Na anderhalf jaar Corona: de laatste ‘impressie’ van John Smarius
Dit is mijn laatste impressie coronavirus. Het ziet er naar uit dat zo’n anderhalf jaar sinds mijn eerste impressie de pandemie afloopt. Er gaat nog van alles mis. Er zijn nog steeds lockdowns en er blijkt dalend vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid. Maar het meeste nieuws is toch positief. De kennis over de varianten van het coronavirus neemt alsmaar toe. Vaccinatie ook, ondanks onwil hier en daar om te worden gevaccineerd. Verplichtingen tot vaccinatie zijn er intussen. Vaccins zijn waarschijnlijk het beste in het voorkomen van een ernstig ziekteverloop. Daar gaat het nu om, niet meer om het aantal besmettingen. Of in het najaar weer een prik nodig is, is nu nog niet zo zeker. Het oude normaal lokt. In Denemarken is het praktisch al zover.
16 augustus 2021: Dit jaar meer geld voor betere ventilatie op scholen.
Het demissionaire kabinet trekt dit jaar 100 miljoen euro extra uit voor verbetering van de ventilatie op scholen. Het geld komt uit een potje dat daar pas in 2023 voor beschikbaar zou komen.
16 augustus 2021: Site voor bestellen gratis zelftesten slecht bereikbaar.
De overheidswebsite Zelftestenbestellen.nl is slecht bereikbaar. Op de website kunnen mensen vanaf vandaag twee gratis zelftesten per huishouden bestellen. De tests zouden dan volgende week worden geleverd. De website laadt niet, of laat een foutmelding zien. Alle huishoudens in Nederland krijgen van 10 augustus tot 1 september een brief met een code om de tests te kunnen bestellen.
16 augustus 2021: Introductieweken van start: ‘Behoefte aan fysieke activiteiten is groot’.
In Rotterdam, Leiden, Utrecht, Groningen, Delft en Maastricht gaan de introductieweken van start. De organisaties moesten met verschillende scenario’s rekening houden. Toch is zoveel mogelijk ingezet op fysieke bijeenkomsten. Zoals het terrasfestival van de Groningse KEI-week. Op een terrein buiten de stad zijn twee terrassen georganiseerd voor elk 500 mensen. Daar kunnen 1.000 studenten heen om met hun KEI-groepjes biertjes te drinken. “We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk in te zetten op fysieke ontmoetingen.” In Utrecht is georganiseerd dat vandaag 2.000 studenten aanwezig mogen zijn bij fysieke activiteiten. “Dat gedeelte was binnen 36 uur uitverkocht.”
16 augustus 2021: Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag voor de derde dag op rij toegenomen. Er liggen nu in totaal 703 covidpatiënten, 32 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst in bijna twee weken dat er meer dan 700 coronapatiënten zijn opgenomen. Op de intensive cares liggen nu 199 ernstig zieke coronapatiënten, één minder dan een dag eerder. Maar op de verpleegafdelingen liggen nu 504 mensen met Covid-19, 33 meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 67 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 10 mensen binnengebracht.
17 augustus 2021: Aantal nieuwe coronagevallen daalt nauwelijks meer.
De daling van het aantal coronagevallen is zo goed als voorbij. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel besmettingen vastgesteld als in de week ervoor. In sommige regio’s loopt het aantal positieve tests zelfs iets op, zoals Drenthe, Flevoland, Utrecht en Gooi en Vechtstreek, terwijl in de provincies Noord-Brabant en Limburg is juist een aanzienlijke daling valt te zien.
17 augustus 2021: Meerderheid Nederlanders wil derde prik voor kwetsbaren alleen ná arme landen.
Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een derde coronaprik voor kwetsbare mensen, als dat maar gebeurt nadat de rest van de wereld de mogelijkheid heeft gehad om te worden gevaccineerd.
17 augustus 2021: Gezondheidsraad komt in september met advies over derde prik.
De Gezondheidsraad verwacht begin september, uiterlijk half september, met een advies te komen om volledig gevaccineerde mensen een extra coronaprik te geven, zodat ze beter beschermd zijn tegen het coronavirus. De Amerikaanse regering is van plan iedereen in de Verenigde Staten een derde prik te geven acht maanden nadat mensen volledig zijn gevaccineerd tegen corona.
17 augustus 2021: Nieuw-Zeeland gaat voor het eerst in een jaar tijd weer in lockdown.
Nieuw-Zeeland gaat vanaf middernacht (lokale tijd) voor het eerst sinds maart 2020 weer volledig in lockdown, nu er een besmetting met de Delta-variant van het coronavirus is vastgesteld. Het is de eerste besmetting met het coronavirus in het land sinds februari. De lockdown blijft drie dagen van kracht in het hele land en zeven dagen in Auckland, waar de besmetting is vastgesteld.
17 augustus 2021: Aantal eerste coronaprikken neemt nauwelijks nog toe.
Het aantal eerste coronaprikken dat wordt gezet neemt nauwelijks nog toe, aldus het RIVM. Dat geldt voor de meeste leeftijdsgroepen. Afgelopen week zijn ruim 725.000 vaccinaties gezet, waarvan zo’n 650.000 tweede prikken. Alleen in de jongste leeftijdsgroep is een lichte toename te zien van eerste prikken. Van alle tieners geboren tussen 2004 en 2009 heeft nu 46% een eerste vaccinatie gekregen.
17 augustus 2021: Minder covidpatiënten in ziekenhuizen, na toenames afgelopen dagen.
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen vandaag gedaald. Er liggen nu in totaal 686 covidpatiënten, 17 minder dan gisteren.
17 augustus 2021: Veel patiënten met verzwakte afweer onbeschermd door vaccins.
Ongeveer een half miljoen patiënten in Nederland met een verzwakt of verstoord immuunsysteem zijn niet of onvoldoende beschermd door coronavaccins. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van onder meer UMC Groningen, het Erasmus MC, UMC Utrecht en ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg. Mogelijk kan een derde of een vierde prik uitkomst bieden voor deze patiënten. “Het lijkt erop dat er bij nier- en longtransplantatiepatiënten veel mensen tussen zitten die niet goed beschermd zijn na het vaccineren. Datzelfde geldt voor patiënten die een ernstige afweerstoornis hebben. Ook zijn er patiënten met bloedziekte die mogelijk niet beschermd zijn”, zegt onderzoekcoördinator Daniël Warmerdam. Onder meer dialysepatiënten en bepaalde patiënten die nog geen immuunonderdrukkende medicatie gebruiken zijn volgens de onderzoekers mogelijk wél goed beschermd door vaccinaties. “Het positieve is dat een aantal groepen wel beschermd zijn, maar er zijn ook heel veel mensen die niet goed reageren op vaccinatie”, aldus Warmerdam.
17 augustus 2021: Leidse huisarts voert actie tegen vernietiging 90.000 AstraZeneca-vaccins.
De Leidse huisarts Walter Schrader is een petitie begonnen tegen de dreigende vernietiging van 90.000 vaccins van AstraZeneca die bij de GGD’s in Nederland liggen opgeslagen. Een land als Namibië schreeuwt erom, zegt hij. Volgens Schrader liggen er nog zo’n 100.000 Astra-vaccins in de koelkasten van de huisartsen. Zelf heeft hij er nog 150 over. Vooral die 90.000 vaccins bij de GGD’en gaan Schrader aan het hart.
,,Ze zijn veilig en gecontroleerd bewaard. Ze kunnen zo meegenomen worden in een lopende actie in Namibië.’’ Hij doelt op de zending vorige week van 75.000 vaccins vanuit Nederland. ,,De Namibische overheid heeft alle maatregelen genomen om de vaccins veilig op de plaats van bestemming te krijgen. Mijn collega Jan Peter Feenstra is daar en heeft ze in een week tijd al allemaal weggeprikt. Ik sta dagelijks in contact met hem. Nog eens 90.000 vaccins zouden daar zeer welkom zijn. Vernietiging zou een historische misdaad tegen de menselijkheid zijn.’’
17 augustus 2021: Derde prik voor kwetsbaren in Ontario.
De Canadese provincie Ontario biedt kwetsbare inwoners mogelijk al deze week een derde dosis coronavaccin aanbieden. In aanmerking voor zo’nprik komen mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, (bloed)kankerpatiënten en verpleeghuisbewoners.
18 augustus 2021: Derde prik voor kwetsbare Belg.
Terwijl Nederland nog dubt over nut en noodzaak van een derde coronaprik, gaan onze zuiderburen overstag. België heeft besloten om mensen met een verminderde immuniteit een extra vaccindosis aan te bieden. Naar schatting komen enkele honderdduizenden Belgen in aanmerking voor een extra dosis Pfizer of Moderna. De Vlaamse minister Wouter Beke (Volksgezondheid) heeft vandaag laten weten dat de nieuwe ronde inentingen de komende maanden zal plaatsvinden „voor personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling.”
18 augustus 2021: RIVM maakt zich zorgen over corona in de herfst: ‘Cijfers dalen niet’.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet of nauwelijks meer. Met het einde van de zomer in zicht is dat ongewenst, want juist in de herfst gaat het coronavirus rond. “De circulatie van het coronavirus stabiliseert en blijft aanzienlijk”, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel, die de Tweede Kamer opnieuw heeft bijgepraat over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in Nederland. “Het seizoenseffect op het reproductiegetal is 10 tot 15%. Dat gaat zich tegen ons keren.” De astronomische herfst begint op 22 september. Een paar dagen eerder wil het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelen. Dat kan, aldus Van Dissel. “In de komende tijd bouwt een groep immuniteit op en laten andere mensen zich hopelijk alsnog vaccineren. Dat helpt om het virus onder controle te hebben en te houden.”
Volgens de RIVM-baas zijn er nu in feite twee uitbraken aan de gang in Nederland: een onder gevaccineerden en een onder mensen die niet gevaccineerd zijn. “De belangrijkste verspreiding is onder de groep die niet immuun is. Voor een deel loopt dat over naar de groep die wel immuun is.”
Van mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, is bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd. Zo’n 15% van de opgenomen coronapatiënten is volledig gevaccineerd. Bij een deel werkt het vaccin niet goed door problemen met hun afweersysteem.
