Dossier Corona: impressie van het coronavirus 15-31 juli 2021.

De-Israëlische-premier-Naftali-Bennett
‘De Israëlische premier Naftali Bennett heeft aangekondigd, dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël ‘spoedig’ zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met 100 of meer mensen.’

Cijfers. Meer dan 50 miljoen besmettingen in Europa sinds het begin van de coronapandemie. Iedere 8 dagen neemt het aantal besmettingen met 1 miljoen toe. Bijna 1,3 miljoen Europeanen stierven aan het virus. Meer dan twee maal zoveel als in de U.S.A. (609.000) en Brazilië (542.000).

Officiële cijfers registreren in India 415.000 sterfgevallen. Amerikaanse onderzoekers denken evenwel, dat in India tussen de 3,4 en 4,7 miljoen mensen zijn overleden aan Covid-19.

Rood tot donkerrood

10.000 besmettingen per etmaal in Nederland is niets bijzonders. Het land is rood tot donkerrood. Op Schiphol missen veel negatief getesten het vliegtuig naar hun vakantieland, omdat hun testresultaten niet op tijd voor hun vlucht arriveren. Laat staan wanneer het hele systeem door ddos-aanvallen plat ligt.

Gevaccineerden zijn niet zeker, dat ze anderen niet besmetten. Want de deltavariant veroorzaakt veel meer virusdeeltjes, en heeft mutaties die ons immuunsysteem zouden kunnen overrompelen voordat het zelfs maar zou kunnen starten. Daarom moeten ook gevaccineerden voorzichtiger zijn.

Toch nog goed nieuws

Alom groeit verzet tegen verplicht vaccineren. Doch weigeraars worden geweerd uit openbare ruimten, of zelfs ontslagen. Of ze worden gelokt met $100. Er zijn felle betogingen tegen lockdowns en tegen de coronapas. Niet zo’n positief nieuws allemaal.

En er is al sprake van mogelijk een derde prik in het najaar. Tegen eind juli neemt het dagelijkse aantal besmettingen in Nederland ineens met de helft af. Het kabinet zet alle EU-landen op geel. EU-landen versoepelen hun maatregelen voor bewoners van andere EU-landen. Toch nog goed nieuws deze zomer. Zeker voor vakantiegangers die alsnog naar Zuid-Europa willen.

15 juli 2021: Canarische eilanden, Balearen, Cyprus en Portugal naar oranje.
Het reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen in Spanje en voor Cyprus verandert van geel naar oranje. Ook wordt het hele vasteland van Portugal oranje.

15 juli 2021: Australische staat Victoria in lockdown.

De Australische deelstaat Victoria gaat 5 dagen in lockdown, hopend verspreiding van het virus tegen te gaan. Er wonen ruim 6 miljoen mensen en er zijn liggen grote steden zoals Melbourne. 

15 juli 2021: China wil ongevaccineerde inwoners verbannen uit publieke ruimtes.

Miljoenen Chinezen kunnen mogelijk binnenkort niet meer naar publieke ruimtes als scholen, ziekenhuizen of winkelcentra omdat zij zich nog niet hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Meerdere steden overwegen dergelijke maatregelen door te voeren. Met de zware maatregel hopen overheden het virus onder controle te houden, terwijl de Delta-variant zich door Azië verspreidt.

In de stad Chuxiong moet iedereen van 18 jaar of ouder minstens één inenting hebben gehad voor 23 juli. Iedereen die dat niet doet, wordt verbannen uit publieke plekken. Een maand later zijn twee doseringen verplicht. In de regio Tianhe krijgen ambtenaren geen salaris als ze voor 20 juli nog niet gevaccineerd zijn. Veel steden willen 70% tot 80% van de inwoners in september ingeënt hebben. De Chinese regering wil aan het einde van het jaar 64% van de totale bevolking ingeënt hebben. China begon eind 2020 met vaccineren, maar de campagne verloopt traag als gevolg van zowel het succes met het terugdringen van uitbraken in China als wantrouwen in dat land tegen het vaccin zelf.

15 juli 2021: Heel Nederland is rood op nieuwe coronakaart ECDC, Groningen donkerrood.

Heel Nederland is rood op de nieuwe coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De provincie Groningen is donkerrood. De kleurcode is veranderd naar rood vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Landen kunnen naar aanleiding van de nieuwe kaart van gezondheidsdienst ECDC besluiten de regels aan te passen. Ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

15 juli 2021: Nog steeds niet alle kritieke planbare zorg volgens planning.

De druk op de ziekenhuizen is deze week dan wel verder afgenomen, maar nog steeds niet kan overal de kritieke planbare zorg op tijd geleverd worden. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit gaat het om 8% van de ziekenhuizen, 4 in totaal. Kritieke planbare zorg is zorg die binnen 6 weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. Het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen van de afgelopen week is nog niet terug te zien in de druk op de ziekenhuizen. Voor kritieke planbare zorg is de situatie zelfs lichtelijk verbeterd ten opzichte van vorige week.

16 juli 2021: Mensen kunnen tweede prik AstraZeneca inruilen voor Pfizer.

Mensen die een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen een afspraak maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Voor het eerst is dit mogelijk.

16 juli 2021: Hongarije biedt vanaf augustus derde coronaprik aan.

Hongarije gaat mensen vanaf 1 augustus een derde coronaprik aanbieden, zo heeft premier Viktor Orbán bekendgemaakt. Daarnaast gaat er een vaccinatieplicht gelden voor zorgmedewerkers.

Orbán zegt dat artsen moeten besluiten welk vaccin als derde dosis wordt toegediend. Tussen de tweede en derde prik moet volgens hem minstens 4 maanden zitten, tenzij artsen anders adviseren.

Het land met 10 miljoen inwoners is binnen de Europese Unie een van de snelst vaccinerende landen. Dat komt doordat Hongarije naast de door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurde vaccins ook op grote schaal gebruikmaakt van middelen uit Rusland en China.

Ruim de helft van de Hongaarse bevolking is volledig ingeënt. Kinderen vanaf 12 jaar komen vlak voor de aanvang van het nieuwe schooljaar in aanmerking voor een coronaprik. Hongarije telt in totaal bijna 810.000 vastgestelde coronabesmettingen en iets meer dan 30.000 sterfgevallen.

16 juli 2021: Studie: helft opgenomen coronapatiënten heeft complicaties.

Ongeveer de helft van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgt volgens een groot Brits onderzoek last van complicaties. Ze worden bijvoorbeeld getroffen door nier- of leverproblemen, bijkomende longproblemen, bloedarmoede of hartritmestoornissen. Van de patiënten die hun corona-infectie overleefden, had bijna 45% dergelijke complicaties ontwikkeld.Onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 73.000 patiënten die met Covid-19 in Britse ziekenhuizen hebben gelegen. Van deze patiënten overleed 28% binnen een maand. Hoewel complicaties zich meer voordeden bij patiënten die hun ziekte niet overleefden, kreeg ook een groot deel van de patiënten die levend het ziekenhuis verlieten last van andere gezondheidsproblemen, bovenop de longinfectie die door het coronavirus werd veroorzaakt. Complicaties doen zich vaker voor bij ouderen, maar ook bij een aanzienlijk deel van de jongere patiënten. In de groep 19 tot 29 jaar kreeg 27% last van bijkomende problemen, bij de patiënten van 30 tot 39 jaar was dat bij 37% het geval. Hoewel patiënten onder de 50 jaar een laag risico lopen om te overlijden aan Covid-19, vond men hoge complicatiecijfers in alle leeftijdsgroepen. 8 op de 10 patiënten leed voor ziekenhuisopname al aan een andere aandoening. Mensen met hart- en vaatziekten en chronische longziekten belandden het vaakst door corona in het ziekenhuis. Een vraag is hoe lang bijkomende gezondheidsproblemen aanhouden. Door op korte termijn voorkomende problemen in kaart te brengen hopen de onderzoekers bij te dragen aan een beter begrip van de druk die de coronapandemie op de langere termijn zal leggen zowel op hen die Covid 19 overleven als op de gezondheidssystemen.

16 juli 2021: WHO wil vervolgonderzoek in China naar oorsprong virusuitbraak.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nogmaals in China onderzoek doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus, zo heeft WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd. Het onderzoek moet zich moeten richten op laboratoria rond Wuhan, waar het virus uitbrak.

16 juli 2021: Reproductiegetal coronavirus naar hoogste niveau ooit: 2,91.

Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Het getal van 2,91 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 291 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo’n 847 mensen. Zij steken op hun beurt bijna 2.500 mensen aan en via hen bereikt het virus bijna 7.200 mensen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op. Een week geleden stond het getal op 1,37, afgelopen dinsdag op 2,17.

16 juli 2021: Door huisarts gezette prikken uiteindelijk op uitzondering na bekend bij RIVM.

Vaccinaties door de huisarts gezet zijn, op uitzonderingen na, nu allemaal bekend bij het RIVM.

17 juli 2020: RIVM meldt 11.134 nieuwe coronabesmettingen.

Het afgelopen etmaal zijn er 11.134 nieuwe besmettingen vastgesteld. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld bijna 10.000 besmettingen per dag.

17 juli 2021: ‘Waarschijnlijk onderschatten we het aantal besmettingen’.

