Dossier Corona: hier gaat het beter (maar niet overal)
Mondkapjes, beademingsapparatuur, vaccins en dalende besmettingen spelen de hoofdrol. Geld speelt geen rol. 1 miljard voor Afrikaanse vaccinfabrieken. 100 miljoen vaccins voor arme landen. Welles nietes is er ook. Ministerie gaf onrechtmatig miljarden uit aan coronamateriaal. Nee hoor, zei Tamara van Ark. Liever sorry voor een heleboel dan sorry voor een tekort. Eén prik is genoeg voor een Europees coronapaspoort, heette het op 18 mei. ”Waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie”, zei Hugo de Jonge op 26 mei. Voordringen bij vaccineren gebeurt nog steeds. Nu door studenten. De GGD controleert amper. Het kabinet wil Nederland al vanaf 30 juni van het slot halen.
Het moge in ons deel van de wereld goed gaan, in India sterven coronalijders aan zwarte schimmel.
Wanneer je uit een corona-onveilig land komt, is vanaf 1 juni 2021 tien dagen quarantaine verplicht.
En dan was er nog de uitsmijter van iemand die de stekker van de koelkast uit het stopcontact trok om ’n gsm op te laden, als gevolg waarvan 1.000 vaccins meteen konden worden weggegooid.
16 mei 2021: Ruim 300.000 nieuwe coronabesmettingen in India.
In India zijn in 24 uur nog eens 311.170 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn ongeveer 15.000 gevallen minder dan gisteren. Het totale aantal vastgestelde besmettingen staat op 24,68 miljoen, het op een na hoogste ter wereld. Het dodental is 270.284, het op twee na hoogste ter wereld.
16 mei 2021: Taiwanezen hamsteren na onwennig hoog aantal coronagevallen.
De regering van Taiwan heeft inwoners opgeroepen niet te gaan hamsteren vanwege zorgen over het coronavirus. De eilandstaat kreeg internationaal veel lof vanwege de succesvolle aanpak van het virus, maar wordt nu alsnog geconfronteerd met een flinke stijging van het aantal besmettingen.
Het 24 miljoen inwoners tellende Taiwan maakte zondag melding van 206 nieuwe coronagevallen. Dat is maar een fractie van de duizenden besmettingen die dagelijks in landen als Nederland worden gemeld, maar voor Taiwanezen is het een enorme toename. Het land heeft sinds het begin van de pandemie slechts 1.682 besmettingen vastgesteld. Het eiland voor de Chinese kust heeft nog geen ervaring met strenge lockdowns zoals die in Europa wel zijn ingevoerd. De autoriteiten zagen zich de afgelopen dagen wel genoodzaakt strengere coronamaatregelen te nemen in en rond hoofdstad Taipei, waar onder meer horecazaken de deuren moesten sluiten. De groeiende bezorgdheid leidde tot een run op supermarkten, waar mensen onder meer noodles en toiletpapier kwamen inslaan. Supermarktketen Carrefour legt verkoop van producten aan banden om hamsteren tegen te gaan.
16 mei 2021: Indiase variant dreigt Engelse versoepelingen te vertragen.
De Britse regering beslist volgende maand of het ondanks de zorgen over een nieuwe coronavariant uit India doorgaat met de laatste fase van het versoepelen van de lockdown. „Het is de grootste stap op onze routekaart. We nemen daar op 14 juni een definitief besluit over”, zei minister Matt Hancock.
16 mei 2021: Turkije versoepelt coronamaatregelen.
Eind april was het land vrijwel volledig op slot gegaan vanwege de forse toename van het aantal coronabesmettingen. Vanaf maandag is reizen tussen verschillende plaatsen buiten de spertijd weer toegestaan en mogen bij restaurants maaltijden worden afgehaald. Wel gelden voor de Turken nog uitgaansbeperkingen tot zeker 1 juni. Op weekdagen is er een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. In de weekenden mogen de inwoners alleen de deur uit voor noodzakelijke boodschappen. In Turkije zijn de coronaregels voor toeristen sinds kort soepeler dan voor Turken zelf. Nederland hanteert voor Turkije de kleurcode oranje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het land te reizen als dat noodzakelijk is.
16 mei 2021: Vlaanderen neemt binnenkort besluit over vaccineren 16- en 17-jarigen.
De Vlaamse minister van Volksgezondheid Wouter Beke wil dat ook alle 16- en 17-jarigen in Vlaanderen voor 11 juli een eerste coronaprik hebben gehad. Tot nu toe was het de bedoeling om voor 11 juli alle meerderjarige Vlamingen een eerste prik te geven. In de komende dagen wordt een advies van de Hoge Gezondheidsraad over 16- en 17-jarigen verwacht. De minister rekent erop dat het een positief advies wordt en dat de jongeren meegenomen kunnen worden in de campagne. Beke zegt dat ouders geen toestemming voor een prik voor die leeftijdsgroep hoeven te geven. “Ik ga ervan uit dat het in goed overleg zal gebeuren”, zegt hij. Tegen half augustus verwacht de minister de volledige vaccinatiecampagne rond te hebben. Tegen die tijd heeft iedereen de tweede prik gehad.
17 mei 2021: Knuffelen kan weer: maatregelen in Groot-Brittannië versoepeld.
Iemand knuffelen, ín een restaurant een kopje koffie drinken of naar een theatervoorstelling? In veel delen van Groot-Brittannië kan het vanaf vandaag weer. De coronamaatregelen worden er versoepeld, maar premier Boris Johnson waarschuwt inwoners voorzichtig te blijven.
17 mei 2021: Militairen kunnen GGD per direct helpen met vaccineren.
Defensie is klaar met het trainen van militairen om te ondersteunen bij de vaccinatiecampagne. Het is ‘voor 99 procent zeker’ dat ze de GGD ook daadwerkelijk gaan helpen.
17 mei 2021: Verenigde Staten gaan nog eens 20 miljoen coronavaccins delen.
De Verenigde Staten gaan nog eens 20 miljoen doses van coronavaccins delen met andere landen. Dat aantal komt op de 60 miljoen AstraZeneca-vaccins die worden geëxporteerd. Het Witte Huis meldt dat 20 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen eind juni worden verzonden.
17 mei 2021: Geen daling van coronagevallen in Suriname, code zwart dreigt.
Het aantal coronapatiënten in de Surinaamse ziekenhuizen blijft toenemen met een dreiging van code zwart tot gevolg. Formeel is nog geen sprake van code zwart, waarbij de ziekenhuizen keuzes moeten maken welke patiënten voorrang krijgen. In de dagelijkse praktijk van de Surinaamse ziekenhuizen gebeurt dit in individuele gevallen nu echter al wel. Met improvisatie en aanpassingen zijn de laatste dagen overbrugd, maar men zit tegen de maximale capaciteit aan. Covid neemt de overhand. Daarom staan ze voor het punt om naar verdere afschaling van de reguliere zorg te gaan.
Definitieve besluiten over afschaling en code zwart worden dinsdag in de loop van de dag bekend. zullen worden. De minister van Volksgezondheid blijft hameren op het belang van vaccinatie en dan vooral voor de risicogroepen, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. Het blijkt dat de laatste weken juist mensen uit deze groep worden opgenomen vanwege ernstige klachten.
“Vaccinatie heeft als doel om ziekte en sterfte te voorkomen”, aldus de minister. “Het is jammer om te zien dat veel mensen die nu ziek zijn de ruimte hadden om zich te laten vaccineren. Ik roep de samenleving op om niet door te gaan met het onverantwoorde gedrag waardoor de pandemie in stand blijft. Niemand wil toch dat zijn familie niet kan worden opgenomen vanwege capaciteitstekort?” Suriname zit midden in de derde besmettingsgolf. De Braziliaanse of Manaus-variant is de grootste boosdoener. Afgelopen weken kreeg 25 tot 40% van de geteste personen een positieve uitslag. Meer dan 100 bevestigde besmettingen per dag. Ook het aantal overlijdensgevallen is relatief hoog.
17 mei 2021: Alle volwassen Duitsers kunnen na 7 juni vaccinatie inplannen.
Vaccins vanaf 7 juni beschikbaar voor alle volwassen Duitsers. Kwetsbare mensen geen voorrang meer nodig volgens de minister. Prikken worden gezet door huisartsen en in grote vaccinatiecentra.
17 mei 2021: LAKS: klachten over niet naleven 1,5 meter afstand bij examens.
Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn er bij de actiegroep LAKS maandag ruim 14.000 klachten binnengekomen. Dit aantal is ongeveer “in lijn met voorgaande jaren”, zegt een woordvoerster. Onder meer werd erover geklaagd dat bij de examens de 1,5 meter afstand niet altijd in acht werd genomen. In de sportzalen stonden de tafeltjes wel op voldoende afstand, maar in de kleedkamers lukte dit niet altijd bij het ophangen van de jassen, aldus de woordvoerster.
18 mei 2021: Oostenrijk heft quarantaineplicht op voor meeste EU-landen, maar niet voor Nederland.
Reizigers uit de meeste EU-landen hoeven niet in quarantaine in Oostenrijk. Inkomende reizigers moeten wel een vaccinatie- of testbewijs kunnen overhandigen. Voor Nederland en vier andere EU-landen blijft die verplichting wel gelden, in verband met de hoge besmettingscijfers. De quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd als een reiziger in die dagen twee keer negatief is getest.
18 mei 2021: WHO-topman: wereldwijd sprake van vaccinatie-apartheid.
Volgens WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus is wereldwijd sprake van vaccinatie-apartheid. . Beschikbare vaccins worden niet goed verdeeld. Eerder waarschuwde hij dat het risico op vaccinatie-apartheid dreigde, maar dat stadium is volgens hem nu bereikt. De WHO-baas schrijft dat het plan van de Verenigde Staten om 80 miljoen doses coronavaccin te doneren, enorm wordt gewaardeerd.