Het RIVM verwacht dat in de komende tijd zo’n 16.000 tot 22.000 coronapatiënten nog in het ziekenhuis zullen belanden, van wie 2.200 tot 3.400 op de intensive care. Dit zullen volgens Van Dissel vooral niet-gevaccineerden zijn. “Maar komt het in een maand of strekt het zich uit over twee jaar? Dat kunnen we niet voorspellen, de modellering is te complex.” Van Dissel roept mensen op om zelftesten te gebruiken. Als die positief is, wordt dit in 9 van de 10 gevallen bevestigd in de teststraat van de GGD. De helft van alle nieuwe gevallen zijn mensen die eerst een zelftest hadden gedaan, zagen dat ze positief waren en vervolgens naar een testlocatie gingen om zekerheid te krijgen.
18 augustus 2021: Van Dissel: moeilijk vast te stellen bij wie coronavaccinatie niet goed werkt.
Het aantal mensen in Nederland waarbij het afweersysteem niet goed werkt en niet of nauwelijks baat bij de vaccinaties tegen SARS-CoV-2, bestaat uit zo’n 700.000 mensen, zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, in een technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer. “Voor deze groep kunnen we niet iets specifieks doen”, zei hij na afloop van de briefing. “Deze mensen bouwen ondanks vaccinatie onvoldoende afweer op om te zorgen dat je helemaal niet ziek wordt of naar het ziekenhuis moet als je besmet raakt met het virus”.
Ze worden aangeduid als zogenoemde “non-responders”, ze reageren niet goed op de vaccinatie.
Volgens de RIVM-directeur is vooraf niet vast te stellen wie er een non-responder is.
“Uiteindelijk is het daarom van het allerhoogste belang dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk is in Nederland. Dat geeft voor iedereen de meeste rust.” Mensen die niet goed reageren op de vaccins zijn patiënten die afweeronderdrukkende medicijnen slikken, transplantatiepatiënten, (bloed)kankerpatiënten en mensen met aangeboren aandoeningen van het immuunsysteem. Ook mensen met HIV en mensen met het syndroom van Down lopen risico. Iedereen in Nederland die zich niet laat vaccineren raakt vroeg of laat besmet. “We schatten in dat het coronavirus blijft circuleren. Als gevolg ervan verwacht je dat iedereen die niet gevaccineerd is, vroeg of laat het virus zal krijgen en ziek kan worden”.
18 augustus 2021: Klachten Moderna vaker na tweede prik, bij AstraZeneca na eerste.
Algemene lichamelijke klachten, die normaal zijn bij coronavaccinaties, worden na de tweede prik met Moderna vaker ervaren dan na de eerste prik. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit juist andersom, meldt Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek. Bij Pfizer/BioNTech is er nagenoeg geen verschil.
18 augustus 2021: Ook in september gratis zelftest voor reizigers op luchthaven.
Reizigers die aankomen op een Nederlandse luchthaven krijgen ook in september nog een gratis zelftest, meldt zorgminister Hugo de Jonge. Aanvankelijk zouden de gratis tests alleen in juli en augustus worden uitgedeeld. Het demissionaire kabinet roept iedereen die terugkeert van een vakantie in het buitenland op zichzelf uit voorzorg te testen, voordat zij weer aan het werk gaan of naar andere plekken gaan waar veel mensen komen. Om dat te stimuleren worden de tests gratis uitgedeeld op luchthavens door medewerkers van de GGD. Naar verwachting worden tot en met eind september ruim 1,5 miljoen zelftesten uitgedeeld aan reizigers. Het kabinet promoot het gebruik van zelftesten daarnaast door ze weg te geven aan bijvoorbeeld studenten en scholieren en ze via bijvoorbeeld voedselbanken te verspreiden onder mensen met een kleine beurs.
18 augustus 2021: Hele kustlijn van Kroatië, Noorwegen en Bulgarije krijgen geel reisadvies.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanwege de verslechterde coronasituatie besloten de gehele kustlijn van Kroatië en de landen Noorwegen en Bulgarije kleurcode geel te geven. Reizigers die uit die gebieden terugkomen moeten een coronabewijs kunnen tonen. Per 19 augustus kleurt de hele regio Jadranska Hrvatska, de Adriatische kust van Kroatië, geel op de kaart. Reizigers moeten voor hun vliegreis een elektronisch formulier invullen en het digitale coronabewijs paraat hebben.
De code geel geldt ook voor Noorwegen. Het land stelt al strenge eisen aan reizigers. Zo mag je er alleen naartoe als je in Noorwegen woont, werkt, op familiebezoek gaat of studeert. Bulgarije moet het straks ook met code geel gaan doen. Reizigers die uit het land terugkomen, moeten dus een coronabewijs laten zien. Om het land in te komen, moet je ten minste veertien dagen geleden de laatste coronaprik hebben gehad of een negatieve test laten zien.
18 augustus 2021: Sterkste toename covidpatiënten op ic’s in drie weken.
Op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen liggen vandaag 212 coronapatiënten, 14 meer dan gisteren. Dat is de grootste toename in drie weken.
18 augustus 2021: Meeste positieve coronatesten in bijna twee weken: 2.824.
Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 2.824 positieve coronatesten gemeld en dat is het hoogste aantal in bijna twee weken tijd. Op vrijdag 6 augustus lag het aantal nieuwe gevallen voor het laatst hoger. Toen waren het er 2.910. Het aantal positieve testen in het afgelopen etmaal ligt een derde hoger dan vorige week woensdag, toen 2.121 mensen een positief testresultaat kregen. Met dit laatste getal is het zevendaags gemiddelde gestegen naar 2.461 positieve testresultaten.
18 augustus 2021: Gevaccineerde Amerikanen kunnen derde coronaprik krijgen.
Amerikanen kunnen acht maanden na hun vaccinatie een derde coronaprik krijgen. De regeling gaat eind volgende maand in. Beschikbare onderzoeksgegevens laten duidelijk zien dat de bescherming tegen een coronabesmetting na de eerste doses van het vaccin na verloop van tijd af gaat nemen.
De extra injectie is bedoeld voor mensen die zijn ingeënt met Pfizer of Moderna. Sinds kort was alleen voor kwetsbare patiënten met een verzwakt immuunsysteem een derde prik mogelijk.
19 augustus 2021: Effectiviteit vaccins daalt, ’maar ze doen het nog steeds heel goed’.
Een groot Brits onderzoek laat zien dat de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca vermindert naarmate de tijd vordert. 90 dagen na de tweede prik is het AstraZeneca-vaccin nog 61% effectief tegen besmetting met het coronavirus. Het Pfizer-vaccin is op dat moment nog 75% effectief.
Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Oxford, die meer dan drie miljoen neus- en keeluitstrijkjes hebben onderzocht. De effectiviteit van de prikken daalt naarmate de tijd vordert, want eerdere onderzoeksresultaten lieten zien dat het AstraZeneca-vaccin twee weken na de tweede prik 68% effectief is. Het Pfizer-vaccin is op dat moment 85% effectief.
Bij gevaccineerden die ouder zijn dan 35 jaar nam de effectiviteit sneller af dan bij jongeren, concluderen onderzoekers. Toch blijft vaccineren een verstandige keuze. „Beide vaccins doen het nog steeds heel goed”, zegt hoofdonderzoeker Sarah Walker. „Als je heel, heel hoog begint heb je nog een lange weg te gaan.”
Ook de Delta-variant vermindert de effectiviteit van de vaccins. De onderzoekers concluderen dat gevaccineerden na een besmetting met de Delta-variant net zoveel virusdeeltjes in hun neus en keel hebben als niet-gevaccineerden. „Hierdoor kan groepsimmuniteit een grotere uitdaging worden”, zegt de Nederlandse onderzoeker Koen Pouwels. „Vaccins zijn waarschijnlijk het beste in het voorkomen van een ernstig ziekteverloop, iets minder effectief in het voorkomen van overdracht van het virus.”
19 augustus 2021: Nieuw-Zeeland in zware lockdown: coronavirus ontsnapt uit quarantainehotel.
De oorsprong van de laatste uitbraak van het coronavirus in Nieuw-Zeeland is waarschijnlijk bekend, Het gaat om een besmette reiziger die op 7 augustus vanuit Sydney naar Nieuw-Zeeland reisde en in hotelquarantaine ging. Hoe het virus zich vervolgens heeft kunnen verspreiden is nog niet duidelijk.
Er zijn in Nieuw-Zeeland 11 nieuwe besmettingen gemeld, waardoor het totale aantal besmettingen is gestegen naar 21. Alle besmette mensen bevinden zich in Auckland. Nieuw-Zeeland blijft vanwege de uitbraak met de Delta-variant tot zeker vrijdag in lockdown. Het land wil eliminatie van het virus.
19 augustus 2021: Biden: personeel verpleeghuizen moet zich verplicht laten inenten.
De Amerikaanse president Biden heeft aangekondigd dat verzorgingshuizen hun personeel moet laten vaccineren. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico dat ze geen financiering meer krijgen van de regering. Het is voor het eerst dat Biden dreigt om overheidsgeld in te houden om mensen zover te krijgen zich te laten inenten. “Als je een verzorgingshuis bezoekt, er woont of werkt, moet je geen hoog risico lopen om besmet te worden door ongevaccineerde werknemers”, zei Biden.
19 augustus 2021: Rechter zet streep door avondklok in Barcelona.
Na ruim een maand komt er een eind aan de avondklok in Barcelona. Het Hooggerechtshof van Catalonië besloot dat de maatregel niet langer is vereist om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Het nachtelijke uitgaansverbod blijft nog wel van kracht in 19 gemeenten in de toeristische regio in het noordoosten van Spanje. In de 148 overige plaatsen, waarvoor verlenging gevraagd was, wordt de avondklok afgeschaft, omdat die niet langer gerechtvaardigd is om gezondheidsredenen.
19 augustus 2021: Hoogste aantal coronapatiënten op de ic’s sinds 17 juni.
Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 220 ernstig zieke coronapatiënten, aldus de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 8 patiënten meer dan gisteren en het hoogste aantal sinds 17 juni. Op de verpleegafdelingen nam de bezetting wel af, met 17 patiënten. Het coördinatiecentrum verwacht dat de bezetting op zowel de intensive cares als op de verpleegafdelingen komende tijd langzaam zal dalen. Om de druk op de ziekenhuiszorg te spreiden worden coronapatiënten waar mogelijk verdeeld over regio’s. Half juli stemde het hof nog wel in met het voorstel van de Catalaanse regioregering om een nachtelijk uitgaansverbod van 01.00 tot 06.00 uur in te voeren in Barcelona en meer dan 150 Catalaanse gemeenten als de populaire badplaatsen als Salou en Sitges. De maatregel is meermaals verlengd.
20 augustus 2021: Lockdown Nieuw-Zeeland verlengd na besmettingen in hoofdstad.
Nieuw-Zeeland blijft nog zeker tot dinsdag in lockdown, nadat er vrijdag elf nieuwe besmettingen met het coronavirus werden gemeld, waaronder drie in de hoofdstad Wellington. Premier Jacinda Ardern kondigde afgelopen dinsdag voor het hele land een strenge lockdown aan vanwege één besmetting. Inmiddels is het aantal besmettingen met de Delta-variant van het coronavirus opgelopen tot 31 en zijn er ruim honderd verschillende locaties die coronapatiënten de afgelopen weken bezocht hebben. Het gaat om scholen, ziekenhuizen, een kerk, een nachtclub en meerdere restaurants. De meeste besmettingen vonden plaats in Auckland, de grootste stad van het land.
20 augustus 2021: Coronacijfers schieten omhoog na festival met 50.000 bezoekers.
Nog geen week nadat het vijfdaagse Boardmasters Festival 50.000 mensen naar de stranden van Newquay, Verenigd Koninkrijk, lokte, schieten de coronabesmettingscijfers daar omhoog. Met een besmettingsgraad van ruim 1.100 per 100.000 mensen – ruim vier keer zoveel als gemiddeld – is Newquay nu ’de Covid-hoofdstad’ van het land. Bezoekers van het strandfestival in de surfers hotspot in Cornwall waren verplicht een vaccinatiebewijs te overleggen, een bewijs van immuniteit of een recente (negatieve) coronatest. De organisatie zegt er alles aan te hebben gedaan om het risico op besmettingen te minimaliseren. Er was zelfs een prikstraat ingericht op een parkeerplaats. Voor veel bezoekers staat echter vast dat ze daar toch besmet zijn geraakt.
20 augustus 2021: 3.000 vervalste vaccinatiebewijzen in Alaska in beslag genomen.
De Amerikaanse douane heeft in Alaska meer dan 3000 vervalste vaccinatiebewijzen in beslag genomen. De bewijzen, die vanuit China waren opgestuurd, werden herkend vanwege de “lage afdrukkwaliteit”. De tekst op de vaccinatiebewijzen kwam overeen met de authentieke certificaten die de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) verstrekt. Vorige week werden er vergelijkbare vervalste vaccinatiebewijzen gevonden in de Amerikaanse stad Memphis. “Het is zaak deze verklaringen van de straat te krijgen”, vertelde een douanemedewerker in Alaska over de vondst. Er is een onderzoek ingesteld naar de zaak. Ook in Nederland zijn frauduleuze vaccinatiebewijzen in omloop. De GGD’en lieten eind juli weten “enkele tientallen aangiftes” te hebben gedaan tegen mensen die zo’n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen.
20 augustus 2021: Vaker klachten na eerste prik bij wie daarvoor al corona had.
Mensen die al eerder corona hebben gehad krijgen na de eerste prik tegen deze ziekte vaker algemene lichamelijke klachten dan anderen. Dit geldt voor alle vaccins, meldt bijwerkingencentrum Lareb. Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben ze ook vaker last na de tweede inenting. Het gaat om de bekende bijwerkingen zoals hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts. Een verklaring heeft Lareb niet.
20 augustus 2021: Israël zet vol in op derde prik na explosieve stijging besmettingen.
Lang liep Israël voorop in de strijd tegen corona, maar de laatste maanden stijgt het aantal gevallen weer explosief. Waar gaat het mis? Eind januari, toen we in ons land nog maar net waren begonnen met inenten, hadden in Israël al 3 miljoen van de 8,8 miljoen inwoners een eerste prik gehad. De hele wereld richtte de ogen op de vaccinatiekampioen om te zien wat het effect zal zijn van de succesvolle prikcampagne. Inmiddels loopt Israël niet meer zo voor op de rest van de wereld, maar zijn er al wel 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd. In eerste instantie bleek die strategie succesvol, want de besmettingscijfers daalden rap. Maar waar twee maanden geleden dagelijks nog maar 10 tot 12 mensen per dag besmet raakten, is dat nu opgelopen tot maar liefst 8000 per dag. Juist het feit dat Israël begin dit jaar voorliep, speelt daarbij een rol, zegt correspondent Ankie Rechess.
Experts wijzen erop dat de effectiviteit van de twee Pfizer-inentingen na een half jaar afneemt. “Daardoor kunnen mensen die gevaccineerd zijn toch weer besmet raken”, zegt Rechess. “Er gaan nu ook extra besmettelijke varianten van het virus rond. Het pluspunt is dat mensen die gevaccineerd zijn meestal minder ziek worden.” Met de oplossing voor de oplopende besmettingscijfers loopt het land opnieuw voorop: de booster-vaccinatie, ofwel een derde coronaprik die de effectiviteit weer verhoogt. Die was er al voor Israëliërs boven de 50, nu ook voor boven de 40, binnenkort voor iedereen boven de 12.
20 augustus 2021: AstraZeneca: nieuw middel verkleint kans op ziekte na corona flink.
AstraZeneca heeft positieve onderzoeksresultaten gedeeld van een middel voor het voorkomen van coronasymptomen bij mensen die niet goed reageren op vaccins. Na behandeling met zogenoemde ‘langwerkende antilichamen’ hebben mensen na besmetting 77% minder kans ziekteverschijnselen te ontwikkelen. Volgens het RIVM werken vaccins bij een deel van de mensen niet goed, vanwege problemen met hun afweersysteem. Zij zijn dus niet goed beschermd tegen het virus na vaccinatie.
De behandeling die is ontwikkeld door AstraZeneca wordt preventief toegediend. De combinatie van 2 verschillende typen antilichamen kan het virus, wanneer het het lichaam binnendringt, herkennen en neutraliseren. Daardoor word je niet ziek. Het onderzoek werd gedaan onder 5.197 deelnemers. 75% van hen had onderliggende aandoeningen, waaronder kwalen waardoor de immuunrespons na vaccinatie mogelijk minder goed werkte. Niemand ontwikkelde ernstige symptomen of overleed.
20 augustus 2021: Vertrouwen in corona-aanpak daalt, draagvlak maatregelen stijgt.
Het vertrouwen in het coronabeleid is weer gedaald en het draagvlak voor het langer handhaven van maatregelen is gestegen. Dat zegt het RIVM op basis van eigen onderzoek. Het vragenlijstonderzoek is uitgevoerd tussen 28 juli en 1 augustus 2021, onder 37.874 deelnemers. Waar tijdens de vorige ronde nog bijna de helft van de deelnemers (49%) positief was over de aanpak van de Nederlandse overheid, is dat in de huidige meetronde gedaald naar 31%. Wat handhaven van maatregelen betreft ziet het RIVM de sterkste stijging in het draagvlak voor het vermijden van drukte, 1,5 meter afstand houden, thuiswerken en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. De afgelopen zes weken is 38% van de deelnemers op vakantie geweest, zo kwam het RIVM verder te weten. Van deze groep bleef 63% in Nederland. Alle reizigers die uit het buitenland terugkomen wordt gevraagd zo snel mogelijk een coronazelftest te doen. Dit advies wordt veelal in de wind geslagen, meldt het RIVM: “Respectievelijk 12%, 13% en 26% van de deelnemers die terugkwamen uit een gebied met een groene, gele en oranje of rode kleurcode heeft na terugkomst een coronatest gedaan.”
20 augustus 2021: Weinig besmettingen in stadions waar niet iedereen op vaste zitplaats bleef.
Recente voetbalwedstrijden met tienduizenden bezoekers in Amsterdam en Rotterdam waar niet iedereen op zijn kont zat, hebben ‘slechts’ tientallen nieuwe coronabesmettingen opgeleverd. Dat blijkt uit een analyse van de GGD’s in die steden. Dit is relatief weinig en bovendien te verwachten.
20 augustus 2021: Discotheken en nachtclubs in België per 1 oktober weer open.
Discotheken en nachtclubs in België mogen vanaf 1 oktober weer open. Vanaf komende maand laten onze zuiderburen tal van andere coronamaatregelen los. Zo mag er vanaf 1 september weer een dansje worden gewaagd op een trouwfeest, is thuiswerken niet langer het advies en gelden er geen regels meer voor ontvangst van gasten in huis. In cafés en restaurants vervallen alle maatregelen, alleen als bezoekers zich verplaatsen moeten ze nog een mondkapje op. De Belgische premier stelt dat het loslaten van maatregelen mogelijk is vanwege de hoge vaccinatiegraad. In België moeten nog wel mondkapjes dragen op openbare plaatsen waar het druk is en verder blijft de 1,5 meter afstandsregel bestaan. België prijkt qua vaccinatiegraad bovenaan de wereldlijst.
20 augustus 2021: Introductieweken nog niet als vanouds: 1,5 meter-disco en digitale escaperooms.
Een nieuwe lichting studenten maakt deze weken kennis met hun toekomstige stad. Dat er meer mag tijdens de introductieweken dan vorig jaar, maakt studenten blij. Toch hebben organisaties rekening te houden met de coronamaatregelen, waardoor lang niet alles kan voor de aankomend studenten.
20 augustus 2021: Duizenden voetbalfans raakten besmet bij EK-finale in Londen.
Bij de halve finale en de finale van Engeland bij het EK voetbal deze zomer in Londen zijn duizenden mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt de gezondheidsdienst Public Health England in vandaag gepubliceerde cijfers over de twee wedstrijden van het Engels elftal op 7 en 11 juli op Wembley. Bij de finale zijn er volgens de gezondheidsdienst in en om het stadion 2.295 mensen aanwezig geweest die hoogstwaarschijnlijk besmettelijk waren. Nog eens 3.404 mensen hebben een coronabesmetting opgelopen. Bij de halve finale van Engeland tegen Denemarken waren 375 toeschouwers aanwezig die besmettelijk waren en zijn 2.092 mensen besmet geraakt.
21 augustus 2021: Tienduizenden AstraZeneca-vaccins gaan ondanks weerstand de prullenbak in.
Tienduizenden overgebleven AstraZeneca-vaccins gaan de prullenbak in ondanks oproepen om die te doneren aan het buitenland. Een petitie die door onder anderen huisartsen werd ondertekend, bood geen soelaas. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat verzoek niet te kunnen inwilligen vanwege de strenge Europese wetgeving omtrent vaccins. Zo is het niet toegestaan om vaccins, nadat ze een bestemming (zoals de huisarts) hebben gekregen, weer op te halen en te exporteren naar andere landen. “Je weet niet zeker of de vaccins altijd op de juiste temperatuur bewaard zijn en nog optimaal werken.” De petitie om ze te bewaren is ruim 8.000 keer ondertekend.
21 augustus 2021: Horeca in België gaat vanaf 1 september weer helemaal open.
Het nachtleven in België komt gauw weer op gang. Cafés en restaurants mogen vanaf 1 september weer tot even laat openblijven als voor de coronacrisis, gasten mogen aan de bar staan en met zoveel mensen aan tafel als ze willen. En dat zonder coronapas.
21 augustus 2021: Zeker 250 mensen opgepakt bij anti-lockdowndemonstraties in Australië.
In de Australische stad Melbourne zijn ruim 200 mensen opgepakt bij ongeregeldheden bij een anti-lockdowndemonstratie. Er waren zo’n 4.000 mensen op de been. Al gauw liep de demonstratie uit de hand. De politie greep in door traangas en rubberen kogels af te vuren. Bij de ongeregeldheden raakten zeven agenten gewond. De 218 mensen die zijn aangehouden, kregen allen een boete van omgerekend ruim 3.000 euro. Ook in Sydney werd gedemonstreerd, er kwamen een paar honderd mensen af op de betoging. De anti-lockdowndemonstratie verliep daar rustiger. Wel werden 46 mensen aangehouden en 250 boetes uitgedeeld voor het niet volgen van instructies van de politie.
Er waren zo’n 1.400 agenten op de been. De politie had eerder gewaarschuwd dat de betoging verboden is. Het protest was tegen de lockdown waarin de deelstaat New South Wales al weken in zit. Gisteren verlengden de autoriteiten de lockdown tot zeker eind september.
21 augustus 2021: Experts zien geen verschil in besmettingsrisico tussen GP Zandvoort en festivals.
Qua besmettingsrisico is er geen verschil tussen de Grand Prix die begin september in Zandvoort wordt gehouden en meerdaagse evenementen, zeggen meerdere experts. “In de kern zit er geen verschil tussen. Op de manier waarop ze de Grand Prix organiseren, zou je ook veel evenementen kunnen organiseren”, zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe. “Wat mij betreft is het wat selectief.”
21 augustus 2021: 70.000 mensen demonstreren tegen maatregelen voor evenementen.
In diverse steden hebben zaterdag volgens de organisatie ruim 70.000 mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die de evenementensector hard treffen. Voor de actie Unmute Us gingen betogers de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Ze eisten dat evenementen vanaf 1 september weer met volledige capaciteit mogen plaatsvinden.
In Amsterdam was het zo druk dat de gemeente mensen opriep niet meer naar het protest te komen. De organisatie zelf meldde dat het ook te druk was in Utrecht en Rotterdam. Festivalorganisatie ID&T is “ontzettend blij” met het grote aantal mensen dat aanwezig was bij de demonstraties. Volgens organisator Jasper Goossen van Unmute Us was de opkomst veel hoger dan verwacht. “Het laat zien dat mensen behoefte hebben om te laten zien dat ze gefrustreerd zijn.” Volgens Goossen is de maat vol. Er zijn geen goede argumenten waarom er nu geen evenementen kunnen plaatsvinden.
21 augustus 2021: Opkomst Franse betogingen tegen coronabeleid brokkelt af.
Voor de zesde zaterdag op rij is in Frankrijk gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering, maar de opkomst was lager dan de laatste keren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde ruim 175.000 deelnemers. Een week geleden waren het er 215.000, ook minder dan de week daarvoor.
De betogers, van divers pluimage, zijn het niet eens met de invoering van de coronagezondheidspas.
22 augustus 2021: Aruba komt opnieuw met avondklok.
Op Aruba heeft de regering opnieuw een avondklok ingesteld. Die geldt van 22.00 uur tot 05.00 uur en gaat vandaag in. De avondklok geldt in eerste instantie tot 1 september. Alle zaken moeten tot die tijd om uiterlijk 21.00 uur sluiten. Het eiland heeft te maken met een forse stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen periode. De situatie in het ziekenhuis is kritiek. Er is een gebrek aan gekwalificeerd personeel om de coronapatiënten op te vangen. Aruba heeft Nederland eerder al om hulp gevraagd. Die komt dit weekend aan. Toch blijft de situatie zorgelijk. Het ziekenhuis heeft alle specialisten op het eiland gevraagd regulier werk te laten liggen en te helpen bij behandeling van de Covid-patiënten in het ziekenhuis. Toch benadrukt de directie dat er geen reden is tot paniek.
Bioscopen, winkels en kerken mogen 50% van het maximaal toegestane aantal klanten binnenlaten.
22 augustus 2021: Duizenden mensen vieren einde lockdown met concert in New York.
Een groot popconcert in Central Park in New York waarmee het naderende einde van de lockdown in de miljoenenstad wordt gevierd, is zaterdagavond stilgelegd vanwege orkaan Henri. De orkaan rukt momenteel op naar het noordoosten van de Verenigde Staten en dreigt New York en wijde omgeving te treffen. De politie heeft bezoekers gevraagd het terrein te verlaten. Naar schatting ongeveer 60.000 mensen waren zaterdag aanwezig bij het concert. Burgemeester Bill de Blasio kondigde het concert in juni aan als onderdeel van een “Homecoming Week”, die de wereld moet laten zien dat de Amerikaanse stad de pandemie achter zich heeft gelaten.
22 augustus 2021: Australische premier blijft achter strenge lockdowns staan.
De Australische premier Scott Morrison heeft zondag laten weten dat hij achter de strenge strategie waarmee het land de coronapandemie onder bedwang probeert te krijgen, blijft staan. “Je kan niet altijd met lockdowns blijven leven, op een gegeven moment moet er iets veranderen en dat gebeurt bij een vaccinatiegraad van 70 procent”, stelde de premier zondag in een televisie-interview. “Ik weet dat de situatie op dit moment somber is, maar het wordt beter, dus blijf volhouden.”
22 augustus 2021: Bekende dominee Jesse Jackson (79) opgenomen met coronabesmetting.
De bekende Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson (79) is opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat blijkt uit een verklaring die is vrijgegeven door de door hem opgerichte organisatie Rainbow/Push. Ook zijn vrouw Jacqueline (77) is opgenomen. Jackson en zijn vrouw worden behandeld in een ziekenhuis in Chicago. Ze worden door artsen gemonitord. Meer is op dit moment niet bekend over hun toestand. De dominee is volledig ingeënt tegen het coronavirus. In januari ontving hij publiekelijk zijn eerste dosis. Jackson kreeg in de jaren zestig van de vorige eeuw bekendheid als dominee en burgerrechtenactivist. Hij werkte onder andere samen met Martin Luther King, die als zijn mentor gold. Ook stelde Jackson zich twee keer verkiesbaar voor de Democratische voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap: in 1984 en 1988.
23 augustus 2021: Aantal coronabesmettingen Nieuw-Zeeland stijgt snel.
Het aantal coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland stijgt snel als gevolg van de uitbraak van de Delta-variant van het virus. Het aantal infecties in het land is opgelopen tot 107. Dat zijn er 35 meer dan een dag eerder waarvan 33 werden vastgesteld in de Auckland en 2 in de hoofdstad Wellington.
23 augustus 2021: Amerikaanse waakhond geeft volle goedkeuring aan Pfizer-vaccin.
De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech als eerste volledige goedkeuring gegeven voor mensen van 16 jaar en ouder. Het middel werd sinds december gebruikt met een noodvergunning van de FDA (Food and Drug Administration). FDA-chef Janet Woodcock spreekt van een mijlpaal in de strijd tegen het coronavirus. Men kan vertrouwen dat het “vaccin voldoet aan de hoge standaarden voor veiligheid, effectiviteit en productiekwaliteit”. Zij hoopt dat dit mensen die nog geen prik hebben gehad over de streep trekt om dat alsnog te doen.
23 augustus 2021: Aantal besmettingen Duitsland niet meer leidend bij coronabeleid.
Duitsland wil zich bij coronabeleid niet langer laten leiden door het aantal besmettingen. Nu worden, als de grens van 50 gevallen per 100.000 inwoners wordt overschreden, automatisch maatregelen getroffen. De regering heeft maandag besloten dat op voorstel van gezondheidsminister Jens Spahn uit de wet te schrappen. CDU-leider Armin Laschet is er ook voorstander van. Het parlement moet er nog wel over beslissen, mogelijk nog voor de verkiezingen van volgende maand. Spahn wil dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen als graadmeter gaat gelden.
23 augustus 2021: UvA-docent neemt ontslag: ‘Manier van onderwijs openen is onverantwoord’.
Docent Literatuurwetenschappen Matt Cornell van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft zijn ontslag ingediend omdat hij de manier waarop het onderwijs opengaat onverantwoord vindt. “Alleen zij die volledig gevaccineerd zijn, zouden welkom moeten zijn op de campus”, schrijft Cornell.
23 augustus 2021: Complotdenker Joost Knevel overgeleverd aan Nederland.
Complotdenker Joost Knevel is door Spanje overgeleverd aan Nederland. Hij is opgehaald door de marechaussee, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Knevel wordt verdacht van meerdere strafbare feiten, waaronder bedreiging van en opruiing tot geweld tegen demissionair premier Mark Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Knevel zei over Van Dissel: „Wie geeft hem zijn welverdiende nekschot, die is een held.” Over Rutte zei Knevel: „We zouden hem eigenlijk moeten opjagen de zee in of waar dan ook.” Hij plaatste een bewerkte video waarin onder meer Rutte en Van Dissel met een strop om hun nek zogenaamd werden opgehangen.
24 augustus 2021: Weekcijfers RIVM: Aantal coronagevallen begint weer te stijgen.
Na een daling van een paar weken is het aantal coronagevallen weer aan het stijgen. De afgelopen week zijn waarschijnlijk iets meer positieve tests gemeld dan de week ervoor. Deze periode, eind augustus en begin september, vormde een jaar geleden de aanloop naar de tweede golf.
24 augustus 2021: Nederland stuurt meer medisch personeel naar Aruba vanwege corona.
Nederland stuurt op korte termijn tien verplegers en twee specialisten naar Aruba om het ziekenhuis te helpen met de opvang van coronapatiënten. De extra hulp is hard nodig. Er zijn gisteren 63 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 11 van hen liggen op de intensive care op Aruba, 15 zijn naar een intensive care in Colombia overgebracht omdat er op het eiland onvoldoende personeel is. In de afgelopen twaalf dagen zijn 16 coronapatiënten overleden.
24 augustus 2021: Tijdelijk extra salaris voor personeel op scholen met achterstanden.
Leraren, onderwijsassistenten en schoolleiders die werken op scholen met veel achterstanden krijgen de komende twee jaar extra salaris. Het gaat om een toelage van gemiddeld 8%, bedoeld voor vestigingen in zowel het primair onderwijs als het voortgezet (speciaal) onderwijs. Met de regeling wil het ministerie van Onderwijs het aantrekkelijker maken om op deze scholen te werken.
“Scholen staan voor de grote opgave om leervertragingen als gevolg van corona in te halen”, licht demissionair minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs toe. “Op scholen met veel uitdagende leerlingen is dit extra ingewikkeld. Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort: het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld.”
24 augustus 2021: UNICEF: 140 miljoen kinderen nog niet naar school door corona.
Circa 140 miljoen basisscholieren moeten de start van hun nieuwe schooljaar voorlopig uitstellen, hoewel de zomervakantie in veel delen van de wereld bijna afgelopen is. VN-organisatie UNICEF waarschuwt dinsdag over deze schoolsluitingen als gevolg van de aanhoudende coronapandemie.
In 2020 waren scholen wereldwijd gemiddeld 79 dagen gesloten. Voor 168 miljoen kinderen waren de scholen na het begin van de pandemie zelfs bijna het hele jaar dicht. Een groot deel van die kinderen krijgt nu ook in het tweede opeenvolgende jaar te maken met schoolonderbrekingen. Dat leidt niet alleen tot leerachterstanden, maar bijvoorbeeld ook tot een toename van kinderarbeid en van kindhuwelijken, aldus de hulporganisatie.
Ook is er een toename van mentale problemen onder jongeren zichtbaar en missen veel kinderen vaccinaties die ze normaliter op school toegediend krijgen. Veel landen hebben maatregelen genomen om onderwijs op afstand te verbeteren. Maar voor ten minste 29% van de schoolgaande kinderen in de wereld blijkt leren op afstand nog steeds niet mogelijk. Vaak door een gebrek aan middelen. De jongste kinderen kunnen vaak geen digitaal onderwijs volgen door een gebrek aan begeleiding, of omdat ze in (of buiten) huis moeten werken.
24 augustus 2021: Aantal prikken stijgt nauwelijks meer.
Iets minder dan 300.000 mensen hebben zich in de afgelopen week laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds eind maart, bijna vijf maanden geleden. Vorige week hebben bijna 72.000 mensen een eerste prik gekregen. Onder hen zijn mensen die het Janssen-vaccin kregen en na de eerste prik klaar waren. Bijna 225.000 mensen ontvingen vorige week de herhaalvaccinatie. Vooral onder ouderen zijn er nauwelijks nog mensen die zich laten vaccineren. Vorige week hebben 88 mensen van 91 jaar of ouder een prik gekregen en bijna 600 tachtigers. Het aantal prikken daalt al een tijdje. Iedereen van 12 jaar en ouder is uitgenodigd en heeft dus de kans gehad een prikafspraak te maken. Vanwege de daling sluiten de GGD’en vaccinatielocaties. In totaal zijn nu ongeveer 12,5 miljoen mensen minstens één keer gevaccineerd. Zo’n 10 miljoen mensen hebben de tweede prik gekregen. Volgens het RIVM heeft bijna 85% van alle volwassenen in elk geval één prik gekregen en is iets meer dan 75% volledig gevaccineerd. Van de mensen die tussen 1931 en 1960 zijn geboren, is meer dan 90% gevaccineerd. In de groep die tussen 1961 en 1975 ter wereld kwam, zijn vier op de vijf mensen ingeënt. Bij de 12- tot en met 17-jarigen is ongeveer de helft gevaccineerd en is bijna een kwart klaar met de prikken.
24 augustus 2021: Lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer licht toegenomen. In totaal zijn nu 691 patiënten met Covid-19 opgenomen, 13 meer dan maandag. Op de intensive cares liggen nu 230 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus. Dat is het hoogste aantal sinds 16 juni. In de afgelopen dag zijn er netto 6 patiënten op de ic’s bij gekomen. Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen schommelt al de hele maand tussen de 50 en de 90. Op de ic’s waren 20 nieuwe opnames. Zo’n aantal kwam de afgelopen weken ook herhaaldelijk voor. Op de ic-afdelingen liggen ook 518 mensen met andere aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu bijna 14.000 opgenomen mensen en zijn er bijna 15.500 bedden beschikbaar. Ziekenhuizen hebben dus nog ongeveer 1.500 bedden over. Dit komt neer op gemiddeld 10 tot 15 bedden per ziekenhuis. Dat is de kleinste marge sinds 29 december.
24 augustus 2021: R-getal gestegen naar net boven de 1.
Het zogenoemde reproductiegetal is voor het eerst sinds 10 juli weer net boven de 1. Het gaat dan om de waarde van 9 augustus; het R-getal wordt achteraf berekend en loopt daarmee achter. Op die dag bedroeg de R 1,01, wat betekent dat 100 besmettelijke mensen samen 101 anderen besmetten.
Op 2 augustus bedroeg de R nog 0,92. Afgelopen week is het aantal positieve coronatests met 4,5% gestegen. Deels is dat te verklaren doordat er meer werd getest.
24 augustus 2021: Extra prik mogelijk aanstaande, maar is er genoeg bewijs dat het nodig is?
Moeten we nu wel of geen derde prik gaan geven? Die vraag ligt bij de Gezondheidsraad, die het kabinet daarover moet adviseren. Andere landen zijn er al mee begonnen, zoals Israël. Steeds meer onderzoek suggereert dat vaccins minder effectief zijn tegen de deltavariant, minder effectief worden na verloop van tijd en minder goed zorgen dat gevaccineerden niet besmet raken. Op basis hiervan wordt de discussie over een extra prik gevoerd. Is er genoeg informatie om die afweging te maken?
Waar het hier om gaat is alleen het voorkomen van infecties. “Belangrijker dan dat ze infecties helemaal voorkomen is of ze ernstige ziekte, ziekenhuisopnames en overlijden voorkomen”, zegt hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede.
Het onderzoek van Oxford heeft die vraag helemaal niet onderzocht. Het onderzoek laat vooral zien dat het belangrijk is om in de gaten te houden hoe de bescherming zich ontwikkelt. Je wilt mensen niet onnodig extra vaccins geven, terwijl wereldwijd veel mensen nog helemaal niet gevaccineerd zijn. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte al sterk is afgenomen voordat je met een derde vaccinatie begint.
De Israëlische cijfers duiden erop dat de bescherming tegen ernstige corona-infecties en dus ziekenhuisopnames nog steeds erg hoog is.
25 augustus 2021: Gommers: rek is eruit op ic’s, eventjes opschalen kan niet meer.
De rek is er nu echt uit op intensivecare-afdelingen, zo zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij vreest dat het ziekenhuizen dit najaar niet zal lukken om al het werk gedaan te krijgen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen. “We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen. Tijdens korte pieken kunnen we opschalen, maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen.” Van een crisissituatie, waarin tijdelijk extra hard moet worden gewerkt, kan men niet meer spreken. “De crisis is voorbij, we moeten leren leven met Covid.” Diverse ziekenhuizen hebben wel vacatures op de ic, maar kunnen daar geen mensen meer voor vinden. “We wisten dat dit gevaar bestond. Het probleem was er al voordat Covid ging spelen.” In Nederland zijn zes ic-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar zijn. In Duitsland 25. Keuzes die we in het verleden gemaakt hebben.
25 augustus 2021: Flinke domper Haarlemse school: twee klassen na één schooldag in quarantaine.
Scholen zagen uit naar een frisse start van een nieuw schooljaar waarin hopelijk meer kon, maar op de Haarlemse Montessorischool ging het al na één schooldag mis. Twee klassen zitten alweer in quarantaine omdat leerlingen corona hebben. De leerlingen mogen vijf dagen niet meer naar school. Dan moeten ze een test bij de GGD doen. Als die negatief blijkt, mogen ze weer de schoolbanken in.
25 augustus 2021: Haaglanden en Twente naar hoogste risiconiveau op coronakaart.
Het coronarisico in de regio’s Haaglanden en Twente is op het hoogste niveau beland. Daar geldt de situatie nu weer als zeer ernstig. Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland doen op de woensdag bijgewerkte risicokaart juist een stapje terug, van zeer ernstig naar ernstig. Het hoogste risiconiveau geldt net als vorige week nog steeds in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland.
25 augustus 2021: Uit de rij geglipt: GGD ontvangt tientallen meldingen van prikfraudeurs.
