Tot en met in ieder geval augustus helpen zo’n 30 Nederlandse zorgmedewerkers het Surinaamse zorgpersoneel. Volgens het ministerie zijn er veel aanmeldingen binnengekomen van zorgpersoneel dat wil helpen.
21 juni 2021: GGD testte 6,7 miljoen mensen op corona: vooral veel leerkrachten.
De GGD heeft 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het meest testen, ouderen het minst. Vooral mensen die in het onderwijs werken, stonden vaak in de rij bij de coronateststraat.
21 juni 2021: Duitsland meldt laagste stijging coronagevallen sinds augustus.
In Duitsland zijn voor het eerst sinds augustus vorig jaar minder dan 500 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In het voorgaande etmaal werden 346 mensen positief hebben getest.
21 juni 2021: Vaccinatievoorlichting in achterstandswijken: ‘Laagopgeleiden nog wantrouwig’.
In Nederland zijn er verschillende wijken en stadsdelen waar de vaccinatiebereidheid erg laag is. “Vooral in achterstandswijken ligt de bereidheid gemiddeld laag. Dit geldt ook voor mensen die de taal niet machtig zijn. Zij worden vaak geïnformeerd via hun kinderen en die halen hun informatie weer van social media. Daar staat niet altijd de waarheid”, aldus viroloog Ab Osterhaus. Als mensen niet goed geïnformeerd zijn, maken ze sneller een keuze om geen vaccin te nemen, weet huisarts Shakib Sana. “Vooral laagopgeleiden vertrouwen het vaccin daarom niet. Er is een informatiekloof die leidt tot een vaccinatiekloof.” Om deze mensen te bereiken begint GGD Haaglanden vandaag met wijkgericht vaccineren in Den Haag. Shakib Sana staat op haar beurt met een groep huisartsen met een informatiekraam op verschillende markten in Rotterdam. “Wij helpen met het geven van informatie en kunnen direct een vaccin bieden. De mensen die wij spreken hebben namelijk ook te maken met praktische barrières. Het maken van een afspraak bij de GGD kan lastig zijn.”
21 juni 2021: Minister De Jonge: aantal prikken stijgt tot 14 miljoen.
Nederland heeft inmiddels 14 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bekend. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties.
De 13 miljoenste prik was vijf dagen geleden, de 12 miljoenste prik vier dagen daarvoor. De stijging betekent dat er zo’n 200.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Dat is iets lager dan het tempo van vorige weken. Dat was ook al verwacht. Het coronadashboard van de overheid meldt dat per minuut zo’n 291 mensen worden gevaccineerd. Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen.
21 juni 2021: India boekt vaccinatierecord met 7,8 miljoen prikken op een dag.
In India hebben maandag 7,8 miljoen mensen een coronovaccin toegediend gekregen, een record. De afgelopen weken lag het daggemiddelde in het land van 1,4 miljard inwoners op ongeveer 3 miljoen. Een verklaring voor de stijging is dat een prik nu voor alle volwassenen gratis is.
22 juni 2021: Italië schaft mondkapjesplicht buiten af.
Italië schaft vanaf maandag de mondkapjesplicht voor buiten af. Het besluit geldt alleen voor gebieden die zijn geclassificeerfd als ‘witte zone’, waar de verspreiding van het virus het laagst is. Momenteel valt het hele land daaronder, op het noordwestelijk gelegen Valle d’Aosta na.
22 juni 2021: Cubaans vaccin ruim 92 procent effectief tegen corona.
Het Cubaanse coronavaccin Abdala is voor 92,28% effectief tegen het virus, heeft het laboratorium dat het heeft ontwikkeld maandag bekendgemaakt. Wel zijn er drie doses nodig om die effectiviteit te bereiken, aldus het Centrum voor Genetische Engineering en Biotechnologie. Abdala, dat zich in de laatste fase van klinische proeven bevindt, moet eind juni of begin juli officiële toestemming krijgen van de Cubaanse autoriteiten om te worden ingezet. Op zaterdag kondigde het Finlay Institute of Vaccination aan dat zijn kandidaat-vaccin, Soberana 2, een effectiviteit van 62% vertoont na injectie van twee van de drie doses. Ook deze kandidaat zou binnenkort officieel groen licht moeten krijgen. Als beide middelen worden toegelaten, dan zijn het de eerste vaccins die in Latijns-Amerika zijn ontwikkeld en geproduceerd.
22 juni 2021: Colombia passeert grens van 100.000 coronadoden.