Het coronabeleid bestaat uit drie pijlers, herhaalt het kabinet steeds: de zorg niet overbelasten, de kwetsbaren beschermen en zicht houden op het virus. Voor dat laatste is belangrijk om voldoende testcapaciteit te hebben, en te weten waar besmettingen plaatsvinden. Maar het is maar zeer de vraag of dat zicht er op dit moment voldoende is. “Ik denk zelfs dat het zicht nog nooit zo slecht is geweest”, zegt coronadata-analist Marino van Zelst. Dat heeft twee redenen: we onderschatten waarschijnlijk het aantal besmettingen, zegt hij, en we weten niet goed hoe die zich vertalen in andere indicatoren zoals ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe positieve gevallen steeg vanaf eind juni spectaculair: in tien dagen tijd ging het van nog geen 600 positieve tests per dag naar bijna 10.000. Maar sinds vorige week blijft het aantal een beetje hangen rond dat getal. Het daalde een aantal dagen, en steeg daarna weer naar boven de 11.000. De enorme groei lijkt er uit. Dat kan betekenen dat het aantal nieuwe mensen dat besmet raakt ook niet meer zo explosief groeit, onder meer vanwege de maatregelen die het kabinet 9 juli aankondigde.

Een andere mogelijkheid voor de relatieve stagnatie: er worden niet genoeg tests verwerkt. Volgens Van Zelst zijn daar aanwijzingen voor: “Bij steekproeven voor het maken van een testafspraak zie je dat mensen soms pas een dag later en 40 kilometer verderop terecht kunnen. De teststraten zijn overvol.” Het percentage positieve tests ligt tussen de 14 en 15%. De maatstaf van de Wereldgezondheidsorganisatie is maximaal 10%. Daarboven is de kans groot dat je besmettingen mist, omdat je niet genoeg verdachte gevallen test. “Als mensen ver moeten reizen en lang op de uitslag moeten wachten, bestaat het risico dat ze zich niet laten testen.” Maar wat betekenen 10.000 of 11.000 positieve tests nou voor de belasting van de zorg? Als je dat niet weet, is de juiste maatregelen treffen moeilijk. “We zien ziekenhuisopnames nu ook weer oplopen. Maar in een andere verhouding dan eerst omdat we aan het vaccineren zijn. We weten alleen nog niet in welke verhouding. Dat maakt de huidige situatie heel lastig te duiden.”

18 juli 2021: In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak nu zeer ernstig.

Het aantal coronagevallen blijft in het hele land stijgen, en daardoor gaan de risiconiveaus verder omhoog. 11 van de 25 veiligheidsregio’s staan al op het hoogste alarmniveau, zeer ernstig, en daar kunnen 10 regio’s bij komen als de overheid komende week de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.

Amsterdam-Amstelland is de grootste brandhaard. Daar zijn in de laatste zeven dagen 914 op de 100.000 inwoners positief getest. Dat betekent dat 1 op de 109 inwoners van de stad en omstreken in de laatste zeven dagen bericht van de GGD heeft gehad over een positieve testuitslag.

18 juli 2021: RIVM: 10.247 nieuwe coronagevallen: nog steeds stijging, maar het gaat minder hard.

10.247 nieuwe besmettingen afgelopen etmaal, ruim 900 meer dan vorige week. In de afgelopen week registreerde het RIVM 70.366 positieve testen, gemiddeld 10.052 besmettingen per dag.

18 juli 2021: Voor het eerst in dagen daling coronabesmettingen VK.

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vandaag voor het eerst in dagen een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen kunnen melden. De voorbije 24 uur kwamen er 48.161 infectiegevallen bij, ruim 6.500 minder dan een dag eerder. Ook de sterftecijfers namen verder af, nu nog 25.

18 juli 2021: Aantal coronabesmettingen Italië stijgt door EK-feesten.

Het aantal coronabesmettingen in Italië is voor de 6e dag toegenomen. Volgens gezondheidsexperts komt dat door de festiviteiten rondom het Europees kampioenschap voetbal. 3.127 nieuwe infecties werden geregistreerd. Dat zijn slechts 6 gevallen meer dan een dag eerder, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met de beperkte testcapaciteit in het weekend. Nadat het Italiaanse voetbalteam de finale won, vonden in veel steden en dorpen straatfeesten plaats. Het hoofd van het Italiaanse gezondheidsinstituut, Franco Locatelli, zei dat de bijeenkomsten en menigten hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus. Italië, dat begin vorig jaar zeer zwaar getroffen werd door het coronavirus, telt in totaal nu bijna 128.000 coronadoden en bijna 4,3 miljoen besmettingen. Bijna de helft van alle Italianen vanaf twaalf jaar is inmiddels volledig gevaccineerd tegen Covid-19. 

19 juli 2021: In Frankrijk neemt het aantal coronabesmettingen verder toe.

Frankrijk heeft voor de derde dag op rij meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd en bovendien een stijgende tendens. De besmettelijkere Delta-variant van het virus is daarvoor verantwoordelijk. In de afgelopen 24 uur zijn 12.532 infecties geregistreerd.

19 juli 2021: In Engeland 50.000 besmettingen, maar toch is het tijd voor ‘Freedom Day’.

Met 50.000 infecties per dag heeft het Verenigd Koninkrijk een van de hoogste aantallen nieuwe besmettingen ter wereld. En toch schrapt de regering van premier Boris Johnson vandaag de laatste coronarestricties in Engeland. Stap 4 van het Engelse openingsplan is tot ‘Freedom Day’ omgedoopt.

De mondkapjesplicht en afstandsregel vervallen. Nachtclubs en evenementenlocaties mogen open.

19 juli 2021: Tijd tussen eerste en tweede coronaprik wordt korter.

Mensen die nu een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus hoeven minder lang te wachten op de tweede inenting. De periode tussen de beide vaccinaties gaat vanaf vandaag omlaag. De tussenperiode bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is nu 35 dagen en dat wordt 28 dagen. Het aanpassen is mogelijk omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Door mensen sneller hun tweede prik Pfizer/BioNTech of Moderna te geven, zijn ze eerder beschermd tegen het virus.

19 juli 2021: Ziekenhuizen scherpen coronamaatregelen aan.

Steeds meer ziekenhuizen scherpen hun coronamaatregelen weer aan. Dat doen zij vanwege de grote toename van het aantal besmettingen. Ze beperken bezoek voor patiënten, stellen mondkapjes weer verplicht en vragen patiënten zonder begeleiding te komen. Ze voelen zich genoodzaakt tot dit invoeren van strengere maatregelen, nu het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt.

19 juli 2021: Rutte: geen nieuwe coronamaatregelen, wel advies om huis te luchten.

Horecagelegenheden om 12 uur ‘s nachts dicht, zoveel mogelijk thuiswerken, basisregels naleven: het huidige pakket coronamaatregelen blijft voorlopig gelden en er komen vooralsnog geen nieuwe maatregelen. Dat zei premier Mark Rutte vandaag tijdens de wekelijkse update over corona. Naast afstand houden, testen bij klachten en handen wassen wordt mensen geadviseerd te zorgen voor voldoende frisse lucht.

20 juli 2021: Europa is eerste werelddeel met ruim 50 miljoen coronagevallen.

In Europa zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 50 miljoen besmettingen met het virus vastgesteld. Europa is het eerste werelddeel waar zoveel mensen positief zijn getest. Europa wordt nog steeds zwaar getroffen door het virus, vanwege de besmettelijkere Delta-variant die voor een grote toename van het aantal besmettingen heeft gezorgd. De mutant is inmiddels in meer dan honderd landen vastgesteld en is wereldwijd nu dominant. Het totale aantal besmettingen in Europa is in 194 dagen tijd verdubbeld. Terwijl het 350 dagen duurde voordat de eerste 25 miljoen gevallen werden vastgesteld, neemt het aantal besmettingen gemiddeld iedere acht dagen met 1 miljoen toe.

Tot nu toe zijn bijna 1,3 miljoen Europeanen overleden aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd is ruim een kwart (27%) van alle besmettingen in Europa geregistreerd. 31% van alle sterfgevallen is in Europa vastgesteld. Het zwaarst getroffen is Rusland. Bijna 6 miljoen mensen zijn positief getest.

20 juli 2021: Onderzoekers: miljoenen mensen in India overleden door corona.

Het aantal coronadoden in India is waarschijnlijk tien keer hoger dan officieel bekend is. Amerikaanse onderzoekers denken dat tussen de 3,4 en 4,7 miljoen mensen zijn overleden aan Covid-19, terwijl de autoriteiten 415.000 sterfgevallen hebben geregistreerd. Het Centrum voor Globale Ontwikkeling in Washington doet die uitspraken op basis van berekeningen, waarbij is gekeken naar de oversterfte in het land met bijna 1,4 miljard inwoners. Mogelijk de ergste humanitaire ramp in India sinds het land in 1947 onafhankelijk werd. Bij de onafhankelijkheid werd voormalig Brits India bloedig verscheurd in hindoeïstisch India en islamitisch Pakistan en vielen er circa 2 miljoen doden. Volgens de officiële statistieken hebben de VS (609.000) en Brazilië (542.000) meer sterfgevallen. Dat het aantal doden in India in werkelijkheid veel groter is, komt mede door de zware besmettingsgolf van dit voorjaar.

20 juli 2021: Aantal positieve coronatests stabiliseert. Reproductiegetal coronavirus daalt naar 1,75.

Het aantal positieve coronatests is gedaald naar 6.823 over het afgelopen etmaal. Reproductiegetal coronavirus daalt naar 1,75. Was vorige week 2,91. Afgelopen week bijna 70.000 positieve tests.

20 juli 2021: Minister: ongekende stijging coronabesmettingen in Frankrijk.

Frankrijk kampt met een ongekende stijging van het aantal corona-infecties. Door de besmettelijkere Delta-variant zijn afgelopen 24 uur 18.000 gevallen erbij gekomen, waarschuwt gezondheidsminister Olivier Veran. Verspreiding van het coronavirus is met ongeveer 150% toegenomen. Tijdens de hele coronacrisis is dat nog niet voorgekomen. Met zo veel nieuwe besmettingen op één dag is Frankrijk weer terug op het niveau van medio mei. Volgens de minister is er slechts één wapen. Vaccinatie. „Het is niet meer de tijd om te twijfelen en te aarzelen, het is tijd voor collectieve immuniteit. Dat is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en de enige manier om voor eens en altijd van het coronavirus af te komen.” Veran sprak in aanloop naar een debat over nieuwe coronamaatregelen: verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel en een coronapas (ingeënt, negatieve test of genezen) voor bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop. Zaterdag demonstreerden naar schatting 100.000 mensen tegen de voorgestelde aanscherpingen. Tegen eind juli moeten 40 miljoen Fransen een eerste prik hebben. 30,8 miljoen Fransen zijn volledig gevaccineerd, bijna de helft van de 67 miljoen inwoners.

20 juli 2021: Coronapatiënt in ziekenhuis steeds jonger: hoe ouder, hoe beter gevaccineerd.

Mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis, zijn vooral dertigers en vijftigers. Totaal liggen nu 415 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat het virus zo rondwaart onder jonge leeftijdsgroepen, verbaast viroloog Marion Koopmans niet. “Daar komen de meeste infecties voor.” Nu is twee derde van de nieuwe patiënten in het ziekenhuis jonger dan zestig. Tijdens de piek in december was dat een derde. Logisch. Zestigplussers zijn meer en completer gevaccineerd. Van de patiënten jonger dan zestig komen vooral dertigplussers en vijftigplussers met corona in het ziekenhuis.

20 juli 2021: Massale woede in VK om verplichting vaccins.

Verplichte vaccinatie van jongeren als ze in september nog een club of discotheek in willen, schiet volledig in het verkeerde keelgat van de Britten. Ook wetenschappers en rechters hebben kritiek.

20 juli 2021: Arts: gevaccineerde moet weten dat hij coronavirus kan doorgeven.

De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich mogelijk sneller onder volledig gevaccineerden, maar hier is te weinig aandacht voor in de maatschappij, zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC. “Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn, hebben niet door dat ze het coronavirus kunnen hebben en besmettelijk zijn.” De arts-microbioloog noemt dit “een potentiële stille motor van uitbraken”, omdat gevaccineerden onbewust het coronavirus oplopen en doorgeven. Dat het virus zich ook onder gevaccineerden kan verspreiden, blijkt onder meer uit data van geteste medewerkers van het Radboud UMC.

Volgens Wertheim gaat het er nu vooral om dat mensen zich daarvan bewust zijn. Vaccins helpen wel om te voorkomen dat mensen erg ziek worden. Maar wanneer een gevaccineerde met het coronavirus in een wijk op een feest komt waar de vaccinatiegraad laag is, dan kunnen veel kwetsbaren in die wijk erg ziek worden.

20 juli 2021: Vaccins minder effectief tegen deltavariant, maar blijven ‘belangrijkste wapenfeit’.

Van alle mensen die afgelopen week positief testten op corona, was 9% volledig gevaccineerd, zei het RIVM vandaag. Ondertussen sloegen in de Volkskrant virologen alarm. In hun ziekenhuizen zien ze veel medewerkers die toch positief testen terwijl ze volledig gevaccineerd zijn en zo ook het virus kunnen overdragen. Boosdoener: de besmettelijkere deltavariant. Voor viroloog en OMT-lid Marion Koopmans is het geen verrassing. Vaccins beschermen nooit volledig: “Het is alleen iets minder dan voorheen, maar er is geen reden tot paniek.” Dat coronavaccins geen 100% bescherming bieden tegen infectie, was al bekend. Uit de klinische onderzoeken bleek eerder al dat Pfizer en Moderna de kans op een infectie zo’n 95% omlaag brachten, AstraZeneca en Janssen ongeveer met 70%. Ook moest in de praktijk blijken in hoeverre vaccins de overdracht van het virus volledig zouden stoppen.

Daarbij komt dat die percentages werden vastgesteld toen nog andere virusvarianten rondgingen. Inmiddels is de deltavariant dominant en alle vaccins blijken toch minder effectief te zijn tegen het volledig voorkomen van een besmetting bij die mutatie. Viroloog Bert Niesters van het UMCG: “De deltavariant veroorzaakt veel meer virusdeeltjes. Dat betekent dat je voorzichtiger moet zijn, ook als je gevaccineerd bent.” De deltavariant heeft enkele mutaties die het een voordeel geven ten opzichte van andere varianten bij het infecteren van mensen. Die voordelen kunnen verklaren waarom ook de vaccins er minder effectief tegen zijn. “Bij elk virus ontstaat een wedloop tussen het virus en het opstarten van het immuunsysteem”, zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe. Bij de deltavariant is de incubatietijd korter en er is sprake van veel meer virusdeeltjes. Baidjoe: “Dan is dus de vraag of het immuunsysteem snel genoeg op kan starten.” In feite kan bij de deltavariant ons immuunsysteem overrompeld raken voordat het is aangeslagen. Dat maakt het niet verbazingwekkend dat ook volledig gevaccineerde mensen kans houden toch besmet te raken. Die kans was er ook bij andere varianten, maar is nu iets groter geworden. Vaccins versnellen het opstartproces, ook bij de deltavariant, maar ouderen en kwetsbare mensen blijven een groter risico lopen. Bij hen duurt het vaak langer voordat het immuunsysteem is opgestart.

21 juli 2021: Janssen-vaccin minder effectief tegen Delta-variant.

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens een studie relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

21 juli 2021: Artsen zitten met overschot AstraZeneca: 100.000 vaccins dreigen te worden vernietigd.

Tienduizenden tot 100.000 AstraZeneca-vaccins dreigen ongebruikt te worden vernietigd. Vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. In Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. „Aan een prik zitten hoge eisen, als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid.” Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. Ook niet gratis voor een goed doel.

21 juli 2021: Opnieuw bijna 7.000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt.

Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7.000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6.945 positieve tests geregistreerd bij het RIVM.

21 juli 2021: Heel Nederland naar ‘zeer ernstig’, op Drenthe en Zeeland na.

In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak ‘zeer ernstig’. In 23 van de 25 veiligheidsregio’s geldt vanaf vandaag dit hoogste risiconiveau. Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op ‘ernstig’.

21 juli 2021: New York voert strengere vaccinatieregels in voor zorgverleners.

De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan.

22 juli 2021: Nederland waarschijnlijk nog roder op coronakaart van Europa.

Nederland wordt vandaag hoogstwaarschijnlijk een nog rodere vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en de andere provincies zijn rood. Maar Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gaan mogelijk ook naar donkerrood.

22 juli 2021: Is een extra prik vanwege de deltavariant echt nodig?

Israël is er al mee begonnen en het Verenigd Koninkrijk volgt binnenkort ook: risicogroepen krijgen er een derde coronavaccinatie aangeboden. Dat gebeurt met het oog op de razendsnelle verspreiding van de deltavariant. In Israël is nu 60% van de bevolking volledig gevaccineerd en in het VK 53%.

Moet Nederland ook overwegen om een extra prik aan te bieden, een derde of – in het geval van het Janssenvaccin – een tweede? Ook hier is de deltavariant in recordtempo dominant geworden.

Deskundigen reageren terughoudend op het aanbieden van extra vaccinaties, zonder het voor de toekomst uit te sluiten. Immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc vindt het op dit moment niet nodig om een extra vaccinatie aan te bieden. “Coronavaccins zijn niet ontworpen om besmettingen te voorkomen, maar gemaaktm geregistreerd om ernstige ziekte, ziekenhuisopnames te voorkomen. En dat doen ze.” “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het virus door die beschermende werking van de vaccins heen breekt”, zegt ook Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie van het Amsterdam UMC. “In de praktijk houden de vaccins het goed.” OMT-lid en hoofd virologie van het Erasmus MC Marion Koopmans valt haar collega’s bij. “Vooralsnog zien we geen effect van de deltavariant op het optreden van ernstige ziekte. Zodra je dat wel constateert moet je serieus overwegen wel een extra vaccinatie aan te bieden.” Het is nog niet duidelijk hoelang de vaccins blijven beschermen tegen ernstige ziekte, maar gaandeweg wordt dat wel minder. “Maar als de hoeveelheid antistoffen afneemt, dan houd je nog de afweer van de T- en B-cellen van je eigen afweersysteem over”, zegt Diavatopoulos. “Het gaat om de snelheid waarmee de bescherming door de vaccins terugloopt”, zegt Koopmans. “Dat zien we bij de verschillende leeftijdsgroepen in het najaar. We krijgen daar een eerste beeld van bij ouderen die als eersten gevaccineerd zijn. Dan zou je kunnen besluiten om risicogroepen een booster te geven, een extra vaccinatie dus.” Die extra vaccinatie zou aangeboden kunnen worden aan mensen die een oproep krijgen voor de griepprik.

