Over Syp Wynia

Ik ben journalist, columnist en schrijver. Ik publiceer over een breed spectrum aan onderwerpen, maar vooral over politiek en economie. Ik schrijf vooral, maar niet alleen op papier. En ik publiceer ook op radio, op tv, in vlogs en in podcasts. Begin 2020 verscheen mijn nieuwste boek: ‘Tegen de onzin’, bij Uitgeverij Blauwburgwal.

Wynia’s Week

In deze roerige twintiger jaren van de 21ste eeuw is mijn podium in de eerste plaats het digitale weekblad Wynia’s Week en de website www.wyniasweek.nl Maar er zijn vertakkingen: bijvoorbeeld naar Café Weltschmerz (op YouTube) en het radioprogramma Opiniemakers. En naar mijn boeken.

Spreker

Verder ben ik regelmatig te zien in tv-programma’s en te horen in radioprogramma’s. Artikelen van mij verschijnen ook in België, in Duitsland en in Engelstalige media. Ik treed vaak op als spreker, zoals bij congressen en business clubs. Meer informatie over boekingen: hier.

Onafhankelijk, niet kleurloos

Ik ben bijzonder gehecht aan mijn status als onafhankelijk, ongebonden en onbevangen journalist en commentator. Wynia’s Week staat dan ook los van enig bedrijf, partij of beweging. Dat wil niet zeggen dat Wynia’s Week kleurloos is. Er is grote behoefte aan onafhankelijke digitale platforms die verder gaan, waar traditionele media zijn afgehaakt.

Elsevier

Ik publiceerde gedurende meer dan twee decennia (1997-2018) over politiek en economie in weekblad Elsevier (sinds 2017: Elsevier Weekblad), maandblad Juist en Speciale Edities van Elsevier, vaak in de vorm van columns, commentaren en essays. Onderwerpen waar ik vaak op terugkwam zijn migratie, Europa en overheidsfinanciën.

Toonzettend

Ik schreef voor Elsevier onder meer toonzettende stukken over zulke onderwerpen als Ziek Nederland (2000), Waarom Nee zeggen tegen de Europese Grondwet? (2005), De kosten van immigratie (2009), Lobbycratie (sinds 2005), Zelfislamisering (sinds 2007), het Gasverbod (sinds 2017) en het Mondiale Migratiepact (2018). Mijn wekelijkse columns in Elsevier  (voorjaar 2002 – december 2018, meer dan 830 in totaal) gingen over economische thema’s, zij het in de breedste zin. Een bundeling van mijn Elsevier-columns verscheen in 2006 onder de titel Zoetzuur.

Groningen, Den Haag, Brussel

Voordat ik in 1997 bij Elsevier begon, was ik achtereenvolgens organisator van culturele evenementen in Groningen (1972-1979), freelancejournalist (1976-1980), redacteur en chef kunst van het Nieuwsblad van het Noorden (1980-1988), chef politiek van Het Parool (1988-1991) en correspondent in en vanuit Brussel, eveneens voor Het Parool (1992-1997).

Radio, tv

In de jaren 2007-2012 maakte ik voor Elsevier al de videocolumn Wynia’s Week. Radiocolumns maakte ik voor BNR Nieuwsradio (2007) en televisiecolumns voor het zondagse opinieprogramma Buitenhof (2010-2011). Ik heb ook aan tal van andere programma’s op radio en televisie bijgedragen, zoals TROS Forum en Tros NieuwsshowMet het Oog op MorgenNieuwsuur en Knevel & Van den Brink. Sinds 2013 ben ik regelmatig te zien in het dagelijkse ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

Boek: ‘Tegen de onzin’

Mijn nieuwste boek is Tegen de onzin, gepubliceerd in februari 2020. ‘Tegen de onzin’ is een kroniek van de Rutte-jaren, waarin al te vaak weinig is wat het lijkt. Over subsidies voor actiegroepen die processen aanspannen tegen de staat, terwijl ze ook adviseur van die staat zijn. Over het verbieden van gas en het subsidiëren van houtstook. Er gebeurt veel onverklaarbaars in het land van Rutte. Vaak is de lobbycratie niet ver weg. ‘Tegen de onzin’ is overal te koop, zoals HIER.

In april 2014 verscheen een bundeling van artikelen, columns en essays die ik voor de uitgaven van uitgeverij Reed Elsevier (later: RELX) maakte over de Europese eenwording, onder de titel Vervlogen Visioenen. In oktober 2014 verscheen een volgend boek van mijn hand: Achter de dijken. Kleine geschiedenis van het moderne Nederland.

Ik heb enkele andere boeken in voorbereiding. Daaronder het boek Rode Regenten over de unieke, meer dan een eeuw durende socialistische hegemonie in Amsterdam. Plus een boek over Lobbycratie, over kleffe handjeklap van politiek en belangen in Nederland. In beide boeken staat de vraag centraal hoe idealisme zich omvormt tot het ideaal van behoud: van macht, geld en banen.

Spannum, Oudega, Amsterdam, Jisp

Ik ben op 4 februari 1953 geboren in het Friese dorp Spannum, groeide op in Oudega (gemeente Smallingerland), ging naar de HBS in Drachten en heb even geroken aan de sociologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn belangstelling voor sociologische thema’s blijkt nog vaak uit mijn publicaties.

Ik woon en werk in Amsterdam en een deel van de tijd ook aan het water en tussen de koeien en de vogels in het mooie Jisp.