Colombia heeft maandag met 648 doden een nieuw dagrecord sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd en passeert daarmee de grens van 100.000 coronadoden. Sinds het begin van de pandemie zijn 100.582 Colombianen overleden aan de longziekte. De afgelopen drie weken zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering van de conservatieve president Ivan Duque. Het land met 50 miljoen mensen beleeft nu het ergste moment sinds het begin van de pandemie. Afgezet tegen het aantal inwoners staat Colombia qua dodental op plek vier in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en op plek zes als het gaat om het aantal infecties.
22 juni 2021: CPB verwacht nog sneller economisch herstel van coronacrisis.
De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn gunstig en de permanente schade van de coronacrisis blijft beperkt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de nieuwste raming.
Gingen de economen van het CPB in maart nog uit van 2,2% groei, nu is dat 3,2%.
22 juni 2021: Duterte: ’Vaccineren of de gevangenis in’.
De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft in een toespraak live op televisie gedreigd mensen op te sluiten die een coronaprik weigeren. „De keuze is aan jou: vaccineer je of ik laat je opsluiten”, zei hij na een tegenvallende opkomst bij vaccinatiecentra in het land. De Filipijnen zijn een van de zwaarst getroffen landen in het zuidoosten van Azië. Het totaal aantal besmettingen staat inmiddels op meer dan 1,3 miljoen; er vielen ruim 23.000 coronagerelateerde doden. Een coronaprik is ondanks de ferme taal van president Duterte niet verplicht in het land met meer dan honderd miljoen inwoners. Gezondheidsfunctionarissen benadrukten eerder dat het om een vrijwillige stap gaat.
Tot nog toe zijn iets meer dan twee miljoen mensen gevaccineerd. Dat komt neer op slechts een paar procent van de totale bevolking. Alle vaccins zijn in dit land goedgekeurd en toegelaten, van Pfizer en Moderna tot het Russische Spoetnik V en de Chinese vaccins van Sinovac en Sinopharm.
22 juni 2021: Corona kan drie rijen ver komen in vliegtuig.
Als iemand besmet met corona in een vliegtuig zit, zouden mensen in de drie rijen ervoor en erachter het virus kunnen oplopen. Virusdeeltjes kunnen zich waarschijnlijk niet verder verspreiden door het toestel. Mensen lopen volgens onderzoek meer risico in ongeventileerde ruimtes die even groot zijn.
22 juni 2021: Europese Commissie koopt nog eens 150 miljoen doses van Moderna-vaccin.
De Europese Commissie koopt namens de EU-landen 150 miljoen extra doses van het vaccin van Moderna. Het lopende contract wordt voor 2022 aangepast zodat ook vaccins kunnen worden aangekocht die tegen nieuwe varianten beschermen, die bij kinderen kunnen worden gebruikt en ‘opfris’-vaccins die voor extra bescherming kunnen worden toegediend na eerdere inentingen.
22 juni 2021: Coronavleugels van ziekenhuizen blijven leeglopen.
De ziekenhuizen lopen leeg doordat steeds minder coronapatiënten hoeven te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 23 mensen op intensive care of verpleegafdeling. In de afgelopen zeven dagen namen ziekenhuizen 223 nieuwe patiënten op. Het laagste aantal sinds in oktober is begonnen met het delen van die gegevens. Half mei waren er soms meer dan 300 opnames per dag.
22 juni 2021: Speeltuin met glasscherven dicht na oranjefeest Nijkerk.
De zandbak in een speeltuin in Nijkerk, waar honderden oranjesupporters de overwinning op Noord-Macedonië hebben gevierd, moet worden gezeefd om alle glasscherven te verwijderen. De speeltuin gaat daarom voorlopig dicht. De politie gedoogde het draaien van muziek en afsteken van vuurwerk. Toen aan het einde van de avond de sfeer omsloeg en een vechtpartij ontstond, greep de politie in.
Een medewerker van de gemeente Nijkerk zegt dat „bierflesjes tegen speeltoestellen zijn kapot gegooid”, daardoor „ligt het helemaal vol met glassplinters. Als kinderen hier komen spelen dan krijgen ze verwondingen en dat kan niet. Daarom is de boel afgezet.” Het wordt een flinke operatie om de speeltuin glasvrij te krijgen. „De bovenste 20 centimeter van de zandlaag moet worden gezeefd voordat er weer veilig gespeeld kan worden”, aldus de medewerker Frans van Vulpen.
22 juni 2021: Delta-variant coronavirus is deze zomer dominant, verwacht het RIVM.
De Delta-variant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het RIVM verwacht dat de variant, die als eerste opdook in India, in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. Nu veroorzaakt de Delta-variant ongeveer 9% van het totale aantal coronagevallen. Een groot deel van de jongeren liep het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal op.
Op korte termijn leidt het groeiende aandeel van de Delta-variant niet tot meer ziekenhuisopnames. Het totale aantal besmettingen neemt nog af. Het najaar is echter wel “een punt van zorg”. Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke Delta-variant kan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, want dan is nog niet iedereen in Nederland gevaccineerd. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn. Positief is wel dat de huidige coronavaccins bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. “Ook tegen de Delta-variant”, aldus het RIVM.
23 juni 2021: Op is op: vandaag mogelijk stormloop op Janssen, het vaccin met maar één prik.
Wie met één prik klaar wil zijn, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor het Janssen-vaccin. Als je al een afspraak voor een andere vaccinatie hebt, is het ook mogelijk om die om te zetten naar een Janssen-vaccinatie. Maar op is op: Nederland beschikt over 200.000 Janssen-vaccins.
23 juni 2021: Meeste bedrijven hadden ondanks coronacrisis geen extern geld nodig.
Verreweg het grootste gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven had geen extern vermogen nodig om de coronacrisis door te komen. Veel bedrijven trokken vooral extra geld aan om investeringen te doen, meer dan om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat meldt het CBS op basis van een enquête onder ondernemers. Bedrijven die extern geld nodig hadden, waren vooral horecabedrijven: 27% van de horecabedrijven trok extern vermogen aan om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. In cultuur, sport en recreatie had bijna een derde van de bedrijven extern vermogen nodig.
23 juni 2021: Sydney op slot vanwege uitbraak Delta-variant.
De Australische metropool Sydney gaat deels op slot om verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus tegen te gaan. De autoriteiten grijpen in nadat in een dag tijd zeker dertien nieuwe coronabesmettingen waren gemeld in de grootste stad van Australië. Lokale media berichten dat veel mensen besmet raakten op een verjaardagsfeest in voorstad West Hoxton. Daar waren tientallen mensen aanwezig, waarvan er zeker tien het virus hebben opgelopen.
23 juni 2021: Nieuwe coronatest ontwikkeld: check scherm van mobiele telefoon.
De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Of ze hebben mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.
23 juni 2021: Al 3,6 miljoen keer gebeld voor Janssen-vaccin, 70.000 afspraken ingepland.
Zo’n 186.000 Nederlanders hebben tot dusver geprobeerd om een vaccinatieafspraak in te plannen voor het Janssen-vaccin. Ruim 70.000 afspraken zijn ingepland. Door de enorme drukte raakten de telefoonlijnen urenlang overbelast: de groep van 186.000 belangstellenden belden in totaal ruim 3,6 miljoen keer. De gemiddelde beller heeft zo’n 20 keer geprobeerd iemand aan de lijn te krijgen.
23 juni 2021: Delta-variant rukt op: binnenkort 90 procent in Europese Unie.
De Delta-variant van het coronavirus rukt snel op in de Europese Unie en enkele buurlanden. De variant zal eind augustus verantwoordelijk zijn voor 90% van alle nieuwe coronabesmettingen.
Het is zeer waarschijnlijk dat de Delta-variant deze zomer op grote schaal zal circuleren, vooral onder jongere personen die niet worden gevaccineerd, aldus de Europese gezondheidsinstantie ECDC.
23 juni 2021: VK meldt hoogste aantal besmettingen sinds begin februari.
Het Verenigd Koninkrijk telde 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. De Delta-variant is dominant en verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties. Die is 40 tot 60% besmettelijker zijn dan de voorheen overheersende Alfa-variant.
24 juni 2021: Recordaantal van 115.000 coronabesmettingen in 24 uur in Brazilië.
In Brazilië is een recordaantal van 115.228 coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. In de afgelopen 24 uur zijn daarnaast 2.392 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het land
met 212 miljoen inwoners heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ongeveer 507.000. Qua aantal besmettingen staat Brazilië op de derde plek na de VS en India. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim 18 miljoen personen vastgesteld. Momenteel vindt het voetbaltoernooi Copa América plaats in Brazilië, ondanks verzet en protest van de lokale bevolking. Er zijn al zeker 140 betrokkenen bij het toernooi positief getest op het virus. Brazilië kreeg pas op het laatste moment de organisatie toegewezen, nadat Colombia en Argentinië waren afgehaakt.
24 juni 2021: Britse regering komt met top vanwege lage vaccinatiegraad Londen.
De Britse regering maakt zich zorgen over de vaccinatiebereidheid in hoofdstad Londen en belegt daarom een speciale vaccinatietop. Verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi zegt dat de overheid meer gaat doen om vaccintwijfelaars te overtuigen. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar mensen van Afrikaanse en Aziatische komaf. “Vaccineren is onze weg uit de pandemie.” Het baart zorgen dat Londen achterloopt in de vaccinatiecijfers. Zo’n 60% heeft minstens één dosis gehad van een vaccin. Dat percentage ligt in zeven andere Engelse regio’s op 73 tot 79%.