22 juli 2021: Ziekenhuis New York ontslaat leidinggevenden om weigeren vaccin.

Een ziekenhuis in New York heeft 6 leidinggevende werknemers ontslagen omdat ze zich niet willen vaccineren. In de VS woedt het debat in hoeverre zorginstellingen personeel mogen verplichten zich te laten vaccineren. Deze maand vertrokken bij het Houston Methodist Hospital 150 medewerkers.

22 juli 2021: RIVM: 6.301 besmettingen, laagste aantal in twee weken.

Het RIVM registreerde 6.301 positieve coronatesten tussen woensdag en donderdag. Het laagste aantal van afgelopen 2 weken, beduidend minder dan 11.000 besmettingen vorige week donderdag.

22 juli 2021: Duitsland wil Nederland indelen bij ‘hoogrisicolanden’.

Duitsland wil Nederland en Spanje op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dit meldt de mediagroep Funke. Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen zoals de verplichting een negatieve test mee te nemen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan. Het plan volgt op de jongste wijziging van de Europese ‘coronakaart’ waar Nederland net als delen van Spanje donkerder werd gekleurd door de toename van het aantal besmettingen. Reizigers moeten volgens een website van de Duitse overheid arriverend uit een hoog risicogebied altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Er wordt verlangd dat ze rechtstreeks naar hun reisdoel gaan en daar een periode in thuisquarantaine gaan, maar de periode kan worden beëindigd met een nieuwe coronatest met een negatieve uitslag.

22 juli 2021: Groot protest in Griekenland tegen nieuwe wet vaccinatie.

De Griekse politie heeft traangas en waterkanonnen ingezet om een demonstratie in Athene te ontbinden. Het protest was gericht tegen nieuwe wetgeving over verplichte coronavaccinatie. De regering in Athene heeft wetsvoorstellen ingediend die inenting tegen het coronavirus verplicht stellen voor werknemers van verzorgingstehuizen, voor ouderen en voor andere zorginstellingen.

Volgens de concept-wet kan personeel vanaf half augustus op non-actief worden gezet waarbij hun salaris wordt ingehouden. Eerder al werd bij de brandweer verplichte vaccinatie ingevoerd. Daar werd personeel dat geen vaccin wilde nemen, overgeplaatst naar een andere afdeling. Woensdag kwamen zo’n 1.500 mensen bijeen voor het parlement in Athene. Aanwezigen droegen Griekse vlaggen bij zich en hielden soms een Jezuskruis de lucht in. In de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, waren duizenden mensen op de been. Slechts 45% van de Grieken heeft inmiddels twee doses van het coronavaccin gehad. Veel mensen in het land hebben bedankt voor het aanbod. De overheid zegt zich zorgen te maken om de economie.

22 juli 2021: GGD-sites test- en prikafspraken weer onbereikbaar door ddos-aanval.

Mensen die zich willen laten testen op het coronavirus of die zich ertegen willen laten vaccineren, kunnen ook woensdag heel moeilijk een afspraak maken. Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, het lukt mensen niet om met hun DigiD-gegevens in te loggen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Af en toe lukt het iemand om via de website toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.

Op dinsdag waren er ook meerdere ddos-aanvallen, waardoor de GGD-sites moeilijk te bereiken waren. Men kan niet alleen geen nieuwe afspraak maken, het is ook vrijwel onmogelijk om testuitslagen te bekijken of eerder gemaakte afspraken in te zien. De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. “En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten”, aldus de GGD.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig. Het is niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is. Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

22 juli 2021: EU-landen doneren nog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen.

Landen van de Europese Unie hebben tot nu toe 4 miljoen vaccins tegen Covid-19 gedoneerd aan arme landen. Dat is minder dan 3% van de 160 miljoen coronavaccins die zouden worden gedoneerd om de pandemie in te dammen. Het gaat vooral om doses AstraZeneca. De Europese Unie heeft zichzelf verplicht om kwetsbare mensen over de wereld te helpen vaccineren, maar tot nu toe zijn er vooral vaccins aangeschaft om de eigen bevolking te helpen. In totaal hebben de landen binnen de unie nu zo’n 500 miljoen doses ontvangen van verschillende farmaceuten. Dat zijn genoeg vaccins om 70%van alle volwassenen volledig te kunnen vaccineren. Buiten de EU ligt dat percentage veel lager. Zuid-Afrika heeft tot nu toe 7% van de bevolking één keer kunnen vaccineren, Nigeria 1%.

Brussel heeft eerder gezegd dat tegen het einde van dit jaar zeker 100 miljoen vaccins moeten zijn gedoneerd, maar beloofde juist donderdag een verdubbeling. De EU-instellingen en -lidstaten samen “zijn op weg om dat aanvankelijke doel te overschrijden, met een voorziene 200 miljoen doses”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze verzekert dat de toegezegde vaccins “voor het eind van het jaar hun landen van bestemming zullen bereiken”.

23 juli 2021: Israël dreigt niet-gevaccineerden uit openbare ruimten te weren.

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft aangekondigd dat alle niet-gevaccineerde inwoners van Israël “spoedig” zullen worden geweerd uit alle openbare gelegenheden met 100 of meer mensen. Dit verbod zal zowel binnen als buiten gelden, en ook synagogen betreffen. Bennett kondigde ook aan dat mensen theaters, stadions of gebedshuizen vanaf 8 augustus alleen nog mogen betreden mits ze een bewijs van vaccinatie tonen, een bewijs dat ze Covid-19 hebben gehad en hersteld zijn, of een zelf te betalen negatieve test. Zo hoopt de regering niet-gevaccineerden aan te sporen zich alsnog te laten inenten. Mensen die het vaccin weigeren “ondermijnen de inspanningen van ons allemaal”, zei Bennett. “Als iedereen het vaccin krijgt, kan het leven weer normaal worden. Maar als een miljoen mensen weigeren, zullen de andere acht miljoen lockdowns moeten ondergaan.”

23 juli 2021: Nieuw-Zeeland schort reisbubbel met Australië acht weken op.

Nieuw-Zeeland heeft de grens met Australië minstens 8 weken gesloten omdat het buurland moeite heeft nieuwe Covid-19-uitbraken in te dammen. Premier Jacinda Ardern zei dat de Delta-variant “het risicoprofiel wezenlijk heeft veranderd” en dat het coronavirus nu wijdverbreid is in Australië.

23 juli 2021: Voortaan coronapas nodig voor restaurants in Italië.

In de strijd tegen het coronavirus is in Italië voortaan een coronapas nodig wanneer je binnen in een restaurant wilt eten. Daarmee tonen mensen aan dat ze gevaccineerd zijn, van het coronavirus zijn genezen of negatief testen op het virus. In Italië wordt de noodtoestand verlengd tot eind 2021.

23 juli 2021: Pfizer beschermt tegen ernstige ziekte door Delta, zeggen experts.

Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech beschermt voor 88% tegen ziekenhuisopname vanwege de nieuwe Delta-variant. Ook hebben mensen die zijn ingeënt met het middel volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid ruim 91% minder kans om ernstig ziek te worden door die mutant.

Het ministerie baseert zich op onderzoek tussen 20 juni en 17 juli. Het vaccin zou gemiddeld voor 41% effectief zijn bij het voorkomen van besmettingen die gepaard gaan met ziekteverschijnselen.

23 juli 2021: Zonder vaccinatiebewijs niet uit eten: kan Nederland ook zo’n plicht invoeren?

Zonder coronapas kom je in Italië straks geen restaurant meer binnen. Ook in Frankrijk moet je binnenkort een pass sanitaire kunnen tonen als je naar een café of winkelcentrum gaat. En in Israël wordt zo’n pas op allerlei plekken verplicht, zelfs in gebedshuizen. Een pas krijg je alleen als je gevaccineerd bent, een negatieve test hebt gedaan of recent bent genezen van corona. Zo willen overheden de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Maar door de passen zullen ook meer mensen zich laten vaccineren, hopen de landen. Kan zo’n vaccinatiebewijs ook verplicht worden in Nederland? Volgens Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit Utrecht, is dat een ingewikkelde vraag. Gerards: “Er spelen veel factoren mee: stelt de overheid zo’n bewijs verplicht, of doen bedrijven dat? Hoe ga je om met de toegang tot onderwijs of zorg? En wat doe je met mensen die religieuze bezwaren hebben tegen vaccinatie?”