18 mei 2021: Vijftigers al geprikt voordat advies over AstraZeneca er is.
Mocht de Gezondheidsraad adviseren het coronavaccin van AstraZeneca ook weer aan vijftigers toe te dienen, dan zou dat advies weleens te laat kunnen komen om er gebruik van te maken. Zowat alle vijftigers zijn namelijk al gevaccineerd tegen de tijd dat het advies verschijnt.
18 mei 2021: ’Coronadode’ wordt plotseling wakker vlak voor crematie in India.
Een vrouw waarvan werd aangenomen dat ze was overleden, werd plotseling wakker vlak voordat ze werd gecremeerd. De 78-jarige Shakuntala Gaikwad testte begin mei positief op Covid-19 in haar woonplaats Mudhale in India. Toen haar symptomen erger werden, alarmeerden familieleden de hulpdiensten. Terwijl ambulancemedewerkers uit alle macht probeerden een ziekenhuisbed voor de vrouw te vinden, verloor mevrouw Gaikwad haar bewustzijn. Het ambulancepersoneel zou, volgens de Britse krant Mirror, haar dood hebben bevestigd waarop ze de familie op de hoogte brachten van het trieste nieuws. De ’overleden’ vrouw werd vervolgens teruggebracht naar haar geboortedorp, waar de familie de crematie en bijbehorende afscheidsceremonie organiseerde. Vlak voordat de vrouw op het vuur zou worden gelegd, opende ze haar ogen en begon te huilen. De vrouw werd onmiddellijk overgeplaatst naar het Silver Jubilee Hospital in Baramati voor verdere behandeling.
18 mei 2021: Toch weer handvol nieuwe coronabesmettingen in China.
In China zijn de afgelopen dagen toch weer enkele coronabesmettingen vastgesteld. Een tegenslag voor het land waar het gewone leven eigenlijk zo goed als was teruggekeerd. Vandaag werden twee gevallen gerapporteerd in de noordoostelijke stad Yingkou. Voor China is elk geval er één te veel.
18 mei 2021: Griekenland laat vakantiegangers toe die Nederlands vaccinatiebewijs kunnen tonen.
Griekenland laat vanaf vandaag alle vakantiegangers uit Nederland toe die volledig gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis kunnen laten zien. Ook worden Nederlanders tot het land toegelaten die een negatieve PCR-test kunnen tonen van maximaal 72 uur oud.
18 mei 2021: Oostenrijk stopt met AstraZeneca-vaccin zodra voorraad op is.
Oostenrijk stopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca zodra de huidige voorraad gebruikt is. De belangrijkste reden is dat de leveringen niet goed verlopen en er veel minder doses van het middel zijn dan afgesproken. Gezondheidsminister Wolfgang Mückstein zei dat de reputatie van het middel ook meespeelt in de beslissing om te stoppen maar dat dit geen zwaarwegende reden was. Mückstein wil meer inzetten op mRNA-vaccins zoals van Pfizer/BioNTech en Moderna.
18 mei 2021: Eén prik zou genoeg zijn voor Europees coronapaspoort.
Ook mensen die nog maar één prik met een coronavaccin hebben gehad, hebben straks recht op het Europese coronapaspoort. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens. Een reiziger is dan nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan mensen die pas één prik hebben gekregen vragen om een coronatest te laten afnemen of in quarantaine te gaan. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen. Wie naar een ander EU-land wil reizen, zou vanaf 21 juni met een QR-code kunnen aantonen ingeënt te zijn.
18 mei 2021: Controle vaccinafspraak GGD is wassen neus. Voordringen bleek gemakkelijk.
Mensen die nog niet aan de beurt waren voor een coronavaccinatie konden er gemakkelijk toch een krijgen. De uitnodiging waarmee zorgmedewerkers hun prik kunnen krijgen, stond tot voor kort op internet en de GGD controleert niet of de eigenaar van de brief ook daadwerkelijk al aan de beurt is voor vaccinatie. Het is onbekend hoeveel mensen op deze manier eerder een vaccin hebben gekregen. Dagelijks plannen 85.000 mensen een afspraak voor hun coronavaccinatie. “Maar ongeveer 0,5 procent van die afspraken wordt gemaakt door mensen die nog niet aan de beurt zijn”, zegt een woordvoerder van de GGD. Hoewel het soms lukt eerder een prik te krijgen, bijvoorbeeld door te liegen over hun geboortejaar, worden ze er volgens de GGD vroegtijdig uitgefilterd.
18 mei 2021: Aantal coronapatiënten op ic’s neemt snel af: 35 patiënten minder.
Het totale aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic’s van Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 tot 646. De grootste daling in tijden. De vorige keer dat de druk op de ic’s in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf.
18 mei 2021: Coronavirus in België boven verwachting snel op zijn retour.
Het aantal Belgen dat het coronavirus oploopt, in het ziekenhuis of op de ic belandt of zelfs overlijdt, daalt boven verwachting snel. Als het zo doorgaat, zijn de intensivecareafdelingen eind mei al zover leeggestroomd dat bijvoorbeeld de cafés weer open kunnen. Er is „alleen maar goed nieuws te melden”, zegt viroloog Steven Van Gucht van het Belgische coronacrisiscentrum. „Alle coronacijfers blijven dalen, en dat volgens de meest optimistische voorspellingen.” Hij waarschuwt wel dat Hemelvaartsdag, een dag waarop weinig coronatests worden afgenomen, de cijfers waarschijnlijk wat drukt. Voor de verdere versoepelingen die de regering voor 9 juni heeft aangekondigd, moeten de ic’s minder dan vijfhonderd coronapatiënten tellen. Zover is het volgens Van Gucht al eind mei en op 9 juni „aan het huidige tempo zelfs minder dan vierhonderd.” Dat betekent onder andere dat de horeca weer binnen gasten mag ontvangen en dat sportscholen en bioscopen open mogen.
18 mei 2021: Italië versoepelt coronamaatregelen.
De Italiaanse regering-Draghi versoepelt de anti-covid maatregelen. Het aantal covidpatiënten dat in intensive care-afdelingen ligt blijft dalen en ook het aantal doden neemt de laatste tijd af, hoewel er maandag toch nog altijd 140 doden door covid in één dag waren bijgekomen. Maar dat is een stuk lager dan ruim twee weken geleden, toen dagelijks tussen de 200 en 300 doden genoteerd werden.
De avondklok wordt verzet naar 23.00 uur, op 7 juni naar middernacht. Op 21 juni wordt helemaal opgeheven. Op 1 juni kun je ook in restaurants binnen eten. Diezelfde dag gaan de (openlucht) stadions open. Vanaf 15 juni kunnen er ook weer bruidsfeesten en recepties worden georganiseerd. Vanaf 22 mei gaan skipistes open, 2 dagen later de fitnesscentra.
Op 1 juli gaan binnenzwembaden weer open, net zoals de casino’s en culturele en recreatieve centra. De discotheken en danszalen blijven voorlopig nog gesloten. De verschillende data zijn niet toevallig uitgekozen. Premier Draghi mikt op een geleidelijke, beredeneerde opening. Enkele regio’s worden begin volgende maand waarschijnlijk zelfs wit, wat betekent dat het aantal besmettingen erg laag is en er geen enkele problemen meer zijn voor de opvang van covid-patiënten. Dan blijft het dragen van mondkapjes nog wel verplicht en moet er wel afstand worden gehouden, maar voor de rest zijn er geen beperkingen.
Het eiland Sardinië, de kleine Zuid-Italiaanse regio Molise en Friuli Venezia-Giulia zullen hier, als er niet plotseling een verandering in de trend komt, op 1 juni voor in aanmerking komen. Een week later de regio’s Abruzzo, Veneto en Ligurië. De Italiaanse regio’s zijn nu allemaal geel, alleen in de kleine noordwestelijke regio Val d’Aosta is het nog oranje. Italië heeft afgelopen zondag al de verplichte quarantaine opgeheven voor toeristen uit andere EU-landen, de Schengen-zone, Groot-Brittannië en Israël. Daarmee hoopt men het toerisme weer op gang te krijgen, goed voor circa 13% van het bbp.
18 mei 2021: RIVM: daling besmettingen 25 procent, twee zuidelijke regio’s blijven achter.
De afgelopen week is het aantal positief geteste personen met 25 procent gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal zijn in de voorbije week 35.142 besmettingen geregistreerd, tegenover 47.108 in de voorafgaande week. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, spreekt van een “positieve trend” en “een daling over de hele linie”. Op regionaal niveau zitten Brabant-Noord en Limburg-Noord duidelijk boven het Nederlands gemiddelde.De afgelopen week werden 90 coronadoden gemeld, tegen 164 een week eerder. In totaal zijn bijna 17.500 mensen in Nederland aan het virus overleden.
18 mei 2021: Afgelopen week recordaantal coronaprikken gezet: bijna 1 miljoen.
Afgelopen week gingen bijna een miljoen coronaprikken in bovenarmen, een Nederlands record.
18 mei 2021: Minstens 483 besmettingen op Koningsdag in Amsterdam, meeste binnenshuis.
De GGD Amsterdam-Amstelland heeft het onderzoek naar de coronabesmettingen op Koningsdag afgerond en minstens 483 coronabesmettingen aan die dag kunnen linken.
18 mei 2021: Komende weken miljoenen coronaprikken: waar staan we, wat kunnen we verwachten?
De vaccinatiecampagne staat aan de vooravond van een enorme operatie; als alles volgens planning verloopt, worden de komende weken miljoenen mensen gevaccineerd tegen corona. Het is meer dan vier maanden geleden dat de allereerste prik werd gezet. Sinds 6 januari is het vaccinatietempo aan het oplopen. Afgelopen week is een recordaantal prikken gezet: 986.433. Ruim 7,4 miljoen prikken zijn gezet. Ruim 5,6 miljoen Nederlanders kregen een eerste prik, bijna 1,8 miljoen ook een tweede.
19 mei 2021: Argentinië telt dagrecord aantal coronadoden.
Argentinië meldt woensdag een dagrecord in het aantal coronadoden, namelijk 745 sterfgevallen door Covid-19. Het land zit in een tweede coronagolf en meldt ook 35.543 bevestigde besmettingen.
In totaal telt Argentinië nu 71.771 coronadoden en ruim 3,3 miljoen besmettingen. President Alberto Fernandez zei dat de stijging in besmettingen komt doordat “mensen zich gedragen alsof er niets aan de hand is”. Hij riep de bevolking op zich beter aan de maatregelen te houden en vaker mondkapjes te dragen of afstand te houden.
19 mei 2021: Frankrijk versoepelt meer coronaregels en opent terrassen.
Frankrijk gaat coronabeperkingen stap voor stap opheffen. De avondklok begint twee uur later en start dan om 21.00 uur en terrassen en niet-essentiële ondernemingen gaan weer open. Dat is weliswaar met beperkingen met betrekking tot het aantal mensen en de beschikbare oppervlakten.
Musea, bioscopen, bibliotheken, theaters, casino’s en concertzalen openen ook de deuren na bijna een half jaar gesloten te zijn geweest. Ze moeten wel werken op 35% van de normale capaciteit. Recreatieparken en dierentuinen ontsluiten. Er gelden maximale aantallen bezoekers of deelnemers, 800 mensen binnen of 1.000 buiten. De cafés en restaurant kunnen vanaf 9 juni onder voorwaarden ook binnen weer open. Tentoonstellingen gaan open. Gezonde toeristen mogen er komen. De laatste dag van juni vervalt de avondklok helemaal en worden ook andere beperkingen van het samenzijn in publieke ruimten afgeschaft. Op 30 juni moet de hele Franse samenleving worden heropend.
19 mei 2021: Tien positieve coronatesten bij Songfestival in Ahoy.
Van alle 20.000 coronatesten, afgenomen onder het personeel van Rotterdam Ahoy, alle journalisten en landendelegaties om Ahoy binnen te mogen voor het Eurovisie Songfestival, waren er 10 positief.
19 mei 2021: India meldt ruim nieuwe 4.500 coronadoden, hoogste aantal tot nu.
Het Indiase ministerie van Gezondheid meldt woensdag 4.529 nieuwe coronadoden, het hoogst aantal doden in een etmaal in het land tot nu toe. Ook heeft India 267.334 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totale dodental komt op 283.248. De besmettingen zijn de 25,5 miljoen gepasseerd.
19 mei 2021: Nieuwe versoepelingen: vroege vogels op het terras en nachtelijk sporten.
Vannacht zijn er nieuwe versoepelingen ingegaan, zoals de heropening van sportscholen en de verruiming van de openingstijden van terrassen. Sommige mensen konden niet meer wachten en doken vannacht al in de gym. Ook werd er al vroeg ontbeten op het terras.
19 mei 2021: Ministerie van VWS gaf onrechtmatig miljarden uit aan coronamateriaal.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld uitgegeven aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Voor een deel van de spullen kon niet worden aangetoond wat ermee is gebeurd. “Wij constateren dat het financieel beheer onder het vereiste niveau was”, schrijft de Algemene Rekenkamer aan de Tweede Kamer, die spreekt van “een ernstige onvolkomenheid”. De Algemene Rekenkamer heeft de jaarcijfers van de ministeries van vorig jaar onder de loep genomen en stelt dat het ministerie van Volksgezondheid er in 2020, tijdens de coronapandemie, een potje van heeft gemaakt. Het heeft miljarden uitgegeven aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, plastic handschoenen en spatschorten en beademingsapparatuur voor zorginstellingen. Ook is er grote voorraad testmateriaal ingeslagen.
De coronaspullen, die vaak beperkt houdbaar zijn, liggen deels als ‘ijzeren voorraad’ in magazijnen, schreef minister Van Ark in april aan de Kamer. Hier kan dan in noodgevallen uit worden geput. Maar waar bijvoorbeeld de beademingsapparatuur is gebleven, is onduidelijk. De ontvangstbewijzen voor de levering aan zorginstellingen ontbreken. Niet duidelijk is of de aantallen ingekochte coronatesten die de minister betaalde, ook zijn geleverd. Volgens de Algemene Rekenkamer was in september 2020 al duidelijk dat het financieel beheer over bestrijding van de pandemie grote tekortkomingen vertoonde, maar is het ministerie pas begin dit jaar hard aan de slag gegaan om greep te krijgen op de uitgaven. Nu ligt er een verbeterplan van minister Van Ark, dat de rekenkamer heeft goedgekeurd.
In totaal is er 9,1 miljard onrechtmatig uitgegeven, waarvan het grootste deel op het conto komt van VWS komt. Daarmee is de “tolerantiegrens van 1 procent fouten en onzekerheden’ die de Algemene Rekenkamer hanteert, overschreden. “Dit is sinds 2008, de kredietcrisis, niet meer voorgekomen.”
19 mei 2021: Code zwart dreigt in Surinaamse ziekenhuizen.
Oplopende besmettingen, te weinig vaccins, te weinig zorgpersoneel en burgers die zich steeds minder aan de coronamaatregelen houden. In Suriname gaat het helemaal de verkeerde kant op. De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin hoopt op hulp uit Nederland, heeft vooral behoefte aan vaccins. Op dit moment dreigt code zwart in het land, waardoor ziekenhuizen mogelijk moeten kiezen wie wel zorg krijgt en wie niet. Dagelijks zijn er nu meer dan 100 nieuwe besmettingen en elke dag vallen er doden en dat op een bevolking van 600.000 mensen. Boosdoeners zijn de Britse en de Braziliaanse variant. Die laatste is nog veel besmettelijker.
19 mei 2021: Kabinet kocht liever te veel dan te weinig mondkapjes na tekort.
Aan het begin van de coronacrisis werden bewust veel meer persoonlijke beschermingsmiddelen ingekocht dan nodig. Er moest koste wat kost voorkomen worden dat zorgmedewerkers bijvoorbeeld zonder mondkapjes zouden komen zitten, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). “Ik zeg liever sorry voor een heleboel te veel dan dat we sorry hadden moeten zeggen voor een tekort.”
Er waren eerder tekorten in de zorg. Herhaling moest voorkomen worden. Omdat het wel voorkwam dat leveringen vertraging opliepen of helemaal niet aankwamen, werd “alles op alles” gezet om “zoveel mogelijk” middelen naar Nederland te halen. De spullen die nu liggen opgeslagen, kunnen waarschijnlijk niet allemaal op tijd worden gebruikt, omdat er een houdbaarheidsdatum op zit. Het kabinet probeert de artikelen te verkopen, of weg te geven aan landen die ze hard nodig hebben.
19 mei 2020: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met 147 gedaald.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ligt is gedaald met 147. Grootste daling sinds 1 januari.
19 mei 2021: Lidstaten akkoord met toelaten ingeënte toeristen van buiten EU.
De 27 landen van de Europese Unie gaan weer open voor toeristen van buiten de EU op voorwaarde dat ze volledig tegen het coronavirus zijn ingeënt. De ambassadeurs hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om meer reizigers toe te laten en de toegangsvoorwaarden te versoepelen. De lidstaten kunnen snel ingrijpen als het in een buitenland misgaat. Met een ‘noodrem’ moeten de EU-landen reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden kunnen leggen.
19 mei 2021: Al zeker 150 vaccins gered uit prullenbak: ‘Hier doen we het voor’.
Dankzij het platform Prullenbakvaccin.nl zijn al 150 tot 200 vaccins ‘gered’ die anders weggegooid hadden moeten worden. De site heeft als doel mensen die een vaccin willen, te koppelen aan huisartsen die mogelijk vaccins over hebben.
20 mei 2021: Stijging aantal coronabesmettingen Sint Maarten alarmerend.
De minister van Volksgezondheid op Sint Maarten, Omar Ottley, noemt de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen ‘alarmerend’. Sint Maarten kende wekenlang een zeer beperkt aantal besmettingen en ook het aantal overleden coronapatiënten is al maanden gelijk (27). Afgelopen drie dagen zijn er 44 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het totaal aantal is nu 63.
20 mei 2021: Druk op zorg neemt iets af.
De druk die door covid-19 op de ziekenhuiszorg ligt blijft hoog, maar lijkt wel iets af te nemen, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een wekelijks rapport. Planbare zorg wordt ook geleverd door zelfstandige klinieken. Patiënten die sneller geholpen willen worden, kunnen hulp vragen van hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling. De acute en semi-acute zorg wordt altijd overal verleend.
20 mei 2021: WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten.
De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. „Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins”, zei Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO. Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60% gedaald, aldus Kluge. „Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. We zijn eerder in deze situatie geweest. Laten we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar. Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden. We gaan nu de goede kant op, maar we moeten goed blijven letten op het virus dat in Europa 1,2 miljoen levens heeft geëist. Dat staat gelijk aan de volledige bevolking van Brussel.”
20 mei 2021: België overweegt inenten 16- en 17-jarigen.
Als het aan de Hoge Gezondheidsraad, de belangrijkste corona-adviseur van de Belgische regering ligt, dan worden ook jonge Belgen van 16 en 17 jaar binnenkort al ingeënt tegen het coronavirus. Waarmee is nog maar de vraag. Voor deze leeftijdsgroep heeft de Europese toezichthouder alleen het Pfizer-vaccin goedgekeurd. De Vlaamse regering sprak zondag al het voornemen uit om al vóór 11 juli 16- en 17-jarigen in te enten. Mits er genoeg vaccins zijn, tekende zij aan. De jongeren zijn pas aan de beurt zodra ouderen zijn gevaccineerd. Nederland vaccineert voorlopig alleen 16- en 17-jarigen die extra kwetsbaar zijn voor het virus doordat ze bijvoorbeeld ook andere aandoeningen hebben. Die moeten in België ook voorrang krijgen, vindt de Hoge Gezondheidsraad. Jongeren die besmet raken belanden zelden in het ziekenhuis, laat staan op de intensive care. Het inenten van deze groep zal de druk op de ziekenhuizen niet rechtstreeks verlichten. Maar het kan de verspreiding van het coronavirus wel remmen als deze tieners, die doorgaans veel mensen zien, gevaccineerd zijn en het virus minder vaak doorgeven. Bovendien zou het stress en schooluitval kunnen schelen.
20 mei 2021: PCR-test voor een prikkie? ‘Prijzen dalen door concurrentie’.
Gratis een PCR-test doen om op vakantie te kunnen: daarvoor pleit een meerderheid van de Tweede Kamer. Mensen die nog niet gevaccineerd zijn zouden niet achtergesteld mogen worden. De prijs van een test varieert nu tussen de 80 en 145 euro. Dat bedrag daalt door de onderlinge concurrentie steeds meer. Tijdens een debat in Den Haag bleek gisteren dat een meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor een gratis test voor vakantiegangers. Een veelgehoord argument: het zou niet eerlijk zijn als mensen die nog niet gevaccineerd zijn voor extra kosten komen te staan als zij naar het buitenland willen. De overheid zou in dat geval voor de kosten moeten opdraaien.
20 mei 2021: Corona treft Amsterdammers met migratieachtergrond zwaarder.
Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het virus. Dat meldt de gemeente op basis van het onderzoek ‘Covid-19 en etniciteit’ van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos. Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdammers met een migratieachtergrond vaker opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 dan Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond. Ze maakten twee tot vier keer vaker een infectie door. En het sterftecijfer was bijna 1,5 keer hoger. Verklaringen kunnen volgens de onderzoekers slechtere woon- en werkomstandigheden zijn, vaker voorkomende onderliggende aandoeningen als diabetes en overgewicht, taboe over en angst voor het hebben van een infectie, of informatieachterstand.
20 mei 2021: Eiffeltoren weer open op 16 juli.
De Eiffeltoren gaat na maanden van sluiting op 16 juli weer open. Per dag worden in verband met de afstandsregels maximaal tienduizend bezoekers toegelaten. Dat is minder dan de helft van het aantal dat de toren voor de coronapandemie dagelijks trok.
21 mei 2021: India meldt bijna 260.000 nieuwe coronabesmettingen in 24 uur.
In India zijn in het afgelopen etmaal bijna 260.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daling van ongeveer 16.000 gevallen. Het aantal sterfgevallen nam toe met 300 tot 4.200. India heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal besmettingen ter wereld, en na de Verenigde Staten en Brazilië het hoogste dodental, blijkt uit de cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.
21 mei 2021: Japan ziet af van gebruik coronavaccin AstraZeneca.
De Japanse regering neemt dat besluit ondanks de verwachting dat het AstraZeneca-vaccin er vrijdag door de toezichthouder wordt goedgekeurd. Het afzien van het AstraZeneca-vaccin zou zijn ingegeven door bezorgdheid om de zeer zeldzame bijwerking van trombose, oftewel bloedstolsels. De Japanse regering verwacht dat het coronavaccin van Moderna formeel wordt goedgekeurd. Dat vaccin moet gaan helpen om de Japanse vaccinatiecampagne, een van de langzaamste van de ontwikkelde wereld, op stoom te laten komen. Japan kampt de laatste weken met een toename van het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen. De regering heeft onlangs voor meerdere prefecturen waaronder Tokio en Osaka de noodtoestand afgekondigd. Er heerst toenemende bezorgdheid over de Olympische Spelen in juli en augustus. De totale aantallen coronabesmettingen en sterfgevallen vallen in Japan, een land met 126 miljoen inwoners, nog relatief mee. In totaal zijn er ruim 0,7 miljoen besmettingen vastgesteld. Het land heeft tot dusver zo’n 12.000 coronadoden te betreuren.
21 mei 2021: Hongarije versoepelt en ‘neemt afscheid van mondkapjes’.
Hongarije gaat het grootste deel van de overgebleven coronamaatregelen schrappen zodra het aantal gevaccineerde mensen komend weekend op 5 miljoen staat, maakte premier Viktor Orbán bekend. “Dat betekent dat we de derde golf van de pandemie hebben verslagen”, zei Orbán, die toevoegde dat het tijd is om “afscheid te nemen van mondkapjes”. In het circa 10 miljoen inwoners tellende Hongarije heeft inmiddels bijna de helft van de bevolking zeker één dosis gehad van een coronavaccin. Het land gebruikt middelen uit China en Rusland die nog goedgekeurd moeten worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daardoor kon snel worden gevaccineerd.
21 mei 2021: EU steekt 1 miljard euro in bouw Afrikaanse vaccinfabrieken.
De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika, en mikt er op tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen doses te schenken aan armere landen.
21 mei 2021: 200 miljoen voor coronakredieten mkb-bedrijven.
Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor leningen aan kleine en middelgrote bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. Zij kunnen in aanmerking komen voor een lening van maximaal 100.000 euro, onder gunstige voorwaarden. De ondernemers kunnen het geld gebruiken voor het herstarten, uitbreiden of aanpassen van hun bedrijf. Voorwaarde is dat dit bedrijf in de kern gezond is. Er moeten goede afspraken zijn met schuldeisers, zodat die niet van dit geld worden afbetaald.
21 mei 2021: Minister De Jonge: 1 prik moet in hele EU genoeg zijn voor coronareispas.
Eén prik met een coronavaccin moet straks genoeg zijn om met de coronareispas alle Europese lidstaten binnen te reizen. Dat vindt demissionair minister De Jonge. Hij roept zijn Europese collega’s op tot eenduidige regels te komen, waarbij één dosis genoeg is. Gisteravond werd door het Europees Parlement een akkoord bereikt over het zogenoemde Digitaal Groen Certificaat (DGC). Maar het is nog niet duidelijk hoe de regels er precies gaan uitzien. Landen kunnen zelf bepalen of ze iemand pas toelaten na twee prikken met het vaccin, na één prik, of alleen na één prik als die persoon al eens besmet is geweest. “Als allerlei lidstaten er eindeloos nationale verplichtingen aan verbinden, wordt het lastig om dat certificaat te gebruiken”, aldus De Jonge.
21 mei 2021: Tweede AstraZeneca-prik kan sneller: al na vier weken
Mensen die worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca kunnen de tweede prik sneller na de eerste krijgen dan nu het geval is. Met de GGD’en, ziekenhuizen en huisartsen is afgesproken dat ze hem zo snel mogelijk toedienen, binnen vier tot twaalf weken. Het kabinet neemt daarbij het advies van de Gezondheidsraad over. Nu kunnen alle huisartsen de tweede prik uiterlijk eind juni toedienen. De GGD’en proberen dat al voor 20 juni te doen. Levering aan huisartsen wordt daarvoor versneld.
21 mei 2021 : Coronadashboard meldt acht miljoenste coronaprik.
Volgens schatting van het ministerie van Volksgezondheid zijn er 8.040.730 coronaprikken gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Bij de GGD’en zijn de meeste prikken gezet, bijna 5,5 miljoen tot dusver. Afgelopen week zijn in totaal 1 miljoen prikken gezet.
21 mei 2021: 100 mensen met corona besmetten nu gemiddeld 86 anderen.
Het reproductiegetal van het coronavirus is opnieuw gedaald. Volgens de laatste informatie van het coronadashboard van de overheid staat het zogenoemde r-getal momenteel op 0,86. Dat wil zeggen dat honderd mensen gemiddeld 86 anderen besmetten, dat de epidemie dus langzaam kan uitdoven.
Bij de vorige melding van het coronadashboard eerder deze week was het r-getal 0,89 en een week geleden nog 0,95. Het RIVM kijkt voor de berekening van het reproductiegetal ongeveer twee weken terug in de tijd. Ander is dat cijfer onbetrouwbaar. Het r-getal van 0,86 slaat op de situatie op 6 mei.
21 mei 2021: Stekker van koelkast uit stopcontact om gsm op te laden: 1.000 vaccins in vuilnisbak.
Een ziekenhuis in Kirgizië heeft bijna duizend dosissen van een vaccin tegen het coronavirus moeten weggooien nadat iemand de stekker van de koelkast met vaccins uit het stopcontact had getrokken om een telefoon op te laden. De vaccins kwamen uit een lot van 20.000 dosissen Spoetnik V, die Rusland aan het arme land in Centraal-Azië had geleverd als humanitaire hulp. Volgens minister van Gezondheid was iemand van het onderhoudspersoneel mogelijk verantwoordelijk voor de blunder.
22 mei 2021: Meer dan één miljoen coronadoden in Latijns-Amerika en Caraïben.
Het totale officiële dodental van de coronapandemie in Latijns-Amerika en de Caraïben is vrijdag de één miljoen gepasseerd. Sinds het virus eind februari vorig jaar voor het eerst in Latijns-Amerika de kop op stak, zijn er ruim 31,5 miljoen besmettingen geconstateerd. Zo’n 90% van alle coronadoden in het gebied komen uit vijf landen, waar 70% van de bevolking van het werelddeel woont. Brazilië heeft met 446.309 doden van alle Latijns-Amerikaanse landen het meeste onder de pandemie te lijden gehad, gevolgd door Mexico (221.080), Colombia (82.233), Argentinië (73.391) en Peru (67.253).
In tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten wil de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied nog niet op stoom komen. Met name in Brazilië was de situatie tot voor kort alarmerend, soms 3.000 doden per etmaal. Het dagelijkse aantal sterfgevallen er met al meer dan een derde afgenomen. Mexico zag een nog sterkere afname. Daar werden in januari per dag gemiddeld 1300 coronadoden per dag geregistreerd. Nu zijn dat er gemiddeld 170.
In Colombia is juist sprake van een toename. Het dagelijkse aantal sterfgevallen bereikte daar een ongekende hoogte met zo’n 500 doden per dag. Argentinië meldde 35.543 nieuwe besmettingen en 745 doden in een etmaal en heeft een nieuwe, strikte lockdown afgekondigd.
22 mei 2021: Duitsland beperkt toegang Britten verder om Indiase coronavariant.
Duitsland stelt verregaande beperkingen in om te voorkomen dat Britten de Indiase variant van het coronavirus verspreiden. Het Verenigd Koninkrijk geldt als virusvariantgebied. Vanaf zondag mogen luchtvaartmaatschappijen, trein of bus alleen nog Duitsers of inwoners van Duitsland vanuit het Verenigd Koninkrijk vervoeren. Zij moeten twee weken verplicht in quarantaine.
22 mei 2021: Initiatiefnemers prullenbakvaccin blij met zegen De Jonge: ‘Hiervoor ben ik arts’.
Ze hebben inmiddels honderden vaccins gered met hun website prullenbakvaccin.nl en nu hebben ze ook de zegen van demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij liet weten dat hij de website ‘geen strobreed in de weg zal leggen’. De initiatiefnemers kunnen hun geluk niet op.
22 mei 2021: Coronavirus uitgeschakeld: wat nu? Dat is de vraag in Nieuw-Zeeland.
In Nieuw-Zeeland zitten de cafés elke dag vol en schudden mensen elkaar nog gewoon de hand. Het coronavirus bestaat er simpelweg niet. Maar terwijl landen overal ter wereld langzaam greep krijgen op het virus en licht zien aan het einde van de tunnel, vragen Nieuw-Zeelanders zich af: gaan de grenzen naar de rest van de wereld óóit weer open? En zo ja, wanneer? Vorige week werd in vrijwel alle Nieuw-Zeelandse steden een protestmars georganiseerd. Arbeidsmigranten die al meer dan een jaar geen familie hebben kunnen bezoeken door reisbeperkingen, willen dat de overheid de regels aan de grens versoepelt. Sinds een maand is er de reisbubbel met Australië en sinds vorige week mag er ook zonder quarantaine van en naar de Cook-eilanden gevlogen worden. Maar de rest van de wereld blijft voor het coronavrije Nieuw-Zeeland voorlopig ver, heel ver weg.
22 mei 2021: Bijna alle scholen hebben zelfstests ontvangen, nog niet overal in gebruik.
93% van de scholen heeft de door het ministerie van Onderwijs beloofde zelftests ontvangen. De tests worden echter nog niet door alle leraren gebruikt. Op 32% van de scholen worden de tests door al het personeel ingezet, zo blijkt uit de peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Op 40% van de scholen is dat nog niet het geval. Bijna de helft van de scholen zegt geen effect van de zelftests te merken. “De hoop was ook dat de tests wat druk van de schoolleiders wegnemen. Die zijn nog steeds veel tijd kwijt met het organiseren van afstandsonderwijs en het zoeken van reguliere vervanging”, aldus Petra van Haren van de AVS. “De huidige tests zijn alleen preventief. Het effect is dus maar beperkt, zeker als alleen de leraar in de klas met soms dertig kinderen wordt getest en dit verder niets zegt over de mate waarin leerlingen besmet kunnen zijn.”
22 mei 2021: Ruim 100.000 Belgen hebben via reservelijst coronaprik gehad.
Zo’n 103.000 mensen hebben in België een coronaprik gehad via de reservelijst. Meer dan 1.00.000 inwoners hebben zich aangemeld voor de lijst, die vaccinverspilling moet voorkomen.
22 mei 2021: Voortgezet onderwijs vanaf 31 mei weer helemaal open.
Middelbare scholen openen 31 mei weer volledig. Op 7 juni moeten ze allemaal weer open zijn.
23 mei 2021: CDC onderzoekt hartproblemen bij tieners na vaccinatie.
Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) onderzoekt meldingen dat een zeer klein aantal tieners en jongvolwassenen mogelijk hartproblemen heeft gehad na tegen het coronavirus te zijn gevaccineerd. De tieners en jongvolwassenen zouden mogelijk myocarditis hebben ontwikkeld, een ontsteking van de hartspier, nadat ze waren ingeënt. Het zou gaan om “relatief weinig” gevallen en ze houden mogelijk helemaal geen verband met de vaccinatie. CDC moet nog bepalen of er enig bewijs is dat de vaccins de hartaandoening hebben veroorzaakt. Het probleem lijkt voornamelijk te zijn opgetreden bij adolescenten en jongvolwassenen, ongeveer vier dagen na hun tweede dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin.
23 mei 2021: Moderna vraagt begin juni gebruik vaccin voor tieners aan.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat “begin juni” aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van zijn coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen. Topman Stéphane Bancel: In de zomer moeten we ons zeer snel richten op de adolescenten van 12 tot 17 jaar oud.”
23 mei 2021: Pfizer/BioNTech en AstraZeneca effectief tegen Indiase variant.
De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse mutant, meldt de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) op basis van eigen onderzoek. Volgens het onderzoek van de PHE bleek het vaccin van Pfizer/BioNTech twee weken na de tweede dosis voor 88% doeltreffend tegen de ziekte door de Indiase variant van het virus veroorzaakt. Tegen de Britse variant is het voor 93%% doeltreffend. Het inentingsmiddel van AstraZeneca bleek 60% effectief, tegen 66% voor de Britse variant. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de resultaten van de studie „baanbrekend.” Drie weken na de eerste dosis bleken beide vaccins echter nog maar voor 33% effectief.
23 mei 2021: New Delhi gaat versoepelen als daling coronabesmettingen doorzet.
De Indiase hoofdstad New Delhi zal vanaf volgende week de lockdown versoepelen als het aantal coronabesmettingen blijft afnemen. De landelijke autoriteiten melden vandaag net iets meer dan 240.000 bevestigde gevallen, het laagste dagcijfer in ruim een maand. Daarvan waren er zo’n 1.600 afkomstig uit New Delhi. De hoofdstad ging op 20 april in lockdown. Het aantal besmettingen dat er wordt vastgesteld, daalt al enige weken. Het percentage positieve uitslagen onder geteste mensen ligt momenteel onder de 2,5%. Dat was vorige maand maar liefst 36%. 41,6 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd, 3,8% van de bevolking. Om alle Indiërs zo snel mogelijk in te enten, gaan geen coronavaccins het land meer uit.
23 mei 2021: Chinese labmedewerkers hadden coronaklachten voor uitbraak.
Medewerkers van een laboratorium in Wuhan hadden volgens Amerikaanse inlichtingendiensten al vóór de uitbraak van het nu bekende coronavirus klachten die horen bij het virus. Het gaat om een lab waar onderzoek werd gedaan naar pathogene virussen, zoals coronavirussen. De medewerkers meldden zich in november 2019 met ernstige klachten bij een ziekenhuis. Volgens Amerikaanse bronnen wijst dit erop dat het virus uit het laboratorium ontsnapt kan zijn. China ontkent dat. Een onderzoek van de WHO wees eerder uit dat het virus waarschijnlijk niet uit een laboratorium afkomstig is, maar van dieren. Er kwam veel kritiek op dat onderzoek.
24 mei 2021: Meer dan 300.000 coronadoden in India.
India is maandag de grens van 300.000 coronadoden gepasseerd. Het afgelopen etmaal steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van het longvirus met 4.454. Daarmee komt het dodental sinds het begin van de pandemie uit op 303.720. India is daarmee het derde land, na de Verenigde Staten en Brazilië, dat dit aantal bereikt. De afgelopen twee weken stierven ongeveer 50.000 inwoners aan de gevolgen van Covid-19. Het totale aantal besmettingen is gestegen naar boven de 26,7 miljoen.
24 mei 2021: Directeur viruslab Wuhan: berichten over zieke medewerkers zijn leugens.
‘Een regelrechte leugen die uit het niets kwam’. Zo noemt de directeur van een laboratorium van het Wuhan Institute of Virology de bewering van Amerikaanse inlichtingendiensten dat zijn medewerkers in november 2019 ziek zijn geworden als gevolg van een mogelijke uitbraak van het coronavirus.
24 mei 2021: Verenigd Koninkrijk optimistisch over volledig opheffen coronamaatregelen op 21 juni.
Door het succesvolle vaccinprogramma zijn er in het Verenigd Koninkrijk al 60 miljoen prikken gezet en daardoor ziet de regering het zitten om de coronamaatregelen vanaf 21 juni volledig op te heffen. En daarmee kan ook de Britse economie weer helemaal open. Uit cijfers blijkt dat ongeveer 72% van de Britse volwassenen een eerste dosis van een vaccin heeft gekregen, en 43% beide doses al heeft gekregen. De zorgen om de opkomst van de nieuwe, Indiase variant zijn wat getemperd omdat uit een onderzoek blijkt dat bepaalde vaccins ‘zeer effectief’ zijn. Een definitief besluit voor de datum van 21 juni wordt in de komende weken genomen. Premier Johnson geeft de Britten een update.
24 mei 2021: WHO wil eind 2021 30 procent wereldbevolking ingeënt hebben.
WHO hoopt dat 10% van de wereldbevolking in september ingeënt is, mits overheden meewerken aan de herverdeling van vaccins door de helft van hun productie dit jaar aan Covax te doneren.
Door dit te doen zou 30% van de totale wereldbevolking eind 2021 gevaccineerd kunnen zijn.
24 mei 2021: WHO: wereldwijd 115.000 zorgverleners overleden.
Volgens een schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd minstens 115.000 zorgverleners overleden als gevolg van een coronabesmetting. Dat zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Zij hebben hun leven gegeven om deze pandemie te bestrijden.”
24 mei 2021: Mogelijk negatieve gevolgen zomervakanties na versoepeling op scholen.
Door volledige opening van de middelbare scholen kunnen geplande vakanties in het begin van de zomervakantie in het water vallen. Eerder openen leidt tot ’een aanzienlijke stijging’ van het aantal covid-19-infecties. Het loslaten van de afstandsregel leidt tot meer besmettingen onder leerlingen. Onder de oude situatie van halve klassen zijn er tot april 200 clusters met besmettingen gevonden. Als leerlingen positief testen, dan zullen ze eerder hun ouders besmetten, wat ’negatieve gevolgen kan hebben voor geplande vakanties’, aldus het OMT. Daarnaast zullen leerlingen verzuimen omdat ze besmet zijn geraakt. Dat komt weer slecht uit omdat er in de laatste weken voor de zomervakantie veel proefwerken zijn. Om dat te voorkomen moeten leerlingen straks twee keer per week onder begeleiding een zelftest uitvoeren. Leerlingen kunnen daartoe echter niet worden.
25 mei 2021: Deze week heeft helft van volwassen EU-inwoners coronaprik gehad.
Het gaat goed met de coronavaccinatie in de Europese Unie. Deze week wordt een ‘mijlpaal’ bereikt: de helft van de volwassen inwoners van de Europese Unie zal een eerste coronaprik hebben gehad.
25 mei 2021: Deze operatie eerst: algoritme helpt met keuzes in Erasmus MC.
Welke wachtende patiënten gaan we als eerste opereren? Voor dat dilemma komen veel artsen te staan, nu er langzaam weer meer ruimte komt voor de reguliere zorg. Het Erasmus MC ontwikkelde een computersysteem dat helpt om die keuzes te maken. Zeker 140.000 reguliere operaties zijn in Nederland door corona uitgesteld. Ziekenhuizen stonden voor loodzware keuzes door de coronapiek: opereren of uitstellen. Ook het Eramus MC heeft daar last van. Het loopt 344 operatiedagen achter. Om echt de meest dringende operaties als eerste te doen, moet de manier van inplannen rigoreus op de schop, zegt het ziekenhuis. En het nieuwe computersysteem moet daar dus bij helpen.
25 mei 2021: EU-leiders: zeker 100 miljoen vaccins voor arme landen.
De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. Ze verklaren het delen van hun vaccins te zullen versnellen om landen die prikken tekort komen te helpen. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd. De lidstaten verwachten echter met beloofde leveringen van Pfizer/BioNTech en Moderna, plus vooral ook toekomstige vaccins van CureVac, Sanofi/GSK en Novavax, voldoende vaccins te hebben om ook doses naar het buitenland te sturen. De vaccinfabrikanten Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, beloven aan landen met een midden- of laag inkomen dit jaar en volgend jaar ongeveer 3,5 miljard doses te leveren tegen kostprijs of met korting. Pfizer zegde 2 miljard doses toe, Moderna tot 95 miljoen en Johnson & Johnson tot 500 miljoen.
25 mei 2021: RIVM: 28 procent daling besmettingen in week, maar ziekenhuizen blijven druk.
Zowel in de ziekenhuizen als in de teststraten daalt het aantal mensen met het coronavirus, blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Tegelijkertijd blijft de druk in de ziekenhuizen hoog. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde met 30 procent: in totaal werden er in de afgelopen zeven dagen 863 coronapatiënten opgenomen. Op de intensive care ging het om 162 nieuwe patiënten, een daling van 26%. De afgelopen week is het aantal positief geteste personen met 28% gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal werden in de voorbije week 25.000 besmettingen geregistreerd, tegenover 35.000 in de voorafgaande week.
25 mei 2021: Vaccin Moderna na 2 prikken ‘uiterst effectief’ bij tieners.
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is twee weken na de tweede prik “100% effectief” bij tieners, meldt het bedrijf. Bij het onderzoek naar de effectiviteit bij 12- tot 17-jarigen in de Verenigde Staten kreeg geen deelnemers nog het coronavirus na de tweede prik. Na de eerste prik was de effectiviteit 93%. Moderna deed onderzoek bij 3.732 mensen tussen de 12 en 17 jaar oud. Twee derde kreeg een echt vaccin, de rest een placebo. 4 mensen binnen de placebogroep werden besmet na de tweede prik. Het middel helpt tegen ziekteverschijnselen, voorkomt ook besmetting.
Geen ernstige bijwerkingen. Een aantal mensen kreeg hoofdpijn of werd moe na de tweede prik.
25 mei 2021: OMT stelt onhaalbare voorwaarde aan openen voortgezet onderwijs.
Middelbare scholen kunnen volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) niet voldoen aan het belangrijkste veiligheidsadvies van het OMT: het twee keer per week testen van alle leerlingen. Volgens de vakbond is de verdere opening van het voortgezet onderwijs praktisch onhaalbaar, omdat het onmogelijk is om te controleren of leerlingen de coronazelftesten uitvoeren. Die volledige opening is volgens het OMT alleen mogelijk als elke leerling twee keer per week onder begeleiding een zelftest uitvoert. AOb-bestuurder Henrik de Moel vindt dit onrealistisch. “Uit ervaringen in het hoger onderwijs blijken zelftesten niet populair onder jongeren. Bovendien is het voor een school vanwege privacyregels oncontroleerbaar of leerlingen inderdaad twee keer per week zo’n zelftest uitvoeren.”
26 mei 2026: Nederland volgt EMA en blijft prikken met coronavaccin Janssen.
Nederland heeft geen plannen om net zoals België een leeftijdsgrens in te stellen voor het vaccin van Janssen. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de inzet van het vaccin opnieuw wordt overwogen als de instanties die erover gaan hun advies wijzigen. Voor Nederland is het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) leidend. Verder laat het kabinet zich over de vaccins adviseren door de Gezondheidsraad en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
In België wordt het Janssen-vaccin uit voorzorg niet meer gegeven aan inwoners van 40 jaar en jonger, met een uitzondering voor daklozen en mensen zonder verblijfspapieren. De regering heeft dit besloten nadat een jongere vrouw die met het middel was ingeënt was overleden.
26 mei 2021: Lareb: geen meldingen zeldzame bloedklachten na Janssen-vaccin.
Ongeveer 150.000 mensen in Nederland hebben het coronavaccin van Janssen gekregen, maar er zijn nog geen gevallen bekend van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Bijwerkingencentrum Lareb heeft daar nog geen meldingen over ontvangen.
26 mei 2021: De Jonge: 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen.
Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdag om 19.00 uur een persconferentie over versoepelingen van de coronamaatregelen per 5 juni. Als het kabinet dat besluit vrijdag formeel neemt, kunnen restaurants en musea volgende week zaterdag weer open en mogen er weer meer mensen thuis worden ontvangen, 4 personen. Aanvankelijk zouden de versoepelingen pas op 9 juni ingaan. Dat wordt enkele dagen eerder omdat het goed gaat met besmettingscijfers.
26 mei 2021: De Jonge: waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie.
Het is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschijnlijk dat vrij reizen in Europa toch pas weer mogelijk wordt als iemand volledig is gevaccineerd. In dat geval zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland. Omdat vermoedelijk nog niet iedereen op de drempel van de vakantie twee prikken heeft “lijkt het logisch” om een test dan gratis aan te bieden, zei de demissionair minister na coronaoverleg woensdag. De twee prikken zijn nodig voor het Europees certificaat dat reizen in de vakantieperiode mogelijk moet maken. Alleen van het vaccin van Janssen is maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.
26 mei 2021: Ruim 1 miljoen vaccinaties nog niet geregistreerd bij RIVM.
Ruim één miljoen vaccinaties zijn nog niet geregistreerd in het centrale vaccinatieregister van het RIVM. Het gaat om een schatting. Het RIVM kampt met een achterstand in de vaccinatieregistratie, doordat met name zorginstellingen en huisartsen nog niet alle gezette prikken hebben doorgegeven.
Het aantal gezette prikken bij de GGD’en staat wel in de centrale registratie van het RIVM. Om toch tot een zo compleet mogelijk vaccinatiecijfer te komen wordt nu een schatting van het aantal gezette prikken bij huisartsen en zorginstellingen gemaakt, op basis van het aantal geleverde vaccins. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er op dit moment ruim 8,5 miljoen eerste en tweede prikken gezet. Zo’n 5,9 miljoen daarvan zijn gezet door de GGD’en.
26 mei 2021: IC-capaciteit terug naar 1.350 bedden.
De capaciteit op de intensive cares wordt weer teruggebracht naar 1.350 bedden. Er komt nu weer meer ruimte voor het leveren van de uitgestelde zorg, vorige maand naar landelijk 1.550 IC-bedden opgeschaald in verband met de toen nog hoge coronacijfers.
27 mei 2021: Komt coronavirus uit een lab? Biden wil nieuw onderzoek.
President Joe Biden roept Amerikaanse inlichtingendiensten op om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus. “Verdubbel de inspanningen en kom binnen negentig dagen met een conclusie”, schrijft de president. Hij wil weten of het virus uit een laboratorium afkomstig kan zijn.
27 mei 2021: Inhalen uitgestelde zorg kan tot begin volgend jaar duren.
Het kan tot begin volgend jaar gaan duren voordat minder spoedeisende zorg helemaal is ingehaald. Ziekenhuizen hebben het afgelopen jaar de planbare zorg op een veel lager pitje moeten zetten om de toestroom van coronapatiënten te kunnen opvangen. Naar schatting 1,4 miljoen mensen met klachten konden niet worden doorverwezen naar een medisch specialist. Het streven is dat alle uitgestelde zorg dit jaar wordt ingehaald, met een mogelijke uitloop in de eerste maanden van 2022.
27 mei 2021: Bonden willen voortgezet onderwijs niet voor de zomer helemaal open.
De onderwijsbonden maken zich grote zorgen over de heropening van de middelbare scholen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven AOb, CNV Onderwijs, FvOv, FNV Overheid en Leraren in Actie dat ze de huidige situatie, waarbij leerlingen ongeveer de helft van de week in de klas zitten, willen handhaven tot de zomervakantie. De bonden zijn sceptisch, omdat in hun ervaring de bereidheid om te testen heel laag is. “Daarbij is het voor een school ook oncontroleerbaar of leerlingen inderdaad twee keer per week een test afnemen. Ook stellen ze dat ventilatie op veel scholen niet op orde is.
27 mei 2021: Fieldlab: volle zalen zijn mogelijk, maar onder voorwaarden.
Fieldlab Evenementen concludeert na en aantal testevenementen dat het mogelijk is meer mensen toe te laten bij evenementen, ook bij een hoog risiconiveau voor het coronavirus. Onder voorwaarden zijn zelfs volle zalen of volle terreinen mogelijk, ‘een 100% bezetting van de beschikbare capaciteit’. Volgens Fieldlab kan dat bij risiconiveau zorgelijk, het op een na laagste niveau.
27 mei 2021: Amsterdams UMC sluit een van de corona-afdelingen.
Het Amsterdam UMC heeft wegens het teruglopende aantal Covid-patiënten een van de drie voor deze groep gereserveerde verpleegafdelingen kunnen sluiten. Er komen nu meer dan 20 bedden vrij, die goed gebruikt kunnen worden voor mensen die zorg moeten krijgen die eerder werd uitgesteld.
27 mei 2021: Minister Slob: als 50 procent leerlingen zelftest doet, is het al voldoende.
Ook als niet alle leerlingen en leraren twee keer per week een zelftest doen, kunnen de scholen in het voortgezet onderwijs weer veilig open, zegt minister Slob. Voldoende is als 50% meedoet.
27 mei 2021: Asielzoekers krijgen vanaf volgende week coronavaccinatie.
Asielzoekers met een medische indicatie die tussen de 18 en 60 jaar oud zijn worden vanaf begin volgende week geprikt met het Moderna-vaccin. De GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) gaat in samenwerking met de regionale GGD’en en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de groep van ongeveer 1.500 mensen vaccineren. Op 1 juni begint ook een proef op drie COA-locaties om asielzoekers die geen medische indicatie hebben te vaccineren. Vanaf 21 juni krijgt de hele groep, in totaal ongeveer 19.000 mensen, het Janssen-vaccin. Sinds het begin van de pandemie zijn in meerdere azc’s in Nederland corona-uitbraken geweest. Voor mensen die in zo’n centrum wonen is het ingewikkeld om zich te isoleren. Als één asielzoeker corona krijgt, steekt die vaak anderen aan.
27 mei 2021: Leveringsschema Janssen coronavaccin onzeker door problemen in VS.
Janssen kan niet garanderen dat coronavaccins aan de Europese Unie geleverd kunnen worden in dit lopende tweede kwartaal zoals eerder afgesproken. Dat komt door productieproblemen bij een locatie in de Verenigde Staten. Voorzien was dat de Europese Unie eind juni 55 miljoen vaccins zou hebben ontvangen, waarvan zo’n 3 miljoen voor Nederland. Van die vaccins voor Nederland zijn er al zo’n 313.000 geleverd. Komende 4 weken verwacht het RIVM nog eens 852.000 doses te krijgen. Erna zouden nog eens 1,8 miljoen vaccins volgen. Maar dat leveringsschema is nu niet meer zeker.
In de Amerikaanse productielocatie staat een partij van zo’n 30 miljoen te wachten op goedkeuring om geleverd te worden, deels bestemd voor Europa. Er is mogelijk een probleem met de kwaliteit.
28 mei 2021: Studenten drongen voor bij vaccineren.
Tientallen studenten die nog lang niet aan de beurt waren voor een vaccinatie konden voordringen doordat ze ten onrechte hebben opgegeven dat ze een medische indicatie hebben. De Volkskrant meldt dat ze daarmee konden wegkomen, omdat de GGD slechts sporadisch controleert of de jongeren wel echt recht hebben op de prik. Bij het maken van de afspraak en in de vaccinatiestraat is niet gevraagd om de medische indicatie te tonen. In studentenkringen zouden WhatsAppberichten rondgaan met instructies. De Volkskrant sprak een student die de prijs van een PCR-test als reden voor het voordringen noemt. Een ander vindt dat hij lang genoeg heeft gewacht en zegt dat hij niet “in de blessuretijd” nog besmet wil raken. Ook een laag opkomstpercentage voor de prikken wordt genoemd als reden. De GGD bevestigt de gang van zaken in de krant en noemt die onfatsoenlijk. Wel gaat het volgens een GGD-woordvoerder om een “ingecalculeerd risico”. Aanpassingen aan de werkwijze worden niet gedaan, omdat het systeem laagdrempelig moet blijven. GGD-medewerkers krijgen wel nog eens de instructie dat ze mensen naar hun papieren moeten vragen.
28 mei 2021: Noodtoestand Tokio tot maand voor Spelen verlengd.
Japan heeft de noodtoestand voor hoofdstad Tokio met drie weken verlengd. Die geldt nu tot 20 juni. Het aantal coronabesmettingen neemt rap toe. De noodtoestand werd in maart opgeheven, maar werd enkele weken later weer van kracht in een aantal regio’s, waaronder Tokio. Japan zit in de vierde golf. De druk op ziekenhuizen is groot. Maar er is geen sprake van een totale lockdown.
28 mei 2021: Bijna 9 op de 10 ouderen gevaccineerd, minste animo in Urk.
Tenminste 87% van alle Nederlandse 65-plussers heeft tot nog toe een coronavaccinatie gehaald. Het RIVM meldt dat dit gedeelte van de ouderen zeker één keer is geprikt. De werkelijke opkomst is nog hoger, want de vaccinatiegegevens die het centraal verzamelt zijn niet helemaal compleet. De opkomst is gemiddeld lager in de zogenoemde Biblebelt, waar relatief veel orthodoxe protestanten wonen. Urk is de enige gemeente, waar nog maar 20 tot 39% van de 65-plussers is geprikt. In de gemeenten Staphorst, Reimerswaal en Neder-Betuwe ligt het percentage tussen de 60 en 74%.
28 mei 2021: Britse toezichthouder keurt Janssen-vaccin goed.
De Britse medicijnwaakhond MHRA heeft het Leidse Janssen-vaccin goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Daar hadden de autoriteiten eerder al goedkeuring gegeven voor het gebruik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Die moeten twee keer worden toegediend voordat mensen optimaal zijn beschermd, bij het Janssen-vaccin volstaat één dosis. Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de koplopers op vaccinatiegebied. Ruim 38 miljoen van de 66 miljoen inwoners hebben in elk geval één vaccindosis gehad. Het gaat om zo’n 70% van de volwassenen.
28 mei 2020: Meer niet-coronapatiënten dan coronapatiënten op ic’s, steeds minder besmettingen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen en de reguliere zorg komt langzaam maar zeker weer op gang. Er liggen nu minder coronapatiënten op de intensive cares dan mensen met andere aandoeningen, zoals hartklachten en kanker. Alleen op 16 februari 2021 was dat ook zo.
28 mei 2020: RIVM: 3.914 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt al bijna drie weken.
Steeds minder mensen lopen het coronavirus op. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 21.915 meldingen van positieve tests, gemiddeld 3.131 per dag. Dat gemiddelde daalt voor de negentiende dag op rij en heeft nu het laagste niveau sinds 1 oktober bereikt. Bij het RIVM werden tussen woensdagochtend en donderdagochtend 3.914 positieve tests geregistreerd.
28 mei 2021: Zweden laat reizigers Noordse landen toe zonder negatieve test.
Zweden laat vanaf volgende week reizigers uit andere Noordse landen toe zonder dat zij verplicht een negatieve test moeten laten zien. Behalve Zweden vallen ook Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland onder de Noordse landen. Mensen afkomstig uit andere EU-landen moeten tot 30 juni nog wel kunnen aantonen niet besmet te zijn met het coronavirus als ze Zweden in willen.
28 mei 2021: EMA: coronavaccin Pfizer/BioNTech geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.
Voor het eerst is een coronavaccin in de Europese Unie goedgekeurd voor het inenten van jongeren van 12 jaar en ouder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig aan hen kan worden toegediend. De Europese Commissie moet nog formeel toestemming geven. Of jongeren vanaf 12 jaar in Nederland ook gevaccineerd zullen worden tegen corona, heeft het kabinet nog niet besloten. De Gezondheidsraad werkt aan een advies daarover.
28 mei 2021: Kabinet wil Nederland sneller open, vanaf 30 juni opnieuw minder coronaregels.
Het kabinet wil Nederland sneller dan gepland, al vanaf 30 juni, grotendeels van het slot halen. De maximale groepsgrootte thuis wordt dan 8 personen, er mogen tot 100 gasten in restaurants en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. De versoepelingen betreffen stap 5 in de routekaart van het kabinet. Voorwaarde is wel dat het aantal besmettingen de komende tijd niet te veel oploopt. Met ingang van 5 juni gaat stap 3 in, zo werd al eerder bekend. Stap 4 was al voorzien voor 30 juni.
Bij stap 5 mag de horeca tot middernacht open blijven en mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Er komt ook meer ruimte voor toegangstests bij evenementen. Basisregels blijven gelden: anderhalve meter afstand houden, thuis blijven bij gezondheidsklachten, mondkapjesplicht.
29 mei 2021: Code zwart in Surinaamse ziekenhuizen: ‘Corona onbeheersbaar’.
In Suriname is komende tweeënhalve week totale lockdown afgekondigd. Voor ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Uit de laatste statistieken is gebleken dat een gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen doodgaan. De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn, niet gevaccineerd waren. Hij riep iedereen op zich te laten inenten. Nederland gaat Suriname verder helpen. Minister De Jonge wil 500.000-750.000 doses AstraZeneca-vaccin doneren. Behalve vaccins worde twee zuurstofcontainers naar Suriname gebracht.
29 mei 2021: RIVM: inenten kinderen vanaf 12 houdt corona in winter makkelijker onder controle.
Door kinderen tussen de 12 en 18 jaar in te enten blijft het coronavirus komende winter makkelijker onder controle, heeft het RIVM doorgerekend. Modellen laten zien welk effect het vaccineren van die groep heeft op het R-getal vanaf september. “Als alles meezit, kan het reproductiegetal net onder de 1 uitkomen”, zei RIVM-modelleur Jacco Wallinga, vooruitblikkend op komende winter. Daarbij gaat hij ervan uit dat alleen volwassenen gevaccineerd worden. Als kinderen vanaf 12 jaar worden ingeënt, komt het R-getal op de piek volgens de modellen van het RIVM waarschijnlijk rond de 0,85 uit.
29 mei 2021: Nieuwe virusvariant gevonden in Vietnam.
In Vietnam is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Een hybride variant met kenmerken van zowel de Britse als de Indiase stam. De variant verspreidt zich mogelijk sneller en kan daardoor een toename van het aantal besmettingen in Vietnam veroorzaken. Tienduizenden Vietnamezen werken in fabrieken van onder meer Samsung en Canon en het virus verspreidt zich er gemakkelijk. In de grote steden geldt een lockdown: niet-essentiële winkels en horeca zijn dicht.
30 mei 2021: Duitsland: Nederland geen hoog risicogebied meer, geen sneltest nodig aan grens.
Nederland wordt vanaf vandaag niet meer als hoog risicogebied beschouwd door Duitsland. Dat betekent dat er geen sneltests meer nodig zijn voor Nederlanders die een bezoek aan Duitsland brengen dat korter duurt dan 48 uur. Eerder was een sneltest nog wel verplicht.
30 mei 2021: Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking is inmiddels gevaccineerd.
In de Verenigde Staten heeft inmiddels ruim de helft van alle inwoners de eerste vaccinatie tegen COVID-19 gekregen. Zo’n 40% van de circa 330 miljoen Amerikanen kreeg al twee prikken. Van de circa 260 miljoen volwassenen heeft ruim 62% minimaal één inenting gekregen. Meer dan 51% van de volwassenen is al volledig gevaccineerd. 86% van alle 65-plussers kreeg minimaal één dosis.
30 mei 2021: De Jonge: vanaf 1 september waarschijnlijk geen 1,5-meter en mondkapjes meer.
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het een reëel scenario is dat we vanaf 1 september de meeste coronamaatregelen los kunnen laten. Hij verwacht dat iedereen in ons land die dat wil, half augustus volledig gevaccineerd kan zijn. De Jonge geeft aan dat er 30 juni weer meer zal kunnen. Dan kan zelfs de 1,5 meter-regel worden losgelaten bij samenkomsten als iedereen is getest of een vaccinatiebewijs heeft. De minister benadrukt dat dit wel tijdelijk is. “We gaan daarmee stoppen als het niet meer hoeft.”
30 mei 2021: Alle zestien Duitse deelstaten onder cruciaal risiconiveau.
Het aantal coronabesmettingen is in alle zestien Duitse deelstaten onder een belangrijk risiconiveau gedaald. Dit risiconiveau bepaalt of brede heropening van de maatschappij en verdere versoepeling van de coronamaatregelen veilig wordt geacht. De deelstaat Thüringen bereikte zondag als laatste de grens van zeven achtereenvolgende dagen waarop minder dan 50 mensen per 100.000 inwoners positief werden getest op het coronavirus, blijkt uit gegevens van het Robert Koch Instituut (RKI).
30 mei 2021: Coronabesmettingen in Moskou nemen weer toe.
Moskou kampt weer met een stijgende lijn van de coronacijfers. In 24 uur tijd werden 3.719 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd, de vierde dag op rij meer dan 3.000. Tijdens de week vakantie in mei gingen de Moskovieten aanzienlijk minder naar een dokter, waardoor virusinfecties pas later aan het licht kwamen. In Moskou gelden al maanden amper beperkingen. Burgemeester Sergej Sobjanin is niet te spreken over het vaccinatietempo in zijn stad met 12 miljoen inwoners. Veel te langzaam. In Moskou zijn in vergelijking met andere Europese metropolen veel minder inwoners ingeënt. Dat veel mensen een prik weigeren is volgens de burgemeester “een schande”. In heel Rusland is pas 11% van de bevolking gevaccineerd. Het totale sterftecijfer is officieel de 120.000 gepasseerd.
30 mei 2021: Steeds meer covid-verpleegafdelingen kunnen dicht.
Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Allemaal verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In ziekenhuizen zonder een aparte corona-afdeling wordt al wel het aantal bedden voor covidpatiënten afgeschaald.
31 mei 2021: Coronavaccin beschikbaar voor alle volwassenen in Frankrijk.
In Frankrijk geldt geen leeftijdsgrens meer voor volwassenen voor het ontvangen van een vaccin tegen het coronavirus. Frankrijk is op de goede weg. Ruim 25 miljoen inwoners kregen hun eerste coronaprik. Bijna 40% van de bevolking. Bijna 12 miljoen, iets meer dan 20%, is volledig ingeënt.
31 mei 2021: Horrorziekte slaat toe in door corona getroffen India.
Terwijl India elke dag nog gebukt gaat onder een grote hoeveelheid coronabesmettingen, slaat een nieuwe ziekte toe. Mucormycosis heet ie officieel, maar in de volksmond wordt het zwarte schimmel genoemd. Een zeldzame infectieziekte die vaak dodelijk is, en wie overleeft heeft grote kans op zware verminkingen. Vooral coronapatiënten worden nu getroffen. De infectie wordt veroorzaakt door een veelvoorkomende schimmel. Normaal zijn die niet bedreigend, maar in India worden mensen nu toch ziek. De sporen komen in het lichaam via de neus, mond of ogen. Het is een zeer agressieve schimmel, waarbij snel moet worden ingegrepen. Wie geïnfecteerd raakt, kan te maken krijgen met gevoelloosheid in het gezicht, zwellingen of een bloedneus. Sommigen gaan ook onscherp zien of verliezen het gezichtsvermogen helemaal. “Waar de schimmel komt, rot het vlees weg”, zegt de Indiase KNO-arts Atul Mittal. “Hoe dat in z’n werk gaat? De bloedtoevoer naar het gebied neemt af. En als de bloedtoevoer afneemt, wordt het dood vlees”.
Wereldwijd vindt de helft van alle infecties met zwarte schimmel plaats in India. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het vochtige klimaat, maar ook met grote aantal diabetespatiënten. Diabetes verzwakt het afweersysteem, waardoor de schimmel meer kans krijgt. Er zijn nu al zeker 11.000 gevallen in India. Coronapatiënten zijn nog eens extra bevattelijk voor de infectie. Zij krijgen corticosteroïden als medicijn en dat verzwakt het immuunsysteem nog eens verder. Sommige patiënten lopen de infectie op als ze nog ziek zijn, anderen als ze al zijn hersteld van corona. Zonder behandeling overlijdt 80 tot 90% van de mensen in India die een infectie met zwarte schimmel oploopt. “Het is een verwoestende ziekte”, zegt de KNO-arts Atul Mittal. Wie wel wordt behandeld, heeft een veel grotere kans om te overleven. Toch sterft van hen ook nog 30 tot 40%. Veel mensen, die pas laat naar een arts gaan, raken ernstig verminkt. Soms is het oog aangetast, dan moet je de oogbol helemaal verwijderen. En soms de bovenkaak of de onderkaak, je moet dan de volledige kaak verwijderen. Het is noodzakelijk om het grootste deel van het dode weefsel te verwijderen. Er zijn medicijnen tegen de infectie. Die werken goed als je er snel bij bent. Maar ze zijn duur, 40 euro per dag, en moeten acht weken lang worden toegediend.
Vanaf 1 juni geldt voor reizigers uit landen of gebieden met een zeer hoog risico bij thuiskomst een quarantaineplicht. Uit de lijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat dit met name geldt voor landen in Midden- en Zuid-Amerika. Op de lijst staan naast de probleemgebieden Brazilië en Suriname ook landen als Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, Panama, Paraguay en Venezuela. Ook India is aangemerkt als zeer hoogrisicogebied, net als de Maldiven, Bahrein en Zuid-Afrika. Dergelijke landen dichter bij huis zijn Litouwen, Cyprus en Zweden. Met ingang van 1 juni moeten reizigers uit deze landen niet alleen verplicht in quarantaine, maar bij vertrek naar Nederland ook een quarantaineverklaring invullen en meenemen. Ook is een negatieve testuitslag noodzakelijk. De quarantaineplicht duurt in principe tien dagen. Ben je na vijf dagen nog altijd klachtenvrij, dan kun je je laten testen. Bij een negatieve testuitslag kun je de quarantaine beëindigen.
31 mei 2021: Brussel keurt Pfizer-vaccin voor twaalfjarigen goed.
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech mag in het vervolg ook aan twaalfjarigen worden toegediend. De Europese Commissie volgt het positieve advies dat de Europese toezichthouder vrijdag al gaf.