NIEUW: ‘Het verdriet van de Schilderswijk, de teloorgang van een Haagse volkswijk’
‘Als het waar is wat veel oud-Schilderswijkers zeggen, dan kom je er niet omheen dat duizenden – misschien wel tienduizenden – iets verschrikkelijks is aangedaan…’
Er is een hoop geschreven over de Haagse Schilderswijk, maar zelden vanuit het standpunt van de Schilderswijkers zelf.
Maaike van Charante zocht in het Haags Gemeentearchief naar de oorzaken van de grote veranderingen in Nederlands bekendste – en wellicht beruchtste – volkswijk tijdens de periode 1960-1980.
Een langgerekt sterfbed
Van Charante, zelf geboren in de Schilderswijk, beschrijft het langgerekte sterfbed, de pijn van de bewoners en eindigt met een krachtige oproep om te leren van de geschiedenis:
‘De teloorgang van de oude Schilderswijk was een tragedie. Maar laat deze ramp nut hebben, opdat de machtelozen niet opnieuw vermalen worden door de onverschilligheid van de machtigen.’
Wie deden dit? En waarom?
Het verhaal van de Schilderswijk staat model voor zoveel Nederlandse stadswijken, die in enkele decennia van een autochtone volkswijk veranderden in een allochtone achterstandswijk. Maaike van Charante zocht de weg terug. Wie deden dit? En waarom? Wie hadden er belang bij?
‘Het verdriet van de Schilderswijk’ van Maaike van Charante omvat 202 bladzijden en kost 22,50 euro (geen verzendkosten). Dit boek verschijnt op 20 december 2021 bij Uitgeverij Blauwburgwal en is overal te koop en te bestellen. Wie vóór 20 december HIER bestelt krijgt een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd.