Wynia’s Week – Archief 2017
Wekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.
• Wynia’s Week archief 2019 vindt u hier.
• Wynia’s Week archief 2018 vindt u hier.
• Wynia’s Week archief 2016 vindt u hier.
• Wynia’s Week archief 2015 vindt u hier.
Jaaroverzicht Wynia’s Week
In deze extra aflevering van Wynia’s Week een greep uit de gratis, vrij beschikbare artikelen die ik in 2017 schreef en de videoproducties waar ik aan meewerkte. Van de verkiezingen tot de lonen, van de immigratie tot de islamisering. En met een korte terugblik op mijn schooljaren. Plus: Wachten op Angela (Merkel) en Lobbyen met Annemarie. Een voorbeeldig 2018 gewenst!
• Zonder Turkije waren de Kamerverkiezingen anders verlopen
Mark Rutte en de VVD zouden nog een stuk slechter uit de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart 2017 zijn gekomen als er niet in het voorgaande weekend een ongekende diplomatieke clash met de Turkse president Erdogan was geweest. Erdogan had er zelf trouwens ook belang bij, bij die ruzie met Rutte.
Lees mijn relaas
• Onze democratie, die kan wel een opfrisser gebruiken
Met redacteuren en cameramensen van omroep WNL maakte ik een documentaire (‘Opiniemakers’) over de stand van de democratie in Nederland. We bezochten een Amsterdamse lampenwinkel en ik sprak met Zuid-Hollandse vissers, de Noord-Hollandse Commissaris des Konings, een PvdA-wetenschapper en een Haarlems raadslid.
Terugkijken kan hier
• Herdenken heeft geen actualiteit nodig
De Dodenherdenking wordt ieder jaar weer – een steeds meer, lijkt het wel – verstoord door activisten en dominees die hun politieke boodschap aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog willen verbinden. De organisatie geeft daar trouwens zelf aanleiding toe.
Lees mijn blog hier
• Crisis voorbij, maar de inkomens blijven achter
Dat de VVD en de PvdA een geweldige verkiezingsnederlaag leden terwijl de economie aantrok is geen toeval. De mensen zijn niet gek. Ze weten ook wel, dat de Rutte-kabinetten de economie niet hebben aangezwengeld, maar eerder hebben afgeknepen. En wie het niet in zijn portemonnee ervaart dat de economie groeit, heeft geen reden het zittende kabinet te belonen.
Lees mijn commentaar
• Interview: met Geerten Waling over de Nederlandse lobbycratie
Historicus en democratie-kenner Geerten Waling interviewde mij in 2017 voor het internet-videoprogramma Café Weltschmerz. Over hoe de Nederlandse democratie meer op een lobbycratie lijkt. Ondertussen kloppen we ons maar op de borst, omdat we een voorbeeldland zouden zijn. Trek er een uurtje voor uit, het zal u niet teleurstellen.
Kijk hier
• Waarom zijn hoog opgeleiden toch zo vaak van die modieuze kuddedieren?
In 2017 wijdde ik een reeks artikelen aan Hoog Opgeleid Nederland. Waarom Nederland steeds meer hoog opgeleid is, maar ook drogredenen steeds gebruikelijker zijn. Over Hoog Opgeleide Hypocrisie. En waarom hoog opgeleiden vaak zo bang zijn een eigen mening te hebben (doodsbenauwd om uit de politiek correcte mand te vallen).
Lees de aftrap van mijn Hoog Opgeleiden-serie hier
• Syriërs bleken niet succesvoller dan andere asielzoekers
In 2015 wisten de BN’ers in de praatprogramma’s het zeker: deze keer was alles anders, de Syrische asielzoekers waren het beste dat Nederland kon overkomen: hoog opgeleid – een onweerstaanbare economische winst hing in de lucht. In 2017 bleken Syriërs gemiddeld net zo vaak werkloos en uitkeringsafhankelijk als de asielzoekers die hen voorgingen. Daarbij wijs ik overigens niet per se naar die Syriërs, maar wel naar de Nederlandse praatjesmakers.
Lees mijn blog hier
• Nederland in 2017: volste land van Europa steeds voller door immigratie
In 2017 deed zich iets unieks voor. In het eerste kwartaal groeide de bevolking van Nederland uitsluitend door immigratie (meer binnenkomers dan emigranten), want de bestaande bevolking verminderde (meer doden dan geboorten). Dat is ons voorland. Nu al neemt het aantal autochtonen af.
Lees het hier
• De duiven van de kleuterschool
Juffrouw Van der Kooij, juffrouw Bijma, juffrouw Van der Meulen, meester Kloosterman, meester De Jong en meester Ytsma. Zij loodsten mij door de kleuterschool en de lagere school, in het dorp van mijn jeugd, waar de verzuiling nog ongeschonden was.
Lees het hier
• Islamisering, sinds 1951
Ook in 2017 maakte ik weer een update van het doorlopende historische overzicht van de islamisering (en zelfislamisering) van Nederland. In 2018 volgt een nieuwe update.
Lees de update 2017 hier
• Wachten op Angela
Het Duitse regeerakkoord kan wel eens belangrijker zijn voor Nederland dan het eigen Haagse regeerakkoord.
Mijn essay staat nu ook op Blendle
• De lobby gaat door, ook in de Eerste Kamer
Mijn column kijkt vooruit op 2018. Veel zal het zelfde zijn, zoals de belangenverstrengeling tussen politici en bedrijven.
Nu ook op Blendle
U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.
Wachten op Angela
• In Berlijn en Parijs wordt bepaald hoe het Nederland verder vergaat
De onvoltooide kabinetsformatie in Berlijn is bepalender voor Nederland dan de afgeronde Nederlandse kabinetsformatie. Als Angela Merkel samen met haar vermoedelijke coalitiepartner Martin Schulz achter de Franse president Emmanuel Macron gaat aanlopen, kan dat eindigen in een Verenigde Staten van Europa. In Nederland wil slechts een kleine minderheid dat. Maar premier Mark Rutte is halfhartig. Hij probeert in Brussel op het oog wel wat oppositie te voeren, maar wil vooral in het gevlij blijven bij Merkel en Macron.
Lees hier mijn artikel in de volgende editie van Elsevier Weekblad
• Annemarie Jorritsma lobbyt ook in de Eerste Kamer
Het is heus niet zo makkelijk, dat werk van verslaggever. Neem nou Annemarie Jorritsma, zij en ik komen heus niet bij elkaar over de vloer, maar ik ken haar toch al wel een jaar of dertig. Ze was onder meer VVD-minister en laatstelijk burgemeester van Almere. Nu is ze voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. Maar, zoals de meeste leden van de Eerste Kamer, heeft ook zij een ander beroep. En net als bij zoveel prominente leden van de Eerste Kamer is dat beroep: lobbyist.
Jorritsma’s hoofdbaan als lobbyist is het voorzitterschap van een private equity-lobbyclub. Dat zijn investeerders, dus. En laat Jorritsma nou net in de Eerste Kamer als VVD-fractievoorzitter publiekelijk opkomen voor investeerders als belanghebbenden bij de hoogst omstreden, zeer politieke afschaffing van de dividendbelasting. Oef!
Als de combi lobbyist en volksvertegenwoordiger al zou deugen (niet) dan deugt het zeker niet als Annemarie Jorritsma de kwestie van de dividendbelasting in de Kamer niet overlaat aan een fractiegenoot. Niet meer doen, Annemarie.
Lees mijn column: Wie weet hoe de hazen lopen, wint ook weer in 2018
• Dom: niet naar Moskou lopen als je een hekel aan Brussel hebt
De artikelen die ik schreef voor het Kerstnummer van Elsevier Weekblad zijn nu ook te lezen via Blendle. Zoals ook dit verhaal, over Nederlanders met een fascinatie voor Moskou, door de eeuwen heen. Nu gaat Geert Wilders naar Moskou. Waarom toch?
Lees het hier
• Drie keer zoveel kinderen
Ook mijn artikel over bevolkingsgroei in Afrika staat op Blendle. Waarom overal ter wereld het aantal kinderen per vrouw afneemt, maar het ten zuiden van de Sahara maar niet opschiet. Met grote gevolgen: voor daar en voor hier.
Lees hier
• Winterwandeling naar welvaart
Mijn opgewekt getoonzette kerstcolumn staat ook op Blendle. Over wandelen in de Amsterdamse Houthavens. Alsof er nooit crisis is geweest.
Lees hier
• En dan nog dit…
Op de valreep van het nieuwe jaar moet van mijn hart dat 2017 het jaar van de schandpaal en het klikken was. Dat is niet alleen maar slecht. Mannen (mensen) die niet met hun fikken af kunnen blijven van kinderen, meisjes en vrouwen (of van andere mannen) en al helemaal als die van hen afhankelijk zijn, verdienen straf – publiekelijk desnoods. Maar in 2017 gebeurde er meer, in Nederland althans. Het was een echt klikspaanjaar.
Neem nou het klikken over GeenStijl. Die website had iets onaardigs, misschien wel iets smakeloos en suggestiefs over een mevrouw beweerd. Dat was voor een lange rij BN-dames en andere acteurs en tv-presentatoren reden om bedrijven op te roepen niet meer te adverteren in GeenStijl. Dat was dus een verzoek om een concurrerend medium kapot te maken. Het kan. Maar niet alles moet omdat het kan.
Ook in de Tweede Kamer werd het klikken als instrument ingezet, en dan vooral door coalitiepartijen en dan vooral tegen de kleinste oppositiepartij, Forum voor Democratie. Op het schoolplein zouden we gezegd hebben: durf je wel? Maar ja, het kleintje uit de eerste klas had kennelijk een te grote mond tegen de jongens uit de hogere klassen en dus liepen de jongens uit de grote klassen naar de bovenmeester: ‘Meester, meester, Thierry heeft stiekem gespijbeld’.
Als het aan mij ligt is het armoe in de pot als een partij als het CDA – maar in dit geval toch vooral D66 – er een dagtaak van maakt om de aanwezigheidscijfers en de spreekfrequentie van leden van andere fracties in de gaten te houden en zo oppositie te plegen tegen een oppositiepartij. Heeft D66 verder geen boodschap? Zijn het beginselprogramma en het verkiezingsprogramma van D66 echt helemaal uitgevoerd?
Het klikspaanjaar 2017 kreeg een passende bekroning met een actie van politica Sylvana Simons tegen het voetbalprogramma Voetbal Inside (u weet wel, met Johan Derksen). In dat programma wordt wel eens wat gelachen over politiek correcte praat, over vrouwen of homo’s. Je zou dat kunnen beschouwen als een interessante fase, op weg naar de totale emancipatie van alles en iedereen, minderheden van allerlei rang en stand voorop.
Maar Sylvana legde zich daar niet bij neer. Die kopieerde de actie tegen GeenStijl en riep adverteerders op niet meer als sponsor op te treden van Voetbal Inside. Daar liggen ze zich een kriek natuurlijk, want de actie van Sylvana is de bevestiging van wat zij lachenderwijs al aankaartten. Zoals ook GeenStijl, zo komt het mij voor, geen last gehad zal hebben van de BN-klikactie. En Forum voor Democratie mag D66 ook wel dankbaar zijn. Nog even, en Thierry Baudet heeft niet alleen Geert Wilders, maar ook Alexander Pechtold in de peilingen ingehaald. Mede met dank aan het klikgehoon van D66-minister Kajsa Ollongren en het klikgetwitter van de D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma, Kees Verhoeven en Jan Paternotte. Houd er mee op jongens, het misstaat jullie.
Kijk hier Wat Sylvana Wil
Witten zijn bij Gloria Wekker kansloos
• En daarom is het fout om Gloria Wekker een staatsprijs te geven
De voormalige professor Gloria Wekker kreeg een staatsprijs, de Joke Smit-prijs. Dat is ten onrechte. Ze is levert, anders dan de jury onder leiding van Eva Jinek beweert, geen bijdrage aan de verheffing van de wetenschap, integendeel. Ze hanteert een raciaal gestuurd wereldbeeld, waarbij de ‘witten’ allemaal schuldig zijn en de ‘zwarten’ allemaal slachtoffer – van die witten. Haar gedachtengoed haalt ze uit Amerika, waar het al genoeg schade heeft aangericht. En dat geven we in dit land een staatsprijs?
Lees mijn reactie hier [premium]
Anderhalf jaar geleden legde ik Gloria Wekker op de radio een vraag voor. Het antwoord was veelbetekenend.
Lees maar [vrij toegankelijk, via Facebook]
• In Afrika krijgen vrouwen twee keer zoveel kinderen
Oorlog, armoede, terrorisme, migratie – de meeste problemen van Afrika zijn direct te relateren aan het hoge kindertal. En dat hoge kindertal, dat komt in ieder geval voor een deel ook door de ‘demografische oorlog’ tussen islam en christendom. Ik schreef er over voor het Kerstnummer van Elsevier Weekblad.
Lees het hier
• De verlokking van Moskou
Rusland is door Nederland en de Nederlanders door de eeuwen heen als een raadselachtig land beschouwd – niet helemaal pluis, ook. Daar zijn ook altijd uitzonderingen op geweest: Nederlanders die vallen voor de verlokkingen van het gigantische land. Eerst trokken ze naar de tsaren, daarna naar bolsjewieken en oligarchen en nu ook naar Poetin. Binnenkort gaat ook Geert Wilders naar Moskou. Als het aan mij ligt is het onvolwassen balorigheid: uit afkeer van Brussel flirten met Moskou.
Lees het hier
• Winterwandeling naar de welvaart
Mijn wekelijkse column voor Elsevier Weekblad gaat deze keer over een verrassende ontdekking: New York in Amsterdam.
Lees mijn column hier [premium]
Afrikaanse kenniswerkers mogen al naar NL
• Een land als Nederland heeft geen Afrikaanse immigranten nodig
In Ivoorkust werd een Europees-Afrikaanse conferentie gehouden, vooral over de massale exodus van Afrikanen naar Europa. De nieuwe VVD-minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, was er ook. Hij denkt dat Afrikanen niet meer per illegaal bootje zullen komen als ze als student of werknemer legaal mogen komen, ook als dat slechts tijdelijk zou zijn. Het is een slecht plan. Er zijn al lang nette regelingen voor legale immigratie voor studie of werk van buiten de Europese Unie naar Nederland. Het is onzinnig daar een specifieke regeling voor Afrikanen aan toe te voegen.
Ik schreef er over in Elsevier Weekblad [premium]
Hier via Blendle
• Hoe koehandel Amsterdam de EMA opleverde
Het was een aardig staaltje lobbywerk, dat Amsterdam het Europese medicijnenbureau opleverde. Dat type Europese tapijthandel verloopt wel altijd vreemd. Deze keer liep een Nederlandse politiecommissaris in de ruilhandel zijn droombaan mis. Eerder dacht toenmalig premier Ruud Lubbers zijn Europese topbaan binnen te kunnen halen als hij niet teveel zeurde over de Nederlandse contributieverhoging voor Brussel.
Lees mijn column in Elsevier Weekblad [premium]
• Haalt uw kabelbedrijf u ook het vel over de oren?
Er zijn in Nederland maar twee grote kabelfirma’s over, KPN en Ziggo. Zo’n duopolie maakt er al gauw een potje van. En zo geschiedt ook, met steeds hogere prijzen en steeds slechtere waar. Waarom Brussel er niets aan doet? Raadsel.
Lees mijn column in Elsevier Weekblad [premium]
en hier via Blendle
• Van gas los
Mijn artikel over Gasland Nederland staat nu ook op Blendle. Over hoe gas geen goed meer kan doen. Terwijl Nederland het grootste gasdoorvoerland van Europa is, moeten de Nederlandse woningen van het gas. Maar de fabrieken, die veel meer gas gebruiken, juist weer niet. Heel vreemd.
Lees het artikel via Blendle
• We worden op gevoel geregeerd
Premier Rutte had al het gevoel dat hij goed deed aan het afschaffen van de dividendbelasting, Alexander Pechtold had het gevoel dat het bijdroeg aan een betere wereld. En Sybrand Buma kreeg er ‘een stukje nationaal gevoel’ van. Zo bleek: we worden op gevoel geregeerd. Mijn column staat nu ook op Blendle.
Lees hier
• Nederlandse overheid deinst er niet voor terug eigen onderdanen te verraden
Ik zat in de ontbijt-tv-nieuwsshow van WNL, kort nadat de van origine Argentijnse piloot Julio Poch in eigen land werd vrijgesproken voor betrokkenheid bij het in zee storten van politieke gevangenen tijdens het Videla-regime. Wat mij in herinnering riep, dat Nederland acht jaar geleden Poch zelf niet wilde berechten, Poch niet kon uitleveren aan Argentinië en toen maar een opzetje bedacht waardoor deze Nederlandse staatsburger in Spanje kon worden opgepakt. Staat Nederland eigenlijk nog wel voor zijn onderdanen, of kun je zomaar door je eigen land worden verraden?
Kijk hier
Voor een ton energieneutraal
• Waarom moeten onze huizen van het gas af?
95 procent van de bijna 8 miljoen Nederlandse woningen is aangesloten op aardgas. 85 procent van de woningen heeft een gasgestookte cv-ketel. Als het aan Rutte Drie ligt, wordt in enkele decennia echter de hele Nederlandse woningbouwvoorraad ‘duurzaam’. Dat komt doorgaans neer op aansluiting op een warmtenet, koken op inductie of warmte uit de bodem of de lucht. De kosten? Van 30.000 tot 100.000 per woning, in euro’s van 2017.
Ondertussen is de Nederlandse staat net zo makkelijk ook groothandelaar in aardgas en ook eigenaar van gasnetten in en naar Duitsland. Nederlandse woningen moeten van het gas, maar Nederlandse fabrieken niet. Wereldwijd is aardgas juist in opmars, juist omdat het schoner is – ook voor het klimaat – dan kolen en olie. Voor Elsevier Weekblad beschreef ik de onnavolgbare Haagse wereld van de Grote Gas-afkick.
Lees dat artikel hier [premium]
• Nederland wordt ‘op gevoel’ geregeerd
De nieuwe coalitie moest alle zeilen bijzetten om de dividendbelasting te kunnen schrappen. Daar leerde Nederland veel van. Dat we ‘op gevoel’ geregeerd worden, met name. Mark Rutte voelt tot in zijn vezels dat het voor de toekomst van Nederland nodig is om de dividendbelasting te schrappen. Voor Sybrand Buma appelleert dat aan ‘een stukje nationaal gevoel’. En Alexander Pechtold vindt het net zoiets als ontwikkelingshulp: je weet niet of het werkt. Maar: ‘Je hebt wel het gevoel dat het voor een rijk land goed is om dat soort dingen te doen.’
Mijn column voor Elsevier Weekblad staat hier [premium]
• Goedemorgen Nederland, een klaarwakker programma
Voor het vijfde achtereenvolgende seizoen ben ik vrijwel wekelijks te gast in het veelbekeken tv-ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland, van omroep WNL. Het programma is, zo lang het nieuws daar geen aanleiding toe geeft, niet op zwaar op de hand.
Zo’n tv-optreden vergt wel enige discipline. Om half zes ’s ochtends opstaan, om kwart over zes staat de taxi voor de deur, om kwart voor zeven naar de opmaak, om vijf voor zeven in de studio en meteen daarna live, twee uur lang. Deze keer ging het onder meer over tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen en over een mislukte poging van 50Plus en de PVV om de belastingwet-Hillen te behouwen. Op de foto: van links naar rechts de presentatrices Maaike Timmerman, Leonie ter Braak en Roos Moggré. En verder behalve uw verslaggever een andere Vaste Gast, ‘media-expert’ Mark Koster.
Hier de gemiste uitzendingen van Goedemorgen Nederland
De Saoedische prins moet steun verdienen
• Saoedi-Arabië: halve eeuw producent van onrust en ellende
In Saoedi-Arabië is een jonge kroonprins, Mohammed bin Sultan, orde op zaken aan het stellen. Of in de hele regio onrust aan het creëren – maar net hoe je het bekijkt. Vrouwen mogen autorijden en er komen weer bioscopen. Maar ook arresteert hij honderden zakenlieden en familieleden. Hoe de toestand te duiden? Al in 1945 sloot de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt [zie foto] een akkoord met de woesteinkoning Ibn Saoed: olie voor veiligheid. Een ding staat vast: het westen heeft veel ellendige gevolgen ondervonden van het bondgenootschap met de Saoedi’s. Het Saoedische koningshuis exporteerde niet alleen olie, maar ook salafisme, terreur en ander ellende. Ik schreef er over in Elsevier Weekblad.
Lees het hier [premium]
• Amsterdamse rode regenten kunnen niet zonder armoede
De gemeente Amsterdam geeft jaarlijks honderd miljoen euro uit aan armoedebeleid, maar wil daarmee niet de armoede bestrijden. De SP-wethouder van armoedebeleid wil slechts de effecten bestrijden. Amsterdam zou de armoede niet graag missen. En die honderd miljoen, daarvan staat ook niet vast waar het belandt.
Lees mijn column [premium]
• Afrika wordt niet geholpen door de bevolking te laten verhuizen
In het televisieprogramma Nieuwsuur ging ik met enkele politici in gesprek over het asielbeleid van het nieuwe kabinet. Afrika is er niet mee gered als de bevolking naar Europa verhuist. En het helpt echt: corrupte presidenten omkopen met ontwikkelingshulp.
Kijk hier
• Rutte blijft lasten verzwaren
Mijn column over de voortgezette lastenverzwaringen onder Rutte Drie staat ook op Blendle. De eindzin: ‘Een staat die het gerechtvaardigd vindt om bijna 40 procent van de economie af te romen, heeft kennelijk niet veel vertrouwen in zijn burgers en hecht blijkbaar weinig waarde aan (economische) vrijheid. Dat zouden politici van partijen met ‘vrijheid’ in de naam ook eens moeten afwegen.’
Lees hier
Rutte gaat door met lasten verzwaren
• Lastendruk is vooral onvrijheid
Je zou toch denken dat als een zich liberaal noemende partij voor de derde achtereenvolgende keer de minister-president levert, de belastingen en premies wel een keer naar beneden zouden gaan. Niets is minder waar. De VVD en Mark Rutte regeren nu zeven jaar en er is net een nieuw kabinet-Rutte, voor nog eens vier jaar. En wat blijkt: ieder jaar loopt onder de kabinetten-Rutte de collectieve lastendruk weer verder op. Ook nu.
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
• Die Saoedische lente, dat moeten we nog maar zien
Het is bijna niet meer te volgen. De ene dag wordt buurland Qatar belaagd, even later mogen de Saoedische vrouwen autorijden en naar sportstadions, weer even later worden prinsen, ministers en miljardairs door de nieuwe kroonprins vastgezet op beschuldiging van corruptie. Voor de rest van de wereld is vooral van belang of Saoedi-Arabië onder de nieuwe sterke man eindelijk eens ophoudt met de agressieve verspreiding van de al even agressieve staatsislam.
Ik schreef er voor Elsevier Weekblad een stukje over [premium]
• Wat de baas gegund is, dat wordt daarom de burger nog niet gegund
De kiezers van Nederland wilden eindelijk wel eens wat ruimte in hun budget. Het was hen niet gegund. Want bedrijvenlobbyïst Hans de Boer belt wel iedere zaterdagmorgen met premier Rutte (zegt hij zelf), maar dat is voor gewone burgers niet weggelegd. Het laat zich raden voor wie er in het Regeerakkoord fiscale cadeautjes zaten – en voor wie niet.
Lees mijn column voor Elsevier hier [premium]
• De lobbycratie bloeit
Vijf jaar geleden schetste ik de wereld van de Nederlandse lobbycratie. Er is niets veranderd. Ministers worden nog steeds van de ene dag op de andere lobbyïst. Al noemt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat dan ‘bestuurders’. Ja, zo kun je het ook voorstellen.
Lees mijn zedenschets uit 2012, die ook in 2017 geschreven had kunnen zijn. [vrij toegankelijk]
Rutte Drie is een zetbazenkabinet
• Het CDA neemt de meeste afstand van het kabinet
Drie van de vier grondleggers van het kabinet zijn geen minister, zitten niet aan in de ministerraad en sturen toch mee. Dat is ongemakkelijk voor de enige politiek leider die wel in het kabinet zit: Mark Rutte. Op vrijdag vergadert hij in de ministerraad met de zetbazen van de leiders van de coalitiepartijen, die zelf vanuit de Tweede Kamer hun partijbelang in de garen houden. Dat geldt misschien nog wel het meeste voor CDA-leider Sybrand Buma.
Wat verder opvalt aan dit kabinet? Op vier bewindslieden na is iedereen van jongs af aan beroepspoliticus of – eerder – ambtenaar of leraar. En ondanks het geweeklaag zitten er meer vrouwen in dit kabinet dan ooit tevoren.
Als het kabinet het niet lang uitzingt, komt dat omdat je wel een minutieus regeerakkoord kunt schrijven, maar dat houdt nooit rekening met onvoorziene zaken. Eén risico is alvast bekend: Nederland in Europa. Aan Rutte zal het niet liggen, die hobbelt altijd achter Merkel aan. D66 vindt dat prima. Maar hoe denken CDA en CU daar over? En minister Halbe Zijlstra? En de VVD-fractie van Klaas Dijkhoff?
Lees hier mijn reactie op het nieuwe kabinet [premium]
Of via Blendle
• Duitse kiezers bepalen het Nederlandse immigratiebeleid
Het nieuwe regeerakkoord wil van alles qua immigratie, zoals een herziening van het asielverdrag. Probleempje: Nederland gaat daar al lang niet meer over. Het Nederlandse immigratiebeleid zit verpakt in een web van internationale verplichtingen. Als er al iets verandert, moet dat Europees worden aangepakt. En dat kan alleen met Duitsland. Voor het Nederlandse immigratiebeleid waren de Duitse verkiezingen belangrijker dan de Nederlandse.
Lees mijn column hier [premium]
Of hier, via Blendle
• De duiven van de kleuterschool
De lagere school in het dorp van mijn jeugd jubileerde een tijdje geleden. Het feestcomité vroeg mij iets te schrijven over mijn schooltijd. Het werd een kort verhaal over de favoriete juf en de professor in de weetnietkunde. En hoe je ook op enkele tientallen kilometers kunt migreren en zomaar een etnische minderheid kunt worden.
Lees het hier [vrij toegankelijk op deze site]
Europees Utopia komt er niet
• De geschiedenis laat zich niet afschaffen
Er is een Europa van boter en een Europa van olijfolie. Er is een Europa van aardappels en een Europa van pasta, rijst of noedels. En vijfhonderd jaar geleden begon Maarten Luther met zijn bijdrage aan de Reformatie, die leidde tot een protestants Europa en een katholiek Europa (een orthodox Europa en een islamitisch Europa waren er al). Er is ook een Germaans, een Latijns en een Slavisch Europa.
Idealistische drijvers achter de Europese eenwording denken wel eens door het afschaffen van de geschiedenis hun Europees Utopia naderbij te kunnen brengen. Het zal niet gebeuren. Geschiedenis, taal en cultuur schaf je niet zomaar af.
Lees mijn essay hier [vrij toegankelijk]
• De islamisering van Nederland, van 1951 tot heden
De Nederlandse autoriteiten zijn al meer dan een halve eeuw buitengewoon ruimhartig met het binnenhalen en het faciliteren van de islam in Nederland. Wetten worden veranderd, regelingen aangepast, subsidies en gewoonten veranderd om de islam in Nederland ruim baan te geven. Ter gelegenheid van een nieuwe editie van de Speciale Editie Islam in Nederland van Elsevier Weekblad stelde ik een bij de tijd gebrachte tijdlijn over de islamisering samen.
Lees die hier [vrij toegankelijk]
• Hypotheekrente: Zalm en Rutte maken samen af wat Zalm begon en Rutte voortzette
Of je er om treurt of niet, feit is dat de belastingaftrek van de hypotheekrente wederom minder aantrekkelijk wordt voor de huiseigenaren. En, wonderlijk maar waar, het zijn steeds VVD-bewindslieden die daar een leidende rol bij spelen.
Lees mijn column, hier via Blendle
Of hier, via Elsevier Weekblad [premium]
Rutte 3 repareert Rutte 1 en Rutte 2
• Nieuwe coalitie trots op terugdraaien van waar oude coalitie trots op was
Het markantste aan het nieuwe regeerakkoord is wel, dat de eerste kabinetten-Rutte Nederland de duimschroeven aandraaiden en het derde kabinet de duimschroeven juist weer loslaat.
Bezuinigen op de ouderenzorg? Rutte Drie trekt 2,5 miljard extra uit. Bezuinigen op defensie? Rutte Drie trekt anderhalf miljard euro extra uit. De lasten verhoogd, vooral voor de Hardwerkende Middeninkomens? Rutte Drie trekt miljarden uit voor dezelfde groep.
Je zou kunnen zeggen dat Rutte Drie de voorgaande kabinetten corrigeert. Maar jojobeleid is het natuurlijk ook. En het aller gekste: dezelfde partijen die vijf jaar geleden de duimschroeven aandraaiden regeren nu met zijn vieren.
Lees mijn analyse hier [premium]
Of hier, via Blendle
• Europa wordt met dreigementen bijeen gehouden
De Catalanen die zich willen afscheiden van Spanje krijgen geen steun uit Brussel, integendeel. Dat is wel een beetje gek, want de regio’s binnen de Europese Unie hebben de afgelopen decennia juist veel steun gekregen uit de Europese hoofdkwartieren. Zodoende fungeerden Schotland en Catalonië ook als propagandisten van de Europese eenwording. Maar nu Catalonië wil doorpakken kiest Brussel vóór ‘Madrid’, en tégen ‘Barcelona’. En: waarom moet Europa altijd met dreigementen bijeen worden gehouden?
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
Of hier, via Blendle
• Den Dolder: een open inrichting
Een Utrechtse studente verdween spoorloos. In een inrichting in Den Dolder werd een verdachte aangehouden, die daar beland was als veroordeelde zedendelinquent. Het publiek viel in de ene verbazing na de andere. Hoe kon het dat deze veroordeelde niet in de gevangenis zat, maar vrij in en uit mocht lopen bij een psychiatrische inrichting?
Even later bleek de verdachte ook nog een relatie had met een (vrouwelijke) begeleider en een collega-patiënt bezwangerde.
Een enkeling herinnerde zich dat ‘Den Dolder’ een halve eeuw geleden ook al de voorpagina’s haalde. En ik haalde een column uit 2004 uit de oude doos. Over een baas van de inrichtingen in Den Dolder, gespecialiseerd in wollige taal. Hij beschouwde het als zijn taak ‘een klimaat te creëren waarin iedereen ruimte krijgt en in zijn waarde wordt gelaten’.
Lees mijn column hier
Brussel wil altijd méér immigratie
• Ook 50.000 extra asielzoekers zijn meer immigranten
Frans Timmermans en zijn Brusselse collega’s weten het altijd mooi te brengen. Nu weer hebben ze een plan om minstens 50.000 asielzoekers op te halen als bijdrage aan beleid om het aantal asielzoekers te verminderen. Huh?
Het is inderdaad zo gek als het klinkt. De Europese Commissie wil trouwens altijd meer volk. Dan wel door de EU uit te breiden met extra landen, dan wel door volk binnen te halen. Het is bevolkingspolitiek die machtspolitiek moet dienen. En wie er wat van zegt is een populist. Of erger.
Mis mijn reactie niet. [vrij toegankelijk]
• Wat moet Nederland eigenlijk in Mali? De PvdA weet meer
Een ernstig ongeluk met Nederlandse militairen in Mali zet de Nederlandse missie daar weer op de kaart. Maar wat doet Nederland eigenlijk in Mali? Wat hebben we daar te zoeken? De geschiedenis van Nederland en Mali is al meer dan 40 jaar oud, gaat terug op Jan Pronk (PvdA) en kostte al meer dan anderhalf miljard euro. Hedendaagse PvdA’ers als Frans Timmermans, Bert Koenders en Lilianne Ploumen weten meer.
Lees mijn reconstructie [vrij toegankelijk]
• Onze Klaas Knot is speelbal in handen van Mario Draghi
Het is een weinig opgemerkt verhaal. De Italiaanse baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, wil koste wat kost voorkomen dat hij opgevolgd wordt door de Duitser Jens Weidmann. Daarom zit Draghi onze eigen Klaas Knot te pushen als zijn volgende vice-president. Niet omdat hij zo dol is op Knot, maar om zo Weidmann de voet dwars te zetten.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier [premium]
• Nederlandse moslims zijn discriminatiegevoeliger
Europees onderzoek suggereert dat moslims in Nederland vaker worden gediscrimineerd dan elders. Dat verwacht je toch niet? Het is dan ook niet zo. Althans: Nederland blijkt een hoger ‘discriminatiebewustzijn’ te hebben dan andere landen. Anders gezegd: Nederland, met zijn schuldcultuur en zijn anti-discriminatie-industrie is veel meer in de weer met discriminatie. Dat brengt moslims dan weer op een idee.
Ik schreef er een korte observatie over voor weekblad Elsevier [premium]
U kunt het ook hier lezen, via Blendle
• Tweede Kamer laat zich voortdurend kaas van het brood eten
Onze volksvertegenwoordigers waren verrast, toen bleek dat ze zonder het te weten een clubje ambtenaren de macht hadden gegeven om voor miljarden euro’s aan extra zorgkosten te maken. Maar nieuw is het niet. Ons parlement geeft om de haverklap budgettaire bevoegdheden weg. Aan ambtenaren. Aan Brussel. Aan de VN. Aan rechters.
Lees mijn artikel in weekblad Elsevier
Of lees het hier, via Blendle
• Wilders kan beter
Mijn artikel over de uitgebluste PVV is nu ook te lezen via Blendle
• Hugo Borst en de zorg
Mijn column over hoe Hugo Borst de houdbaarheid van de staatsfinanciën ondermijnt staat ook op Blendle
Geert Wilders moet beter zijn best doen
• De PVV moest maar eens volwassen worden
Dertien jaar geleden stapte Geert Wilders uit de VVD. Het officiële breekpunt was Turkije: VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen wilde dat Turkije lid werd van de Europese Unie, Wilders wilde dat niet – en mocht dat niet vinden van de VVD. Even later moest Wilders zwaar beveiligd worden. Toch slaagde hij er in, een eigen partij op te richten. Aanvankelijk had dat een conservatief-liberale partij zullen worden: lage belastingen, strikt op immigratie, prioriteit bij veiligheid.
Allengs werd de Partij voor de Vrijheid in economisch opzicht linkser en steeds feller gekant tegen de islam. De successen van de PVV worden echter vooral gevoed door de afkeer bij de bevolking tegen ‘de elite’, die steeds minder antenne lijkt te hebben voor wat er onder brede lagen van de bevolking leeft. In die zin is de PVV vooral een protestpartij.
Maar zelfs de fanatiekste aanhangers van Geert Wilders vinden het te weinig, dat Wilders alleen maar opponeert, maar zelden met iets bruikbaars komt. Bij de laatste Kamerverkiezingen meed de leider van de PVV de campagne en deed hij slechts aan een enkel debat mee. Dat is te weinig, zoveel is wel duidelijk. Een politicus moet moeite doen voor zijn kiezers, anders lopen die kiezers weg. Ik schreef er een uitvoerig essay over voor weekblad Elsevier.
Lees het hier
• De nieuwe gelovigheid van de hoger opgeleide
Het land is steeds beter opgeleid, maar logisch redeneren is een steeds schaarser goed. Raakt een mens zijn zicht op de werkelijkheid kwijt bij een lang verblijf onder collega-academici? Is de behoefte om er bij te horen belangrijker dan je gezond verstand gebruiken? Ik schreef voor de website van Elsevier een essay over deze zorgelijke zaak. Het is nu ook beschikbaar via Blendle.
Lees het hier
• Sinds wanneer gaat Hugo Borst over de staatskas?
Drie jaar lang liep het tweede kabinet-Rutte amechtig achter Brussel aan. Het enige dat er toe deed, was het begrotingstekort: dat moest richting nul. De bejaardenzorg werd stevig aangepakt, want daar viel veel geld te halen. Maar de laatste twee jaar sloeg het sentiment toe. Voetbalverslaggever Hugo Borst leverde daar een stevige bijdrage aan, met een manifest waarin werd gesuggereerd dat de verpleeghuizen ondermaats zouden zijn. Heel Den Haag ging om, premier Mark Rutte incluis. Met als gevolg dat de bezuinigingen van de jaren 2012-2014 ongedaan zijn gemaakt. En met gevolg dat Nederland op de duur weer op begrotingstekorten afstevent.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier
• De loongolf begint op de basisschool
De leraren krijgen er geld bij en daar begint het pas mee. Er komt anderhalf miljard bij voor Defensie, maar twee derde gaat naar lonen en pensioenen van militairen. Er staat Nederland een loongolf te wachten. Zo gek is dat ook weer niet, want de lonen zijn wel heel lang gedrukt en de belastingen te lang omhoog gegaan.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier, nu ook via Blendle
Gloeilampzwendel in Haagse Lobby
• De groeilamp, die zou en moest kapot
Presentator Rick Nieman maakte een tweede serie tv-documentaires over De Haagse Lobby, oftewel over Handjeklap in Holland. Over de lobbycratie, dus. De eerste aflevering ging meteen al over een van mijn favoriete doorgestoken kaarten, te weten het gloeilampverbod uit 2009 – een verbod dat geen enkel zinnig doel dient. Verantwoordelijk minister Jacqueline Cramer (PvdA) ontkent deel uitgemaakt te hebben van de anti-gloeilamplobby – om vervolgens een treffende omschrijving te geven van de lobby waar ze deel van uitmaakte. Toenmalig Kamerlid Boris van der Ham (D66) erkent dat hij zich mee heeft laten trekken in een hype, zonder echt goed op te letten: ‘Als iets te mooi is om waar te zijn, is het meestal te mooi om waar te zijn.’
Lees hier mijn reconstructie uit 2009 [vrij toegankelijk]
Bekijk hier de tv-documentaire van Rick Nieman: ‘De lamp die kapot moest’ (35 minuten)
Bekijk hier het filmpje dat ik eerder maakte bij lampenwinkel Aurora (5 minuten)
Bekijk hier het filmpje (‘Wynia’s Week’) dat ik in 2009 maakte over Philips en de gloeilamp (2 minuten)
Lees hier het artikel over Philips, Greenpeace en de gloeilamp: ‘Unholy Alliance’
• Koester uw cash geld, voor je het weet is het er niet meer
De beweging die baar geld wil afschaffen gaat maar door. Vergeet niet dat de wereld waarin alles en iedereen de mens onder controle heeft zo wel dichterbij komt. Ik schreef er twee jaar geleden al over, maar het is actueler dan ooit.
Lees hier mijn column [vrij toegankelijk]
• De lacherigheid regeert, op het Binnenhof
GeenStijl en Pownews hebben school gemaakt bij de publieke omroep. Verslaggevers van de NOS die zich tot voor kort nog geen grapje konden permitteren, zitten nu grappig te doen met elkaar en et politici. Geen wonder dat de burgers van Nederland steeds minder achting hebben voor wie boven hen gesteld zijn.
Lees mijn artikel voor weekblad Elsevier [premium]
Of lees het hier, via Blendle
• Merkel breek de Europese wet en Europese rechters straffen wie er wat van zegt
Twee jaar geleden zette de Duitse bondskanselier de grenzen open voor iedereen die asielzoeker heette te zijn. Ze trok daarmee ook asielzoekers aan die naar andere landen gingen. Het eerste is tegen het Verdrag van Dublin, het tweede is ronduit onsolidair. Maar de gevolgen bleven niet uit en Merkel wilde die opleggen aan de rest van Europa, zoals ook het verplicht opnemen van asielzoekers. De Europese rechters stelden haar in het gelijk. Het is krom recht.
Lees mijn commentaar in weekblad Elsevier [premium]
Of lees het hier via Blendle
• Vroegpensioen is luxe geworden
Een onverwacht neveneffect van de hogere pensioenleeftijden is, dat niet de mensen die hun hele leven lichamelijk werk hebben gedaan vroeger uitstappen, maar zij die het zich financieel kunnen permitteren. En die laatsten, dat zijn niet per se degenen die het meest moe zijn geworden.
Lees mijn column hier [premium]
Of lees mijn column via Blendle
• SP-dossier: Bullebakken was al normaal toen Sharon Gesthuizen Kamerlid werd
Sharon Gesthuizen deed een vergeefse gooi naar het leiderschap van de SP en deed vervolgens een boekje open over de bedrijfscultuur bij de socialisten. Bij de SP houdt men meer van de partij dan van de mensen, zo blijkt. En Jan Marijnissen is de onbetwiste leider, die iedereen kleineert.
Maar hoe nieuw is dat? En had Sharon Gesthuizen – op de foto met Ron Meyer, die wel partijvoorzitter werd – niet kunnen weten waar ze terechtkwam? In mijn SP dossier 2006-2007 schets ik de eerste veertig jaar van de maoïstische beweging.
Lees: Sharon Gesthuizen huilt krokodillentranen
Lees hier wat Sharon Gesthuizen zelf vertelt
Het teleurgestelde voormalige SP-Kamerlid Tjitske Siderius doet ook een duit in het zakje
• Koeweit sponsort salafisten in Nederland
Het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland is een licht getoonzet tv-programma van omroep WNL, dat zich goed leent voor compacte toelichting en helder commentaar. Ik ben er al jaren graag te gast.
Het seizoen van Goedemorgen Nederland is weer begonnen. Op woensdag 6 september was ik samen met hoofdredacteur Hilmar Mulder van vrouwenblad Libelle te gast. ‘Mijn’ onderwerp was de financiering van Nederlandse salafistische moskeeën door Koeweit, ‘haar’ onderwerp de protocollen die door scholen worden ingesteld om het gedrag van ouders aan banden te leggen. Verder gaven we commentaar op de dreigende staking in het basisonderwijs en op de stijgende zorgkosten. De presentatie was deze keer in handen van Vivienne van den Assem.
Kijk de uitzending hier terug
• Laat Merkel voor ons investeren
Ik ben er geen voorstander van om tanks en straaljagers te kopen omdat het goed zou zijn voor de economie. Dat doe je uitsluitend om ’s lands veiligheid te dienen, en om geen enkele andere reden. Zo is het ook geen goed idee om wegen aan te leggen voor de werkgelegenheid. Dat doe je omdat het land een betere infrastructuur nodig heeft – en om geen enkele andere reden.
Welnu: de Nederlandse infrastructuur ligt er heel behoorlijk bij – al kan die in, rond en tussen de grote en grotere steden wel een impuls gebruiken. De bevolking neemt immers toe, en vrijwel alleen in en rond de steden.
In Duitsland is het heel andere koek. Angela Merkel heeft al aangekondigd minstens twintig miljard euro per jaar extra aan infrastructuur (wegen, bruggen, spoorwegen, internet, scholen) per jaar uit te gaan geven. Dat is nodig ook. Dat is bovendien goed nieuws voor Nederland. Wij rijden weer lekker Duitsland door. En onze economie en werkgelegenheid pikken ook een graantje mee.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier hier
Of hier, via Blendle
• Steeds hoger opgeleid, steeds minder logica.
Hoe komt het toch, dat zindelijk redeneren een steeds zeldzamer fenomeen is? Dat feiten er niet toe doen, dat de persoonlijke aanval de norm is, dat mythes worden gekoesterd?
Mark Rutte is er bijvoorbeeld een grootmeester in. Met de haven van Rotterdam is het voorbij als Nederland niet meer aan de euro meedoet (als we Rutte moeten geloven). Rutte’s tweede kabinet heeft Nederland welvaart bezorgd (zegt Rutte). Rutte was geen voorstander van de verhoging van het eigen zorgrisico (beweert hij).
Een onuitroeibaar fenomeen in het maatschappelijk debat is ook het vertellen van anekdotes als suggestie van bewijs. Zoals: ‘Asielzoekers zijn een verrijking voor Nederland, want mijn achterbuurman is een Afghaan en dat is een alleraardigste man.’ Wat ook veel gebeurt, bijvoorbeeld op Twitter, is dat mensen zwart worden gemaakt in plaats van dat er op feiten en beweringen wordt ingegaan.
Terwijl inmiddels bijna de helft van wat er in Nederland van school komt doorgaat voor ‘hoogopgeleid’, heeft het er alle schijn van dat het feitenvrij drogredeneren eerder toeneemt dan afneemt.
Een van de fraaiste, nieuwe vormen van drogredeneringen betrof de tv-campagne ten gunste van jongens, die in de feminiserende samenleving ondergesneeuwd zouden raken. Een van de felste reacties was van een tweetal emancipatiedeskundigen. Zij vonden de SIRE-campagne ‘onvoorstelbaar’, ‘want zo draaien we honderd jaar vrouwenemancipatie terug.’ En, zo stelden zij: ‘Onze organisaties zijn twee van de vele die door lokale, nationale en zelfs internationale overheden betaald worden om emancipatie te bevorderen en gender-stereotypen tegen te gaan. De meer dan twintig organisaties die dit stuk mede onderschrijven ervaren de SIRE-campagne als een flinke stap achteruit.’
Omdat de auteurs subsidie krijgen dichten ze zichzelf dus de autoriteit toe om vast te kunnen stellen dat de SIRE-campagne schadelijk is. Haast u dus om subsidie te krijgen, want wie gesubsidieerd wordt heeft gelijk.
Lees mijn essay over drogredeneren, verwaarloosde logica en subsidies hier [premium]
• Toen ik nog Sypsidie heette.
Het barst in Nederland van de subsidies. Vele tientallen miljarden worden er rondgepompt. In een lezing voor mensen van de subsidie-industrie vertelde ik mijn persoonlijke verhaal over mijn fascinatie voor het subsidiewezen. Onder het motto: ‘Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van’. Ondertussen zou Nederland een stuk beter af zijn met aanzienlijk minder subsidies.
Lees mijn subsidiespeech hier [vrij toegankelijk]
• Praten over andere dingen dan geld? Lange formaties, korte kabinetten.
Als het crisis is, gaan kabinetsformaties over bezuinigen. Zulke formaties duren niet zo lang. Als het eens geen crisis is, dan gaat het niet alleen over extra geld uitgeven, maar ook over ‘immateriële’ kwesties. Dan gaat het over zulke zaken als het begin en het eind van het leven (abortus, euthanasie), over medische experimenten met menselijke embryo’s en over allerlei privileges voor geslachtelijke en seksuele minderheden (meerpersonenhuwelijk, bijvoorbeeld). Vandaar dat ChristenUnie en D66 voortdurend tegenover elkaar staan in de formatie en er veel wordt gelekt over wat hen scheidt. Het biedt vooral de COC-vleugel van D66 een ijzersterke positie. Voormalig COC-directeur Vera Bergkamp zit voor D66 in de Tweede Kamer. En de nieuwe coalitie heeft iedere stem nodig – als het kabinet er al komt heeft de coalitie slechts één zetel meerderheid.
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
Of hier via Blendle
• Zonder Luther had Nederland niet bestaan
Dat Nederland überhaupt bestaat, dat er Oranje-Nassaus op de troon zitten – zonder de kerkhervorming van vijf eeuwen geleden zou het waarschijnlijk allemaal niet zijn gebeurd. In alles is Nederland het residu van de kerksplitsing, die vanaf de kerkopstand van Maarten Luther in 1517 op gang kwam. De opstand tegen het Vaticaan werd in Nederland ook een opstand tegen de bondgenoten van het Vaticaan, de Habsburgse koningen en keizers, zoals Filips II in Spanje. Hier was het trouwens minder Luther, als wel de Franse Zwitser Johannes Calvijn (foto) die de toon zette. Nederland, zeker boven de rivieren – maar niet alleen daar – is doortrokken van het protestantisme, ook nu de kerken leeglopen. Met wel een paar merkwaardigheden. Zo waren protestanten in cultureel opzicht doorgaans conservatief, nu zijn ze vaak (ook) links. En, wonder bij wonder: protestanten nemen steeds vaker katholieke rituelen over, zoals Allerzielen. Er is zelfs de roep om protestantse bisschoppen – waarmee de cirkel van 500 jaar zo’n beetje rond is.
Lees mijn uitvoerige verhaal voor weekblad Elsevier [premium]
• In de genderzomer van 2017 zit het COC de formatie op de huid
In de wonderlijke zomer van 2017 stonden de debatten over gender, LGHTB+ en sekse-neutrale toiletten centraal. Vrouwen schoven op, met het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal als verzinnebeelding (en mannen moesten een beetje ruimte maken). En de kabinetsformatie, die wordt ook al gedomineerd door genderonderwerpen, met de homo-organisatie COC als waakhond van D66 en tevens als risicofactor voor de formatie en het nieuwe kabinet (als het er komt).
Lees mijn omslagverhaal voor weekblad Elsevier [premium]
Of lees het hier via Blendle
• Hoezo welvaartsgroei? De meeste mensen merken er niets van
De mooie cijfers voor de economische groei worden op hoongelach onthaald, omdat de meeste mensen er niet op vooruit zijn gegaan (en aardig wat mensen zelfs achteruitboeren). Hoe komt dat eigenlijk, dat de lonen niet stijgen?
Voor weekblad Elsevier zette ik het op een rijtje [premium]
Of hier via Blendle
• Zorgt De Pil voor de lage rente?
Ik betoogde drie jaar geleden in mijn column voor Elsevier al eens dat afnemend kindertal (wereldwijd) en het feit dat wereldwijd de mensen steeds langer leven onderdeel uitmaken van een complexe trend, die ‘demografische transitie’ wordt genoemd. Veel mensen geloven het niet, maar de bevolkingsgroei in de wereld neemt al sinds 1970 af. De lage rentes van de laatste decennia – en de nabije toekomst – zijn daar een van de gevolgen van. Econoom Coen Teulings noemt dat het gevolg van de introductie van de anti-conceptiepil in de jaren zestig, maar het is dus iets meer dan dat.
Lees mijn nieuwste column in weekblad Elsevier [premium]
Lees de column hier via Blendle
• Vijf kanttekeningen bij de jubelcijfers
Het demissionaire kabinet-Rutte klopt zichzelf op de borst vanwege de mooie economische cijfers. Maar hebben de kabinetten-Rutte daar wel aan bijgedragen, met al die belastingverzwaringen en bezuinigingen?
Nog iets. Vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 2,1 procent. Dat is niet spectaculair, maar best aardig. Maar vorig jaar nam het aantal inwoners van Nederland ook met 111.000 mensen toe, oftewel met 0,6 procent. Per hoofd van de bevolking groeide de Nederlandse economie vorig jaar dus met slechts 1,5 procent. En dat is niet echt om naar huis te schrijven.
Hier mijn blog voor Elsevier, die deze keer helaas achter de betaalmuur staat. Het is dus een kwestie van registreren of abonneren. Een volgende keer is deze blog weer vrij toegankelijk. Hoop ik.
Lees hier
• Dijsselbloem weg, Macron kan los gaan
Fransen zijn er erg goed in, om op het juiste de moment de juiste mensen op de juiste plek neer te zetten. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron wil die traditie voortzetten. Hij heeft al de Franse mevrouw Christine Lagarde bij het Internationaal Monetaire Fonds. Zij ondersteunt zwakke eurolanden – Griekenland met name. Ze wil ook schuldenkwijtschelding voor Griekenland, net als Macron zelf.
Macron heeft ook al de Fransman Pierre Moscovici bij de Europese Commissie. Die zorgt er voor dat Frankrijk straffeloos door kan gaan met te hoge begrotingstekorten. Maar het voorzitterschap van de eurogroep van ministers van Financiën, dat heeft Macron nog niet. Gelukkig voor hem: Jeroen Dijsselbloem, de huidige voorzitter, gaat weg. Nieuwe rondes, nieuwe kansen voor Franse kandidaten.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier [premium]
Of lees mijn column hier via Blendle
• Een eeuw geleden hadden we meer meningsvrijheid in Nederland
Advocaat en Kamerlid Theo Hiddema zei in de krant dat hij af wil van de ‘haatzaai-artikelen’ uit het wetboek van Strafrecht. Op grond van die bepalingen werd Geert Wilders eind vorig jaar nog veroordeeld voor zijn ‘minder, minder, minder’ (Marokkanen-) uitspraken. Voor weekblad Elsevier zette ik op een rijtje hoe we aan die haatzaai-artikelen zijn gekomen. En waarom we er waarschijnlijk nooit weer van af komen.
Lees het hier [premium]
Of lees het hier, via Blendle
• Als premier was Lubbers al niet altijd helder, maar dit slaat alles
Oud-premier Ruud Lubbers schreef de afgelopen jaren niet minder dan 123 artikelen, steeds samen met de Tilburgse oud-hoogleraar Paul van Seters. De artikelen van het duo geuren in de verte wel een beetje naar CDA, maar dan wel de GroenLinkse versie. En nu hebben ze samen geschreven dat Nederland jaarlijks 25.000 asielzoekers moet ophalen uit Afrika en Azië. Omdat het zo goed voor Nederland is, zeggen zij.
In mijn wekelijkse blog fileer ik hun verhaal
• Lubbers is helaas niet de enige
In 2010 schreef ik een column, waarin ik de verwarring binnen het CDA over (het nut van) immigratie in kaart bracht. Ook toen al werd er veel onzin beweerd. De huidige CDA-leider, Sybrand Buma, was overigens de positieve uitzondering.
Lees maar
• Balkenende en Donner, bijvoorbeeld…
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei najaar 2004 in het Europees Parlement dat Nederland ‘trots is op zijn diversiteit en het opnemen van grote groepen mensen, waaronder ook zij die een betere toekomst bij ons konden opbouwen en welkome versterkingen vormden op onze arbeidsmarkt. De bijdrage van deze mensen aan de kwaliteit van onze samenleving is groot en wordt gewaardeerd.’
Ook minister Piet Hein Donner, (CDA, Sociale Zaken) is [2009] de mening toegedaan dat de immigratie batig is en was. ‘In alle tijden heeft de immigratie bijgedragen aan de groei van de Nederlandse economie. Ik ben inderdaad van mening dat Nederland steeds heeft welgevaren bij immigratie, onverminderd de problemen die er zijn.’
• Hoe gaat het ondertussen met de formatie?
De verkiezingen liggen al vijf maanden achter ons en er is nog steeds geen zicht op een nieuw kabinet. Dat weerhield de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er niet van om drie weken met vakantie te gaan: de eerste formatievakantie in de Nederlandse geschiedenis en misschien wel de enige in de hele wereldgeschiedenis. Tijdens die vakantie doken plotseling de onvermijdelijke polderpartners op.
Lees mijn commentaar in weekblad Elsevier [premium]
• Het energielabel: u en ik hebben er niets aan
Het kwam uit Europa, nadat we het er eerst zelf hadden ingestoken: het energielabel, voor huizen deze keer. Een geweldige bureaucratie, extra administratieve lasten. En het werkt ook nog eens niet. Nou ja: aannemers, glaszetters en installateurs hebben er wellicht extra werk van. En dat was nou net de bedoeling.
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
• Topsectoren: een lobbysucces waar Nederland niet beter van werd
Nu ook te lezen op Blendle: mijn column waarin ik napluis hoe een stel grote bedrijven een miljard subsidie per jaar binnenloodste – zonder enige bijdrage aan de innovatie.
Lees mijn column hier
• Als premier was Lubbers al niet altijd helder, maar dit slaat alles
Oud-premier Ruud Lubbers schreef de afgelopen jaren niet minder dan 123 artikelen, steeds samen met de Tilburgse oud-hoogleraar Paul van Seters. De artikelen van het duo geuren in de verte wel een beetje naar CDA, maar dan wel de GroenLinkse versie. En nu hebben ze samen geschreven dat Nederland jaarlijks 25.000 asielzoekers moet ophalen uit Afrika en Azië. Omdat het zo goed voor Nederland is, zeggen zij.
In mijn wekelijkse blog fileer ik hun verhaal
• Lubbers is helaas niet de enige
In 2010 schreef ik een column, waarin ik de verwarring binnen het CDA over (het nut van) immigratie in kaart bracht. Ook toen al werd er veel onzin beweerd. De huidige CDA-leider, Sybrand Buma, was overigens de positieve uitzondering.
Lees maar
• Balkenende en Donner, bijvoorbeeld…
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei najaar 2004 in het Europees Parlement dat Nederland ‘trots is op zijn diversiteit en het opnemen van grote groepen mensen, waaronder ook zij die een betere toekomst bij ons konden opbouwen en welkome versterkingen vormden op onze arbeidsmarkt. De bijdrage van deze mensen aan de kwaliteit van onze samenleving is groot en wordt gewaardeerd.’
Ook minister Piet Hein Donner, (CDA, Sociale Zaken) is [2009] de mening toegedaan dat de immigratie batig is en was. ‘In alle tijden heeft de immigratie bijgedragen aan de groei van de Nederlandse economie. Ik ben inderdaad van mening dat Nederland steeds heeft welgevaren bij immigratie, onverminderd de problemen die er zijn.’
• Hoe gaat het ondertussen met de formatie?
De verkiezingen liggen al vijf maanden achter ons en er is nog steeds geen zicht op een nieuw kabinet. Dat weerhield de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er niet van om drie weken met vakantie te gaan: de eerste formatievakantie in de Nederlandse geschiedenis en misschien wel de enige in de hele wereldgeschiedenis. Tijdens die vakantie doken plotseling de onvermijdelijke polderpartners op.
Lees mijn commentaar in weekblad Elsevier [premium]
• Het energielabel: u en ik hebben er niets aan
Het kwam uit Europa, nadat we het er eerst zelf hadden ingestoken: het energielabel, voor huizen deze keer. Een geweldige bureaucratie, extra administratieve lasten. En het werkt ook nog eens niet. Nou ja: aannemers, glaszetters en installateurs hebben er wellicht extra werk van. En dat was nou net de bedoeling.
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
• Topsectoren: een lobbysucces waar Nederland niet beter van werd
Nu ook te lezen op Blendle: mijn column waarin ik napluis hoe een stel grote bedrijven een miljard subsidie per jaar binnenloodste – zonder enige bijdrage aan de innovatie.
Lees mijn column hier
• We kijken alles van de Amerikanen af
In de jaarlijkse ‘Pride’-week schreef ik een verhaal over Nederland en de Verenigde Staten. We hebben een rare relatie met dat land. ‘Amerikaanse toestanden’ worden hier absoluut niet op prijs gesteld. Maar ondertussen kopiëren we alles wat in Amerika is bedacht, tot aan de moeizame verwerking van het Amerikaanse slavernijverleden toe. Nu kopiëren we weer alles wat genderneutraal moet zijn, zodat minieme minderheden het gedrag van de rest kunnen voorschrijven. Want: ook de politieke correctness komt uit de Verenigde Staten.
Lees mijn essay hier [vrij toegankelijk, kostenvrij]
• Het volste land wordt door immigratie steeds voller
De bevolking van Nederland groeit vrijwel niet meer, de autochtone bevolking al helemaal niet. Ondertussen neemt het aantal Nederlandse ingezetenen wel degelijk fors toe, vrijwel uitsluitend door immigratie. Er is altijd wel een groeifactor: is het niet de gastarbeid, dan is het wel de gezinsmigratie. Zijn het niet de asielzoekers, dan zijn het wel de nareizigers. Van een krimpend Nederland is dus geen sprake. Wat niet wil zeggen dat we altijd blij moeten zijn, met al die immigranten. Per saldo kost de immigratie namelijk veel geld.
Lees mijn blog voor Elsevier [vrij toegankelijk, kostenvrij]
• Bij Hollandse Zaken: de les van Nouri
Ik was te gast in het tv-programma ‘Hollandse Zaken’, gepresenteerd door Cees Grimbergen. Het programma had de boodschap van de familie van de in coma geraakte Ajax-voetballer Abdelhak ‘Appie’ Nouri centraal gesteld: ‘de les van Nouri’. De innemende Ajax-jongeling zou model moeten staan voor een soepel functionerende multiculturele samenleving. Ik had de ondankbare taak – zonder tegenzin, verder – duidelijk te maken dat ook Nouri de multiculturele samenleving niet kan redden. Immigratie, islam en integratie zijn niet zonder reden de meest besproken maatschappelijke thema’s van de laatste decennia.
Kijk hier
• De bedrijvenlobby bezorgde Nederland ‘topsectoren’-debacle
In de zomer van 2010 draaide de bedrijvenlobby van VNO-NCW plotseling als een blad aan de boom. Tot dan toe was VNO steeds furieus tegenstander van Geert Wilders geweest, maar in die formatiezomer ijverde VNO juist voor Wilders als gedoogpartner. Waarom? Omdat er alleen zo een VVD-CDA-kabinet kon komen. En daar had de bedrijvenlobby alle belang bij. Zo kon er ondermeer een jaarlijkse subsidie van 1 miljard euro voor ‘topsectoren’ worden losgeweekt. Achteraf blijkt dat een debacle.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier hier [premium]
• Wie vit op de Polen moet zichzelf eens bekijken
De ene Europees commissaris wil Polen de zeggenschap in Brussel afnemen, de andere zou het liefst de Europese subsidies aan Polen intrekken. Omdat de nationalistische Poolse regering een ‘hervorming’ van de rechterlijke macht in petto heeft. Maar: in andere Europese landen worden ook rechters politiek benoemd, te beginnen bij de Europese gerechtshoven. En in Nederland trouwens ook, en dat is niet de enige politieke invloed op de Nederlandse rechtspraak. En: waar bemoeit de Europese Commissie zich eigenlijk mee? Met de rechtspraak! Zijn dat zelf rechters, dan?