24 juni 2021: Nederland heeft overzicht vaccinatie-incidenten niet op orde.
De registratie van incidenten die tijdens vaccinatiecampagnes plaatsvinden is in Nederland niet goed geregeld en dat moet beter, vindt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). De onafhankelijke stichting wijst erop dat mogelijke bijwerkingen door bijwerkencentrum Lareb goed worden verzameld. Maar van zaken die misgaan tijdens het vaccineren ontbreekt het overzicht. Terwijl dat wel belangrijk is om de veiligheid van vaccinaties te vergroten. Bij grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals die tegen Covid-19, gaan soms dingen fout. Het IVM wijst op berichten over relatief kleine incidenten. Zo werd in februari een onbekend aantal mensen met overgewicht met een te korte naald gevaccineerd, waardoor een extra prik nodig was. In april kregen mensen in Alphen aan den Rijn per ongeluk een dubbele dosis van het vaccin van AstraZeneca. In mei kregen in Zwolle enkele mensen per ongeluk het verkeerde vaccin toegediend. Een vrouw kwam voor AstraZeneca en kreeg per abuis een prik van Pfizer/BioNTech. Bij een ander gebeurde juist het omgekeerde. Het RIVM laat weten dat het geen overzicht heeft van vaccinatiefouten, ook niet wettelijk verplicht is die centraal bij te houden. Zorgverleners die vaccins toedienen zijn verantwoordelijk voor het bijhouden en melden van fouten. Bij een “calamiteit” moet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de hoogte worden gesteld.
24 juni 2021: Bijna 70 procent van bloeddonoren heeft antistoffen corona.
Het percentage van bloeddonoren met antistoffen tegen corona is toegenomen tot 69,5%. Dat meldt bloedbank Sanquin. De voornaamste reden voor de stijging is de toenemende vaccinatiegraad. Dat is terug te zien in de percentages per leeftijdscategorie. Van de donors boven de 61 jaar heeft ruim 90% antistoffen tegen corona. In die groep zijn de meeste mensen gevaccineerd. Bij donors tussen de 51 en de 60 is het percentage bloeddonoren met antistoffen gestegen van 54% tot meer dan 80%. Sanquin hoopt al in juli de grens van 80% te passeren als het vaccinatieproces doorgaat als gepland.
24 juni 2021: Hoogste aantal Russische coronadoden in vijf maanden.
Het aantal nieuwe besmettingen is het hoogste in vijf maanden. In 24 uur tijd overleden 568 mensen. Het virus grijpt snel om zich heen door de lage vaccinatiegraad en de opmars van de Delta-variant.
In Moskou bestond 90% van de infecties uit die extra besmettelijke Delta-variant. Afgelopen 24 uur meldde de stad 92 sterfgevallen, hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
24 juni 2021: Mogelijk om het jaar ‘vaccinbooster’ nodig.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een ‘boosterprik’ moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn. In het ergste scenario zou dat voor de hele bevolking gelden. Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben al vaker aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn, maar daar is vooralsnog geen hard bewijs voor aangedragen. In het voorlopige document staat dat nieuwe varianten zullen blijven opduiken, waardoor mensen een ‘vaccinupdate’ nodig zouden hebben. Er staat verder in dat volgend jaar in het meest waarschijnlijke scenario 12 miljard vaccindoses zullen worden geproduceerd, iets meer dan de 11 miljard die fabrikanten tot nu toe verwachten. Wel worden problemen verwacht bij de productie en goedkeuring van aangepaste vaccins, waardoor de productie sterk kan achterblijven. Niet duidelijk is of bepaalde vaccintechnologieën de voorkeur krijgen, zoals de EU heeft gedaan. Die kiest vooral voor de zogeheten mRNA-techniek die Pfizer/BioNTech en Moderna hanteren, ten koste van AstraZeneca en Janssen van Johnson & Johnson. Als alle vaccins die nu nog in de pijplijn zitten goedkeuring krijgen kan productie worden opgevoerd naar 16 miljard dosis per jaar, die eerlijk over de wereld zouden kunnen worden verdeeld.
25 juni 2021: Reuk komt na acht maanden terug.
Het is een van de meest opmerkelijke symptomen van Corona: het verlies van reuk. Een nieuwe Franse studie toont aan dat het na acht maanden gemiddeld terugkeert. Voor de studie volgden onderzoekers van de universiteit van Straatsburg 51 mensen. Daarvan hadden 49 hun reuk na acht maanden terug. Opmerkelijk is dat de twee die na die tijd nog steeds niks roken ook na een jaar hun geur nog steeds kwijt waren. Het is onderdeel van long-Covid, het fenomeen dat veel klachten langdurig blijven hangen. Behalve reuk, zijn veel mensen ook smaak enige tijd kwijt.
25 juni 2021: Mondkapjes weer verplicht op binnenlocaties in Israël.
Israël voert de mondkapjesplicht op binnenlocaties weer in nu het aantal nieuwe coronabesmettingen toeneemt. In de afgelopen week zijn meermaals honderd besmettingen per dag gemeld. Donderdag waren het er meer dan tweehonderd, het hoogste dagcijfer in ruim twee maanden. De autoriteiten denken dat dit waarschijnlijk door de Delta-variant van het coronavirus komt.
25 juni 2021: Succesvolle coronastrategie keert zich nu juist tegen Nieuw-Zeeland en Australië.
Australië en Nieuw-Zeeland wisten de pandemie met strenge maatregelen grotendeels buiten de deur te houden. Maar terwijl in veel landen het einde van de coronacrisis in zicht komt, kunnen deze landen nog lang niet van slot. Beide landen werden geprezen om hun effectieve strategie om een corona-uitbraak te voorkomen. Maar de nadelen van die strategie worden nu zichtbaar. Door het strenge coronabeleid is nog bijna niemand resistent voor het virus. Het vaccineren in beide landen schiet ook niet erg op. Ze moeten enorm voorzichtig blijven om een uitbraak te voorkomen.
25 juni 2021: Gemiddelde ziekenhuis behandelt nog drie coronapatiënten.
Artsen en verpleegkundigen behandelen nog 363 coronapatiënten, 29 minder dan donderdag. Het gemiddelde ziekenhuis behandelt er nu nog 3. Meerdere ziekenhuizen sloten hun coronavleugels.
25 juni 2021: Miljoenste vaccinatiebewijs afgegeven, app kan meer bezoekers aan.
Een miljoen mensen hebben een vaccinatiebewijs aangemaakt in de app CoronaCheck. Ze kunnen daarmee vanaf dit weekend naar plekken waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is. De enorme drukte is afgenomen. De capaciteit is inmiddels verhoogd van 25 aanvragen naar 30 per seconde.
26 juni 2021: Bijna terug naar normaal: deze versoepelingen gaan o.a. vandaag in.
De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals het openbaar vervoer, middelbare scholen en op vliegvelden blijft een mondkapje verplicht.
Geen maximaal aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen, als je maar 1,5 meter afstand houdt.
Ook op straat geldt geen maximale groepsgrootte meer. Het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt. Cafés en restaurants mogen weer open op hun oude openingstijden en zoveel gasten ontvangen als ze willen. “Ze mogen hun zaak vullen op anderhalve meter”, zei Rutte. Op de terrassen mogen ook spatschermen tussen de tafels worden gezet.
26 juni 2021: Inmiddels vijf miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd.
In Nederland zijn inmiddels ruim vijf miljoen mensen volledig gevaccineerd, zo meldt minister De Jonge. Ook zijn er vier miljoen mensen die één prik hebben gehad, maar er ook nog één moeten.
26 juni 2021: Coronacijfers RIVM: voor het eerst sinds september geen sterfgeval gemeld.
De afgelopen 24 uur zijn er geen nieuwe sterfgevallen geregistreerd door het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Voor het eerst sinds 7 september dat het aantal sterfgevallen op nul staat.
27 juni 2021: Zonder testen of vaccinatiebewijs naar Duitsland.
Nederlanders hebben geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer nodig om Duitsland in te mogen. In Duitsland moeten zij zich aan de geldende coronamaatregelen houden. Duitsers mogen weer naar Nederland reizen zonder verplichte thuisquarantaine of negatieve coronatest bij terugkeer.
27 juni 2021: Gezinnen VS worstelen met vaccinatie tieners: ‘Niet naar feest zonder prik’.
Overheden in de VS worstelen met de vraag of jongeren zelf mogen beslissen of ze zich laten inenten tegen het coronavirus. In sommige staten wordt gewerkt aan wetgeving die tieners de mogelijkheid geeft om zich te laten vaccineren zonder toestemming van hun ouders, terwijl de regels volgens The New York Times op andere plaatsen juist worden aangescherpt. Het vraagstuk zorgt niet alleen voor verdeeldheid in de politiek, maar ook binnen gezinnen. Uit een recente peiling kwam naar voren dat slechts drie op de tien ouders van tieners vanaf 12 jaar het prima vinden als hun kinderen zich meteen laten inenten. Veel andere mensen nemen een afwachtende houding aan, bijvoorbeeld omdat ze meer informatie willen over mogelijke langetermijneffecten. Daar zijn hun kinderen soms niet blij mee en ook onderling zijn ouders het niet altijd eens.
