‘Tv-debat is één-tweetje van premier Rutte met presentator Jeroen Pauw’
Het door BNN Vara uit te zenden tv-verkiezingsdebat tussen premier Mark Rutte en de leiders van PvdA en GroenLinks had nooit zo georganiseerd mogen worden, zegt mediajournalist MARK KOSTER in dit videogesprek met COEN DE JONG voor Wynia’s Week TV WWTV. Het gesprek is ook beschikbaar als podcast.
Mark Koster: ‘Producent Jeroen Pauw kreeg hiervoor een tijdslot van de leiding van de NPO. BNN Vara kreeg de zendtijd toegewezen nadat het was ingekopt door Pauw. Maar in feite is het een één-tweetje waar Rutte en Pauw beide belang bij hebben. Omdat Rutte het wil krijgt Pauw dat tijdslot. En Pauw presenteert het dan. BNN Vara, die zou dat ook niet moeten willen.’
Tegen de Mediawet
Het ergert Koster dat er aan een kunstmatig opzetje – de Statenverkiezingen zouden een landelijke race tussen VVD en de combinatie GroenLinks/PvdA zijn – door de publieke omroep wordt gefaciliteerd, met uitsluiting van alle andere, ook in de peilingen grote partijen.
‘Geen enkele deelnemer van dit debat op zondagavond 12 maart kan op 15 maart worden gekozen. En slechts één van hen – Edith Schippers – is kandidaat voor de Eerste Kamer.’ Koster verwijst ook naar Kamerlid Pieter Omtzigt, die dit tv-debat tegen de geest van de Mediawet heeft verklaard en een klacht heeft ingediend bij de NPO-Ombudsman.
Koster zet dit opmerkelijke tv-verkiezingsdebat af tegen het algemene opinieklimaat bij de NPO. ‘Het moeten allemaal – wat zij vinden – normale meningen zijn, een beetje links van het midden. Allemaal die eenvormige mening. Bij al die praatprogramma’s zitten doorgaans ook al dezelfde mensen aan tafel, altijd het machtsblok [van de coalitie, vooral VVD en D66] met hun gedoogpartijen [PvdA, GroenLinks].’
Zowel de linkse als de rechtse oppositie staan doorgaans buitenspel in de tv-programma’s van de NPO, zegt Koster. De enkele keer dat ze wel mogen verschijnen worden ze hard aangepakt, vooral wie als rechts of ‘populistisch’ wordt gezien. Dat patroon zet zich voort bij de bejegening van de kleine nieuwe omroep ON (‘Ongehoord Nederland’), stelt Koster.
‘Mediapark loopt om migratie heen’
Koster: ‘Wilders is zelden of nooit te zien bij de NPO, terwijl zijn partij dikwijls één van de grootste is. En dan is er eindelijk een omroep die doet waarvoor ze is opgericht – te weten de ongehoorde kiezers van PVV en Forum bedienen – en dan wordt die door de NPO Ombudsman en door de NPO-leiding beboet en bedreigd met uitsluiting.’
‘Ik heb inhoudelijk niets met ON,’ zegt Koster, ‘maar zo’n omroep verbieden dat is niks. En daar wordt wel openlijk over gesproken in Den Haag en Hilversum. En waarom? Omdat ze bij ON anders over migratie en diversiteit praten dan de rest. Terwijl het grote thema ‘immigratie’ bij de NPO heel slecht tot zijn recht komt. Zo’n Deense PvdA, die heeft er bijvoorbeeld heel andere opvattingen over gekregen. Maar op het Mediapark lopen ze om dat debat heen.’
Wynia’s Week is er twee keer per week en wordt mogelijk gemaakt door de lezers, kijkers en luisteraars. Doe mee! Hartelijk dank!
Coen de Jong beschrijft in WOKELAND hoe een radicaal groepje activisten met behulp van politici van GroenLinks en D66 vat kreeg op Nederland: op de geschiedenis, op de folklore, op de politiek, op de media. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Blauwburgwal en kost 22,50 (geen verzendkosten). ‘Wokeland’ is overal te koop, zoals in de winkel van Wynia’s Week.