Lees mijn essay, geheel gratis, hier
• Regeerangst, verkleedpartijtjes, décorwisselingen – brrr.
Het lijkt er warempel wel op of de makers van het derde kabinet-Rutte aan een langzaamaanactie bezig zijn. Ik heb het uitgerekend: sinds 1977 is dit de 8ste formatie die (ook) in de zomer plaatsvindt. Dat is niet zo vreemd, met verkiezingen die als regel in het voorjaar worden gehouden. Maar: nooit eerder werd er een formatievakantie gehouden, in de zomer. En dan waren er ook nog de papadagen, de verkleedpartijtjes, de olijke wandelingetjes en de décorwisselingen. Willen Rutte c.s. de eigen overbodigheid aantonen?
Lees mijn commentaar bij Elsevier
Of hier, via Blendle
• Nog meer socialisme in Amsterdam
Honderd jaar lang waren de sociaaldemocraten aan de macht in Amsterdam en aan het eind hadden ze bijna alle grond en alle woningen onder controle, om met de opbrengst leuke dingen voor linkse dingen uit te kunnen halen. Het blijkt nog erger te kunnen. Drie jaar nadat de PvdA van het pluche is gestoten komen D66, VVD en SP in Amsterdam met een nog socialistischer woonbeleid. Als er krapte in huizen is door teveel socialisme, los je dat op met meer socialisme. Toch?
Lees mijn column in Elsevier
Of hier, via Blendle
• Flatgebouw Solidariteit
Deze week een gastbijdrage uit 2004 van Pamela Hemelrijk, te vroeg overleden stercolumniste van het Algemeen Dagblad. In deze parabel zet ze de Verzorgingsstaat Nederland neer, met al zijn corrumperende en welvaart-etende effecten. Over belangenverstrengeling, verbodscultuur, nivellering, valse solidariteit en politieke inteelt.
Lezen!
• Het is een schimmig netwerkje, dat rond Amsterdamse PvdA-Marokkanen
Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan besloot een van zijn topambtenaren te schorsen en bij de politie aan te geven. De fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad werden vertrouwelijk ingelicht. De vrouwelijke topambtenaar wordt verdacht van belangenverstrengeling en declaratiefraude. Hoogst pikant: de vrouw was al onder Job Cohen specialist op het vlak van het in de gaten houden en ‘deradicaliseren’ van moslims in Amsterdam en gold als een topambtenaar waar burgemeester Van der Laan blind op voer.
Lees mijn verhaal hier
• O, was ik maar een minderheid
Soms zou je denken dat iemand die zich er op kan beroepen deel uit te maken van een minderheid alles gedaan kan krijgen, inclusief het afdwingen van gedragingen en denkbeelden van meerderheden. Het helpt natuurlijk wel, als je aannemelijk kunt maken gekwetst, of anderszins slachtoffer te zijn.
Lees mijn essay in Elsevier hier [premium]
Of lees mijn essay hier, via Blendle
• Waarom wordt Italiaans afval in Nederland verbrand (en waarom betalen wij mee?)?
Het is bijna onvoorstelbaar, maar Nederland, het volste land van het Europese vasteland, fungeert als afvalverbrander van Ierland, Engeland en Italië. De afvalverbranderslobby in Nederland heeft eerst subsidie binnengehaald voor zichzelf (en die voor anderen afgesloten) en heeft daarna geregeld dat er over buitenlands afval geen afvalstoffenheffing hoeft te worden betaald. Het milieu en het klimaat worden er uiteraard niets beter van, maar de Engelsen lachen zich in hun vuistje. Wij fikken voor een prikkie hun afval!
Lees mijn column in Elsevier hier [premium]
Of lees mijn column hier, via Blendle
• Wie wil weten waarom de formatie zo traag gaat, moet Mark Rutte in de gaten houden
De enige echte regisseur van de formatie is natuurlijk de eervorige, de vorige en de volgende premier – Mark Rutte. Wie wil weten waarom de formatie zo lang duurt moet dus bij hem zijn. Rutte heeft gewoon geen belang bij een nieuw kabinet vóór Prinsjesdag. Het zal wel oktober worden.
Lees mijn artikel hier, via Elsevier [premium]
Of hier, via Blendle
• Brexit? De Britten willen dingen waar wij ook nog wat aan hebben
Het vertrek van de Britten uit de EU is geen Nederlands belang. Bovendien willen de Britten dingen die Nederland ook zou moeten willen, zoals het inperken van vrij verkeer van sociale zekerheid binnen Europa. Dus: het beste is dat de Britten op hun Brexit-schreden terugkeren. En als dat niet lukt: gun de Britten wat ons ook goed uitkomt.
Lees mijn commentaar in Elsevier [premium]
Of hier, via Blendle
• Vruchtbare maanden voor de zelfislamisering
Rechters, politiefunctionarissen, schoolleiders en wethouders – overal waren kleine en grote autoriteiten de afgelopen maanden weer druk in de weer om het de islam in Nederland naar de zin te maken. De één wil moslimmeisjes met hoofddoek bij de politie, de ander beboet een school waar leerlingen niet op de schoolfoto stonden omdat ze vrij hadden vanwege het offerfeest, weer een ander past Pasen aan de islam aan en nog een ander subsidieert ouders die hun leerlingen naar salafistische koranles sturen. Ziedaar de #zelfislamisering van Nederland in 2017.
Lees mijn update hier [vrij toegankelijk]
In 2007 en 2015 schreef ik voor weekblad Elsevier al historische overzichten van de Nederlandse islamisering (dan wel zelfislamisering).
Hier de versie uit 2015
• U bent uw hobby
Voor het Zomernummer van weekblad Elsevier schreef ik een essay over het hoe en wat van de hobby in Nederland.
Dat verhaal is hier te lezen via de website van Elsevier [premium]
• Herman Brood, veertig jaar later
In de jaren zeventig organiseerde ik culturele evenementen in Groningen (Vera, Zomermanifestatie, Sterren in het Bos/Sunday in the Park). Daar was veel muziek bij, en naast jazz en blues ook veel popmuziek. Uit die tijd kende ik ook Herman Brood. Ik heb zelfs nog een tijdje de boekingen gedaan voor zijn band Vitesse. Even later volgde ik de opkomst van Brood als journalist, tot in Los Angeles toe. Deze week was het zestien jaar geleden dat Herman Brood van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam sprong.
Ter gelegenheid daarvan hierbij het artikel dat ik in 2001 voor het Nieuwsblad van het Noorden schreef
• En daarom is Ahmed Marcouch ongeschikt om burgemeester te worden
Ahmed Marcouch was al eens een soort burgemeester, althans voorzitter van het dagelijks bestuur van een Amsterdamse deelraad. Hij had het toen wel heel druk met de islamisering van Slotervaart. In het algemeen heeft Marcouch maar één oplossing als er problemen zijn met moslims: meer islam, bij voorkeur via publieke instanties als scholen, bibliotheken en de politie. Benieuwd hoe dat straks gaat., in Arnhem.
Lees mijn blog hier [vrij toegankelijk]
• Het Klasje van Cliteur
Ik toog naar de Leidse rechtenfaculteit, waar op een gang onder de zolderbalken een interessant clubje mensen bij elkaar zit. Daar huist professor Paul Cliteur, die belangwekkende promovendi aflevert – zoals Thierry Baudet – en zelf ook interessante bijdragen levert aan het publieke debat. ’s Avonds gingen we met zijn allen eten in de Leidse binnenstad. Maar eerst: De Foto.
Lees mijn reportage in het Zomernummer van Elsevier
Of via Blendle
• U bent uw hobby
Voor het Zomernummer van Elsevier schreef ik een essay over de herkomst van de hobby. Sinds wanneer word je geacht een hobby te hebben? En waarom dan wel? Is de mens wel iets zonder zijn hobby? Ook over de kantoormens die zich overdag doordeweeks voortdurend moet inhouden en aanpassen, maar in zijn vrijetijd los gaat.
Lees mijn essay via Blendle
• Hoe Nederland een doe-het-zelf-land werd
Een halve eeuw geleden begonnen de eerste bouwmarkten. Het begrip ‘doe het zelf’ vond ingang. Maar waarom doen mensen zoveel zelf: koken, schoonmaken, de tuin, de kinderoppas, bedden opmaken, klussen en nog meer klussen? Het is een combinatie van tradities (aanrecht, egaliteit), van arbeidsethos en van belastingdruk.
Lees mijn column via Elsevier
Op hier, via Blendle
• Amsterdam blijft ook rood zonder PvdA
Drie kroonjuwelen had de PvdA toen die tot 2014 aan de macht was in Amsterdam: de grond in handen van de gemeente, zoveel mogelijk mensen in gesubsidieerde huurwoningen en, als ideaal: alles en iedereen door elkaar wonend. Hoe gaat het met de PvdA-kroonjuwelen sinds de PvdA niet meer de alleenheerser is in Amsterdam? Uitstekend, eigenlijk.
Lees mijn blog [gratis, vrij toegankelijk]
• In Opsterland heeft maar één asielzoeker werk
Ik berichtte al dat de Syrische asielzoekers niet bepaald de belofte voor de arbeidsmarkt blijken te zijn zoals voorgesteld door onze acteurs, cabaretiers, tv-presentatoren en andere deskundigen. Maar het kan nog erger. De Friese gemeente Opsterland was gretig met het opnemen van meer asielzoekers dan nodig was. En nu zitten ze allemaal in de bijstand. Op één na.
Lees hier mijn artikel in weekblad Elsevier [premium]
Of lees mijn artikel via Blendle
• Waarom Asschers participatieverklaring niet deugt
Vier jaar is PvdA-leider Lodewijk Asscher wezen drammen en op de valreep is het hem nog gelukt ook. Per 1 oktober moeten nieuwe immigranten van buiten Europa verplicht een verklaring tekenen dat ze vier Nederlandse ‘kernwaarden’ omarmen en uitdragen, zoals ‘solidariteit’. Asscher heeft die kernwaarden zelf bedacht. En het blijft niet bij een verplichting voor immigranten. Vanaf de jaarwisseling moet ook de rest van Nederland gaandeweg de politieke denkbeelden van Asscher gaan omarmen. Foute boel.
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
Of hier, via Blendle
• Aan deze vuistregels heeft Gerrit Zalm genoeg
Zo heel veel hoeft er niet in het regeerakkoord te staan. Laat het in vredesnaam een beetje sober zijn. Zorg er wel voor dat het kabinet Rutte-III de belastingen die Rutte eerder verhoogde terugdraait, dat werk lonender wordt en dat ondernemers het niet zwaarder krijgen. Stroom uit wind en zon kan tegenwoordig zonder subsidie zegt Rutte, dus laat het ook zonder subsidie. En zo nog een paar tips voor informateur Gerrit Zalm.
Lees mijn commentaar in weekblad Elsevier [premium]
Op hier, via Blendle
• Syriërs doen het niet beter dan andere asielzoekers
‘We moeten blij zijn met de hoog opgeleide asielzoekers,’ zei de baas van de asielopvang (COA). De Amsterdamse D66-wethouder Kajsa Ollongren wilde de Syrische asielzoekers lokken. Volgens Vluchtelingenwerk waren de Syriërs ‘over het algemeen hoogopgeleid’. Nu, twee jaar later, kunnen de eerste resultaten worden bekeken. Zijn de Syriërs inderdaad zoveel succesvoller dan eerdere asielzoekers en andere niet-westerse immigranten? Zijn de vele hoog opgeleiden die een verrijking voor Nederland gingen worden al aan het werk? De ontluisterende cijfers in mijn blog voor Elsevier.
Lees hier [gratis, vrij toegankelijk]
• Belasting betalen is voor wie geen invloed heeft
Wie er toe doet in Den Haag, wie de juiste kanalen kent, wie de juiste politici weet in te huren – die betaalt weinig of geen belasting. Wie er niet toe doet in Den Haag, wie geen kruiwagens heeft, die betaalt veel. En wie betaalt het meeste? De middenklasse, die wel volksvertegenwoordigers kiest, maar die volksvertegenwoordigers trekken vervolgens anderen voor.
Lees mijn column in weekblad Elsevier
Of hier, via Blendle
• De spannende relatie van Helmut Kohl met Nederland
Helmut Kohl werd uitgejouwd bij zijn eerste optreden in Nederland. Later werd hij gehaat omdat hij de Nederlandse recordpremier Ruud Lubbers diens gehoopte promotie naar het Europese toneel afnam. Maar, hoe bijzonder, vervolgens werd Kohl toch weer populair in Nederland, mede dankzij ingrijpen van Lubbers’ opvolger Wim Kok. Lees de avonturen van Kohl met de Nederlandse premiers op het Europese toneel in mijn longread voor weekblad Elsevier.
Lees hier, via Elsevier
Of hier, via Blendle (slechts 29 cent)
• Kohl was beslist te aardig voor de Fransen
Getekend door de Tweede Wereldoorlog en de Duitse schuld, vertoonde Helmut Kohl een bijna slaafse onderdanigheid ten opzichte van Frankrijk. Hij was zo gehecht aan de Franse vriendschap, dat hij de Franse president Francois Mitterrand de in eigen land zo geliefde D-mark cadeau deed en voor de euro koos. Het vormde de opmaat voor een op de duur onhoudbare munt.
Lees mijn commentaar in Elsevier
Of hier via Blendle
• Terroristen beïnvloeden verkiezingen
In Nederland maakten we het al twee keer mee. In 1977 had Joop de Uyl de grootste verkiezingsoverwinning voor de PvdA ooit minstens mede te danken aan de kaping van een trein en de gijzeling van een school door Molukse terroristen. De verrassende populariteit van Pim Fortuyn in 2001/2002 kan niet goed begrepen worden zonder de terroristische aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001. Vervolgens maakte een andere terrorist, Volkert van der Graaf, een einde aan het leven van de potentiële verkiezingswinnaar Fortuyn. Terrorisme loont.
Lees mijn blog hier [vrije toegang]
• De lonen kunnen best omhoog, vooral door lagere loonbelasting
Er is heel wat gedoe over de lonen. Die zijn te laag en kunnen omhoog, zeggen planbureau CPB en DNB (Centrale Bank). En inderdaad: de koopkracht van de Nederlandse werknemers – en anderen, zoals gepensioneerden en sommige zzp’ers – staat al geruime tijd onder druk. Ik heb een beter plan. Lonen in sectoren met krapte gaan vanzelf omhoog. En verlaag verder vooral de lasten op werk, die door de kabinetten-Rutte eerder nog verder zijn verhoogd.
Lees mijn blog hier [vrije toegang]
• Wakker worden in Junckers Europa
De voorzitter van de Europese Commissie kan soms buitengewoon cynisch zijn – maar geeft zo ook een fraai doorkijkje van de aanhoudende reeks machtsgrepen in het hart van de Europese eenwording. Iedere gebeurtenis wordt aangegrepen om meer bevoegdheden en geld naar Brussel over te hevelen. Ook in 2017 gaat het weer hard.
Lees mijn column in Elsevier hier [premium]
Of hier, via Blendle
• Voor Nederland is Macron allerminst een cadeautje
De Franse president Emmanuel Macron won royaal zijn eigen verkiezing en krijgt ook een ruime meerderheid in de Assemblée. Maar wat hebben wij daar aan? Alle kans dat Macron succesvoller zal zijn met zijn ‘hervormingen’ in Europa dan met zijn hervormingen in eigen land. En die Europese hervormingen zullen vooral goed zijn voor Frankrijk en gepaard gaan met verlies van geld en bevoegdheden voor een land als Nederland. Niets om je op te verheugen.