27 juni 2021: Moskou meldt recordaantal sterfgevallen door coronavirus.
Moskou meldt 144 sterfgevallen door het coronavirus en wordt gezien als het epicentrum van de corona-uitbraak. Dagelijks moeten 2.000 coronapatiënten opgenomen worden in het ziekenhuis.
Er zijn 20.000 bedden geregeld en daarvan zijn er nu 14.000 in gebruik.
27 juni 2021: AstraZeneca test aangepast coronavaccin.
AstraZeneca is begonnen met het testen van een aangepaste vorm van het eigen coronavaccin. De nieuwe versie wordt getest op 2.250 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen. Testpersonen, die al twee doses van het eerste coronavaccin van AstraZeneca of vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna hebben gehad, krijgen een nieuwe injectie. Dat gebeurt minimaal drie maanden na de tweede dosis. Mensen die nog niet zijn gevaccineerd, krijgen twee doses van het nieuwe vaccin met tussenpozen van vier of twaalf weken. Het nieuwe vaccin is aangepast op basis van de bèta-variant van het coronavirus, die eerder bekendstond als de Zuid-Afrikaanse variant. Dat had een iets andere versie van het zogenoemde spike-eiwit dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Veel andere varianten hebben volgens AstraZeneca vergelijkbare mutaties.
28 juni 2021: Zuid-Afrika scherpt maatregelen tegen corona aan.
Zuid-Afrika scherpt maatregelen tegen corona aan om de opmars van de besmettelijke deltavariant tegen te gaan. Alle bijeenkomsten worden verboden, zowel binnen als in de buitenlucht. De verkoop van alcohol gaat in de ban. Restaurants mogen alleen meeneemmaaltijden serveren en bestellingen afleveren. Gisteren registreerde Zuid-Afrika 18.000 nieuwe besmettingen. Bijna evenveel als tijdens de piek van de tweede golf in januari. Het land is het zwaarst getroffen op het Afrikaanse continent.
28 juni 2021: Australië steeds verder op slot vanwege nieuwe opleving corona.
Steeds meer staten in Australië nemen coronamaatregelen vanwege een opleving van het virus. Ongeveer 18 miljoen van de 25 miljoen inwoners hebben op dit moment te maken met beperkingen die variëren van het opnieuw verplicht dragen van mondkapjes tot een totale lockdown, die sinds dit weekend voor twee weken in miljoenenstad Sydney en omliggende gebieden van kracht is. Met de meer besmettelijke Delta-variant gaat het land een kritieke fase tegemoet in de strijd tegen Covid-19.
28 juni 2021: Aantal coronagerelateerde sterfgevallen Suriname stijgt in juni met 40 procent.
Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen is in Suriname de vijfhonderd gepasseerd. Ruim 40% van alle sterfgevallen (205) werd in juni geregistreerd. Suriname kampt sinds eind mei met een zware golf aan coronabesmettingen, die door president Chan Santokhi “onbeheersbaar” werd genoemd. In het afgelopen etmaal ging het om 189 positieve tests, terwijl ‘slechts’ 562 tests zijn afgenomen. Dat betekent dat 1 op de 3 testen positief was. In Nederland ligt het percentage positieve tests op 4%.
28 juni 2021: Vaccinatiebereidheid niet in alle landen groot, en dat heeft gevolgen voor ons.
Nederland prikt er steeds vlotter op los: iedere minuut krijgen 287 mensen een coronavaccin toegediend. Reden voor het hoge tempo is de vaccinatiebereidheid in ons land. Die ligt een stuk hoger dan in de rest van de wereld. En die terughoudendheid vormt een risico. Cruciaal voor de groepsimmuniteit is dat ook de rest van de wereld meeprikt. Met een vaccinatiebereidheid van bijna 90% lijkt het in ons land wel goed te komen. De bereidheid is in landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Australië een heel stuk kleiner. Rond de 30% van de mensen wil geen coronavaccin. 11% procent van de Fransen en Amerikanen twijfelt nog over een vaccinatie. In Australië is dat 20%.
Om het virus er echt onder te krijgen moeten we wereldwijd naar een vaccinatiegraad richting 80%.
29 juni 2021: 10 miljoen Australiërs zitten in lockdown vanwege Delta-variant.