Bij de GGD zijn ‘enkele tientallen’ meldingen binnen gekomen van mensen die hebben geprobeerd om als gevaccineerd geregistreerd te staan, zonder daadwerkelijk de prik te hebben ontvangen. Dat bevestigt de GGD na vragen van De Telegraaf. Het gaat om mensen die uit de rij ‘ontsnappen’ na het krijgen van een registratiekaart, voordat de prik is gezet. Op sommige locaties kregen mensen de registratiekaart vóór het zetten van de vaccinatie. Zodra ze de registratiekaart ontvangen hebben, verlaten ze de rij of gebruikten ze een smoesje, bijvoorbeeld om even naar het toilet te gaan, en zetten ze het op een lopen. De GGD heeft maatregelen genomen door op elke locatie aandacht te vragen voor het fenomeen, de rij aan te passen en de registratiekaart pas uit te delen ná het prikken.
26 augustus 2021: Japanse ziekenhuizen kunnen aantal coronapatiënten niet aan.
Japanse ziekenhuizen kunnen de aantallen coronapatiënten in het land niet aan. Steeds vaker worden ambulances met mensen die naar de eerste hulp moeten, geweigerd door een ziekenhuis.
Wekelijks worden meer dan 3.000 ambulances door meer dan drie ziekenhuizen geweigerd, zodat het meer dan een half uur duurt voor de patiënten in een ziekenhuis zijn. De helft van deze patiënten heeft Covid-19. Zeker 5 mensen zijn omgekomen doordat ze niet op tijd naar het ziekenhuis konden. Japan heeft te maken met de grootste uitbraak van het coronavirus tot nu toe. Door de Delta-variant stijgt het aantal gevallen flink, met als uitschieter meer dan 25.000 gevallen op een dag. De zorg in Japan staat hoog aangeschreven. Met preventieve zorg kunnen mensen erg oud worden. De meeste ziekenhuizen zijn in particuliere handen en het zijn vaak kleine locaties. Daardoor lijken ze niet goed opgewassen tegen een grote gezondheidscrisis. De onderlinge samenwerking verloopt moeizaam en er zijn weinig ic-bedden. Het aantal bedden op de intensive care wordt te langzaam uitgebreid.
26 augustus 2021: Japan: 1,6 miljoen vervuilde coronavaccins Moderna.
In Japan zijn ongeveer 1,6 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna teruggetrokken na meldingen over vervuilingen. Meerdere vaccinatiecentra hadden gemeld dat flesjes met het vaccin „vreemde materie” bevatten. Moderna is op de hoogte van het probleem en doet onderzoek. De vervuiling zou samenhangen met een productielijn in een fabriek in Spanje. Volgens Moderna heeft de materie geen invloed op de veiligheid en effectiviteit van het vaccin. Men gaat in Japan proberen de gevolgen voor de vaccinatiecampagne tot een minimum te beperken.
26 augustus 2021: Nieuw-Zuid-Wales telt ruim 1.000 coronabesmettingen in een dag tijd.
De Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales telt ruim 1.000 nieuwe coronabesmettingen in een dag tijd, het hoogste aantal sinds de pandemie begon. In Sydney hebben twee grote ziekenhuizen tenten buiten neergezet om het stijgende aantal patiënten te kunnen opvangen. De lokale overheid heeft toch besloten tot enkele versoepelingen voor gevaccineerden. Gevaccineerde volwassenen, die buiten aangewezen ‘hotspots’ in Sydney wonen, krijgen vanaf 13 september meer bewegingsvrijheid. Ze mogen dan samenkomen in groepen van vijf. In de hotspots gelden al iets minder strenge regels voor mensen die zijn ingeënt. Volwassenen mogen op straat samenkomen voor recreatie. In Sydney en omstreken blijft de lockdown tot minimaal eind september. Daarbuiten tot 10 september. Men wil nog meer vrijheden voor gevaccineerden invoeren als 70 tot 80% van de volwassenen is ingeënt.
26 augustus 2021: Wekelijkse testplicht voor alle ongevaccineerde Grieken.
Grieken die niet gevaccineerd zijn, moeten zich vanaf 13 september verplicht wekelijks laten testen. Testen kost 10 euro per keer en moet zelf worden betaald. Grieken die niet gevaccineerd zijn mogen zonder recente test door hun werkgever op onbetaald verlof worden gestuurd en mogen ook niet naar school of de universiteit. Andere gelegenheden, zoals sportscholen, bioscopen en restaurants, mogen ongevaccineerden zonder test weigeren aan de deur. Voor wie werkt in het onderwijs, de horeca of in de toeristische sector is één test per week niet genoeg: zij moeten zich zelfs twee keer per week laten testen willen ze aan het werk blijven. De regels gelden ook voor scholieren vanaf twaalf jaar. Voor hen zijn de tests wel gratis.
Volgens minister Kikilias van Volksgezondheid zijn de nieuwe regels een morele verplichting van het land. “We zijn het verplicht aan iedereen die overleden is aan corona voordat er een vaccin was, aan iedereen die zich al 18 maanden aan alle beperkingen houdt, aan iedereen die zijn baan is verloren of zijn bedrijf is kwijtgeraakt.” Hij zegt het ook ‘oneerlijk en onethisch’ te vinden als gevaccineerde Grieken niet in een ziekenhuis terecht zouden kunnen met hun aandoening omdat alle bedden vol liggen met ongevaccineerde coronapatiënten.
26 augustus 2021: Onderzoekers: corona bij zwangere kan leiden tot kapotte placenta.
Een infectie met het coronavirus kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers. In elk geval één kindje is overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder. Hoe ziek een zwangere wordt van de infectie blijkt geen goede voorspeller van hoe ernstig de placenta wordt aangetast, legt gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC uit.
26 augustus 2021: Drie provincies kleuren rood op de Europese coronakaart.
In totaal hebben drie Nederlandse provincies een rode kleur op de Europese coronakaart. Dit zijn de provincies Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland. Overige provincies hebben een oranje kleur.
27 augustus 2021: Helft coronapatiënten in ziekenhuis houdt jaar na opname klachten.
Ongeveer de helft van de coronapatiënten, die met besmetting zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog last van zeker één hardnekkig symptoom van het virus. In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid, blijkt uit een Chinese studie. Onderzoekers volgden een jaar lang 1.276 patiënten die begin 2020 in Wuhan in het ziekenhuis lagen na coronabesmetting.
27 augustus 2021: Nu échte coronastress down-under: dit is er aan de hand.
Hoe kunnen de besmettingen in Australië en Nieuw-Zeeland oplopen met die strenge lockdowns? Antwoord microbioloog Bert Niesters: “Beide landen hebben een zero-tolerancebeleid. Dat is niet te handhaven. Dat kun je wel vergeten. Er komen altijd vliegtuigen en boten aan. Wel niet met toeristen, maar er zitten wel mensen in en op. De nieuwe besmettingen in Australië kwamen een tijdje terug via piloten het land binnen.” En er speelt meer mee. Zoals de lockdown-moeheid, die steeds vaker voor protesten zorgt. “Er zijn mensen die het spuugzat zijn en die gaan toch naar buiten”, zegt Niesters. En zo wordt de bubbel dus ook gebroken. Afgelopen weekend nog gingen mensen in Melbourne de straat op om te protesteren tegen de lockdown. Het leidde tot confrontaties met de politie. Volgens Niesters moeten we daarbij niet vergeten dat de deltavariant besmettelijker is en zich simpelweg makkelijker verspreidt. En een andere factor: het vaccinatietempo. Als je kijkt naar het percentage volledig gevaccineerde mensen, lopen Australië en Nieuw-Zeeland ver achter op verschillende Europese landen. Dat komt onder andere doordat beide landen pas laat begonnen met vaccins inkopen.
“In Nieuw-Zeeland dacht men bijvoorbeeld: Wij zijn een eiland en we kunnen de boze buitenwereld wel buiten de deur houden”, zegt Australiëdeskundige Ad Borsboom. In Australië kan die achterstand volgens hem door de politieke indeling van het land komen. “De federale overheid had de regie in handen moeten hebben, maar heeft dat niet gedaan. Dat komt doordat afzonderlijke staten, met elk een eigen regering, heel veel verantwoordelijkheid hebben. Niet alle mensen kunnen of willen zich laten prikken. “In Australië en Nieuw-Zeeland zijn veel migranten. In de wijken waar zij in grote getalen wonen, zie je dat de vaccinatiebereidheid achterblijft. Ook groeide het wantrouwen tegen AstraZeneca, waarvan Australië veel vaccins heeft, sterk na berichten over bijwerkingen.”
27 augustus 2021: Bijna helft door corona minder verleende zorg hoeft niet ingehaald te worden.
40 tot 50% van de zorg die sinds maart 2020 minder is verleend vanwege de coronapandemie, hoeft niet te worden ingehaald. Dat blijkt vrijdag uit berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Sinds maart 2020 zijn 340.000 tot 380.000 operaties minder uitgevoerd in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken dan de verwachting was. ‘Slechts’ tussen 170.000 en 210.000 van die ingrepen moeten alsnog worden ingehaald. Dat komt neer op 11 tot 14% van het totaal aantal operaties dat jaarlijks in Nederland wordt uitgevoerd. Dat er minder operaties werden gedaan, komt onder meer doordat tijdens de lockdowns sprake was van minder letsel, zoals botbreuken en sportblessures, en minder infecties aan luchtwegen en oren. Ook zijn sommige klachten simpelweg vanzelf overgegaan en hoeven enkele terugkerende behandelingen niet ingehaald te worden als ze eenmaal hervat zijn.
27 augustus 2021: Denemarken ziet Covid-19 niet langer als bedreiging samenleving.
Denemarken beschouwt Covid-19 niet langer als een ziekte die de samenleving bedreigt. Volgens de minister van Gezondheid Magnus Heunicke is de pandemie onder controle. Er zijn recordaantallen vaccinaties gegeven. 80% van de bevolking ouder dan 12 jaar is ingeënt. Tal van coronamaatregelen kunnen vervallen. Vanaf 10 september vervalt de verplichting een ’coronaviruspas’ te tonen voor bezoeken aan restaurants, theaters, nachtclubs. Het mondkapje is al lange tijd niet meer verplicht.
27 augustus 2021: RIVM: vaccins beschermen even goed tegen opname bij Delta-variant.
De coronavaccins beschermen even goed tegen ziekenhuis- en ic-opnames na besmetting met de Delta-variant als na besmetting met de Alfa-variant. De kans als volledig gevaccineerd persoon na besmetting opgenomen te worden in het ziekenhuis is 20 keer lager dan voor een niet-gevaccineerd persoon. De kans om op een ic te belanden, is als volledig gevaccineerde 33 keer zo klein.
27 augustus 2021: Biden: ’Alles doen om oorzaak corona op te sporen’.
Het achterhalen van de oorsprong van het coronavirus blijft een hoge prioriteit voor de Amerikaanse regering, zegt president Joe Biden in een verklaring. „We zullen er alles aan doen om de wortels van deze uitbraak die wereldwijd zo veel pijn en dood heeft veroorzaakt op te sporen, zodat we alle nodige maatregelen kunnen nemen om herhaling te voorkomen.” China ligt echter dwars.
28 augustus 2021: Als vaccinatiegraad jongeren niet stijgt, kan dat bepalend zijn voor rest epidemie.
RIVM: De vaccinatiebereidheid onder 12 tot 17 jaar en 18- tot 24-jarigen was 85%, ruim meer dan de 75% vaccinatiegraad waarop wordt gemikt voor die groepen. Maar kijk je naar de laatste cijfers dan heeft pas de helft van de 12- tot 17-jarigen en 65% van de 18- tot 24-jarigen een eerste prik gehaald. Misschien komt dat door de vakanties, misschien doordat ze korter de tijd hebben gehad omdat ze later aan de beurt waren. Als de vaccinatiegraad in die groep niet gaat aantrekken, dan kan dat een heel belangrijke, doorslaggevende rol gaan spelen in het verdere verloop van de epidemie.
28 augustus 2021: Kans op ziekenhuisopname twee keer zo groot door deltavariant.
De deltavariant van het coronavirus verdubbelt de kans op een ziekenhuisopname voor niet-gevaccineerden, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge.
28 augustus 2021: India zet voor het eerst 10 miljoen coronaprikken op één dag.
India heeft vrijdag voor het eerst meer dan 10 miljoen coronaprikken op één dag gezet. Premier Narendra Modi spreekt van een “gedenkwaardige prestatie” voor het land met 1,3 miljard inwoners. Het vorige record stond op 9,2 miljoen prikken. In totaal zijn in India meer dan 622 miljoen prikken toegediend. Ruim de helft van de 944 miljoen volwassenen heeft nu een eerste dosis van een coronavaccin gehad. India dient drie verschillende vaccins toe die allemaal uit twee doses bestaan.
Het tempo van de vaccinatiecampagne versnelt, maar het doel van 1,1 miljard gevaccineerden eind dit jaar wordt nog steeds bemoeilijkt door onder meer een tekort aan middelen, administratieve rompslomp en terughoudendheid onder het volk. India wil met de vaccinatiecampagne nieuwe chaos in het land voorkomen.
De besmettingsgolf in april en mei leidde tot een overbelasting van de zorg, meer dan 200.000 sterfgevallen en een tekort aan medische hulpmiddelen. Het aantal besmettingen nam daarna sterk af, maar neemt weer toe. Zaterdag werden bijna 47.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, het grootste aantal in bijna twee maanden tijd. Zo’n 70% van de meldingen kwam uit de zuidelijke staat Kerala, waar vorige week een groot festival werd gehouden. Experts denken dat de volgende golf in India mogelijk volgende maand al begint, omdat dan het festivalseizoen begint.
28 augustus 2021: Meer prikteams in Amsterdam om vaccinatiegraad op te krikken.
De GGD Amsterdam gaat op meer locaties prikteams inzetten, in een poging de vaccinatiegraad op te krikken. De teams worden vooral ingezet in wijken waar het aandeel gevaccineerden achterblijft.
De prikteams werken dan in kerken, buurthuizen en op plekken waar jongeren zich verzamelen. Wethouder Simone Kukenheim wil dat de vaccinatiegraad in alle Amsterdamse wijken minstens zo hoog wordt als het landelijk gemiddelde. In sommige stadsdelen blijft die nu behoorlijk achter; in Nieuw-West is 47% van de bevolking van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd, in Zuidoost 48%. Landelijk is van de 12-plussers 72% volledig gevaccineerd.
28 augustus 2021: Duizenden demonstreren in Berlijn tegen coronamaatregelen.
Duizenden mensen hebben zaterdag in Berlijn gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering. Ze keerden zich vooral tegen restricties die invloed hebben op het dagelijks leven, zoals de mondkapjesplicht. Verscheidene bijeenkomsten waren vooraf verboden, maar dat kon niet voorkomen dat groepen op verschillende plaatsen bijeenkwamen en door de stad gingen lopen onder begeleiding van politie te voet, in busjes en in een helikopter. Grote delen van het regeringscentrum in de Duitse hoofdstad waren uit voorzorg afgesloten. De autoriteiten waren goed voorbereid, hadden meer mensen verwacht. Ze hadden zo’n 2000 agenten achter de hand, onder wie politiemensen van andere eenheden in Duitsland. 9 aangekondigde demonstraties werden door de politie verboden. 4 organisaties stapten naar de rechter. Een betoging met maximaal 500 mensen kreeg toestemming.
29 augustus 2021: Opnieuw vervuilde coronavaccins gevonden in Japan.
Japan heeft opnieuw vervuilde coronavaccins van Moderna ontdekt. De lokale autoriteiten stoppen tijdelijk met het toedienen van het middel. De Japanse autoriteiten maakten zaterdag bekend dat twee mannen zijn overleden nadat ze vaccins hadden gekregen van een vervuilde partij, maar het is nog onduidelijk of die sterfgevallen het gevolg zijn van de inentingen. Ook dit wordt nog onderzocht.
Ongeveer 44% van de Japanse bevolking is volledig ingeënt tegen Covid-19.
29 augustus 2021: Israël biedt derde vaccinatie aan alle Israëliërs vanaf 12 jaar.
Israëlische burgers van 12 jaar of ouder krijgen de mogelijkheid zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël behoort tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus.
29 augustus 2021: Megastrenge lockdown in Vietnam: Militairen doen de boodschappen.
In Vietnam is de zwaarste lockdown ingegaan sinds het begin van de coronacrisis. Het land is zwaar getroffen door de deltavariant en nog maar weinig mensen zijn gevaccineerd. Mensen mogen hun huis niet uit en het leger is ingeschakeld om voedselpakketten rond te brengen. Een ramp voor kleine ondernemers en migrantenarbeiders. “Zo streng als het nu is, is het nog nooit geweest”, zegt de Nederlandse Laura Darlington. Darlington woont sinds drie jaar in Ho Chi Minhstad, de grootste stad in Vietnam. “Iedereen moet non-stop binnenblijven en als je toch naar buiten gaat, kun je een fikse geldboete krijgen.” Ze ziet met lede ogen aan hoe haar bruisende stad met gezellige eetstandjes, is veranderd in een muisstille plek waar armoede nu toeneemt. Vietnam bevindt zch in de vierde golf van het coronavirus. Lange tijd leek het erop dat het land alles onder controle had. Er werd snel en effectief gehandeld. Volgens de officiële informatie zijn er in 2020 maar 35 mensen overleden aan het virus. Maar de besmettelijke deltavariant zorgt ervoor dat de ziekenhuizen nu al maanden overvol zijn. Het dodental is opgelopen tot bijna 10.000 en steeg de afgelopen week met gemiddeld 256 per dag. Eerdere maatregelen bleken niet te werken en daarom is er nu een volledige lockdown.
30 augustus 2021: Mbo’s en hoger onderwijs mogen 1,5 meterregel loslaten.
Studenten en medewerkers in het mbo, hbo en op universiteiten hoeven met ingang van vandaag geen 1,5 meter afstand meer tot elkaar te bewaren. Dan maximaal 75 mensen in één ruimte. De rest van het land hoeft waarschijnlijk vanaf 20 september niet langer onderling afstand te houden.
30 augustus 2021: Leaseplan: alleen volledig gevaccineerden weer welkom op kantoor.
Autobedrijf Leaseplan wil dat medewerkers volledig gevaccineerd zijn voordat ze op kantoor komen. Deze eis wordt gesteld aan alle werknemers die terug willen, dus ook de 1.000 mensen die in Nederland voor het bedrijf werken. Zo’n expliciet verzoek aan medewerkers is uniek in Nederland.
30 augustus 2021: Besmettingsrecord Australische deelstaat New South Wales.
De Australische deelstaten New South Wales en Victoria hebben opnieuw relatief veel besmettingen gemeld. New South Wales telde 1.290 besmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat is een record voor de deelstaat met de meeste inwoners. Victoria met zo’n 6,5 miljoen inwoners was van plan om de lockdown op te heffen, maar volgens premier Andrews komt dat moment te vroeg. In Australië is de vaccinatiegraad laag in vergelijking met andere Westerse landen. Ruim ⅓ van wie in aanmerking komt voor een prik is volledig gevaccineerd. Midden van november zal dat zo’n 80% zijn.
30 augustus 2021: Deel mbo’s blijft online lesgeven: ‘Positieve meenemen naar toekomst’.
Een aantal mbo-instellingen zal een deel van het onderwijs in het nieuwe schooljaar online blijven geven. Volgens de schoolbesturen heeft het afgelopen schooljaar uitgewezen dat online onderwijs niet alleen nadelen heeft, maar ook grote voordelen. De Tweede Kamer nam vorige maand nog een motie aan tegen online onderwijs. De Kamer vindt dat dat alleen bij hoge uitzondering mag worden gegeven. Bij de Onderwijsraad en de Sociaal-Economische Raad (SER) ontstonden tijdens de coronapandemie zorgen over het mentale welzijn van leerlingen en over leerachterstanden. Toch houden zeker vijf mbo-instellingen eraan vast. Ze vinden dat een combinatie van online en fysiek onderwijs (hybride onderwijs) beter aansluit bij de behoeften van de arbeidsmarkt, die om flexibiliteit vraagt. Daarnaast blijft er meer tijd voor les in kleinere groepen op locatie. De kern van het onderwijs blijft fysiek. Sommige vakken kunnen goed online worden gegeven, zoals Engels en Nederlands.
30 augustus 2021: WHO vreest bijna kwart miljoen nieuwe coronadoden in Europa.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de stagnerende vaccinatiegraad in Europa en het kleine aantal vaccinaties in de armere landen. Voor 1 december mogelijk bijna een kwart miljoen mensen overlijden aan Covid-19. “Het aantal sterfgevallen in de regio steeg vorige week met 11 procent, waarbij volgens een betrouwbare prognose tegen 1 december nog eens 236.000 doden zullen vallen”, aldus de Europese WHO-directeur Hans Kluge. In Europa zijn tot dusver circa 1,3 miljoen coronasterfgevallen geregistreerd. In de meerderheid van de 53 landen die onder WHO Europa vallen, is het coronavirus zich weer sneller aan het verspreiden. Dat vindt Kluge “zeer verontrustend”, met name vanwege de lage vaccinatiegraad onder risicogroepen in een aantal landen. Daarnaast is in de armere landen slechts 6% van de bevolking volledig ingeënt, terwijl dat in heel Europa zo’n 50% is. Er worden volgens de directeur steeds minder nieuwe mensen geprikt. “In de afgelopen zes weken is het aantal vaccinaties met 14% afgenomen. Door gebrek aan toegang tot vaccins in sommige landen en een gebrek aan acceptatie van vaccins in andere landen.”
30 augustus 2021: Coronasteun stopt per 1 oktober, kabinet werkt nog aan regeling voor nachtclubs.
De meeste steunmaatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen stoppen 1 oktober. Het demissionaire kabinet vindt het niet langer nodig om met generieke maatregelen de economie te ondersteunen, omdat de meeste beperkende coronamaatregelen inmiddels zijn opgeheven. Er wordt nog gewerkt aan een compensatieregeling voor nachtclubs en discotheken.
31 augustus 2021: Doel behaald: 70 procent van volwassenen in de EU gevaccineerd.
Van de volwassen inwoners van de Europese Unie is inmiddels 70% volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat percentage had de Europese Commissie zich ten doel gesteld.
31 augustus 2021: Kuipers verwacht in het najaar 3.500 coronapatiënten op de IC’s.
Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) houdt er rekening mee dat er in het najaar 3.500 coronapatiënten op de IC’s belanden. Dat zijn er zo’n 500 meer dan tijdens de eerste golf (in het voorjaar van 2020), toen er nog geen vaccins waren, zei hij. Die 3.500 coronapatiënten komen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk. Maar als er meer dan 1.350 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet, moet opnieuw reguliere zorg worden afgeschaald. De maximale capaciteit op de IC’s is 1.700 bedden. Kuipers wijst erop dat er nu al geruime tijd ongeveer 230 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet. Vorig jaar zomer waren dat er 20. Dat het er nu zo veel zijn heeft alles te maken met de besmettelijkheid van de deltavariant. Bij de klassieke variant werd een vaccinatiegraad van 60% nog wenselijk geacht, om verdere verspreiding te voorkomen. Nu is dat 90%. “Daar zitten we nog niet en daar komen we ook niet”, zei Kuipers.
31 augustus 2021: Wanneer kunnen we leven met, in plaats van strijden tegen corona?
Ruim 70% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd, de coronabesmettingen zitten al een tijd op hetzelfde niveau en ook de bezetting in het ziekenhuis verschilt de laatste tijd niet veel. Covid blijft, maar wanneer kunnen we het virus hetzelfde gaan behandelen als de andere virussen? Er is één ding in ieder geval zeker: er komt een moment dat we gaan leven met covid onder ons, in plaats van het te bestrijden met maatregelen. Net als met griep, het RS-virus en andere verkoudheidsvirussen.
Daarvan zijn ook alle artsen en virologen zeker. De vraag is alleen wanneer we daar klaar voor zijn. Want niemand wil dat er nog eens een groot aantal mensen ernstig ziek wordt of overlijdt, en als je dan toch ziek wordt, is het wel fijn als er plaats is op de intensive care. En, niet onbelangrijk: dat er verpleegkundigen op de ic zijn die je weer kunnen oplappen. Ook Marco Knook, medisch hoofd van de ic-afdeling van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, zegt: “Door alle vaccinaties is het aantal covid-patiënten dat op de ic terechtkomt, sinds afgelopen mei gelukkig enorm gedaald. Toch liggen er dagelijks nog enkele patiënten in ons ziekenhuis, kliniek of op de intensive care. Als samenleving moeten we accepteren dat covid-19 nooit meer verdwijnt. Het zal straks, net als de influenza een griepvirus zijn, waar we mee moeten leren leven.”
Maar er moeten ook zaken veranderen in het ziekenhuis, zegt Knook: “Het is nu belangrijk dat er een structurele verhoging van ic-beddencapaciteit en personeel op de ic komt. Zo kunnen we ook in de toekomst snel op- en afschalen en veilige zorg aan alle patiënten blijven bieden.” Peter de Jager is hoofd van de intensive care van het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch. De Jager is niet heel optimistisch gestemd over de situatie in de ziekenhuizen. “Covid gaat onderdeel uitmaken van ons normale werk. Wat het lastig maakt is dat we gewoon een tekort hebben aan gespecialiseerd personeel. De uitstroom van mensen is hoog en nieuwe mensen kun je niet meteen inzetten.” Er zijn extra bedden nodig. Er werd ook voor corona in de zorg al kritisch gekeken naar ic-zorg en wat er precies nodig was. “In winterperiodes hadden we het vaak al heel druk, en toen kwam corona ook nog eens. Er moet meer waardering komen voor het werk van verpleegkundigen. Waardering voor werk, werk dat goed betaalt, nu gaan ze soms ander werk doen waar dat beter geregeld is.” Ook voor corona werd al kritisch gekeken naar ic-zorg en wat er nodig was. “In winterperiodes hadden we het vaak al heel druk, en toen kwam corona ook nog.”
Ic-hoofd Knook van het Reinier de Graaf-ziekenhuis stelt dat de groepsimmuniteit in Nederland nu nog onvoldoende is om alle maatregelen los te laten. In de loop van de tijd zal dat wel kunnen. Als we alles weer mogen, doen we dat dan ook? Knook vraagt zich af of we terug gaan naar het ‘oude’ normaal. We hebben geleerd dat afstand houden voorkomt dat we besmet raken met covid-19, maar dat geldt ook voor andere virussen? “Ik verwacht dat we veel meer afstand blijven houden.”
31 augustus 2021: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt iets.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vandaag weer wat gedaald, na een forse toename op gisteren. Ziekenhuizen behandelen momenteel 671 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er 18 minder dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen mensen met corona schommelt ongeveer een maand lang tussen de 650 en 700. Gisteren was het aantal opgenomen coronapatiënten juist met 47 toegenomen naar 689. Dat was de grootste stijging in een dag in meer dan een maand tijd.
Intensive cares hebben de afgelopen dag 8 nieuwe patiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds 23 juli. Daar staat tegenover dat 16 coronapatiënten de ic’s hebben verlaten. Het is niet bekend hoeveel van hen zijn overleden en hoeveel van hen juist genoeg zijn opgeknapt. Het totale aantal coronapatiënten op de ic’s daalde met 8 naar 212. Het laagste aantal in ongeveer twee weken tijd.
31 augustus 2021: Inspectie tikt artsen op de vingers na foute corona-informatie.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer 50 keer een corrigerende brief gestuurd aan artsen die hun patiënten onjuiste informatie gaven over het virus of het coronavaccin. In 10 gevallen werd met maatregelen gedreigd. Sinds maart vorig jaar kreeg de inspectie zo’n 200 meldingen over artsen die desinformatie verspreidden. Al die meldingen zijn reeds behandeld en de inspectie ondernam actie wanneer dat nodig was. De aangeschreven artsen deden hun uitlatingen niet alleen tegenover patiënten, maar ook op sociale media. Het ging volgens de inspectie om “het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties”. Dat is allemaal tegen de normen en de richtlijnen van de beroepsgroep, aldus de inspectie. Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij.
Een arts kreeg een boete van 3.000 euro wegens het voorschrijven van medicijnen die niet voor corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers. De inspectie zegt het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren, ook dat van artsen. Maar tegelijkertijd stelt de dienst dat artsen hun informatie feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk aan hun patiënten moeten overbrengen. “Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij”, zo zegt de inspectie.
31 augustus 2021: Een op drie 12- tot 17-jarigen is volledig gevaccineerd.
Aan het begin van het nieuwe schooljaar is een ⅓ van de tieners van 12 tot en met 17 jaar volledig gevaccineerd tegen corona, laat het RIVM weten op basis van recente vaccinatiecijfers. Het gaat om jongeren die dit jaar die leeftijd bereiken. De helft heeft al een eerste prik gehad. Het percentage volledig ingeënte jongeren geboren tussen 2004 en 2009 is vorige week gestegen van 23 naar 32%. Niet alle jongeren geboren in 2009 kunnen een prikafspraak maken. Ze zijn niet allen 12 geworden. Worden ze niet meegerekend, is 34% van de tieners van 12 tot en met 17 jaar volledig gevaccineerd. 51% geboren tussen 2004 en 2009 kreeg een eerste prik. Worden 11-jarigen niet meegeteld, 54%.
Dit is na anderhalf jaar de laatste bijdrage van John Smarius – aanvankelijk eens per maand, later twee keer per maand – over de wereldwijde gevolgen van de Corona-pandemie. Smarius stond er op, zijn omvangrijke werk als ‘impressie’ te betitelen, waar wij eerder zouden denken aan ‘Dossier Corona’.
Wynia’s Week dankt de auteur van harte voor zijn monnikenwerk, dat te zijner tijd zeer van pas zal komen bij de parlementaire enquête over het Coronabeleid in Nederland. Alle artikelen van John Smarius voor Wynia’s Week zijn hier te vinden