Lees mijn reactie in weekblad Elsevier [premium]
En hier via Blendle
• Nederland: te grote financiële sector, te weinig banken
De Nederlandse grootbankiers hebben het maar comfortabel. Omdat ze met weinigen zijn en er dus nauwelijks concurrentie is, kunnen ze de hypotheekrente relatief hoog en de spaarrente relatief laag houden. En omdat ze te groot zijn om failliet te gaan, weten ze dat ze altijd wel gered zullen worden – door de burgers die ook geen klanten zijn. De grootbanken moeten kleiner en de concurrentie moet desnoods geïmporteerd.
Lees mijn column in Elsevier [premium]
Of hier via Blendle
• De regeerangst regeert
Mijn commentaar over de regeerangst onder de Nederlandse politieke partijen staat nu ook op Blendle.
Lees hier
• De linkse kerk bestaat, kijk maar
Mijn essay over hoe vooral protestantse christenen na verloop van tijd steevast – uitzonderingen daargelaten – een afwijking naar links vertonen verscheen in een uitvoeriger versie in weekblad Elsevier Weekblad.
Lees het hier [premium]
Of hier, via Blendle
• Hoe formeert een lobbycratie zijn kabinet? Filmpje!
Historicus Geerten Waling interviewde mij voor het tv-programma Café Weltschmerz over Handel in Invloed, een vorm van corruptie die in Nederland heel gewoon wordt gevonden maar dat niet is. Ik publiceer al bijna twintig jaar met enige regelmaat over deze ‘lobbycratie’ in Nederland – een fenomeen dat de democratie ernstig ondermijnt. Bedrijven, branches en andere belangengroepen verschaffen zich toegang tot de macht door (ex-)politici in te huren en voor hun karretje te spannen. Een actueel voorbeeld: de klimaatindustrie die geen middel schuwt om het volgende regeerakkoord naar zijn hand te zetten.
Kijk het gesprek van Geerten Waling met mij hier
• Minder autochtonen, meer allochtonen in de bijstand
Het aantal Nederlandse en (andere) westerse bijstandstrekkers neemt af, maar het aantal niet-westerse bijstandtrekkers neemt ondanks de gunstige economische ontwikkelingen nog steeds stevig toe. Dat komt vooral door de Syrische en Eritrese asielzoekers, die na erkenning van hun status van asielzoeker doorgaans rechtstreeks de bijstand in gaan. Hoewel niet-westerse immigranten maar iets meer dan een tiende van de Nederlandse bevolking uitmaken, vormt deze categorie ingezetenen nu al meer dan de helft van het aantal bijstandtrekkers. Als die trend zich voortzet wordt de bijstand meer en meer een allochtonenuitkering.
Lees mijn commentaar in Elsevier [vrij toegankelijk]
• Met een permanente campagne valt formeren niet mee
Vorig jaar zomer begon de campagne voor de Kamerverkiezingen van 15 maart. En op 15 maart begon de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart volgend jaar. Dan zullen vooral D66 en GroenLinks elkaar in de haren vliegen in de grote steden. Vandaar dat Alexander Pechtold van D66 per se GroenLinks in het kabinet wil hebben. Dan kan Jesse Klaver niet groot worden in de oppositie en D66 bijvoorbeeld in Amsterdam van de troon stoten.
Lees mijn commentaar in Elsevier
• Zowel Mark Rutte als Mario Draghi beweren dat ze de economie hebben gered
Zowel de premier van Nederland als de president van de Europese Centrale Bank vinden dat zij de economie hebben gered. Beiden hebben ongelijk. De lastenverzwaringen van Rutte hebben de economie geschaad en daar herstelt te Nederlandse economie nu van. De betrekkelijk bescheiden economische groei is er niet dankzij, maar ondanks de kabinetten-Rutte. En Draghi? Die heeft de geldpers aangezet om de inflatie te verhogen, maar zo worden vooral Zuid-Europese landen uit de wind gehouden, waardoor ze geen orde op zaken stellen. En spaarders en pensioenfondsen worden gedupeerd.
Lees mijn column via Blendle
• Kabinet-Rutte legt bazen van grote bedrijven in de watten
Multinationals hebben grote invloed op het Nederlandse overheidsbeleid en varen daar wel bij. Ze kunnen in het buitenland groeien door de winsten (en lage belastingen) in het kleine thuisland Nederland. Een deel van die groei is het gevolg van het opkopen van andere bedrijven. Maar nu hangen bazen van grote bedrijven bij het kabinet-Rutte aan de bel omdat AkzoNobel belaagd wordt door een Amerikaanse concurrent, die het bedrijf wil opkopen. En wat doet het kabinet bij monde van VVD-minister Henk Kamp? Dat wil een belaagd bedrijf wel een jaar de tijd geven om de overnemer van het lijf te houden. AkzoNovbel had dan ook een vooruitziende blik: er zitten twee politiek zeer invloedrijke commissarissen in de leiding van AkzoNobel, te weten de VVD’ers Dick Sluimers en Ben Verwaayen.
• De hang naar links bij protestanten verklaard
De ChristenUnie van Gert Jan Segers is misschien broodnodig als regeringspartij. Maar wat onderscheidt de ChristenUnie eigenlijk van GroenLinks, waarmee de formatie mislukte? Uiteindelijk nemen christenen – protestanten in het bijzonder – vrijwel altijd weer een afslag naar links. Dat geldt zelfs voor de ChristenUnie, een fusiepartij die zelf tot stand kwam als een reactie op te linkse christelijke politiek.
• Hoe duurzaam is de frequent flyerende kosmopoliet eigenlijk?
Er is heel wat hypocrisie in de duurzame, kosmopolitische wereld. Want, laten we wel zijn, klimaatneutraal vliegen bestaat natuurlijk niet (in ieder geval niet als menselijke CO2-uitstoot voor klimaatverandering zorgt). Laat nou uitgerekend mensen die zich niet willen terugtrekken achter de dijken ook vaak hoogdravende teksten over het klimaat bezigen. Daar wijdde ik een fijn essay aan. Het schreef echt lekker weg.
• Pim Fortuyn en Spijt van de Sixties
Pim Fortuyn is vijftien jaar dood – vermoord door een terrorist die al lang weer vrij rondloopt. Een tijdje na zijn dood heb ik een lezing mogen houden ter ere van Pim. Niet dat ik hem kende, al kwam ik hem in mijn leven voortdurend tegen. Mijn Pim Fortuyn-lezing: Spijt van de Sixties.
Lees die hier [vrij toegankelijk]
• Gelukkig mislukt, die formatie met Jesse
Voor weekblad Elsevier schreef ik het commentaar over het mislukken van de formatie met GroenLinks. Daar keek ik niet van op, van die mislukking. Twee maanden lang vergaderen zonder sense of urgency. En toen er half mei eindelijk echt onderhandeld ging worden liep het ook meteen mis.
Lees mijn commentaar hier, via Blendle
• Macron formeert wel even voor ons
Het Binnenhof lijkt niet de minste haast te hebben om een kabinet in elkaar te steken. Ondertussen is de nieuwe Franse president Emmanuel Macron heel wat doortastender. Hij probeert met Duitse steun de Europese Unie te hervormen. Dat betekent: nieuwe hulpfondsen oprichten waarmee Duits en Nederlands geld via Brussel naar Frankrijk gaat. Wat Macron aan Merkel weet te ontfutselen kan wel eens van groter belang voor Nederland zijn dan wat er te zijner tijd uit de kabinetsformatie komt.
Lees mijn column hier, via Blendle
• De nieuwe president is in de eerste plaats een Fransman
De Engelsen lopen weg van de Europese vergadertafels. En de Duitsers zijn bereid de nieuwe Franse president Emmanuel Macron zo’n beetje in alles zijn zin te geven als hij Marine le Pen maar van een toekomstige overwinning afhoudt. En die Macron, die wil meer, meer, meer. Onder het mom dat hij een toegewijd Europeaan is krijgen we een militaire unie, een belastingunie, een uitkeringenunie, een spaargeldunie, een staatsschuldunie en een spionage-unie. Het laat zich raden wie dat gaat betalen.
• GeenStijl verdiende de Anne Vondelingprijs
De website GeenStijl wordt aangevallen vanwege vermeende vrouw-onvriendelijkheid, dan wel seksisme. Het leek mij een uitgelezen moment om een column die ik 10 jaar geleden over GeenStijl schreef opnieuw te publiceren. Die column geeft ook een fijn doorkijkje in de journalistieke prijzenwereld.
Lees die column hier [vrij toegankelijk]
• Donald Trump draait de Amerikaanse handelsgeschiedenis om
Een eeuw geleden begon het politieke en zakelijke establishment in New York en Washington aan een lange missie die moest leiden tot een meer Amerikaanse wereld. Afgezien van de Sovjet-Unie diende de wereld democratie, kapitalisme en vrijhandel te omarmen. Door de crisisjaren stagneerde dat project, maar na de Tweede Wereldoorlog waren er nieuwe, ongekende kansen. Met het aantreden van Donald Trump komt er een nogal plotseling einde aan de Amerikaanse eeuw.
Lees mijn column via Blendle
• 4 mei heeft helemaal geen actualiteit nodig
Juist omdat het herdenken van de Tweede Wereldoorlog met zoveel slachtofferschap en morele superioriteit gepaard gaat, staan er altijd gretige meelifters klaar. Zo worden Dodenherdenking en Bevrijding al decennia ook ingezet ter promotie van het concept van de multiculturele samenleving. De asiellobby lift soms mee, zoals dit jaar op initiatief van een gereformeerde dominee die uit koers is geraakt. Wat ook niet helpt is de angst van de organisatoren, die ten onrechte bang zijn dat vooral de Dodenherdenking uit de aandacht raakt als de overlevenden op zijn.
• Zonder Saoedisch oliegeld stopt de salafisme-export
Veel van het wereldwijde ongerief (oorlog, onvrijheid, terrorisme) dat aan de islam gerelateerd kan worden komt uit Saoedi-Arabië. De sjeiks zijn al heel lang, al lang voor ze oliesjeiks werden, nauw verbonden aan zo’n beetje de meest archaïsche imams die er te vinden zijn. Nu exporteren de sjeiks samen met die imams al meer dan een halve eeuw het verderfelijke salafisme van hun land naar bijna alle landen ter wereld. Met petrodollars worden westerse landen geïslamiseerd en moslims fundamentalistischer gemaakt. Best een goed idee, afstappen van de aardolie?
Lees het hier, via Blendle
• Rotterdamse haven handelt in warmte en CO2
Alles en iedereen stort zich sinds de Tweede Kamerverkiezingen op het klimaat. Zo ook de Rotterdamse haven, groot geworden als oliehaven. Maar hoe moet het dan met het verdienmodel van de haven? Daar hebben ze iets op gevonden. Nu GroenLinks nog in het kabinet.
Lees mijn column via Blendle
• Eritrese nep-asielzoekers zijn geen vluchtelingen
Asielzoekers uit Eritrea vormen de laatste jaren – na de Syriërs – de één na grootste vluchtelingengroep in Nederland. Maar een deel van hen blijkt in Nederland doodgewoon deel uit te maken van de regeringspartij van Eritrea. Ook bij de – uiteindelijk verboden – Europese conferentie van de jongerenafdeling van de partij van de dictator in Veldhoven waren talrijke Nederlandse Eritreeërs. Met die gekkigheid moet het maar eens afgelopen zijn: in Nederland asiel krijgen omdat je gevlucht bent voor de dictator en je vervolgens in Nederland weer aansluiten bij de dictator.
• De Nederlandse zelfislamisering, 1951-2015 (en verder)
Voor weekblad Elsevier maakte ik in 2007 een inventarisatie van het meebuigen met de islam in de voorgaande halve eeuw. In 2015 maakte ik een update van dat dossier, weer met een lange lijst illustratieve incidenten.
• Voorheen het ziekste land
Nederland was tot een jaar of tien geleden het ongezondste land ter wereld, als je afgaat op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Er waren alleen al bijna een miljoen arbeidsongeschikten. Het zijn er nu iets minder, maar nog steeds onnodig veel, zeggen keuringsartsen. Als er maar meer herkeurd zou worden, zou het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen van ruim 800.000 kunnen zakken naar zo’n 650.000. Scheelt ook miljarden.
• Immigratie = het hart van het regeerakkoord
Nederlanders vinden immigratie en alles wat daarmee samenhangt het meest problematische thema. Logischerwijs wordt zo’n thema dan ook het hart van het regeerakkoord. Alle kans dat VVD en CDA het met D66 en GroenLinks helemaal niet eens kunnen worden – uitgerekend op dit onderwerp. VVD en CDA profileerden zich in de verkiezingscampagne nabij de PVV, terwijl GroenLinks en D66 het meest enthousiast zijn over meer, meer, meer.
Lees mijn commentaar hier, via Blendle
• Doen ‘mensen uit de praktijk’ wel mee aan de formatie?
De eindeloze Nederlandse formaties hebben met democratie niet gek veel van doen, zou je zeggen. Na een campagne van een half jaar een formatie van een half jaar. Eerst zijn politici niet van de buis weg te slaan, daarna zeggen ze geen boe of bah. Ook de pas gekozen volksvertegenwoordigers hebben er niets over te vertellen. Maar wie wel? Daar zijn ze weer, de lobbycraten!
Lees het hier, via Blendle
• Hoe beïnvloedde Turkije-rel de Kamerverkiezingen?
Turkse kiezers stemmen in Nederland èn Turkije. Turkije kan invloed uitoefenen op Nederlandse kiezers bij Nederlandse verkiezingen. De Turkije-rel van 11 maart had ook invloed op het stemgedrag van niet-Turkse Nederlandse kiezers. Hoe precies, dat weten we niet precies. De Tweede Kamer zou dat eens moeten uitzoeken. Dat is ook in het belang van de VVD, de belangrijkste en misschien wel enige winnaar van de Turkije-rel.
• Dertien mythes over migratie
Nee, immigratie helpt niet tegen vergrijzing. Asielzoekers en Poolse tomatenplukkers gaan uw pensioen niet redden, de uitkeringen niet en de zorgkosten evenmin. Een diverse samenleving is niet beter dan een homogene samenleving. Alle misvattingen fraai geïllustreerd op een rij in mijn Elsevier-verhaal. Er zijn er die het willen inlijsten.
Lees het hier, via Blendle
• Haal de Britten niet het vel over de oren
Het is in het Nederlandse belang dat de verhoudingen met Groot-Brittannië zoveel mogelijk hetzelfde blijven als ze straks uit de Europese Unie stappen. Dat moet de inzet van Nederland zijn. Het is al erg genoeg dat het zwaartepunt van Europa nog meer in de richting van de Balkan gaat, nu de Britten er uit gaan.
Lees mijn commentaar hier, via Blendle
• De brand blussen met petroleum?
Tien jaar geleden begon de schuldencrisis. Die is opgelost, zo heet het. Ondertussen zijn de schulden, zeker ook in euroland, al weer een stuk hoger dan ze voor het uitbreken van de crisis ooit zijn geweest. We dansen op de vulkaan. Op Draghi’s Schuldenvulkaan.
Lees hier via Blendle
• Wordt Pasen vieren de volgende verzetsdaad?
Pinksteren en Hemelvaartsdag liggen zo mogelijk nog meer in het multiculturele schootsvuur, maar Pasen wordt ook al ervaren als een gevarenzone, nadat paaseitjes ‘verstopeitjes’ bleken te heten. Pasen als het nieuwe Kerst?
Lees hier mijn Paasverhaal [vrij toegankelijk]
• ‘Ze kijken met verachting neer op de onderkant van de samenleving’
Ik maakte als ‘Opiniemaker’ een tv-programma, waarbij ik ook sprak met PvdA-ideoloog René Cuperus. Die maakt zich zorgen over de democratie. Onder meer omdat op de universiteiten vanuit linkse hoogte hautain wordt neergekeken op gewone mensen. Honderd jaar geleden wilde links het algemeen kiesrecht, nu zijn er linksen die daar spijt van hebben.
Kijk hier het fragment met Cuperus:
Of kijk hier de hele uitzending (van ruim een half uur):
• Wordt Rutte-3 wel een kabinet voor Hardwerkend Nederland?
Toen Mark Rutte nog oppositieleider was, kondigde hij aan op te komen voor Hardwerkend Nederland. Kort voor Mark Rutte premier werd, beloofde hij lastenverlichting. Kort voor hij voor de tweede keer premier werd, beloofde hij Hardwerkend Nederland duizend euro lastenverlichting. Het werd duizend euro lastenverhoging. Wordt het nu wel wat, met het derde kabinet-Rutte?
Lees hier via Blendle
• En daar was ‘ie al, het dure GroenRechtse konijn
Niets tegen een schone natuur, niets zo aangenaam als een mooi milieu of een goed klimaat. Maar als we al voor miljarden dijken ophogen tegen het wassende water, als burgers geld uitsparen door zuiniger te stoken, als we al voor tientallen miljarden windmolens bouwen, waarom willen Jesse Klaver en Ed Nijpels dan nog eens 50 miljard? GroenRechts is Groen geld ophalen en Rechts geld uitventen.
Lees mijn reactie via Blendle
Het tv-programma ‘Opiniemakers’ van Omroep WNL heeft een veelbelovende nieuwe opzet. Een door de redactie daartoe uitgenodigde ‘opiniemaker’ reist het land door om een Brandende Kwestie zichtbaar te maken. Het is innovatieve televisie als het aan mij ligt, van het soort waar de Nederlandse televisie er wel wat meer van kan gebruiken.
Aflevering 2 van Opiniemakers-Nieuwe-Stijl was om mij heen gedrapeerd, met als Rode Lijn de teloorgang van de Nederlandse democratie. Na twee eeuwen koninkrijk en een eeuw algemeen kiesrecht zou je denken dat er wel eens wat stappen vooruit kunnen worden gezet.
Maar ondertussen wordt de democratie juist bedreigd. Door de overheveling van macht naar Europa, door de ambtenarendemocratie, door het neerkijken en niet serieus nemen van gewone mensen.
We reisden naar een lampenwinkel in Amsterdam, naar vissers in Stellendam, naar raadsleden in Haarlem, naar een PvdA-wetenschapper in Amersfoort en naar de Commissaris van der Koning in Noord-Holland. Het werd, zo begreep ik uit de reacties, een interessant programma, voor sommigen ook een eyeopener.
• Vrijheid van meningsuiting sneuvelt in de multicultuur
Het was al bekend dat een heterogene samenleving, met veel verschillende etniciteiten, nationaliteiten en culturen een samenleving met meer wantrouwen is, waarin mensen zich vaker terugtrekken in hun schulp en het samenleven weinig voorstelt.
Maar er is meer. In mijn donderdagse blog voor elsevier.nl schets ik deze keer hoe diversiteit en multiculturele samenleving ook leiden tot erosie van democratie en rechtsstaat. Het eerste dat sneuvelt is de vrijheid van meningsuiting.
• VVD, CDA en PvdA: 40% van de stemmen, 90% van de macht
Dertig jaar geleden hadden de drie traditionele machtspartijen negentig procent van de zetels in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van 15 maart hebben die partijen nog slechts veertig procent van de zetels in de Tweede Kamer. Maar ze hebben – even afgaand op de burgemeestersposities – nog wel altijd 90 procent van de politieke benoemingen in handen. Dat gaat zo niet langer.
Lees mijn commentaar via Blendle
• En toen gingen de deuren weer dicht
Politici zijn blij met de kiezers. Tot de stembussen dicht gaan, dan nemen belangengroepen en bedrijven de greep op de politiek weer over. In mijn column voor Elsevier richt ik het vizier op Shell, VNO en de windmolenlobby van Ed Nijpels (alleen al goed voor 50 miljard belastinggeld).
Lees het hier, via Blendle
Premier Mark Rutte zei op de avond van de Tweede Kamerverkiezingen dat de kiezers het beleid van het kabinet hadden beloond. Nu is Rutte wel vaker wat lichtzinnig met de feiten, maar deze zat er wel heel erg naast. Nooit eerder in de Nederlandse parlementaire geschiedenis werd een coalitie zo hard afgestraft. Het aantal Kamerleden van de regeringspartijen VVD en PvdA werd gehalveerd.
• Waarom het onafwendbaar was dat kabinet zou worden weggestemd
Een week voor de verkiezingen schreef ik al waarom het kabinet zou worden weggestemd, althans veel aanhang zou verliezen.
• Waarom houdt niemand van de PvdA? Filmpje!
Om te weten waarom de PvdA een geweldige dreun zou oplopen komt mijn filmpje van een jaar geleden goed van pas. Te arrogant als het goed gaat, samenwerking zoeken als het slecht gaat maar die weer verwaarlozen als het slecht gaat. En achtereenvolgens door de arbeiders en de allochtonen verlaten. Geen wonder dat uiteindelijk alleen bejaarde doctorandussen overbleven.
• Onder de Rutte-kabinetten offerde Nederland zich op voor de euro
De geschiedenis zal hard oordelen over het economisch beleid van de eerste twee kabinetten-Rutte. Dat beleid werd namelijk volledig gestuurd op het door lastenverhogingen in hoog tempo verlagen van het begrotingstekort. Enerzijds was er de angst in Brussel te worden uitgelachten omdat Nederland andere landen steeds de maat nam. Aan de andere kant voelde Nederland zich verantwoordelijk voor het voortbestaan van de euro en had onze regering het er voor over dat de eigen economie daar onder leed.
Lees mijn column via Blendle
• Erdogan kreeg de klap die hij uitlokte
De Nederlandse regering reageerde nu eens niet kruiperig op de provocaties uit Ankara, maar weigerde één Turkse minister en stuurde een andere Turkse minister het land uit. Mark Rutte redde er waarschijnlijk zijn verkiezingsuitslag mee. Nu hopen dat er nog wat andere Turkse lessen worden getrokken, zoals het weigeren van Turkse staatsburgers uit Nederlandse vertrouwensfuncties.
Lees mijn commentaar via Blendle
• Politici draaien en keren, tot je niet meer weet waar ze voor staan
Niemand weet meer waar onze politieke partijen voor staan. Rutte lijkt het liberalisme te hebben vervangen door kleurloos optimisme, maar dat is de richting waar Pechtold ook al voor staat, zij het met wat extra diversiteit, duurzaamheid en Europa. En dat komt dan ook weer in de buurt van Klaver. Hoe gespeeld is dat optimisme? En wat is het eigenlijk, anders dan een soort particuliere houding? Of is het gewoon een gebrek aan realisme? Zo meanderen eigenlijke alle politieke partijen, op zoek naar de kiezer die van de weeromstuit de partijen niet meer herkent.
• Verkiezingen en immigratie
‘Het Nederlandse immigratiebeleid is een mengsel van naïviteit, ongerechtvaardigd optimisme, eigenbelang gemaskeerd als algemeen belang en aan de samenleving opgedrongen particuliere naastenliefde. De overheid faciliteert dat alles, weigert systematisch vooruit te kijken en ziet er steevast van af om een analyse van kosten en baten te maken.’
• Meer geld voor Defensie? Eerst maar eens een plan
Geld smijten is doorgaans iets dat links in de ogen van rechts doet. Maar als het om Defensie gaat is het andersom. Voor Defensie trekken CDA, SGP en VNL miljarden uit, zonder dat er zelfs maar een plan ligt waaraan die miljarden moeten worden besteed. Wat zijn de gevaren die ons bedreigen? Hebben we daarvoor tanks, drones of onderzeeërs nodig? En wat moet dat kosten? Zo hoort het te gaan.
• Vaste banen minder vast, flexbanen minder flex
Er zijn van die mensen die heel modieus zeggen dat vast werk uit de tijd is. Ze hebben zelf meestal makkelijk praten. Veel flexwerkers hebben hele goede redenen om de voorkeur te geven aan vast werk. De oplossing: vast werk kan iets minder vast en flexwerk wordt wel heel erg ontzien door de fiscus.
Lees mijn commentaar bij Blendle
• De prijs van immigratie, nu op Blendle
Mijn longread over wat de immigratie het land gaat brengen zorgt voor nogal wat stofwolken.
Hier dit artikel – met veel grafieken – via Blendle
• Wilders: de ene wegloper is de andere niet
Het is maar de vraag of Geert Wilders wel de echte wegloper was in het Catshuis, vijf jaar geleden. En in ieder geval was zijn afweging wellicht verstandiger dan die van de blijvers. Want waarom werd de grootscheepse beschadiging van de economie omwille van het begrotingstekort voor lief genomen?
Lees mijn column hier via Blendle
• Bij Buitenhof, met Alexander Pechtold en Sybrand Buma
In de jaren 2010 en 2011 was ik columnist van het tv-programma Buitenhof (zie foto). Zo nu en dan wordt ik weer uitgenodigd voor dit programma. Deze keer met twee lijsttrekkers, die aan de analyse van Désanne van Brederode en mij werden blootgesteld. Ik vroeg Alexander Pechtold wat dat optimisme van hem eigenlijk is, een nieuwe soort liberalisme of socialisme? En is dat optimisme ook de basis voor de lichtzinnige houding van D66 over immigratie?
Kijk de uitzending hier terug
• Bij NPO radio 2
In de nacht van 2 op 3 maart 2017 was ik te gast bij het radioprogramma ’t Wordt Nu Laat, op NPO Radio2. Dj Marisa Heutink interviewde mij over leven en werk. En ik mocht verzoekplaten opgeven. Waar ik zo ook achter kwam: de leiding van zo’n zender geeft de dj maar beperkte ruimte. Zo haalden veel van mijn suggesties het niet en werden er nogal middle of the road-achtige nummers uit het kennelijke Radio2-repertoire tussengeschoven. Nou ja, ’t werd aangenaam laat en dat kleine ergernisje, daar viel mee te leven.
De twee uur durende radio-uitzending is hier terug te beluisteren
En hier het archief, met mijn Buitenhof-columns
Politieke partijen laten van alles doorrekenen, van klimaat en werk tot koopkracht. Maar niemand rekent nou eens door wat de gevolgen zijn van het immigratiebeleid. Wat gebeurt als Jesse Klaver of Alexander Pechtold zijn zin krijgt en wat nu als gebeurt wat Geert Wilders wil?
Ik maakte in samenwerking met wiskundige en antropoloog Jan van de Beek een productie voor Elsevier waarin daarin wordt voorzien. In vier scenario’s (zoals het nu gaat, als het ruimhartig of onbegrensd gaat en ‘Geert-beleid’) laten we zien hoe Nederland zich op weg naar 2060 kan gaan ontwikkelen.
De uitkomsten zijn opmerkelijk, vooral in het geval van het ‘ruimhartige’ dan wel het ‘onbegrensde’ scenario. Als partijen als D66 en GroenLinks hun zin krijgen groeit de Nederlandse bevolking in het jaar 2060 tot 22 à 30 miljoen inwoners. Dat is het gevolg van het ‘ruimhartige’ dan wel ‘onbegrensde’ vreemdelingenbeleid dat deze partijen voorstaan.
Bij een ‘onbegrensd’ beleid waarbij de immigratie meegroeit met de bevolkingsgroei in de herkomstlanden in Azië en Afrika, kan ook het aantal moslims in Nederland oplopen tot bijna een derde van de bevolking. Maar zelfs als de grenzen dicht gaan – zoals met name de PVV wil – verdubbelt het aantal moslims al tot 12 procent van de bevolking in 2060. Dat komt door het hogere geboortecijfer onder moslims. Nu al vormen baby’s van islamitische ouders tien procent van het totaal aantal nuljarigen in Nederland.
Deze cijfers publiceert weekblad Elsevier deze week in een artikel over de gevolgen van het huidige immigratiebeleid en de gevolgen van het vreemdelingenbeleid van de verschillende politieke partijen.
Het artikel kwam tot stand in samenwerking met wiskundige en cultureel antropoloog dr Jan H. van de Beek, die een computermodel ontwikkelde voor het maken van prognoses van de Nederlandse bevolkingssamenstelling.
Ook maakte Van de Beek een prognose voor de kosten van de bestaande en toekomstige immigratie voor de Nederlandse overheid. Die kosten kunnen bij een (vrijwel) onbegrensde immigratie oplopen tot het aangaan van duizelingwekkende verplichtingen ter waarde van 180 miljard euro in 2060.
• De ene wegloper is de ander niet
Het was helemaal niet zo’n onzin, wat Geert Wilders wilde toen hij vijf jaar geleden met onder meer Mark Rutte en Sybrand Buma in het Catshuis zat. In ieder geval waren VVD en CDA daar zo druk met het redden van de euro, dat de economie van Nederland daar best onder mocht lijden. Een hele andere kijk op Catshuis, Kunduz-akkoord en op de wegloper uit het Catshuis.
• Trivia of islam?
In mijn commentaar voor Elsevier preludeerde ik op de productie over immigratiesamenleving Nederland in 2060. Gek, dat iedereen weet dat het in Nederland werkelijk gaat over immigratie, integratie, islam en identiteit, maar dat politici om de hete brij heen draaien.
Lees het hier, via Blendle
• Diederik Samsom regeert gewoon verder
Politieke partijen laten van alles doorrekenen. En als je goed oplet, regeert de door de PvdA afgeserveerde leider Diederik Samsom gewoon door, voorlopig tot 2021. Want de belastingverhogingen die Samsom met Mark Rutte overeenkwam, die gaan in grote lijnen gewoon door. En Samsoms nivelleringen (belastingverhogingen voor de middenklasse) al evenzeer.
Lees via Blendle
• Wilders krijgt last van toestanden in Witte Huis
Gebeurtenissen bepalen verkiezingsuitslagen. Het weer, een aanslag, een debat en een peiling – alles kan van invloed zijn. Zo is ook het presidentschap van Donald Trump een factor in de Nederlandse verkiezingscampagne. Geert Wilders sprong in Koblenz op de Trump-trein en wordt nu gehinderd door de afbladdering van Trump. Maar ook Lodewijk Asscher heeft er last van. Die zette immers alles op de demonisering van Trump, in de hoop zo via een anti-Wilders-stemming kiezers enthousiast te maken voor de PvdA. Wilders heeft nu last van de neergang van Trump, maar het verstoort ook de campagne van Asscher.
• Is die man nou bang of boos, blank of wit?
Een kwart eeuw geleden werd wie iets aan te merken had op de immigratie zoniet als ‘racist’ al gauw als ‘Bange Blanke Man’ neergezet. Dat deed de Vlaamse zanger Wannes van de Velde, met aanstekelijk succes. Tegenwoordig heet die Bange Blanke Man zogenaamd de aanhang te vormen van wat dan ‘populistische’ partijen heten. In werkelijk blijken dergelijke partijen, zoals de PVV in Nederland het eerder van een doorsnee van de bevolking te moeten hebben. En dus niet per se van de Boze Blanke Man, dan wel de Boze Witte Man.
Lees mijn commentaar hier, via Blendle
• Universiteiten ondermijnen zichzelf, met hun ‘internationalisering’
In mijn column voor weekblad Elsevier duik ik in de dubbele crisis van de universiteiten. Ze liggen al onder vuur, omdat hun wetenschap wellicht wat linksgericht en eenvormig is. Dat wordt er niet beter op, omdat ze zichzelf aanpraten dat ze moeten ‘internationaliseren’, een kosmopolitisme dat ook al gepaard gaat met een afnemende diversiteit in de wetenschapsbenadering. En dat internationaliseren, dat wordt als een Ei van Columbus gezien, omdat de toestroom van Nederlandse studenten stagneert.
Lees mijn column hier, via Blendle
• Bloggende Elsevier-correspondent in Brussel
Incidenteel zet Wynia’s Week het licht op een gastauteur. Deze keer is dat Jelte Wiersma (1983), sinds 2014 de correspondent van Elsevier in Brussel. Hij schrijft over de Europese integratie, maar vat dat niet zo smal op als sommige van zijn collega’s aldaar. Europese politiek wordt immers niet zozeer gemaakt door de Europese Commissie en het Europees Parlement, als wel in de hoofdsteden van de lidstaten. Sinds kort is Jelte ook aan het bloggen geslagen op elsevier.nl. Hierbij twee van die stukken. Het eerste gaat over de illusie dat de rechtspraak zich in een politiek vacuüm afspeelt, zoals vooral juristen graag willen suggereren. Lees dat hier
http://www.elsevier.nl/buitenland/blog/2017/02/het-is-een-illusie-dat-rechtspraak-geen-politiek-bedrijft-451405/
En dit stuk van Jelte Wiersma gaat over de uniciteit van de westerse cultuur. Christelijke ongelovigen beseffen vaak niet hoe christelijk ze nog zijn, schrijft Jelte.
• Zijn hoger opgeleiden kuddedieren?
Ik hoor de klachten al jaren. Wie zich braaf aan de politiek correcte standpunten houdt krijgt bij de universiteiten onderzoeksgeld en banen, en anderen niet. Voortdurend hoor je hoger opgeleiden (academici vooral, studenten zeker) dezelfde geprefabriceerde riedels verkondigen.
Maar ook steeds vaker hoor ik studenten en universitair personeel klagen, over de eenzijdigheid, het gebrek aan nieuwsgierigheid, de algemene afkeer van onwelgevallige observaties.
Gaat de wetenschap teloor? Leidt de universiteit op tot conformisme? Regeert de angst? In dit blog alvast een eerste steen in de vijver: hoger opgeleiden zijn kuddedieren.
• In Roemenië winnen de corrupten de verkiezingen
De televisierubriek EenVandaag vroeg mij een toelichting op de massale demonstraties in Roemenië tegen het besluit van de nieuwe regering om corruptie ter waarde van minder dan 44.000 euro onbestraft te laten (en zwaardere alleen te beboeten). Geen wonder dat de regering met dat besluit kwam, want de belangrijkste regeringspartij, dat zijn de ‘sociaaldemocraten’ die vroeger communist waren en in de haarvaten van corrupt Roemenië zitten.
Maar ja, die corrupte ex-communisten zijn – ook dankzij een superlage opkomst – wèl aan de macht. En daar komt de straat dan tegen in opstand. Voor andere EU-landen een waarschuwing om nooit meer zo dom zijn zulke landen toe te laten. En verder is het natuurlijk ook wel hartverwarmend, dat de Roemenen zo massaal in opstand komen tegen omkoping, belangenverstrengeling en cliëntelisme. Daar kunnen wij nog wat van leren.
Bekijk hier de reportage van EenVandaag
• Aardgas pompen tegen het begrotingstekort
Coen Teulings, voormalig directeur van het Centraal Planbureau, durfde het eind vorig jaar als eerste openlijk te opperen: is er een verband tussen de verbeten pogingen van de kabinetten-Rutte in de jaren 2012-’13 om het begrotingstekort snel onder de 3 procent te krijgen (zoals Brussel wilde) en de gigantische gasproductie in die jaren?
Het is een alleszins gewettigde veronderstelling, want het kabinet was toen al gewaarschuwd om de gasproductie in Groningen vanwege de aardbevingen te verminderen. In plaats daarvan werd de gaskraan wijder open gedraaid dan ooit. Eigenlijk zou er een parlementair onderzoek moeten komen.
Maar ook los van het gas: we waren de afgelopen jaren in Nederland volkomen eenzijdig gefocused op dat toch niet al te hoge begrotingstekort. En nu gaan alle remmen juist weer los. Het is hollen of stilstaan.
• En nu dan potverteren en verjubelen?
In de crisisjaren verhoogden de kabinetten-Rutte met steun van de meeste partijen de belastingen en nu willen diezelfde partijen ‘investeren’. Dat riekt al gauw naar geld over de balk gooien, niet omdat het moet, maar omdat het kan.
• Naar Heiloo
Op de 21ste februari gaan Boekestijn & Wynia naar Theater De Beun in Heiloo. In en om het dorp is dat al goed te zien, met posters en met prachtige billboards. Er zijn nog wat kaarten.
• Politici vervallen in oude fout: altijd maar weer Hitler er bij halen
Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de PvdA, maakte het wel erg bont. Hij construeerde een verhaal op basis van een roman van Philip Roth, het presidentschap van Donald Trump, het succes van Geert Wilders en een scheutje Hitler en Holocaust. Dat werd zelfs presentator Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door te dol. Die noemde het ‘een brutale vergelijking’. Maar Lodewijk Asscher was niet te stuiten. De kiezers, de PvdA-kiezers, moeten op 15 maart echt naar de stembus komen volgens Asscher, want anders…
• Wekelijks in Goedemorgen Nederland
Sinds vier jaar ben ik zo’n beetje wekelijks te gast in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van omroep WNL, dat een sluipenderwijs een groot succes aan het worden is. Dit ontbijtprogramma wordt op werkdagen van 7 tot 9 uitgezonden. Er kijken al gauw een miljoen mensen naar – niet de hele tijd weliswaar, maar soms loopt het aantal kijkers ook per half uur op tot 400.000. Dat is niet gering, voor een programma op zo’n ongewoon tijdstip. Op 2 februari zat ik samen met musicalproducent Albert Verlinde bij Goedemorgen Nederland. De presentatrices zijn Maaike Timmermans (links) en Vivienne van den Assem.
• Voorverkoop is geopend voor Boekestijn & Wynia in Heiloo
Op 21 februari komen wij, Boekestijn & Wynia, met onze politieke praatshow naar het sfeervolle theater De Beun in Heiloo. De posters hangen al in Heiloo en omgeving (foto). Kaarten à 15 euro zijn te krijgen in winkels in Heiloo (De Schrijverij in Stationscentrum en winkelcentrum Hoekstuk en verder ook bij de Bruna). Ook via internet zijn de kaarten te krijgen.
• Luxe gastarbeiders krijgen 900 miljoen euro belastingsubsidie
Een enkele keer is er wel eens wat rumoer over in een achterkamertje van de Tweede Kamer, maar uiteindelijk verandert er nooit bijster veel: de ‘expatregeling’ is een onuitroeibare schande. Gastarbeiders van het wat luxere soort, vaak werkzaam bij grote bedrijven en universiteiten, betalen veel minder belasting dan Nederlandse werknemers. Geen wonder dat ze zo in trek zijn. Het is ondertussen opzichtige valse concurrentie voor Nederlandse werknemers, die extra belasting moeten betalen omdat hun buitenlandse collega’s korting krijgen.
Lees mijn column via Blendle
• Daar worden kiezers cynisch van, van tactische spelletjes
De verkiezingscampagne is al vijf maanden geleden begonnen, maar de kiezers krijgen vooral veel tactische spelletjes te zien, spelletjes over het hoofd van de kiezer heen. De premier wil dat iedereen Normaal Doet, de CDA-leider vindt dat de premier zijn moreel gezag kwijt is, de PvdA-leider vindt het maar populistisch gedoe en trekt dat dan weer in. Ondertussen wil de kiezer antwoord op echte vragen: meer of minder Europa, meer of minder belasting, meer of minder immigranten, meer of minder eigen risico? Zoals het nu gaat, daar wordt een mens cynisch van.
• De Amerikaanse uitvinding van Europa
Volgens Donald Trump is de Europese Unie een instrument voor Duitse macht. Dat is twijfelachtig, maar in ieder geval kent Trump zijn geschiedenis niet. De geschiedenis van de Europese eenwording ziet er ook heel anders uit dan ons altijd verteld wordt vanuit Brussel. Uit die geschiedenis zijn de Amerikanen altijd weggeschreven, terwijl die juist de hoofdrol speelden. De Europese eenwording was namelijk niet het gevolg van Fransen en Duitsers die elkaar na de Tweede Wereldoorlog huilend in de armen vielen en nooit meer oorlog wilden. Nee, de Europese eenwording ontstond als een Amerikaans instrument in de Koude Oorlog, tegen de Sovjets. Het is een interessant en spannend verhaal.
• Feitenvrij? Dat horen we niet nu voor het eerst
Nu Donald Trump een wat losse omgang met feiten lijkt te hebben is het de moeite waard nog eens terug te kijken op de korte, maar heftige discussie over #factfree. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton gebruikte dat begrip voor het eerst, om politica Sarah Palin in een kwaad daglicht te stellen. Femke Halsema haalde het woord naar Nederland.
• Wat heeft Jeroen Dijsselbloem toch met Mario Draghi?
Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) lijkt het beter met de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, te kunnen vinden dan Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank die bij nota bene bij Draghi in het bestuur zit. Als Draghi de Nederlandse minister, tevens voorzitter van de Eurogroep, begroet zegt hij ‘dag baas’. Dat is een Italiaanse manier om te zeggen dat Draghi van Dijsselbloem geen last heeft.
Lees mijn column via Blendle
• Handig, niet onsympathiek, maar weinig betrouwbaar
Zes jaar geleden werd Mark Rutte nog als een verfrissende nieuweling gezien. De allemansvriend was premier geworden en kon op veel krediet rekenen. Inmiddels is de stemming gedraaid. De premier en partijleider scoort laag als het gaat om vertrouwen onder de mensen en hoog op de lijst van draaikonten. Rutte’s concurrenten zullen het hem inwrijven: bijna allemaal hebben ze nog wel een appeltje met de VVD-leider te schillen.
• Boekestijn & Wynia naar Heiloo!
Arend Jan Boekestijn en ik treden op in theaters in het land en op dinsdag 21 februari 2017 komen we naar theater De Beun in Heiloo. Over Trump, Wilders, Rutte, Pechtold en Klaver en al die anderen. Werd Nederland economisch op de been geholpen door het kabinet? Staan we aan de vooravond van een Populistische Revolte?
• Er gaapt een kloof – door het klimaat
In Den Haag is het bestrijden van de klimaatveranderingen een van de grootste zorgen. In Hilversum doen de media daar aan mee en veel kranten ook. Maar in het land ziet minder dan 1 procent van de mensen klimaat en duurzaamheid als een eerste zorg, terwijl het uitgerekend de burgers zijn die de tientallen miljarden voor de windmolens moeten ophoesten. Het draagvlak voor klimaatlobbyïst Ed Nijpels en energieminister Henk Kamp houdt niet over. Zien we een reactie op verkiezingsdag 15 maart?
Lees mijn column via Blendle
• Het bannen van een partij hoort niet in democratie
Op vrijdag zei Mark Rutte nog tegen een verslaggever dat het schandalig was, zoals andere partijen de kiezers van de PVV uitsloten door niet met Wilders te willen praten, na de verkiezingen. Op zondag sloot Rutte de PVV zelf uit – zonder ook maar één nadere verklaring te geven voor zijn draai.
Lees mijn reactie via Blendle
• Ook @LodewijkA gaat het niet redden
De Partij van de Arbeid zou op 15 maart wel eens de grootste nederlaag uit haar 71-jarige geschiedenis tegemoet kunnen gaan. Diederik Samsom haalde in 2012 als lijsttrekker nog 38 zetels in de Tweede Kamer. Nu behoort de PvdA tot een groep van zes partijen (waaronder ook 50Plus) die achter PVV en VVD 10 à 15 zetels halen.
De PvdA werd van beschermer van de verzorgingsstaat een versoberaar van de verzorgingsstaat. De PvdA verloor de arbeiders aan de allochtonen en raakte vervolgens ook de allochtonen kwijt. En de nieuwe lijsttrekker, Lodewijk Asscher, is niet meer de verlosser die hij leek te zijn. Als hij pech heeft, mag hij niet eens meedoen aan het eerste grote tv-debat, het Premiersdebat bij RTL4, als de PvdA in de peilingen niet bij de vier grootsten zit.
Het tv-programma 1Vandaag kwam bij mij langs om over de kansen van Asscher te spreken.
Kijk hier terug
• Digitale horigen, dat worden wij
De overheid maakt met MijnOverheid.nl en DigiD gebruik van hetzelfde login-stelsel als pensioenfondsen en zorgverzekeraars. Hoe gewoon is dat? Niet gewoon, als het aan mij ligt.
Lees mijn column via Blendle
• Het geflirt van Trump met Poetin was al niet te harden
De geruchtenmachine over Russische afluisterpraktijken en Donald Trumps Russische zaken buitelen over elkaar heen. Ik ben nooit te spreken geweest over het geflirt van Trump met Poetin. Welk belang denkt hij te dienen? Ik weet het: in het zwartwitte Nederlandse debat moet je voor Trump zijn als je niet voor Hillary was en dan moet je dus ook voor Poetin zijn en tegen Oekraïne en dus tegen Brussel. Welnu: ik ben afwachtend over Trump, wantrouwend jegens Poetin en kritisch over zowel Oekraïne als Brussel.
• Wint hij, wordt hij het dan ook?
In de vorige Wynia’s Week maakte ik al melding van mijn blog over het mogelijke premierschap van Geert Wilders. Weekblad Elsevier drukte vervolgens een uitgebreide versie van dat verhaal af. Het trok nogal wat aandacht, reden waarom ik nu beide versies offreer.
• Lees hier mijn Wilders-verhaal zoals afgedrukt in Elsevier, maar dan via Blendle
• Mag Wilders premier worden, wil hij het, kan hij het?
Er is best een grote kans dat Geert Wilders met zijn PVV de grootste van het land wordt, bij de verkiezingen van 15 maart. Overal zingt het rond, tot in verre buitenlanden: wordt Geert Wilders dan de nieuwe minister-president van Nederland? In mijn donderdagse blog voor de website van Elsevier loop ik de scenario’s af. Maar één ding staat vast: een verkiezingswinnaar die niet regeert, dat is niet zoals democratie bedoeld is.
• Probleempje voor Rutte en Asscher: mensen het gevoel geven dat het beter gaat
Beetje sneu voor het kabinet en voor de regeringspartijen VVD en PvdA: het gaat weer wat beter met de economie, maar veel mensen geloven het wel en zijn zeker niet van plan de regeringspartijen daarvoor te belonen. Helemaal ongelijk hebben ze niet. De kabinetten-Rutte hebben met hun belastingverhogingen de economie immers schade berokkend.
Lees mijn column hier [via Blendle]
• Met vage beloften over lastenverlaging komen politici niet meer weg
Dat weten we nu wel, politici die vage – of minder vage – beloften doen over lastenverlagingen en de belastingen en premies vervolgens verhogen. Ook nu weer barsten de verkiezingsprogramma’s van vage beloftes, zonder harde cijfers meestal. Waarom zou de Nederlandse kiezer dat nog pikken?
Lees hier [via Blendle]