Ongeveer 10 miljoen Australiërs zitten sinds dinsdag in lockdown, nu de extra besmettelijke Delta-variant het coronavirus versneld door het land dreigt te verspreiden. Na Sydney, Perth en Darwin werd Brisbane dinsdag het vierde stedelijke gebied waar een lockdown is afgekondigd. In reactie op de nieuwe uitbraken heeft het kabinet aangekondigd om het traag verlopende vaccinatieprogramma uit te breiden. Slechts 5% van de Australiërs is ingeënt met twee doses van een vaccin. Er zijn nog geen doden gevallen als gevolg van de nieuwe uitbraken. Wel zijn twee mensen vanwege corona op de intensive care opgenomen. Sowieso is er dit jaar nog niemand in Australië aan corona overleden. Sinds het begin van de pandemie heeft Australië 30.000 besmettingen en 910 doden geregistreerd, op een bevolking van ruim 25 miljoen.
29 juni 2021: ‘Pfizer- en Moderna-vaccins beschermen mogelijk jaren tegen coronavirus’.
De vaccins van Pfizer en Moderna kunnen mogelijk jaren bescherming bieden tegen het coronavirus. Onderzoeksresultaten tonen aan dat de vaccins leiden tot een aanhoudende immuunreactie in het lichaam. De meeste mensen die ingeënt zijn met deze mRNA-vaccins hebben daardoor misschien geen ‘boostervaccinaties’ nodig, een soort herhalingsprik. Daarbij is het wel van belang dat het virus en de virusvarianten zich niet te veel ontwikkelen. De bevindingen van het onderzoek laten ook zien dat ex-coronapatiënten geen boosters nodig hebben, ook al muteert het virus. Hoofdonderzoeker en immunoloog Ali Ellebedy vindt het een goed teken dat onze immuniteit zo reageert op dit type vaccin.
29 juni 2021: Veel positief geteste mensen zijn in Spanje en Portugal geweest.
Opnieuw hebben honderden mensen het coronavirus mee teruggenomen van hun zomervakantie. Zeker 400 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, waren in de 2 weken ervoor in het buitenland, veelal in Spanje en Portugal. De kans is groot dat ze het virus daar hebben opgelopen.
29 juni 2021: Duitsland mag van Brussel Portugezen niet weren.
Duitsland moet gewoon Portugese reizigers blijven toelaten, vindt de Europese Commissie. De komst van reizigers uit Portugal kan mogelijk een gevaar vormen, erkent de commissie, doordat de Delta-variant van het coronavirus er om zich heen grijpt. Duitsland kan hun een coronatest vragen, of in quarantaine te gaan, maar niet alle Portugezen zomaar de toegang ontzeggen.
29 juni 2021: Rode Kruis: coronasituatie in Indonesië aan rand van catastrofe.
De besmettelijke Delta-variant grijpt snel om zich heen in Indonesië en leidt ertoe dat het land het punt van een “catastrofe” nadert, zei het Rode Kruis. De afgelopen dagen heeft het land een recordaantal van meer dan 20.000 dagelijkse besmettingen gemeld. De sterk overdraagbare virusvarianten en het toegenomen reizen vanwege de islamitische vastenmaand wakkeren een nieuwe virusgolf aan. Elke brengt deze Delta-variant Indonesië dichter bij de rand van een Covid-19-catastrofe. Indonesië hoopt via massale vaccinaties het virus te overwinnen. Maar tot nu toe hebben slechts 13,3 miljoen van de 181,5 miljoen Indonesiërs de vereiste twee prikken gekregen. Japan belooft in juli twee miljoen AstraZeneca-vaccins. Tot nu toe zijn 104 miljoen doses ontvangen.
29 juni 2021: Spoetnik-V werkt iets minder goed tegen Delta-variant.
Het Russische Spoetnik-V-vaccin blijkt iets minder goed te werken tegen de Delta-variant. Het vaccin is voor ongeveer 90% effectief tegen de Delta-variant en voor 92% tegen het oorspronkelijke virus.
29 juni 2021: Wereldwijd meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend.
Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. De tempo waarin mensen worden geprikt versnelt. De laatste miljard prikken zijn binnen een maand tijd gezet.
29 juni 2021: Bijna 1,5 miljoen mensen kregen vorige week een prik.
Iets minder dan 1,5 miljoen Nederlanders kregen vorige week een prik tegen het coronavirus. Dat is een fractie meer dan de week ervoor. Nog een week eerder was er een recordaantal van bijna 1,7 miljoen prikken. Dat record kan in de loop van juli sneuvelen.
29 juni 2021: Bijna 80 procent van 45 tot 64-jarigen heeft al minstens één coronaprik gehad.
Van alle mensen tussen de 45 en 64 jaar heeft 79% al minstens één vaccinatie tegen het coronavirus gehad, blijkt uit de vaccinatierapportage van het RIVM. Van hen kreeg 32% ook al een tweede prik.
29 juni 2021: RIVM: vaccinatiebereidheid pubers en twintigers stijgt verder.
Van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar wil 90% zich tegen het coronavirus laten vaccineren.
30 juni 2021: Poetin roept op tot vaccinatie na recordaantal coronadoden.
De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn landgenoten opgeroepen zich te laten vaccineren tegen Covid-19, op de dag dat Russische gezondheidsautoriteiten een recordaantal van 669 doden in 24 uur bekendmaakten. Poetin wil zijn volk echter geen verplichting opleggen. Hij liet weten dat vaccinatie volgens hem noodzakelijk is, waarmee hij ook inging op de lage vaccinatiegraad in het land en het wantrouwen tegen het eigen Spoetnik-V-vaccin. Zelf meldde hij dat hij zich heeft laten vaccineren met het ‘eigen’ Russische Spoetnik-V-vaccin, via twee doses in maart en medio april.
De Russen zijn volgens enquêtes in meerderheid tegen vaccinatie. De laatste 24 uur zijn 21.042 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het aantal gevallen sinds het begin van de pandemie is opgelopen tot 5.514.599. Men schrijft de hausse toe aan de besmettelijke Delta-variant en de geringe bereidheid zich te laten inenten. Het lukt niet om voor de herfst 60% van de bevolking in te enten.
30 juni 2021: Tieners kunnen vanaf vrijdag afspraak maken voor coronavaccinatie.
Tieners kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Hij neemt een advies van de Gezondheidsraad over. Vrijdag kunnen eerst de jongeren uit 2004 een afspraak maken met de GGD. De dagen erna kunnen de 16- en 15-jarigen telefonisch of via internet een prikdatum vaststellen. Het kabinet wil dat alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar de mogelijkheid krijgen om zich te laten vaccineren. Dat levert hun directe gezondheidswinst op en kan een opleving van het virus in het najaar tegengaan.
30 juni 2021: Advies aan GGD’en: stop met gebruik sneltesten.
GGD’en zouden moeten stoppen met het gebruiken van sneltesten, zogenoemde antigeentesten, op coronatestlocaties. Dat adviseert koepelorganisatie GGD GHOR Nederland alle regionale GGD’en. PCR-testen zijn beter geschikt voor “deze fase van de bestrijding van de pandemie”, waarin een toenemend aantal mensen gevaccineerd is of een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Die dragen minder virusdeeltjes met zich mee en “de testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen”.
30 juni 2021: Ministerie trekt honderden miljoenen uit voor corona-labs in najaar.
Het ministerie van Volksgezondheid is een zoektocht begonnen naar laboratoria die de analyse van coronatesten in de GGD-teststraat dit najaar voor hun rekening gaan nemen. Het ministerie wil van 1 september tot 31 december dagelijks 92.000 tests controleren op aanwezigheid van het coronavirus.
Met de opdracht voor de testlabs ad €30-€50 per test zijn honderden miljoenen euro’s gemoeid.
30 juni 2021: Nog paar dagen voordat alle problemen met testenvoorjereis.nl zijn opgelost.
De site waar vakantiegangers een gratis test kunnen aanvragen blijft kampen met problemen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hoopt dat vandaag één aanbieder aangesloten kan worden, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Andere partijen volgen de komende dagen. Door de problemen was het vandaag niet mogelijk voor mensen om via de speciaal daarvoor ingerichte site, testenvoorjereis.nl, een test in te plannen. Wel kon er telefonisch een afspraak worden gemaakt bij de GGD, daar was het vandaag dan ook “ongelooflijk druk”.
30 juni 2021: Zwitserland doneert 4 miljoen AstraZeneca-vaccins aan armere landen.
Zwitserland gaat vier miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin weggeven aan arme landen. Dat gebeurt via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het vaccin is in Zwitserland nog niet goedgekeurd. Daardoor zit het met een voorraad van 5,4 miljoen doses. Vier op de tien inwoners hebben inmiddels twee prikken gehad. In het land worden de vaccins van Moderna en Pfizer gebruikt. Naast de vaccindonatie geeft het land ook ruim 132 miljoen euro aan het Covax-programma. Dat programma werd in april vorig jaar opgezet om coronavaccins eerlijk te verdelen over de wereld. Tot nu toe zijn er veel minder vaccins verdeeld dan was voorzien, vooral omdat rijkere landen een groot deel van de productie opkochten of reserveerden.