Waarom moet je excuses aanbieden als je verkiezingen wint?
SYP WYNIA en ROELOF BOUWMAN verbazen zich in deze video voor WWTV over de nasleep van de turbulente Kamerverkiezingen van 22 november. In ieder ander land wordt de winnaar gefeliciteerd en vraagt de verliezer zich af wat-ie fout heeft gedaan. In Nederland gaat het precies andersom.
Eerst moest de grote winnaar Geert Wilders van mogelijke coalitiepartners én van de linkse oppositie door het stof. Iets soortgelijks overkwam kandidaat-Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV): spitsroeden lopen. De verliezers vragen zich ondertussen niet af wat ze fout hebben gedaan, maar vallen de winnaar aan.
Dit videogesprek van WWTV vindt u HIER. En de podcast vindt u HIER.
‘Inbraak’ of proeve van regeerakkoord?
Als het met de formatie van het nieuwe kabinet toch nog fout mocht gaan, dan heeft Roelof Bouwman nog twee suggesties uit het verleden. In 1994 kreeg Wim Kok (PvdA) als leider van de grootste partij de opdracht om een concept-regeerakkoord te schrijven, en pas daarna de meest geschikte coalitie in elkaar steken. Iets soortgelijks zou nu ook weer kunnen, als het anders niet lukt. En in 1973 slaagde formateur Jaap Burger erin een kabinet te vormen door ‘in te breken’: hij rekruteerde ministerskandidaten van ARP en KVP (voorlopers van het CDA) buiten de partijleiders om. Ook die truc zou nu opnieuw van pas kunnen komen.
Wat deden Wopke en Hugo met het CDA?
Wynia en Bouwman schijnen ook hun licht op het CDA. Wat was de rol van Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra? Die waren in 2017 veelbelovende, toekomstige leiders van een partij met 19 Tweede Kamerzetels. In 2023 deden ze zo’n beetje het licht uit bij hun partij. Wat deden Hugo en Wopke met de CDA-kiezers?
Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? Hartelijk dank!