Maar juridisch staat de overheid weinig in de weg om een vaccinatiebewijs in bepaalde gevallen verplicht te stellen, zegt Gerards: “Volgens de Grondwet heb je het recht om zelf te bepalen wat er met je lichaam gebeurt. Maar dat recht is niet absoluut. In het belang van de volksgezondheid kun je bepaalde inbreuken op dat recht toch toestaan. Dat moet wettelijk wel heel goed geregeld zijn. Je mag geen extreem zware maatregelen nemen als die niet echt nodig zijn. Het gaat erom welk doel je wil bereiken, bijvoorbeeld het verminderen van de druk op de zorg. Als je dat doel ook met een minder zwaar middel kan bereiken, moet je daarvoor kiezen. Pas als dat niet blijkt te werken, kun je een stapje verder gaan.”

Wie een vaccinatiebewijs eist, moet dus hard kunnen maken dat zo’n bewijs écht nodig is, en dat er geen minder zwaar middel mogelijk is, zoals het dragen van een mondkapje.

24 juli 2021: RIVM voorzichtig positief, maar ‘afwachten of het verder daalt’.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen zit na sterke groei in een dalende trend. De aanscherping van de maatregelen op 10 juli lijkt te werken, al zijn dagelijkse besmettingscijfers nog steeds hoog.

Er zijn wel steeds meer ziekenhuisopnames door de explosieve stijging in de eerste helft van juli.

24 juli 2021: Felle betogingen tegen lockdown in Australië.

In verscheidene Australische steden is fel betoogd tegen de lockdown. In de grootste stad van het land protesteerden duizenden mensen in Sydney tegen coronamaatregelen en er waren botsingen met de politie. De betogers droegen geen mondkapjes en minister David Elliott van Politiezaken in de deelstaat New South Wales heeft aangekondigd een speciale opsporingseenheid op te zetten om met behulp van camerabeelden de betogers te identificeren en te vervolgen. In Sydney is er al vijf weken een lockdown en die zou tot in oktober kunnen gelden, omdat het aantal coronabesmettingen er vooral in het westen en zuidwesten van de metropool volgens de autoriteiten onrustbarend stijgt. In de deelstaat New South Wales wonen meer dan 8 miljoen mensen. 2.000 besmettingen zijn nu geregistreerd. In Australië, waar het nu winter is, komt ondertussen de vaccinatiecampagne nog maar nauwelijks op gang en slechts 12,4% van de bevolking is volledig gevaccineerd.

24 juli 2021: China heeft al anderhalf miljard inentingen verricht.

In China zijn al ruim anderhalf miljard inentingen verricht in de campagne tegen het coronavirus dat eind 2019 in dit land opdook. Het land telt meer dan 1,4 miljard inwoners en heeft tot dusver nog geen 92.500 besmettingen vastgesteld. Het aantal sterfgevallen die aan het virus worden geweten, behoort met ruim 4600 gevallen tot het laagste ter wereld; circa drie overleden coronapatiënten per miljoen inwoners. Wereldwijd is onder de 7,9 miljard mensen inmiddels bij 194 miljoen mensen het virus geconstateerd. 176 miljoen hadden geen klachten of zijn inmiddels volledig hersteld. Het aantal sterfgevallen wereldwijd aan het virus toegeschreven is na 1½ jaar over de vier miljoen.

24 juli 2021: RIVM: 5.323 nieuwe coronabesmettingen, 1.102 minder dan gisteren.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5.323 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1.102 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen gemiddeld 7.255 positieve tests per dag, 27% minder dan de zeven dagen daarvoor.

24 juli 2021: Opnieuw duizenden in Frankrijk de straat op tegen ‘coronapas’.

In Frankrijk gingen, net als vorige week, duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de ‘gezondheidspas’ en tegen verplichte inentingen. Onder de betogers bevinden zich extreemrechtse activisten, zegt persbureau AP. De eerste grote demonstraties zijn in het zuiden van het land gemeld: met name in Valence, Narbonne en Pau. Ook in Parijs protesteren duizenden mensen uit onvrede met de maatregelen. Vorige week demonstreerden meer dan 100.000 Fransen tegen aangescherpte coronaregels. Volgens Binnenlandse Zaken waren zeker 114.000 mensen op de been.

24 juli 2021: Suriname versoepelt coronaregels en kort avondklok in met 3 uur.

Surinamers mogen zich weer tot 21.00 uur in de avond op straat begeven. Dat is drie uur langer dan de afgelopen 2,5 maand het geval was. Het aantal mensen dat maximaal samen mag zijn, is van vijf naar tien gegaan. Een andere belangrijke versoepeling is het weer openstellen van recreatieoorden, casino’s en andere gokgelegenheden. Het aantal coronabesmettingen en overlijdensgevallen in Suriname vertoont al enkele weken een dalende trend, al waren er de laatste week nog dagen dat het aantal positief geteste personen juist weer hoger was dan de dag ervoor. Het aantal doden lag de afgelopen dagen tussen de 1 en 5 per dag. Gemiddeld worden rond 30 patiënten per dag verzorgd op de ic. Het totaal aantal coronadoden is 627. Het totaal aantal positief geteste mensen is 24.689.

24 juli 2021: Duizenden Italianen protesteren tegen coronapas.

Duizenden Italianen hebben vandaag in het hele land geprotesteerd tegen aanscherping van de coronaregels. Vanaf 6 augustus hebben Italianen een speciale pas nodig om tal van openbare gelegenheden binnen te komen. In zeker 80 steden waren demonstraties. De demonstranten die in onder meer Rome, Milaan, Turijn en Napels de straat op gingen, keerden zich tegen deze in hun ogen te verstrekkende maatregelen, die ongevaccineerden te veel zouden beperken in hun vrijheid. Vandaag 5.000 nieuwe besmettingen. 55% van de bevolking boven 12 jaar is volledig gevaccineerd.

25 juli 2021: Eerste risiconiveaus in Nederland kunnen omlaag, er zijn minder coronagevallen.

Nu het aantal nieuwe coronagevallen een daling heeft ingezet, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Meerdere regio’s doen komende week waarschijnlijk een stapje terug. Ze gaan vermoedelijk van het hoogste niveau (zeer ernstig) naar het een na hoogste niveau (ernstig).

25 juli 2021: Ruim de helft minder besmettingen in Nederland, meer coronapatiënten opgenomen.

Het RIVM stelde voor afgelopen etmaal 4.665 nieuwe besmettingen vast, ruim de helft minder dan vorige week zondag. Afgelopen week 45.175 postiteve testen gemiddeld tegen 10.032 vorige week. Ziekenhuisopnames zijn wel gestegen tot momenteel 533 coronapatiënten,  29 meer dan gisteren.

25 juli 2021: Kabinetschef Merkel ziet nog meer beperkingen niet-gevaccineerden.

De kabinetchef van bondskanselier Angela Merkel, Helge Braun, voorziet nog meer beperkingen voor niet-gevaccineerden in de naaste toekomst. Hij zei dat “ingeënte mensen beslist meer vrijheden zullen hebben dan mensen die niet zijn gevaccineerd”. Dat zal volgens hem dan ook gelden voor mensen die niet zijn ingeënt, maar een negatieve uitslag van een coronatest kunnen overleggen.

Als het aantal coronabesmettingen zoals nu weer sterk omhoog gaat, moeten volgens Braun álle mensen die niet gevaccineerd zijn, hun contacten beperken. Dat betekent onder meer dat mensen die negatief testen dan ook niet meer naar bijvoorbeeld een bioscoop, een stadion of een restaurant kunnen. De staat moet de volksgezondheid beschermen, beklemtoonde Braun. En alle contacten van besmette mensen moeten onmiddellijk in quarantaine. Braun vreest dat in september, de maand van de bondsdagverkiezingen, het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland kan oplopen tot 100.000 per dag. De Duitse autoriteiten varen op een wekelijkse staat van nieuwe besmettingen. Zondag stond de wekelijkse toename op 13,8 per 100.000 inwoners. Braun vreest dat een snelle verspreiding van corona door varianten van het virus in 9 weken tijd kan leiden tot een wekelijkse toename van 850 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Bijna de helft van de bevolking is volledig gevaccineerd.

25 juli 2021: Franse ‘voorrang voor gevaccineerden’ zaait verdeeldheid.

“Onverantwoordelijk en egoïstich”. Zo noemt de Franse president Emmanuel Macron mensen die zich bewust niet laten vaccineren. “Als u morgen uw vader of moeder besmet, zijn zij het slachtoffer van de vrijheid die u opeist. Terwijl er iets bestaat om uzelf en anderen te beschermen. Vrijheid zonder verplichtingen jegens anderen bestaat niet. Vrijheid komt met wederzijdse plichten.”

Macrons opmerkingen komen om drie redenen op een gevoelig moment. Zaterdag werd in het hele land, voor de derde keer in twee weken, gedemonstreerd tegen het vaccinatiebeleid van de regering. Er waren ruim 160.000 demonstranten op de been. Verder wordt in het parlement sinds afgelopen week gedebatteerd over een nieuwe vaccinatiewet. En ten derde loopt in heel Frankrijk het aantal coronabesmettingen weer snel op, vooral met de deltavariant. De R-waarde ligt landelijk op 1,87 en het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen steeg in een week met meer dan 200%.

25 juli 2021: Steeds meer volwassenen halen laatste prik: twintig miljoenste vaccin toegediend.

Een door demissionair minister Hugo de Jonge gesteld doel nadert met rasse schreden. Medio augustus zouden na ruim 23 miljoen prikken alle volwassenen – die dat willen – hun coronaprikken kunnen hebben gehad. Zondag, exact drie weken voor die deadline, is zeer waarschijnlijk de twintig miljoenste prik in een bovenarm gezet. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn na zondag vermoedelijk 20.082.219 vaccindoses toegediend. Zo’n 14.750.000 prikken werden gezet met het Pfizer-vaccin, terwijl ook met AstraZeneca (2,8 miljoen), Moderna (1,7 miljoen) en Janssen (750.000) Nederlanders tegen COVID-19 beschermd worden. Ook na medio augustus moeten nog veel prikken worden gezet bij een groep Nederlanders die na hun vakantie een coronaprik ophaalt, terwijl pas sinds 2 juli de eerste tieners een eerste vaccinatieafspraak kunnen maken. De twaalf- tot en met zeventienjarigen krijgen het Pfizer-vaccin toegediend, waardoor die circa 1,1 miljoen jongeren later ook nog een tweede prikafspraak moeten maken. Nederland staat ook in de top tien van EU-landen qua percentage volwassenen dat volledig is ingeënt. In ons land kreeg 83,5% van alle volwassenen ten minste één prik, en is 59% volledig beschermd. 

26 juli 2021: Franse senaat akkoord met coronawet, met enkele versoepelingen.

De senaat dwong twee versoepelingen af. 1 Dat zorgmedewerkers niet kunnen worden ontslagen als ze geen vaccin nemen. 2 Dat mensen voor bezoek aan winkelcentra geen gezondheidspas hoeven te laten zien. Pogingen om voor terrassen geen vaccinatiebewijs te verplichten haalden het niet.

26 juli 2021: Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten.

Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een eerdere afspraak. Zo wil het kabinet “klaar zijn voor het nieuwe schooljaar” na de zomervakantie, legt zorgminister Hugo de Jonge uit.

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgen het Pfizer-vaccin. Daarvan zijn er genoeg op voorraad. Ook zijn er meer prikslots beschikbaar dan nodig. Daarom kunnen de tweede prikken naar voren worden gehaald, zolang er maar drie weken tussen de eerste en tweede prik zitten.

26 juli 2021: Experts VS bezorgd over inperken macht gezondheidsdiensten.

In de Verenigde Staten maken Republikeinse politici zich hard voor meer individuele vrijheid binnen de bestrijding van de coronacrisis. Gezondheidsexperts waarschuwen, dat die ontwikkeling ervoor zorgt dat het land in de toekomst minder goed in staat zal zijn een opleving van het coronavirus, of een eventuele nieuwe pandemie, het hoofd te bieden. In zeker 15 staten wordt al geprobeerd de beslissingsmacht van gouverneurs en gezondheidsfunctionarissen via wetgeving in te perken. Die wetgeving komt voort uit woede onder veel Republikeinen over in hun ogen te grote beslissingsmacht van gezondheidsfunctionarissen tijdens de coronacrisis. Uit recente uitspraken van het Amerikaanse hooggerechtshof blijkt, dat ook deze door conservatieve rechters gedomineerde hoogste rechtbank bereid lijkt regels rondom ziektebestrijding in te perken om vrijheid van religie te kunnen waarborgen.

26 juli 2021: Denemarken wil derde vaccindosis voor vele duizenden burgers.

Denemarken wil op termijn een derde dosis aanbieden aan burgers die met 2 verschillende vaccins zijn gevaccineerd, om te voorkomen dat ingeënte Denen in het buitenland tegen problemen aanlopen omdat ze niet als volledig gevaccineerd worden gezien. In Denemarken kregen zo’n 150.000 burgers twee verschillende coronavaccins toegediend. Mensen die eerst een dosis met AstraZeneca-vaccin kregen en daarna een tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.

26 juli 2021: 40 miljoen Fransen deels of helemaal ingeënt tegen coronavirus.

Ruim 40 miljoen inwoners van Frankrijk hebben inmiddels minstens één coronaprik gehad. 60% van de Franse bevolking is nu gedeeltelijk of volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

26 juli 2021: Ierland laat volledig gevaccineerden weer binnen bij horeca.

In Ierland mogen volledig gevaccineerden en mensen die recent zijn hersteld van Covid-19 vanaf maandag weer binnen dineren bij horeca. Gasten moeten een vaccinatiepaspoort tonen voordat ze worden bediend. Ruim 3.000 pubs gaan naar verwachting weer open, waarvan veel voor het eerst sinds maart 2020. Volgens de nieuwe maatregelen mogen zes mensen bij elkaar zitten en moeten horecagelegenheden sluiten om 23.30 uur. Het Europese coronapaspoort wordt gebruikt als algemeen vaccinatiebewijs, maar een bewijs van de Ierse gezondheidsdienst is ook toegestaan.

Ongeveer 68% van Ierse volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Wel neemt het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames momenteel toe, nu de Delta-variant om zich heen grijpt in het land.

26 juli 2021: Kabinet: alle EU-landen vanaf morgen op geel, streep door meerdaagse festivals.

Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa aan. Alle landen binnen de EU krijgen een gele of groene kleurcode, waardoor het makkelijk wordt erheen te reizen. Daarmee brengt Nederland zijn reisadviezen in lijn met de meeste andere EU-lidstaten. Reizigers moeten wel blijven voldoen aan de coronavoorwaarden die landen stellen. Vanaf morgen gaan de nieuwe kleurcodes gelden. Geen enkel EU-land wordt dan nog ontraden als vakantieland, ook niet Spanje of Portugal die kampen met veel besmettingen. Een land kan alleen nog op oranje worden gezet, als daar een gevaarlijke nieuwe variant van het virus opduikt. Bij terugkeer naar Nederland gaan vanaf 8 augustus juist strengere regels gelden, om een nieuwe golf besmettingen door vakantiegangers te voorkomen.

Alle reizigers van twaalf jaar en ouder die terugkeren uit een land met een geel reisadvies, hebben een coronabewijs nodig. Via volledige vaccinatie, bv. geldige QR-code in de CoronaCheck-app.

Het kabinet zet een streep door meerdaagse festivals in Nederland, vanwege de besmettingsrisico’s.

26 juli 2021: Rutte: ziekenhuiscijfers stijgen nog tot volgende week.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zal nog zeker tot volgende week stijgen, verwacht Mark Rutte. “Dan is de verwachting dat het ook in de ziekenhuizen een niveau zal bereiken waarop het niet verder stijgt.” Ziekenhuiscijfers zullen eenzelfde trend laten zien als de besmettingscijfers.

26 juli 2021: RIVM meldt 3.914 nieuwe coronabesmettingen, daling zet door.

Het RIVM heeft 3.914 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 720 minder dan gisteren.

27 juli 2021: Voor het eerst vaccinatieplicht bij landelijke overheidsdienst VS.

Het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken gaat als eerste landelijke overheidsdienst in de Verenigde Staten medewerkers verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Zo’n 115.000 personeelsleden krijgen twee maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Het ministerie zorgt onder meer dat oud-militairen toegang krijgen tot zorg. De medewerkers die zich moeten laten vaccineren zijn zorgverleners die rechtstreeks met patiënten werken. Minister Denis McDonough noemde onder anderen dokters, verpleegkundigen en tandartsen. Medewerkers die weigeren zich te laten prikken, zetten daarmee hun baan op het spel. Ook andere Amerikaanse overheden scherpen hun vaccinatiebeleid aan om verspreiding van de besmettelijke Delta-variant een halt toe te roepen.

In Californië, de staat met de grootste bevolking, gaan volgende maand vergelijkbare regels gelden. Daar moeten zorgmedewerkers en mensen die voor de staat werken zich laten vaccineren of regelmatig coronatesten ondergaan.

27 juli 2021: Duitsland: coronatest voor alle terugkeerders van vakantie.

Duitsland overweegt een verplichte coronatest voor iedereen die terugkeert van vakantie uit het buitenland. Het doet er niet meer toe of je uit een risicogebied terugkeert, en welk vervoersmiddel je gebruikt. Tot nu gold de eis voor een negatieve test alleen voor vliegtuigpassagiers en bij terugkeer uit gebieden waar je een hoog risico liep op een besmetting, zoals Nederland. De testplicht vervalt als je bent gevaccineerd of bent genezen van een corona-infectie. Ook moeten reizigers straks voor ze de grens oversteken al beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie-, of herstelbewijs. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

27 juli 2021: Von der Leyen: EU bereikt doel met inenting 70 procent volwassenen.

Van de ongeveer 366 miljoen volwassen inwoners van de Europese Unie is 70% nu ingeënt. “De EU heeft woord gehouden”, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel, verwijzend naar het doel dat het dagelijks EU-bestuur zich had gesteld om 70% van de Europese bevolking tegen Covid-19 beschermd te krijgen in juli. Het betekent dat ongeveer 256 miljoen meerderjarigen in de 27 lidstaten een prik van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen. Volgens Von der Leyen is 57% volledig gevaccineerd. Ofwel circa 209 miljoen mensen in de EU hebben 2 prikken gehad van deze farmaceuten of 1 van het Janssen-vaccin.

27 juli 2021: OMT verwacht piek 250 IC-patiënten, wilde versoepeling reisadvies pas in september.

Het RIVM verwacht de komende weken een maximale bezetting op de IC’s van 250 coronapatiënten. Dat staat in het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT). De verwachting is op basis van de huidige dalende besmettingscijfers. Het kabinet kondigde gisteren aan de reisadviezen voor EU-landen te versoepelen. Het OMT had liever gezien dat de versoepeling pas in september was ingegaan, als elke Nederlander die dat wil de kans heeft gehad zich volledig te laten vaccineren. Volgens het OMT is de versoepeling echter wel verantwoord.

27 juli 2021: Weekcijfers: R-getal weer ruim onder de 1, nog wel druk in ziekenhuis.

Het R-getal is na een ongekende stijging weer hard gedaald. Op 12 juli bedroeg het 0,8. Een week daarvoor was het reproductiegetal nog 1,75 en weer eerder kwam het in de buurt van 3. Er liggen nu 616 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 577), van wie 159 op de IC (gisteren: 140).

27 juli 2021: Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt.

In het Erasmus MC Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het centrum. Het spreekt van een doorbraak. Casirivimab en imdevimab zijn antistoffen die maken dat het coronavirus minder goed de menselijke cel kan binnendringen. “Je koopt er de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus”, zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling toepaste. Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan. “Bij elke nieuwe Covid-19-patiënt wordt nu onmiddellijk bij opname gekeken of er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Is dat niet het geval, dan hebben we een nieuwe behandeling in ons arsenaal.”

De antistoffen zijn gemaakt in het laboratorium, maar ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die corona heeft gehad. Deze nieuwe therapie is voor gebruik goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA).

27 juli 2021: Veruit de meeste covidpatiënten in ziekenhuis zijn niet gevaccineerd.

Van alle patiënten die in de week van 12 tot en met 18 juli in het ziekenhuis werden opgenomen met covid was ten minste drie kwart niet of niet volledig gevaccineerd. 9% was volledig gevaccineerd maar belandde toch minstens twee weken na hun tweede prik of na hun vaccinatie met Janssen in het ziekenhuis met covid-19. Zo’n 5% was wel gevaccineerd maar maakte door een al bekende afweerstoornis geen of onvoldoende afweerstoffen aan. De cijfers zijn afkomstig uit een rondvraag onder longartsen in alle Nederlandse ziekenhuizen.

28 juli 2021: Strenger mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerde Amerikanen.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC scherpt het mondkapjesadvies aan voor de volledig gevaccineerden. Die moeten weer mondkapjes dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen. De wijziging wordt doorgevoerd vanwege de Delta-variant. Sinds begin deze maand testen steeds meer Amerikanen positief. De extra besmettelijke mutatie is goed voor zo’n 83% van alle nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten. Onderzoeken uit verschillende staten en andere landen suggereren dat besmette gevaccineerden het coronavirus in zeldzame gevallen kunnen overdragen aan anderen. Door ook deze groep weer mondkapjes te laten dragen, kunnen volgens de organisatie nieuwe uitbraken worden voorkomen. Volgens President Joe Biden, laat de aankondiging van de CDC vooral zien dat een coronavaccin de “belangrijkste bescherming” tegen de Delta-variant is. Biden zal op 29 juli bekendmaken hoe de regering de vaccinatiegraad wil verhogen. Een vaccinatieplicht voor personeel van de federale overheid wordt overwogen. Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking is volledig ingeënt. De meesten hebben de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gehad.

28 juli 2021: Sydney verlengt lockdown met een maand, tot 28 augustus.

De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben woensdag de lockdown in hoofdstad Sydney met nog een maand verlengd. De lockdown van de afgelopen vijf weken bleek niet genoeg om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus te bedwingen.

28 juli 2021: Vaccinatiekloof vergroot risico op nieuwe virusvarianten.

Doordat rijkere landen het gros van de coronavaccins vroegtijdig hebben opgeëist, is een enorm ongelijke verdeling van vaccins ontstaan. Terwijl de maanden verstrijken, wordt die kloof met armere landen maar niet gedicht. Met alle gevolgen van dien. Hoe meer virus, hoe meer mutaties er kunnen ontstaan. Aan het doen van beloftes door welvarende landen heeft het nooit gelegen. Daadwerkelijk leveren van vaccins aan armere landen waar een groot gebrek is, valt tot op de dag van vandaag vies tegen. Van de bijna 612 miljoen extra vaccindoses die onder meer de VS, Frankrijk, Duitsland, het VK, Japan en Canada hebben beloofd te doneren aan armere landen via het internationale Covax-programma, zijn tot dusver 37 miljoen doses geleverd, blijkt uit de laatste cijfers van de WHO.

28 juli 2021: Nieuwe besmettingen Tokio voor het eerst boven de 3.000.

Afgelopen etmaal zijn in Tokio voor het eerst sinds de start van de coronacrisis meer dan drieduizend nieuwe besmettingen geregistreerd. Volgens de lokale autoriteiten zijn er 3.177 nieuwe gevallen geteld. Daarmee is het vorige record, 2.848 nieuwe besmettingen op dinsdag, alweer uit de boeken.

Onder de nieuwe besmettingen zaten 16 mensen die betrokken zijn bij de Olympische Spelen, geen van hen atleten. Het totale aantal positieve gevallen rondom de Spelen komt daarmee op 169.

28 juli 2021: Negen op tien Nederlanders willen vaccin, maar wel liefst Pfizer of Moderna.

De vaccinatiebereidheid was nog niet eerder zo groot, maar verschilt wel per coronavaccin. 90% zegt zich te laten vaccineren. Bereidheid om het Pfizer-vaccin of Moderna-vaccin te nemen is het grootst. 

28 juli 2021: Bij besmetting moeten ongevaccineerde Franse leerlingen thuisblijven.

Wanneer er na de vakantie op scholen in Frankrijk een coronabesmetting wordt ontdekt, worden alle niet-gevaccineerde kinderen naar huis gestuurd. Ongevaccineerde leerlingen krijgen dan online les. Alle geprikte kinderen mogen op school blijven. Waarborgen van onderwijs is een essentieel punt.

28 juli 2021: Aantal nieuwe besmettingen in Amsterdam met ruim 50 procent gedaald in week tijd.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de regio Amsterdam is fors gedaald. Afgelopen week van 19 t/m 25 juli kwamen er 57% minder gevallen naar voren als een week ervoor. In de gemeente Amsterdam werden 3.130 nieuwe besmettingen geconstateerd, tegenover 7.238 in de week ervoor. Amsterdam heeft ondanks daling in alle stadsdelen nog altijd wel risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat betekent dat er er meer dan 250 positieve testen per 100.000 inwoners zijn.

28 juli 2021: Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden uit EU en VS.

Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur. De uitzondering geldt alleen voor mensen die zijn ingeënt met een vaccin dat is goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten. Ze moeten zich voor vertrek wel laten testen.

28 juli 2021: België: geen inreisverbod Nederlanders uit ‘knalrode’ regio’s.

Nederlandse vakantiegangers hoeven niet te vrezen dat ze België niet binnen mogen of ondanks een geldig coronacertificaat in quarantaine moeten vanwege hoge coronabesmettingsgraad in hun regio. De Belgische regering heeft een ministerieel besluit gepubliceerd waaruit blijkt dat alleen reizigers uit een hoogrisicogebied buiten de 27 EU-landen plus de 4 Schengenlanden Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland een inreisverbod riskeren. Vakantiegangers die uit een ‘rood’ of ‘donkerrood’ gekleurd EU- of Schengenland (22 EU-landen + bovengenoemde 4) komen en daar de voorgaande 14 dagen waren, zijn welkom in België. Zolang ze kunnen aantonen volledig gevaccineerd te zijn (plus 2 twee weken), hersteld zijn van Covid-19, of bij negatieve PCR-test van minder dan 72 uur.

28 juli 2021: Onderzoek: vaccin Pfizer/BioNTech werkt na half jaar 84 procent.

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84%. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96%. Onderzoekers schrijven dat in een voorpublicatie van hun onderzoek, waar wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers aan meedoen. Het vaccin werkt het beste in de eerste twee maanden na de tweede en laatste prik. Daarna wordt het langzaam steeds minder.

De wetenschappers schrijven dat het vaccin ondanks de afname in effectiviteit na zes maanden nog steeds veilig is en Covid-19 erg goed kan voorkomen. Het middel beschermt voor 97% tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek. Volgens Pfizer is het waarschijnlijk dat volledig gevaccineerden binnen twaalf maanden een derde prik moeten krijgen, zodat ze goed beschermd blijven. Ook met de andere coronavaccins wordt rekening gehouden met een eventuele herhaalprik.

28 juli 2021: Google: medewerkers moeten zich laten inenten.

Techbedrijf Google gaat werknemers verplichten zich te laten vaccineren als ze weer op kantoor willen werken. Topman Sundar Pichai schrijft dat in een mail aan de 130.000 Google-medewerkers.

28 juli 2021: New York biedt burgers 100 dollar als ze zich laten vaccineren.

Om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen Covid-19 biedt de stad New York een beloning van 100 dollar en hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt. Het geld voor de eerste prik ligt vanaf 30 juli klaar bij vaccinatiecentra, maakte burgemeester Bill de Blasio bekend. Nu is 54% van de New Yorkers gevaccineerd. Het doel om eind juni 5 miljoen burgers te hebben geprikt, werd niet gehaald.

28 juli 2021: Frankrijk verplicht coronapas op meer plekken vanaf 9 augustus.

Met ingang van 9 augustus stelt Frankrijk de zogeheten gezondheidspas ook verplicht voor horeca, grote winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, zorginstellingen en openbaar vervoer over lange afstanden. Deze pas laat zien dat de houder volledig is gevaccineerd, recent is hersteld van Covid-19 of negatief is getest op het coronavirus. Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de EU-erkende CoronaCheck-app gebruiken.

29 juli 2021: Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart.

Nederland blijft hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. Landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen.

29 juli 2021: Zeker 130 bezoekers festival Verknipt besmet door controle gekomen.

Zeker 130 bezoekers van technofestival Verknipt zijn door de controle gekomen, terwijl ze al met corona waren besmet. Van de 20.000 bezoekers van het festival werden er naderhand 1.100 positief getest. Deze grote virusuitbraak is niet veroorzaakt door een enkele ‘superspreader’. Iets meer dan een derde van de onderzochte besmette bezoekers was hoogstwaarschijnlijk al besmet toen ze bij het evenement aankwamen. De casus toont hoe kwetsbaar het werken met toegangstesten is.

29 juli 2021: Superspreader veroorzaakte corona-uitbraak in club Aspen Valley.

Er zijn sterke aanwijzingen dat een zogenoemde superspreader, besmet met de Delta-variant van het coronavirus, de uitbraak in club Aspen Valley in Enschede heeft veroorzaakt. Dat komt naar voren uit het uitgebreide onderzoek dat de GGD Twente en de gemeente Enschede hebben gedaan toen 195 van de 600 gasten van Aspen Valley besmet raakten na een bezoek aan de club op 26 juni.

29 juli 2021: 93 procent bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona.

Meer dan 93%van de Nederlanders die bloed doneren heeft antistoffen in hun bloed tegen corona dankzij een besmetting of een vaccinatie. Bloedbank Sanquin onderzoekt elke week een deel van hun bloeddonaties op antistoffen. Hoe meer antistoffen in je bloed, hoe beter je beschermd bent tegen een besmetting met corona. De kans dat je dan ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis belandt, is heel klein. Goed nieuws volgens OMT-lid Marc Bonten.

29 juli 2021: Gezondheidsraad: 12-18-jarigen kunnen prik met Moderna krijgen.

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen zich ook laten vaccineren met het Moderna-vaccin, zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Dat vaccin is voldoende werkzaam en veilig voor deze leeftijdsgroep. Tot nu toe was alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor 12- tot en met 17-jarigen. De meeste adolescenten hebben na vaccinatie tijdelijk last van klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. Volgens de Gezondheidsraad is de last die tieners hebben van de vaccinatie beperkt, vergeleken met de gezondheidswinst.

29 juli 2021: Australië op slot door corona: ‘We zullen onze familie nog een jaar niet kunnen zien’.

Corona leek eerst niet te bestaan in Australië, maar toch zitten nu miljoenen mensen in het land in lockdown. Uit angst voor corona blijven ook de grenzen nog minimaal een jaar voor iedereen potdicht. Nederlanders in Australië zien dat met lede ogen aan: “We kunnen geen kant op.”

29 juli 2021: Israël biedt 60-plussers derde prik aan.

Israël gaat 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël is het eerste land dat ouderen zo’n derde prik geeft.

President Isaac Herzog laat zich dan voor de derde keer prikken. Hij komt in de campagne als eerste aan de beurt, maar zal niet de eerste Israëliër zijn. Sinds enkele weken worden de booster shots al toegediend aan inwoners met een zwak immuunsysteem. De derde dosis is minstens vijf maanden na de tweede prik, in de hoop dat ouderen goed beschermd blijven tegen Covid-19. Commissieleden konden het niet eens worden over de leeftijd waarop me ervoor in aanmerking komt: 60, 65 of 70.

29 juli 2021: Na felle kritiek wil kabinet soepeler ventilatie-eisen horeca terugdraaien.

Na kritiek van deskundigen en de horecabranche zelf gaat het kabinet kijken hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren. Sinds 1 juli zijn de normen voor luchtverversing in kroegen en restaurants versoepeld, vijf keer lager dan die waren. Deskundigen spraken in NRC al hun verbazing uit over dat besluit in coronatijd. Ze vonden de stap ‘absurd’.

30 juli 2021: Amerikaanse CDC: deltavariant net zo besmettelijk als waterpokken.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC noemt de deltavariant van het coronavirus in een intern document even besmettelijk als waterpokken. Ook lijkt de gemuteerde versie van het virus tot een ernstiger ziekteverloop te kunnen leiden dan eerdere varianten. Gevaccineerde mensen die toch besmet raken, hebben net zo veel virusdeeltjes in hun neus en keel als ongevaccineerde mensen. Vaccins beschermen volgens de onderzoeksgegevens nog steeds tegen een ernstig ziekteverloop en ziekenhuisopnames. Wel kunnen mensen ook na een inenting nog steeds ziekteverschijnselen ontwikkelen als ze besmet raken met het coronavirus. Een exper legde uit dat mensen zich daardoor „verraden” kunnen voelen. Omdat de coronavaccins steeds als „wondermiddelen” zijn gepresenteerd.

30 juli 2021: Voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, er is genoeg Pfizer.

Jongeren krijgen voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, ook als de overheid het vaccin van Moderna definitief voor hen goedkeurt. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel. GGD’en voeren de vaccinaties uit. Moderna wordt vooralsnog alleen gebruikt voor volwassenen, maar in kleine aantallen. Op donderdag kregen zo’n 110.000 mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech en circa 6.500 mensen Moderna-vaccin.

Omdat volwassenen Moderna-vaccin krijgen, komen die Pfizer-doses beschikbaar voor kinderen.

30 juli 2021: Tsjechische ambtenaar krijgt extra vakantiedagen als hij zich laat vaccineren.

Medewerkers van overheidsorganisaties in Tsjechië kunnen twee extra vakantiedagen krijgen als ze zich laten inenten. “Maximale vaccinatie is onze inzet, om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland”, zei premier Andrej Babis van het ruim 10 miljoen inwoners tellende EU-land.

30 juli 2021: Reproductiegetal coronavirus in Nederland naar het laagste niveau in ruim een jaar.

Het coronavirus verspreidt zich steeds minder snel, en dat is ook te zien in het reproductiegetal. Dat is vrijdag gezakt naar 0,7, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar.

30 juli 2021: Meerderheid Nederlanders wil soepelere maatregelen na vaccinatiecampagne.

Een meerderheid van de Nederlanders wil dat coronamaatregelen versoepeld worden in september, als iedereen die dat wil een prik heeft gekregen. Aldus een peiling van Nieuwsuur in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos over de maatregelen voor de langere termijn.

31 juli 2021: Grote zorgen over Delta-variant in VS, meer mensen halen vaccin.

Het aantal Amerikanen dat zich laat inenten tegen het coronavirus, zit weer flink in de lift. Vrijdag zijn 856.000 mensen ingeënt, het hoogste aantal sinds 3 juli. Vooral zuidelijke staten waar veel nieuwe besmettingen worden gemeld, zoals Louisiana en Arkansas, noteren een flinke toename van het aantal mensen dat zich laat vaccineren. Er wordt een verband gelegd met de zorgen over de snelle verspreiding van de Delta-variant. Arkansas zag het aantal vaccinaties stijgen van gemiddeld 27.000 per week naar 70.000 per week. Mensen zijn bang.

31 juli 2021: Duitse politici willen af van gratis sneltesten.

Niet-gevaccineerde Duitsers moeten later dit jaar waarschijnlijk zelf gaan betalen voor sneltesten. Die zijn nu nog gratis, maar regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen dat veranderen als alle Duitsers de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat betekent dat niet-gevaccineerde burgers mogelijk in september of oktober zelf moeten afrekenen als ze naar een testlocatie gaan. Dat kan de schatkist miljarden besparen.

Voor niet-gevaccineerde Duitsers worden sommige uitstapjes duurder, zoals wanneer ze een testuitslag nodig hebben voor restaurantbezoek. In Duitsland is 51% van de bevolking volledig gevaccineerd. Volgens sommige experts onvoldoende om een vierde golf van het virus te voorkomen, nu de besmettelijke Delta-variant om zich heen grijpt.

31 juli 2021: Engelsen kunnen zich nu ook in het circus laten inenten.

Engelsen die zich willen laten inenten tegen het coronavirus kunnen nu ook terecht bij circussen en op sport- en festivalterreinen. De autoriteiten zetten op grote schaal ‘pop-up’ priklocaties op om meer mensen te kunnen bereiken. In Engeland heeft ongeveer 87% van de volwassenen minstens één prik gehad. Jongvolwassenen blijven achter. Bijna een derde van de Engelsen in de leeftijdsgroep 18-29 zou nog helemaal niet zijn gevaccineerd.

31 juli 2021: 200.000 Fransen betoogden tegen coronamaatregelen, grootste opkomst tot nu toe.

Fransen zijn ook vandaag weer de straat op gegaan om te protesteren tegen coronamaatregelen. Ze demonstreren tegen de zogenoemde gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel.