Impressie coronavirus 1-14 februari 2021

Afbeelding1
Moment dat het coronavirus een cel binnendringt.

Hoe was het ook alweer? De overheid is er voor het volk. Toch? Niet omgekeerd. Wanneer oudjes bericht krijgen dat ze kunnen worden gevaccineerd, moeten ze dus niet eerst lang in de vrieskou buiten hoeven staan wachten voordat ze binnen mogen worden geprikt. Anders is het risico dat ze aan longontsteking sterven groter dan de kans dat ze besmet raken als ze gewoon thuis blijven.  

1 februari 2021: Artsen pleiten voor versoepeling van coronamaatregelen

De coronamaatregelen eisen een te grote tol en wegen niet op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat schrijven vier intensive care-artsen, onder meer van het RadboudUMC. Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen en “daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden”. De artsen, die dagelijks met coronapatiënten werken, vinden dat de lockdownmaatregelen een “te grote tol eisen”. Ze stellen dat “niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven”. Volgens hen lopen veel leerlingen in het basis en middelbare onderwijs een serieuze leerachterstand op. Ze wijzen erop dat winkels, cafés, restaurants, kapsalons erg lang gesloten zijn en veel ondernemers deze crisis niet zullen” overleven”. Ze vrezen dat het aantal mensen dat leeft in armoede toeneemt en de kloof tussen arm en rijk groeit. Ze zijn in de ziekenhuizen Covid-19-patiënten aan het “redden” die zelden volledig herstellen doordat ze “ernstige co-morbiditeit hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte.” Bovendien heeft de helft van de voormalige ic-patiënten belangrijke “rest-klachten”. Allemaal redenen om te pleiten voor minder strenge maatregelen.

1 februari 2021: Ook Pfizer en BioNTech beloven extra doses vaccins aan EU

De Europese Unie kan mogelijk meer coronavaccins tegemoetzien die door farmaceut Pfizer in samenwerking met het Duitse BioNTech zijn ontwikkeld. Financieel en operationeel directeur Sierk Poetting van BioNTech geeft in het Duitse blad Der Spiegel aan dat tientallen miljoenen doses eerder zouden kunnen worden geleverd dan verwacht. Volgens Poetting zouden in het tweede kwartaal tot 75 miljoen dosis eerder naar de EU kunnen gaan. Hij sprak van een aantal positieve ontwikkelingen in het productieproces, waaronder een uitbreiding van het aantal samenwerkingspartners. Wereldwijd belooft BioNTech een stijging van de productie van 1,3 miljard doses vaccin met meer dan 50%.

1 februari 2021: Ziekenhuizen na uitspraak De Jonge over ’onderrapportage’: ’Dat is echt niet waar’

Ziekenhuizen reageren verbolgen op de bewering van het ministerie van Hugo de Jonge, dat er sprake zou zijn van onderrapportage van het aantal gevaccineerden in Nederland. Zondag werd bekendgemaakt dat volgens een ’andere rekenmethode’, ineens 120.000 extra mensen zouden zijn gevaccineerd omdat de ziekenhuizen zouden achterlopen met het doorgeven van de cijfers. „Dat is echt niet waar.Het wordt de ziekenhuizen mede in de schoenen geschoven dat er sprake zou zijn van onderrapportage”, legt Mariël Croon van het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) uit. „Maar dit klopt gewoon niet. Het LNAZ heeft sinds 6 januari dagelijks het aantal gezette vaccinaties gemeld.” Omdat het ziekenhuis ook de huisartsen vaccineert, heeft het LNAZ ook die cijfers bijgehouden en gerapporteerd, legt Croon uit. „En ook die getallen zijn telkens gemeld aan het VWS-dashboard.”  

De cijfers over het aantal coronavaccinaties komen vanuit drie plekken: de GGD’s, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. Dagelijks komen er vanuit de GGD actuele cijfers. Maar vanuit de langdurige zorg en vanuit ziekenhuizen zou volgens het ministerie van VWS sprake zijn van ’onderrapportage’. „De vaccinatiecijfers die tot en met 30 januari 2021 op dit dashboard zijn gepubliceerd, bleken in de praktijk vaak niet compleet”, viel plots te lezen op het coronadashboard van Hugo de Jonge. Vanuit de langdurige zorg wordt er ook met argwaan naar de plotselinge toename van 120.000 vaccinaties gekeken. De medewerkers worden geregistreerd door de GGD’s en de vaccinaties van de bewoners gaat via de specialisten ouderengeneeskunde die dat doorgeven. En die onderrapportage komt niet vanuit de ziekenhuizen. Daarom kan het ministerie dit niet zeggen, want het klopt niet.”

1 februari 2021: Meer voorzorgsmaatregelen voor kinderen uit groep 7 en 8 op komst

Het basisonderwijs gaat volgende week weer open, maar om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden worden extra maatregelen genomen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert vooral in groep 7 en 8 meer te doen dan voorheen. De deskundigen raden onder meer aan om de oudere kinderen in koppels te laten samenwerken. “Waar mogelijk” moeten zij 1,5 meter afstand van de anderen houden. Voor de lagere groepen suggereert het OMT te gaan werken met vaste groepjes van een maximale grootte, bijvoorbeeld vijf kinderen. Zo wordt het aantal contacten tussen kinderen beperkt. Voorts kan worden overwogen kinderen uit groep 7 en 8 mondneusmaskers te laten dragen in de gangen van hun school, als afstand houden daar niet goed mogelijk is. Ze moeten dan goede instructies krijgen. Ook leerkrachten van de hoogste twee groepen kunnen mondkapjes overwegen. Als een kind besmet raakt met het coronavirus, moeten alle klasgenoten thuis in quarantaine gaan. Op de vijfde dag moeten ze zich laten testen. Wie negatief test, kan weer fysiek naar school. Voor leraren komen er sneltesten. Op de kinderopvang, die ook weer open mag, verandert niet veel.

1 februari 2021: Kuipers: niet in de luren laten leggen door daling coronabesmettingen

Het aantal besmettingen is al een paar weken aan het dalen, maar “we moeten ons niet in de luren laten leggen”, aldus de voorzitter van de acute zorgsector, tevens topman van het Erasmus MC. Hij verwacht weinig effect van het openstellen van winkels voor het afhalen van producten als dat met de nodige voorzorgsmaatregelen gebeurt. Kuipers vindt opheffing van de avondklok voorbarig. Hij zou graag eerst cijfers zien over de effecten van de omstreden maatregel. Hij wijst op het belang van een snelle vaccinatiecampagne en ziet geen probleem om tussen de eerste en de tweede beschermende prik langer te wachten dan tijdens klinische onderzoeken de standaard was. Een eerste prik biedt al gedeeltelijke bescherming. Als meer mensen die krijgen, vermindert dat de druk op ziekenhuizen.

1 februari 2021: De Jonge: nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

De nieuwe vaccinatiecijfers van het ministerie van Volksgezondheid die het resultaat zijn van een nieuwe rekenmethode, kloppen mogelijk toch niet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt de cijfers verder te willen onderzoeken. Vaccinaantallen in langdurige zorg zijn wellicht dubbel geteld. “Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, zou dat zomaar kunnen.”

2 februari 2021: Britse virusvariant komt sneller, wacht met versoepelen

De Britse variant van het coronavirus rukt harder op dan eerder gedacht. Dat zegt viroloog Chantal Reusken van het RIVM. “Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt. Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45% hoger ligt.” Het aantal gemelde besmettingen daalt  al een tijdje aan het dalen, maar dat geeft een vertekend beeld, aldus Reusken. “Voor mij lijdt het geen twijfel dat de Engelse variant ervoor gaat zorgen dat er een nieuwe besmettingsgolf komt.”

Volgende week gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. Virusexperts staan hierbij niet te juichen. Drie van hen zeggen dat uitstel beter zou zijn. Zo zou epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc de voorgenomen versoepelingen liefst nog een week of twee uitstellen. “Dan til je het over de krokusvakantie heen en kun je kijken hoe het er dan voor staat.” Ook veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe van de London School of Hygiene and Tropical Medicine vindt dat versoepelingen nog moeten wachten. “De proportie van de Britse variant neemt toe, de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten zijn een extra reden om voorzichtig te zijn.”

2 februari 2021: Marty Smits – Het gaat om nu zo snel mogelijk vaccineren

De grote waarde van een snelle prik in de juiste arm wordt onvoldoende erkend en benoemd. Er vallen nu 500+ Corona slachtoffers per week. Vooral ouderen. Een groep van zo’n 3.5 miljoen mensen. Vaccineer een onbesmet iemand en die gaat met 95% zekerheid niet meer dood aan Corona. Vaccineer 100.000 van deze mensen en dat scheelt per week, elke week dat de pandemie duurt, 14 sterfgevallen. Of dien 100.000 vaccinaties 1 week later toe en van deze iets langer onbeschermden wordt er die week 1 besmet met dodelijke gevolgen. Laat, zoals Nederland, vier weken 200.000 tot 400.000 vaccins op de plank liggen, dan resulteert dat tot nu toe al in 120 tot 240 sterfgevallen als gevolg van het ontbreken van bescherming. Bouw de huidige voorraad van 500.000 vaccins in 4 in plaats van in 1 week af en dat kost meer dan 100 te vermijden corona sterfgevallen. Uitstellen van vaccineren kost beschermde levens. Nu al. Snel vaccineren redt ze. Zo moeten we ook kijken naar de vaccinatiegraad. In Nederland is nu 1 tot 2% van de mensen gevaccineerd. Dat is minstens 1% lager dan het EU-gemiddelde en 2.5% tot 3.5% lager dan Denemarken. En veel lager dan Israël of het Verenigd Koninkrijk. 1% minder geprikte Nederlanders betekent minimaal 175.000 minder veilige ouderen. Elke week dat die – onnodige – achterstand bestaat worden 25 65+ers dodelijk besmet. Was Nederland Europees koploper dan scheelde dat elke week circa 60 tot wel 90 vermijdbare slachtoffers. Dat is 5% tot 15% van de wekelijkse corona sterfgevallen de komende periode! DAT is de directe schade van achterlopen. Daarom moeten we direct achterstanden inhalen. Het is het verschil in prestaties van Nederland versus leidinggevenden in Duitsland of Denemarken. Dan moeten we de prikken ook nog in de juiste armen zetten. Met een prik in de arm van een oudere bescherm je direct hun leven én het leven van de mensen die zij zouden beschermen. Prik je iemand anders – iemand in zorg, onderwijs, politie of een jongere – dan levert dat direct het voordeel dat deze mensen zelf niet (zwaar) ziek zullen worden. Dat kan allerlei maatschappelijke voordelen brengen. Maar doordat deze mensen amper op een IC terecht komen of niet overlijden, bespaar je geen directe levens of reduceer je niet direct de IC-vraag. Voor het beschermen van levens en het inperken van de IC-vraag moet je de mensen vaccineren die de grootste kans maken te overlijden of op een IC terecht te komen. Van de 200.000 geplaatste prikken in Nederland is nog maar een fractie in deze armen terecht gekomen. Ook wanneer je uitgaat van een wat lagere werkzaamheid van een specifiek vaccin bij ouderen moet je in bijna alle gevallen nog steeds de prik in die oudere arm zetten. Omdat 50% bescherming tegen een grote kans op overlijden nog altijd veel meer is dan 95% bescherming tegen een heel klein risico. Om in te halen moeten we NU zo snel mogelijk de huidige voorraden geheel in de juiste armen prikken. Omdat elke dag telt. Ook als dat betekent dat straks wellicht de prikstraat een weekje stil staat omdat we wachten op een nieuwe levering. We hebben zo snel mogelijk een prikcapaciteit van 2 tot 2.5 miljoen prikken per week nodig om vertraging te vermijden. Dat is praktisch uitvoerbaar door circa 8.000 prikkers die elk uur 10 prikken zetten. Er zijn genoeg mensen die dit kunnen. En ook genoeg mensen om te zorgen voor de juiste ondersteuning. Dit brengt het beschermen van alle 3.5 miljoen 65+ers naar schatting minimaal zes weken dichterbij. Dat maakt veel uit. Bespaar 375 doden per week (het gemiddelde per week in de pandemie tot nu toe) gedurende die zes weken en er zijn 2.300 minder slachtoffers. En 50.000 tot 200.000 minder verloren gezonde levensjaren door gemiste zorg, 8 miljard meer nationaal inkomen, 12 miljard minder overheidsuitgaven en miljoenen minder gemiste lesdagen door minder schoolsluitingen.

Met 100.000 prikken red je 14 levens. Doe het een week later dan kost dat 14 levens. Zet ze in de verkeerde arm: idem. We hebben nu 500.000 vaccins op voorraad. Zet ze in een week in de juiste arm en we beschermen 1/7e van de kwetsbare ouderen. Dat scheelt over een paar weken 1/7e (10-15%) van de sterfgevallen en 1/7e van de vraag naar IC-plekken. Houd je aan het huidige plan van Rutte en De Jonge dan doe je dat niet of op zijn best 3 weken later. De huidige aanpak heeft als gevolg: enkele duizenden te vermijden sterfgevallen en veel te lang in de pandemie. Of nog platter: meer sterfgevallen dan de Watersnoodramp van 1953 of 5-10 volle vliegtuigen. Achterstanden snel inhalen, alle vaccins per direct in armen van ouderen, de prikcapaciteit onmiddellijk sterk omhoog en snel boven de 2 miljoen per week, niet meer plannen op bezetting van de prikcapaciteit maar juist op snel wegprikken wat er is en alles doen om meer vaccins in te kopen. Zonder aandacht voor ego’s, heilige huisjes of bestuurlijke territoria. Met het leiderschap dat deze logistiek aankan en met transparantie op de onderliggende feiten.

2 februari 2021: EU maakt zich grote zorgen of vaccin Johnson & Johnson op tijd geleverd wordt

De EU maakt zich grote zorgen of het op tijd de bestelde coronavaccins van Johnson & Johnson zal krijgen zodra deze worden goedgekeurd. De vaccins worden geproduceerd in Leiden, maar gebotteld in de VS. De EU heeft 200 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie voor nog eens 200 miljoen. Het vaccin hoeft maar een keer bij iemand te worden toegediend. Diplomaten hadden gevraagd of het bottelproces ook in Europa kon worden uitgevoerd. Maar volgens een hoge EU-functionaris staat in het contract dat het vullen en afwerken van het vaccin in de VS gebeurt en dat daarover niet opnieuw kan worden onderhandeld. J&J heeft beloofd leveringsverplichtingen voor het hele jaar 2021 na te komen. Het vaccin, ontwikkeld door Janssen, is waarschijnlijk het 4e dat wordt toegelaten in de EU. Het  beschermt voor 66% en voorkomt ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

2 februari 2021: Er worden vaccins weggegooid

We hebben veel te weinig vaccins en toch verdwijnen er prikken in de prullenbak. Dat komt onder meer omdat administratief niet geregeld kan worden dat overgebleven doses in de arm belanden bij mensen die niet op het lijstje staan. Verpleeghuizen en instellingen in de gehandicaptenzorg kunnen nog zo exact de benodigde hoeveelheid vaccins bestellen bij het RIVM, op het moment dat er geprikt moet worden, zijn er vaak toch minder doses nodig. Dat kan komen, omdat bewoners in quarantaine zitten vanwege een uitbraak of omdat er nog geen toestemming is gegeven voor een prik. Ook gaan sommige instellingen nog steeds uit van 5 doses per flesje, terwijl er 6 mogelijk zijn. Je zou denken dat de verpleeghuizen dan ook anderen de overgebleven vaccins toedienen, om zo niets verloren te laten gaan, maar dat doen ze vooralsnog niet altijd. Daarom adviseert het RIVM verpleeghuizen om daar zo praktisch mogelijk mee om te gaan. “Vaccineer dan ook medewerkers die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn.” Op sociale media doen verhalen de ronde over weggegooide vaccins. Iemand spreekt zelfs van tientallen doses. Het RIVM zegt nadrukkelijk dat dit niet de bedoeling is. “Dat staat de richtlijn echt niet toe. Wij roepen artsen op om het gezond verstand te gebruiken en alles op te prikken.” Blijft er veel over dan moeten ze direct bellen, zodat vaccins kunnen worden herverdeeld.

2 februari 2021: Je kon er op wachten: eerste valse vaccins in omloop

Er gaan miljarden om in vaccinaties tegen corona. Vandaar dat het slechts een kwestie van tijd was, voor vervalsingen zouden opduiken. Dat is nu gebeurd in China. Daar heeft de politie tachtig mensen opgepakt die een hele fabriek hadden opgezet om vaccins te maken die niet werken. Bij invallen in de steden Jiangsu, Beijing en Shandong nam de politie drieduizend valse vaccins in beslag. Die bevatten een gewone zoutoplossing. Daar gaat een mens niet dood van, maar helpen tegen de pandemie doet het ook niet. De productie daarvan was al in september op gang gekomen, een teken dat de criminelen aan goede planning doen.

2 februari 2021: Petitie van docenten voor vaccinatie ruim 25.000 keer ondertekend

Een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel is gevaccineerd tegen corona, is al ruim 25.000 keer ondertekend. Een grote groep onderwijzers stelt dat er een bovengemiddeld risico op besmetting is zonder vaccinatie en dat het onjuist is dat jonge kinderen het virus niet kunnen doorgeven. De petitie is afgelopen zaterdag gelanceerd door de groep leraren. “Door niet gevaccineerd fysiek les te geven kunnen besmettingen onder het personeel oplopen”, zeggen zij. Behalve het laten inenten van het voltallige onderwijspersoneel vragen zij de Tweede Kamer om stil te staan bij de volgorde van het heropenen van scholen. “Maak de schoolweging leidend. Zo heropenen als eerste de scholen in gebieden met de meeste kwetsbare gezinnen.”

2 februari 2021: Vaccin-koploper Israël: ‘Collectieve immuniteit raakt verder en verder weg’

Vaccineren werkt, merkt Israël. Het land noteert een scherpe afname van het aantal besmettingen onder 60-plussers, de leeftijdsgroep onder wie velen al twee doses hebben ontvangen. Israël, met ruim 9 miljoen inwoners, is wereldleider op gebied van vaccineren. Ruim 3 miljoen mensen hebben een eerste dosis ontvangen en bijna 2 miljoen een tweede. Van de 750.000 ouderen die volledig zijn gevaccineerd, liepen 531 mensen Covid-19 op. Minder dan 40 van hen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. 3 mensen overleden, al bestaat de kans dat zij het virus al hadden opgelopen voordat de tweede dosis volledig effectief was.

Uit onderzoek van het Weizmann Instituut, een wetenschappelijk centrum in Rehovot, blijkt bovendien dat de daling niet komt door de huidige lockdownregels in Israël, maar echt te danken is aan de vaccinaties. Het aantal besmettingen (-35%) en ziekenhuisopnamen (-30%) daalt aanzienlijk sneller onder de 60-plussers, van wie zo’n 80% is gevaccineerd, dan onder jongere leeftijdscategorieën die nog geen ’volledige’ bescherming genieten.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Dat komt vooral door de mutaties en het feit dat kinderen onder de zestien jaar (nog) niet gevaccineerd kunnen worden. Voordat de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten op het toneel verschenen, dacht men in Israël dat 60 – 70% van de bevolking gevaccineerd moest worden om ’collectieve immuniteit’ te bereiken. Nu gaat men ervan uit dat daarvoor 80 tot 90% een inenting moet krijgen. Aangezien bijna een derde van de bevolking jonger is dan zestien jaar, kan dat aantal alleen worden gehaald als ook kinderen worden gevaccineerd. Daarvoor is echter nog niet voldoende onderzoek gedaan. Wel heeft het ministerie van Gezondheid zijn eerdere advies dat zwangere vrouwen in hun eerste drie maanden niet kunnen worden ingeënt, teruggedraaid. Risico’s van Covid-19 zijn groter dan die van een inenting. “Collectieve immuniteit raakt verder en verder weg”, aldus professor Gili Regev-Yochay, directeur van de epidemiologie-afdeling van het Sheba ziekenhuis in Ramat Gan. „Het betekent dat we nog wel even met het coronavirus zullen leven.”

2 februari 2021: Luchtkwaliteit in Amsterdam flink verbeterd door corona

De luchtkwaliteit in Amsterdam is in 2020 sterk verbeterd na de uitbraak van het coronavirus. Het Parool schrijft dat met name de vervuiling in de buurt van drukke autostraten is afgenomen. Uit metingen van de GGD blijkt dat voor het eerste alle 143 meetpunten aan de norm voor luchtkwaliteit voldeden. Door verschillende milieumaatregelen nam de vervuiling de afgelopen jaren ook al wat af, maar het effect dat de pandemie had op de waarden in de lucht is niet eerder gezien. Dat heeft vooral te maken met het de afname van verkeer op de wegen in en rond Amsterdam. Ter illustratie: op de normaal drukke Prins Hendrikkade bij het centraal station nam de NO2-concentratie af met 15,3 microgram per kubieke meter af. Een jaar eerder was de afname nog geen 3 microgram per kubieke meter. Het stadsbestuur neemt zelf ook maatregelen om de vervuiling terug te brengen. Zo wordt op bepaalde plekken het doorgaande verkeer ontmoedigd met zogeheten ‘knips’ en mogen er vanaf 2030 alleen nog uitstootvrije auto’s de stad in.

2 februari 2021: Studie: sterftecijfer Covid-19 drastisch afgenomen

De kans dat je overlijdt aan de gevolgen van een coronabesmetting is fors kleiner geworden. Dat komt door verbeterde behandelmethodes, blijkt uit nieuw onderzoek. In het begin van de pandemie was een ic-opname bijna een doodvonnis: de kans dat je zou overlijden was 60%. De kans dat je de ic nu niet overleeft is in Europa nog maar 33,4%. De bevindingen zijn gebaseerd op 52 studies uit de hele wereld met data van meer dan 43.000 coronapatiënten. De verbeterde overlevingskansen zijn vooral te danken aan een grootschaliger gebruik van steroïden als dexamethason en aanpassingen in de manier waarop covidpatiënten zuurstof en andere vloeistoffen krijgen toegediend. Ook wordt er meer gedaan om bloedstolsels te voorkomen. De onderzoekers waarschuwen wel dat de vooruitgang die is geboekt in de behandeling van corona mogelijk zijn plafond heeft bereikt. De verwachting is dus dat het sterftecijfer niet nog veel verder omlaag gaat.

2 februari 2021: Isle of Man stopt met alle coronamaatregelen

Isle of Man in de Ierse Zee heeft alle coronamaatregelen afgeschaft. Een strenge lockdown van 25 dagen is beëindigd en de autoriteiten zetten er nu een punt achter. Het is de eerste plek op de Britse Eilanden waar de toestand weer terugkeert naar normaal, naar die van voor de pandemie. Alles heropent, er hoeft geen afstand meer te worden gehouden en mondkapjes zijn er nu uit de tijd. De eerste minister van het eiland, Howard Quayle, zei dat „dit het moment is waarop we zo lang hebben gewacht.” Hij voorziet dat de overheidsdiensten binnen een paar dagen weer werken zoals voor het coronavirus zijn intrede deed. Op het eiland, waar 85.000 mensen wonen, zijn 25 mensen met het virus overleden. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er nog wel 11 mensen die corona hebben, maar die zijn niet ziek. Niemand ligt er vanwege het virus in het ziekenhuis op het eiland, waar in totaal bij 434 mensen het virus is vastgesteld. Isle of Man hoort officieel niet tot Groot-Brittannië en heeft een geheel eigen wetgeving, parlement en regering. Het eiland valt wel onder de Britse kroon en Londen regelt Defensie en Buitenlandse Zaken.

2 februari 2021: Baas DHL hekelt gebrek aan vooruitziende blik bij uitrol vaccins

De topman van pakketbezorger DHL beschuldigt regeringen ervan dat ze zich niet goed hebben voorbereid op de distributie van coronavaccins. Frank Appel zegt tegen zakenkrant Financial Times dat de vertragingen worden veroorzaakt door gebrek aan lokale opslag- en bezorgoplossingen.

“We plannen al sinds februari”, zegt hij. Volgens Appel kijken politici te weinig vooruit. DHL is een van de bedrijven die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gaat leveren. Daarvoor heeft het Duitse bedrijf zijn faciliteiten moeten aanpassen omdat het vaccin alleen werkt als het bij 70 graden onder nul wordt bewaard. Appel gaf toe dat het beheer van droogijs, dat gebruikt wordt om te koelen, een uitdaging is. “Maar het is geen hogere wiskunde”. Zo wijst de topman van DHL erop dat makkelijk opslagplaatsen kunnen worden gemaakt in grote parkeergarages. Het bedrijf waarschuwt ervoor dat logistiek dienstverleners hun capaciteit zullen moeten vergroten om de komende jaren miljarden coronavaccins te kunnen leveren.

2 februari 2021: RIVM: Britse variant dominant, pas op met versoepelingen

De Britse variant veroorzaakt nu al twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland, vermoedt het RIVM. Het instituut waarschuwt dat “het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan”. Op het eerste gezicht zien de weekcijfers die het instituut naar buiten bracht er gunstig uit: het aantal nieuwe besmettingen was afgelopen week 20% lager dan een week eerder. In totaal registreerde het RIVM 28.628 positieve testresultaten. De Britse variant verspreidt zich echter zo snel, dat met het huidige tempo snel weer een stijging van het aantal besmettingen valt te verwachten. Het reproductiegetal van de gemuteerde versie ligt ruim boven de 1.

2 februari 2021: RIVM: Opnieuw minder besmettingen, situatie in ziekenhuizen stabiel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 3.592 positieve coronatests geregistreerd. Minder dan gemiddeld in de afgelopen week, iets meer dan gisteren. Toen noteerde het instituut 3.280 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds eind september. Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur stabiel gebleven. Ze behandelen momenteel 2.269 mensen met Covid-19, een minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares werd het iets rustiger: daar liggen nu 629 ernstig zieke coronapatiënten, 10 minder dan een dag eerder.

2 februari 2021: Russisch vaccin Sputnik V door derde testfase: bijna 92% effectief

Het Russische coronavaccin Sputnik V is voor bijna 92% effectief in het beschermen tegen de ziekte. Dat blijkt uit een publicatie in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. Ook zijn er geen ernstige bijwerkingen. De resultaten uit de derde testfase betekenen volgens wetenschappers dat de wereld een nieuw wapen in handen heeft tegen de pandemie. In Rusland wordt al op grote schaal gevaccineerd met Sputnik V. Ook in het Ruslandgezinde Hongarije wordt het al ingezet. Het middel kan volgens wedijveren met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna en is het een goede optie om te gebruiken. De Russen zouden hun vaccin hebben aangeboden bij de Europese Unie. Over de effectiviteit op de lange termijn kan nog weinig kan worden geschreven. Ook is de werking tegen asymptomatische coronabesmettingen nog niet voldoende bewezen, omdat de effectiviteit alleen is gemeten bij symptomatische besmettingen. Aan de derde testfase namen ongeveer 20.000 mensen deel. Bijna 15.000 mensen kregen Spoetnik-V toegediend en de rest een placebo. Er zaten 21 dagen tussen de twee prikken, want voor het middel zijn twee doses nodig voor de beste bescherming.

2 februari 2021: Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen op een rij

In een nieuwe persconferentie kondigden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge nieuwe coronamaatregelen aan. De huidige lockdown wordt verlengd tot 2 maart, al wordt er hier en daar wat ademruimte geboden. Als een kind in de klas positief test, dan moet de hele klas of groep inclusief de leraar in quarantaine. Die groep moet zich op dag 5 laten testen. De buitenschoolse opvang blijft dicht, met uitzondering van de noodopvang.. Middelbare scholen gaan niet voor 1 maart open. Als ze dan al opengaan, is het met een strikte naleving van de 1,5 metermaatregel. Winkels mogen open voor bestellen en afhalen. Het OMT acht de risico’s op verspreiding daarbij klein, als ervoor gezorgd kan worden dat het niet te druk wordt in de winkelstraat. De maatregel geldt voor alle winkels. Bestellen moet vanuit huis (telefonisch of via internet). Er moet minimaal 4 uur zitten tussen bestellen en afhalen. Dat moet ’funshoppen’ voorkomen. Hoe de maatregel gehandhaafd wordt is onduidelijk. Wie toch klanten toelaat in de winkel loopt het risico dat de winkel gesloten moet worden.

De avondklok loopt op 10 februari af. Bij een hogere vaccinatiegraad zullen minder maatregelen nodig zijn. Ook wordt er meer ingezet op testen zodat delen van de samenleving op den duur ’gecontroleerd’ kunnen worden geopend. Deze week staan er 250.000 vaccinaties op de rol.

2 februari 2021: Coronapatiënten mogelijk gedwongen in isolatie

Coronapatiënten die een gevaar vormen voor hun omgeving kunnen gedwongen worden geïsoleerd. De voorzitter van een veiligheidsregio kan daartoe besluiten als iemand niet vrijwillig meewerkt aan isolatie. Dat blijkt uit een besluit van minister Hugo de Jonge dat is gepubliceerd in de Staatscourant. „Vanwege de uitbraak van Covid-19 is het nodig een ziekenhuis aan te wijzen waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en niet vrijwillig meewerken aan isolatie”, staat in het besluit. Dat aangewezen ziekenhuis staat in Groningen.

3 februari 2021: Kabinet gaat vaccinatievoorraad opmaken, begin maart 2 miljoen prikken gezet

Begin maart moeten twee miljoen prikken zijn gezet, terwijl in het tweede kwartaal zo’n twee miljoen inentingen per week moeten plaatsvinden. Deze week worden zo’n kwart miljoen prikken gezet.

Van de Pfizer- en Moderna-vaccins wordt voortaan een voorraad achtergehouden die groot genoeg is om nog vijf dagen te kunnen prikken. De voorraad van het AstraZeneca-vaccin zal waarschijnlijk direct worden opgemaakt, omdat een tweede prik mogelijk pas twaalf weken later gezet kan worden. In plaats daarvan wil De Jonge bij meer mensen een eerste prik zetten.

3 februari 2021: Nederland koopt nog acht miljoen doses van Moderna-vaccin

Nederland koopt nog eens acht miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Het ministerie sloeg het aanbod van Moderna voor een extra levering eerder af, omdat het pas aan het einde van het jaar geleverd zou kunnen worden. Inmiddels heeft Moderna haar aanbod verbeterd. In dit nieuwe aanbod wordt een deel van de vaccins geleverd in het derde kwartaal.

3 februari 2021: Opzienbarende foto: het moment dat corona een cel binnendringt

Voor het eerst is vastgelegd wat onze maatschappij al een jaar lang verlamt. Het moment dat een coronavirus (blauw) een menselijke cel (geel) binnendringt. Onderzoekers van de Universität Bielefeld in Duitsland hebben met een heliummicroscoop gezien waarom dit virus zo gevaarlijk is.

Moment dat het coronavirus een cel binnendringt.

Coronavirussen zijn gemiddeld maar honderd nanometer groot, dat is een honderd miljardste meter. Alleen met zeer specialistische meetapparatuur zijn ze te zien. We hadden al een close-up van het virus, nu ook een actiefoto. Met een normale microscoop zijn deze opnames niet te maken. Er is niet genoeg licht om de virussen te vangen. Door heliumatomen op een object af te vuren en te meten hoe ze reageren, zijn zelfs atomen in beeld te brengen. Deze technologie bestaat pas een jaar of 10.

Voor deze opname lieten de onderzoekers coronavirussen los op cellen uit nieren. Te zien is hoe de ziekteverwekkers zich aan de cellen vasthechten en binnendringen. In de nabije toekomst hoopt dit team ook scherp te stellen op het afweermechanisme van de cellen.

3 februari 2021: Na 1 seconde je uitslag: blaastest vervangt wattenstaafje in coronateststraat

Een wattenstaafje in je neus bij een coronatest is op de meeste plekken binnenkort verleden tijd. GGD-teststraten worden uitgerust met een apparaat waar je in moet ademen en je binnen een paar seconden al de uitslag krijgt. Zo’n blaastest werkt heel simpel: je krijgt een neusklem op en ademt vijf keer rustig door het apparaat. Daarna ben jij klaar. Een computer gaat aan de slag met de gegevens van je adem. Sensoren meten wat er in je adem zit en op basis daarvan wordt een profiel opgesteld. Dat wordt vergeleken met een enorm aantal andere profielen, van mensen met én zonder corona. Binnen een seconde of twee rolt jouw testuitslag eruit. De coronablaastest is de afgelopen maanden uitvoerig getest in Amsterdam en kan nu in het hele land gebruikt gaan worden.  

3 februari 2021: De Jonge nu ’in beklaagdenbankje’ om GGD-lek

De Tweede Kamer wil van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid ) het naadje van de kous weten over de kinderlijk eenvoudige diefstal van persoonsgevegevens van tienduizenden Nederlanders uit de systemen van de GGD. Medische gegevens over coronatesten, adressen, telefoonnummers en zelfs burgerservicenummers belandden op straat en werden doorverkocht.

De minister moest vorige week al tekst en uitleg geven over het schandaal, maar hij wist de Kamer niet gerust te stellen. Uit een brief die de CDA-bewindsman aan de Kamer heeft gestuurd blijkt bovendien dat zijn eerdere uitleg op meerdere punten onjuist bleek. Meerdere politieke partijen hebben een appeltje met de minister te schillen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt de datahandel „grootschalig en schokkend”. Hij vindt dat er sprake is van „structureel falen” en zei dat De Jonge „tegen de grenzen van zijn geloofwaardigheid aanloopt.” PvdA-Kamerlid Kuiken vindt De Jonge te laconiek. „De minister houdt van freewheelen. Terwijl je juist over het vaccineren en persoonlijke data heel precies moet zijn.” De GGD heeft naar aanleiding van het datalek stappen genomen om te voorkomen dat informatie van duizenden mensen tegelijk kan worden geëxporteerd.

4 februari 2021: Nieuwe blunder: geen naalden bij priklocatie

Rond de vijftien senioren, onder wie een aantal 90-plussers zijn donderdagmorgen bij de priklocatie in Doetinchem weggestuurd omdat er geen naalden in voorraad waren. Volgens De Gelderlander stonden de ouderen al om 7.30 uur voor de deur bij de Saza Topsporthal. Daar kregen ze te horen dat er niet genoeg naalden waren en werd hen gevraagd later terug te komen. Pas rond 8.30 uur arriveerden nieuwe naalden. Om 8.45 gingen de deuren weer open en om 9 uur kon het prikken worden hervat, zo schrijft de krant. Gisteren bleek dat tientallen hoogbejaarden in de ijskou een half uur buiten moesten wachten op een prik. Dat was in Brabant en Noord-Holland.

4 februari 2021: WHO-team: coronavirus komt niet uit lab in Wuhan

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vinden de stelling dat het gevreesde coronavirus uit een Chinees laboratorium komt, niet erg geloofwaardig. Teamleider Peter Ben Embarek vindt het een geweldig scenario om een film over te maken, maar als verklaring voor het ontstaan van het nieuwe type virus SARS-CoV-2 niet aannemelijk. Het bezoek aan het instituut was volgens Embarek belangrijk om meer te begrijpen waar die verhalen vandaan komen. Het instituut heeft sinds 2012 een extra beveiligde afdeling waar virussen, inclusief coronavirussen, worden onderzocht. Het heeft ook een nog strenger afgeschermde afdeling waar onder meer de dodelijke infectieziekte ebola wordt onderzocht. Gesprekken in het instituut „open en eerlijk” geweest. Embarek verwacht niet dat zijn team uitsluitsel kan geven als het komende week het  onderzoek afrondt.

4 februari 2021: Advies Gezondheidsraad: vaccin AstraZeneca voor mensen tot 65 jaar

De Gezondheidsraad adviseert het Oxford-vaccin van farmaceut AstraZeneca eerst te gebruiken bij de bevolkingsgroep 60 tot en met 64 jaar. Boven die leeftijd is de werkzaamheid van het vaccin nog niet voldoende getest. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) keurde het AstraZeneca-vaccin op 29 januari al goed. Maar omdat er nog niet genoeg getest is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden wat de effectiviteit van het vaccin is bij mensen van 56 jaar en ouder. Wél is aangetoond dat het middel ‘een immuunrespons opwekt bij ouderen’. Daarom wordt er vanuit gegaan dat het vaccin ook werkt voor de groep van 56 tot en met 64. Waarom is er verschil in werkzaamheid van vaccins bij verschillende leeftijdsgroepen? Hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Wageningen Universiteit): “Rond de leeftijd van 55 tot 65 gaat het hele afweersysteem achteruit.”

4 februari 2021: Universiteit van Oxford onderzoekt combineren van verschillende coronavaccins

Meer flexibiliteit en misschien zelfs een betere bescherming tegen het coronavirus. Dat is de hoop van een nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford naar het combineren van verschillende coronavaccins voor de eerste en tweede dosis. Proefpersonen krijgen combinaties van de vaccins van AstraZeneca en Pfizer toegediend. Het Britse onderzoek, dat vandaag is gestart, is wereldwijd het eerste onderzoek naar de effecten van verschillende coronavaccins voor de eerste en tweede dosis. Het onderzoek duurt dertien maanden, maar de eerste resultaten worden komende zomer al verwacht. Het onderzoek kan het makkelijker maken om de hele wereldbevolking te voorzien van een coronavaccin, zegt gezondheidsadviseur Jonathan Van-Tam in een persbericht: “Het is zelfs mogelijk dat door het combineren van vaccins de immuunrespons kan worden versterkt, door een verhoogd aantal antilichamen. Alleen als we dit onderzoeken in een klinisch onderzoek kunnen we dit te weten komen.”

De universiteit gaat ook de effecten van verschillende intervallen tussen de eerste en tweede dosis onderzoeken. De twee doses worden met een interval van 28 dagen of twaalf weken toegediend. Meer dan 800 proefpersonen uit Engeland doen mee. De Nijmeegse immunoloog Dimitri Diavatopoulos riep deze week op om vaccins van verschillende farmaceuten te combineren, om zo vaccinatieprocessen te versnellen. Volgens Diavatopoulos wordt dit ook succesvol bij andere vaccins gedaan. Commerciële belangen kunnen het combineren van vaccins echter in de weg zitten. Diavatopoulos: “Voor veel fabrikanten zal dit vloeken in de kerk zijn. Zij willen hun vaccin niet een op een vergelijken met een ander vaccin.”

5 februari 2021: CBS: dodental tweede coronagolf circa 2.500 in vijf weken

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zeggen dat in de eerste vijf weken van de tweede coronagolf 2.482 mensen zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat is ruim 70% meer dan het aantal door corona veroorzaakte sterfgevallen dat het RIVM heeft vastgesteld over die periode. In totaal zijn tussen maart en november bijna 13.000 mensen overleden aan Covid-19. Het CBS heeft hiervoor doodsoorzaakverklaringen van artsen geanalyseerd. Daardoor komen ook door corona veroorzaakte sterfgevallen in beeld die niet bekend zijn bij het RIVM, dat zich baseert op GGD-meldingen. Dat komt onder meer omdat GGD’en deze sterfgevallen niet altijd doorgeven aan het RIVM, ook omdat dit niet verplicht is. Bovendien kunnen artsen soms op basis van het klinisch beeld vaststellen dat iemand is overleden aan het nieuwe coronavirus, terwijl het RIVM alleen bijhoudt hoeveel mensen zijn overleden die positief zijn getest.

De artsen hebben van 21 september tot en met 1 november bij 2.335 mensen vastgesteld dat ze zijn overleden aan Covid-19. In nog eens 147 gevallen vermoedden zij dat dit de oorzaak was. Net als tijdens de eerste golf is de sterftepiek in deze periode volledig toe te schrijven aan het coronavirus.

Ook tijdens de tweede golf maakt het nieuwe coronavirus met name veel slachtoffers onder ouderen en kwetsbaren. Dat meet het CBS af aan het opvallend hoge aantal langdurige zorggebruikers dat is overleden. Ook het patroon dat relatief meer mannen dan vrouwen overlijden lijkt zich te herhalen.

5 februari 2021: Leidse farmaceut Janssen vraagt VS om versnelde goedkeuring coronavaccin

Janssen Biotech heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration FFA versnelde toestemming gevraagd om het coronavaccin van de Leidse farmaceut op de markt te brengen. Dat maakte het moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) bekend. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit gaat nu de data van het bedrijf analyseren en vervolgens een advies uitbrengen. De farmaceut hoopt in maart te kunnen beginnen en zegt klaar te staan om direct te leveren. De Verenigde Staten hebben 100 miljoen doses van het vaccin van J&J besteld voor een bedrag van ruim 1 miljard dollar en opties voor nog eens 200 miljoen prikken. De Europese Unie heeft 200 miljoen doses aangekocht, waarvan Nederland er dit jaar 11,3 miljoen krijgt. J&J verwacht in de komende weken een vergunning aan te vragen bij het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

5 februari 2021: Corona en het weer: vrees de lente

In augustus hadden maar een paar mensen Corona. In oktober barstte de tweede golf in alle hevigheid los, met tienduizend besmettingen per dag. Het weer lijkt misschien nog wel de grootste invloed te hebben op de pandemie. De Universiteit van Nicosia op Cyprus deed er onderzoek naar.

Hun conclusie is dat typisch Hollands herfstweer het virus het meeste helpt. Vochtigheid en winderigheid lijken de ideale manier voor de ziekteverwekker om zich te verspreiden. Bij de juiste luchtvochtigheid en windsnelheid kan het virus wel zes meter overspringen, ontdekten de Cyprioten.

Het gaat niet om kortstondig weer. Twee dagen regen en een mild windje zorgen niet gelijk voor oplopende infecties. Maar langdurig temperaturen in de enkele cijfers en een flinke bries, zoals we in november hadden, zorgt voor oplopende getallen. Het slechte nieuws is dat de onderzoekers bij het bestuderen van weer en infecties wereldwijd zagen dat ook het voorjaar zorgt voor oplopende getallen. Daartoe keken ze naar Zuid-Amerika, waar het in oktober en november lente is. Ook daar explodeerden de getallen. Gecombineerd met besmettelijkere mutaties, kan dat in maart en april bij ons voor een derde golf zorgen. Het allerbest is een vroege, droge zomer. Dan maakt het virus geen kans en zakken alle statistieken als een mislukte soufflé in elkaar. De miniatuur druppeltjes met Corona die iemand uitstoot, verdampen dan onmiddellijk, zonder anderen te bereiken, schrijven de Cyprioten in het vakblad Physics of Fluids.   

5 februari 2021: 150.000 ouderen in de knel: te slecht ter been voor vaccinatie

Duizenden 80-plussers die thuis wonen, maar niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie van de GGD te komen, kunnen op dit moment niet gevaccineerd worden. Wanneer dat wel lukt, is niet duidelijk. Men is niet voorbereid is op deze specifieke groep en heeft geen inzicht in het gedrag van senioren. Zij kunnen uiteindelijk via hun huisarts een prik krijgen, maar wanneer de huisartsen hun coronavaccins geleverd krijgen, is nog totaal onduidelijk. De Landelijke Huisartsen Vereniging weet niet welke vaccins te gebruiken. Die van Pfizer en Moderna zijn niet geschikt voor individuele huisartsenpraktijken, en dat van AstraZeneca mag niet gebruikt worden voor ouderen.”

6 februari 2021: 82 procent jongeren op randje burn-out door corona

Een groot deel van de Nederlandse jongeren staat op instorten en hikt tegen een burn-out aan, dat zegt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB). Volgens het onderzoek van het NCPSB gaat het om 82% van de jongeren. De directeur Theo Immers van het NCPSB zegt dat een burn-out voor corona al ‘volksziekte nummer één’ was, maar dat het nu onder jongeren extreem is.

Volgens Immers zijn er verschillende oorzaken voor stress onder jongeren. “40% van de scholieren vreest het eindexamen niet te halen, studenten kunnen niet afstuderen. Studievertraging heeft ook invloed op carrièrekansen en studiefinanciering, het vangnet van vrienden valt weg door beperking van contacten.” Jongeren vormen de grootste bevolkingsgroep met een kans op een burn-out. Ter vergelijking, 79% van het ic-personeel ten tijde van corona geeft volgens het NCPSB aan tegen een burn-out aan te lopen vanwege zware mentale stress. Immers noemt het schokkend dat er tijdens de coronacrisis zo weinig voor jongeren wordt gedaan om stress te voorkomen. “We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, jongeren helpen die nu in de problemen komen.”

6 februari 2021: China heeft officieel nu twee vaccins tegen Covid-19

Chinese gezondheidsautoriteiten hebben een tweede Chinees vaccin tegen Covid-19 goedgekeurd. Het middel van Sinovac Biotech, variant van een in december goedgekeurd vaccin van Sinopharm.

6 februari 2021: Dit is belangrijke factor bij overdracht coronavirus

Sommige mensen lopen het coronavirus op terwijl ze alleen maar kort in de supermarkt zijn geweest. Anderen slapen dagenlang naast een besmette partner zonder zelf het virus te krijgen. Hoe kan dat? Het hangt voornamelijk af van het aantal virusdeeltjes dat een besmet persoon bij zich draagt. Hoe groot de virale lading is, speelt een grotere rol bij de overdracht dan de leeftijd van de patiënt of de ernst van de symptomen, schrijven onderzoekers in The Lancet. Zij concluderen na onderzoek bij meer dan 300 coronapatiënten dat met name de hoeveelheid virusdeeltjes die via een uitstrijkje in neus en keel werd waargenomen, bepalend is voor de besmettelijkheid van een persoon.

Hoe groter de virale lading bij een asymptomatisch persoon was, hoe groter ook de kans dat hij alsnog klachten ontwikkelde. Verder hangt de incubatietijd af van de hoeveelheid virusdeeltjes. “De virale lading veranderde de incubatietijd aanzienlijk”, aldus de onderzoekers. “Van vijf dagen bij testpersonen met een hoge virale lading tot zeven dagen bij testpersonen met een lage virale lading.”

Opvallend: hoeveel iemand hoestte had geen invloed op de besmettelijkheid. “De afwezigheid van hoest bleek niet te betekenen dat er geen besmetting kon plaatsvinden, zeker als de virale lading hoog was”, zeggen de wetenschappers. Het betekent dus dat iemand zonder zichtbare klachten als hoesten of niezen het virus net zo goed kan overdragen. De bevindingen tonen ook aan hoe belangrijk sneltesten zijn. Deze testen detecteren vooral middelgrote en grote aantallen virusdeeltjes.

7 februari 2021: ANBO: senioren durven nu niet naar centrale priklocatie

Ouderenbond ANBO is bang dat senioren zich door het slechte weer niet laten vaccineren bij een van de centrale priklocaties en dat zij liever wachten tot ze naar de huisarts kunnen. Maar dat gaat nog tot zeker in maart duren, terwijl volgens de bond “voor deze doelgroep iedere dag telt”. Zondag zijn wegens het weeralarm alle GGD-priklocaties dicht. Maar komende week wordt het ook slecht weer. De ANBO krijgt er veel telefoontjes over van mensen op hoge leeftijd. De ANBO vindt dat het vaccin nog deze maand “via creatieve manieren” naar senioren gebracht moet worden. “Door vanuit centrale GGD-locaties met bussen naar locaties te gaan als wooncomplexen en supermarkten in de wijk. Of huisartsen vaccins te laten ophalen bij die centrale locaties voor de eigen oude patiënten.”

7 februari 2021: Jaap Goudsmit bij Buitenhof: vaccineer eerst alle ouderen

Harvard professor Jaap Goudsmit had op zondagochtend in het TV programma Buitenhof een helder een duidelijk betoog. Vaccineer met prioriteit iedereen boven de 65. Reden: het virus is het meest effectief , tot 100%, tegen het voorkomen van ernstige ziekteverschijnselen, cq dood. Kortom je voorkomt zo dat de IC ’s en ziekenhuizen die nu vol liggen met kwetsbare ouderen , overbelast raakt. Zet daar met een eerste prik al je vaccinatiecapaciteit voor in. Doe dat strak en simpel zet BioNTech in, in de buurt van waar het opgeslagen is. BioNTech moet opgeslagen worden bij iets van 80 onder nul , dat maakt distributie ingewikkeld , dat ondervang je door het dicht bij de opslag in te zetten. De andere vaccins AstraZeneca voorop zijn makkelijker te distribueren die zet je elders meer in, plus natuurlijk als ’t kan ook BioNTech. Zo kan je in relatiefkorte tijd al die 4,2 miljoen ouderen vaccineren en ben je van de grootste risico’s af. Zorgpersoneel wil graag beschermd worden, maar daar is nu juist het vaccin minder goed in. Het helpt minder om verspreiding door jongere gevaccineerden tegen te gaan. Ze zullen zelf niet doodziek worden maar kunnen als ze gevaccineerd zijn nog steeds het virus verspreiden. Dat is een extra reden om je te concentreren op ouderen. Dan kan je veel eerder de samenleving van het slot afhalen. Duidelijker dan viroloog en hoogleraar aan de Harvard Chan School Public Health, Jaap Goudsmit het uitlegde, kan haast niet: De vaccins, alle vaccins, zijn goed in het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden bij alle nu bekende varianten. Zet het vaccin daarom vooral het eerste daarvoor in. De vaccins zijn niet goed in het beperken en verminderen van de besmettelijkheid. Dat laatste doe je vooral door te voorkomen en te testen en te isoleren. Maar als je de grootste risico’s het eerste weghaalt kun je die maatregelen het snelste terugschroeven. Nu maar afwachten of het gehoor vindt. Intussen weet één geleerde soms meer dan tien adviesraden.

8 februari 2021: Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart

Het kabinet wil de avondklok verlengen tot en met 2 maart. De verwachting is dat demissionair premier Rutte de verlenging later vanmiddag na het kabinetsoverleg bekendmaakt.

9 februari 2021: Vaccins weggegooid na amateuristisch transport door krokettenvervoerder

Een aantal coronavaccins is op amateuristische manier vervoerd onder meer door de plaatselijke krokettenleverancier. Sommige andere vaccins zijn zodanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd. De inspectie wil nu strengere transporteisen.

9 februari 2021: Opnieuw groot ICT-probleem bij GGD

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Er zou „geen sprake zijn van een onveilige situatie.”

Het gaat om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Daarvoor gelden bepaalde beveiligingseisen. Volgens toezichthouder Logius voldoet de GGD op zes punten niet aan die eisen. Inmiddels heeft de GGD op vier punten de problemen aangepakt maar „op twee punten is de gestelde termijn niet behaald”, schrijft de bewindsman. De GGD overlegt met de toezichthouder over de termijn waarop ook aan de laatste twee eisen moet worden voldaan.

10 februari 2021: ‘Duitse wetenschappers moesten lockdown goedpraten en angst vergroten’

In Duitsland is veel ophef ontstaan over de grote druk die de Duitse regering van kanselier Angela Merkel inzette op wetenschappers om de harde lockdown goed te praten en angst te vergroten. De oppositie in de Bondsdag eist opheldering. Welt am Sonntag kreeg ambtelijke documenten in handen. Daaruit blijkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in maart 2020, aan het begin van de pandemie, wetenschappers vroeg om het worst-case scenario bij de verspreiding het coronavirus te schetsen. Het departement van conservatieve minister Seehofer (CSU) heeft nog niet gereageerd.

Hij maakte zich zorgen over een te snelle afkeer van de lockdown. Zijn staatssecretaris moest voor dit plan draagvlak scheppen. Aan verschillende universiteiten en wetenschappelijke instituten werden mails gestuurd om de meest problematische situatie in kaart te brengen. Op deze manier zouden de ’repressieve maatregelen beter gepland’ kunnen worden.

Sommige wetenschappelijke instituten stelden voor om de meest dramatische scenario’s bij het mogelijke sterftecijfer te presenteren. Dat was dubbel zo hoog als het sterftecijfer dat het Robert Koch Institut (RKI). Als de overheid weinig zou doen, zou tweederde van de bevolking corona krijgen, had ook Merkel voorspeld. Vier van de vijf patiënten die op de intensive care zouden belanden, stelt Die Welt, zouden door de ziekenhuizen worden afgewezen. Dit zou leiden tot meer dan een miljoen doden. Al een jaar geleden werd ervoor gepleit het worst-case-scenario duidelijk te benoemen. Oppositiepartij FDP eist in de parlementaire commissie alle mails op over de mogelijke beïnvloeding van onafhankelijke wetenschappers: „Als de indruk ontstaat dat wetenschappelijke resultaten door de politiek worden besteld het eigen handelen te rechtvaardigen, dan wordt niet alleen de onafhankelijke wetenschap beschadigd, maar ook de op feiten gebaseerde bestrijding van de pandemie”, aldus volksvertegenwoordiger Konstantin Kuhle.

De vice-voorzitter van de Bondsdag, Wolfgang Kubicki, ging nog een stap verder. Hij vergeleek het gedrag van de regering van de langjarige CDU-voorzitter Merkel met dat van autoritaire staten. „Wie de bevolking bang maakt om politieke maatregelen erdoor te jagen, zet de bijl in onze democratie. Het gaat er kennelijk niet meer om mondige burgers politieke beslissingen uit te leggen.”

10 februari 2021: Europese Commissie heeft vereisten vaccinproductie onderschat

De Europese Commissie heeft onderschat wat er komt kijken bij de massale productie van vaccins. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen toegegeven in het Europees Parlement, waar ze over het Europese vaccinatiebeleid rekenschap aflegde. Von der Leyen verdedigt dat beleid tegen de storm van kritiek van de laatste weken, maar erkent dat niet alles is goed gegaan. “We waren te laat met het goedkeuren” van coronavaccins, zo zegt ze. Ook “waren we te optimistisch over de massale vervaardiging, en misschien rekenden we er te veel op dat wat we hadden besteld ook op tijd zou worden geleverd”. En “we zijn nog niet waar we willen zijn”. De EU heeft inmiddels drie vaccins goedgekeurd en het inenten is op gang gekomen. Maar andere landen gaven veel eerder groen licht en zijn al veel verder op streek. Bovendien kunnen de vaccinmakers de vraag niet bijbenen en hebben de leveringen aan de EU van alle drie de fabrikanten tot dusver vertraging opgelopen. Terwijl de aanvoer in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk niet haperde. Maar als de EU ieder land op eigen houtje vaccins had laten kopen, waren kleine landen weggedrukt en had dat “het einde van onze gemeenschap” kunnen betekenen, stelt Von der Leyen. En de goedkeuring van vaccins vroeg nu eenmaal ook tijd omdat de EU geen bochten wil afsnijden, houdt ze vol. Zo hoopt Brussel te waarborgen dat de middelen veilig zijn en prikvrees weg te nemen.  Von der Leyen gaf toe dat er “vergissingen zijn gemaakt” bij het verstevigen van de greep van Brussel op de export van vaccins. 

10 februari 2021: ‘Trage vaccinatie kost Nederland veel geld’

Trage vaccinatie tegen het coronavirus kost Nederland veel geld. Niet alleen duurt de crisis daardoor langer, maar als andere landen eerder uit de crisis komen gaan grote investeringen sneller daarheen, stelt kredietverzekeraar Euler Hermes. Elke week vertraging ten opzichte van andere landen, die met vaccinneren verder zijn, kost Nederland 900 miljoen euro. De Europese Unie heeft als doel om tegen de zomer 70% van de volwassen bevolking gevaccineerd te hebben. Volgens Euler Hermes ligt het landenblok nu al 5 weken achter op schema. Nederland zit bovendien in de Europese achterhoede. De kosten van economische vertraging zijn 4 x hoger dan de kosten van het vaccinatieprogramma. Het loont dus om extra geld uit te geven om de vaccinatie te versnellen. De vaccinatievertraging zorgt er overigens ook voor dat landen geld moeten blijven uittrekken om bedrijven te steunen. Dat leidt op zijn beurt weer tot hogere staatsschulden. Ook neemt de politieke onvrede mogelijk toe als andere landen weer normaal open kunnen, terwijl Europese landen nog in de coronacrisis zitten.

10 februari 2021: Vaccin AstraZeneca volgens WHO ook geschikt voor ouderen

Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO geschikt om toe te dienen aan 65-plussers, ook in landen waar mogelijk besmettelijkere varianten van het coronavirus rondwaren. Er zijn maar weinig gegevens over de werkzaamheid van het vaccin van de farmaceut bij ouderen. Gezien het beschikbare bewijs stelt een adviesgroep van de WHO evenwel dat het middel geschikt is voor ouderen. De aanbeveling komt nadat een studie in Zuid-Afrika uitwees dat het vaccin minder bescherming lijkt te bieden tegen milde en matige ziekteverschijnselen na een besmetting met een coronavirusvariant. Zuid-Afrika heeft de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin voorlopig opgeschort na de studie met vooral jongere proefpersonen. Het AstraZeneca-vaccin is het belangrijkste inentingsmiddel dat de WHO wil inzetten in armere landen. Het zorgt voor minder ernstige symptomen, minder ziekenhuisopnames en minder sterfgevallen. Andere landen gaan ermee door, ook in de EU waar het middel eind vorige maand werd goedgekeurd voor gebruik.

In Nederland wordt het vaccin vanaf eind deze week toegediend aan personeel in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. Huisartsen gaan het volgende week ook ouderen geven.

10 februari 2021: EMA wil effectiviteit coronavaccins bij nieuwe virusvarianten laten onderzoeken

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) verzoekt alle producenten van coronavaccins te onderzoeken in welke mate de vaccins bescherming bieden bij besmettingen met nieuwe varianten van het coronavirus. EMA noemt met name de varianten die voor het eerst zijn geconstateerd in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië. Met het onderzoek wil het bureau duidelijkheid krijgen over mogelijke aanpassingen zodat de vaccins mogelijk effectiever worden. De toezichthouder van de Europese Unie komt met richtlijnen waaraan het onderzoek moet voldoen. Als een vaccin wordt aangepast, moet de maker de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit kunnen aantonen. Tot nu toe heeft EMA drie vaccins goedgekeurd. Van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.  “Een verminderde bescherming tegen milde ziektegevallen hoeft niet noodzakelijkerwijs in te houden dat een vaccin minder beschermt tegen serieuze vormen van de ziekte en bijbehorende complicaties”, meldt EMA.

De toezichthouder benadrukt dat gemuteerde varianten niet altijd invloed hebben op de effectiviteit van vaccins. Sommige vaccins, zoals het vaccin tegen mazelen, blijven jarenlang effectief in dezelfde samenstelling. Andere vaccins, zoals griepvaccins, moeten ieder jaar worden aangepast.

10 februari 2021: Britse onderzoekers ontdekken nieuwe ‘zorgwekkende’ coronamutatie

In het Verenigd Koninkrijk is een mutatie van het coronavirus geïdentificeerd, die wetenschappers zorgen baart. De zogenaamde ‘Bristol-variant’ heeft de E484K-mutatie, die het virus besmettelijker maakt. Deze mutatie was al ontdekt bij de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten en werd onlangs ook vastgesteld bij de Britse variant. De Bristol-variant zou wat meer op de Zuid-Afrikaanse versie van het virus lijken. “Deze variant is niet alleen besmettelijker, maar kan ook makkelijker ons immuunsysteem omzeilen,” zegt wetenschapsexpert Martijn Peters. Door de E484K-mutatie is er een kans dat de huidige vaccins minder goed werken tegen de Bristol-variant. Marc van Ranst, bekende Vlaamse viroloog, is niet verbaasd over de nieuwe mutatie. “Virussen muteren constant. En als een mutatie bevorderlijk is voor een virus, zal die vaker optreden.”  

11 februari 2021: Ziekenhuizen kunnen weer meer patiënten behandelen

Ziekenhuizen krijgen de laatste weken iets meer ruimte om patiënten te behandelen, nu het aantal opgenomen coronapatiënten daalt. Steeds meer ziekenhuizen kunnen reguliere planbare zorg leveren en ziekenhuizen kunnen steeds meer operatiekamers gebruiken, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Van alle ziekenhuizen in Nederland kan 71% zogeheten kritisch planbare zorg helemaal leveren. Dat zijn ingrepen die binnen zes weken moeten worden uitgevoerd. Vorige week was dit 70%. Bovendien kan 77% van de ziekenhuizen reguliere planbare zorg leveren, terwijl dit vorige week 65% was. Van de operatiekamers is 68% in gebruik. Dit was vorige week 65%. Zowel tijdens de eerste golf als tijdens de tweede golf kwam de reguliere zorg grotendeels stil te liggen door de toestroom van coronapatiënten. Daardoor konden huisartsen ook minder mensen doorverwijzen. In totaal zijn 1,3 miljoen minder doorverwijzingen gedaan dan zonder corona het geval was geweest.

12 februari 2021: Vandaag eerste prik met AstraZeneca-vaccin

In de GGD-vaccinatielocatie in Den Haag wordt vandaag de eerste prik gezet met het AstraZeneca-coronavaccin. Dat gebeurt om 09.00 uur. De eerste groep die wordt gevaccineerd zijn de 269.000 zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die vorige maand nog niet zijn ingeënt met de andere vaccins. Uit die groep werden vorige maand 200.000 mensen gevaccineerd.

Komende dagen krijgen 60- tot en met 64-jarigen de eerste prikken met dit vaccin. Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend.

13 februari 2021: Vaccinatie Israël toont aan: Pfizer-vaccin zeer effectief

De massale inentingscampagne tegen corona in Israël toont aan dat het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 0,1% van de tweemaal gevaccineerden toch nog ziek wordt. Het vaccin is voor 93% effectief, wat min of meer overeenkomt met de testresultaten van de farmaceut zelf. Daaruit kwam een werkzaamheid van 95% naar voren. Het onderzoek is uitgevoerd door Maccabi Healthcare Services, een van de vier grote zorgverleners in Israël, die ruim een miljoen inwoners heeft gevaccineerd. Uit gegevens tot 11 februari blijkt dat van de 523.000 mensen die al een tweede prik hebben gekregen, slechts 544 mensen toch besmet raakten met corona. De meeste van hen hadden geen of amper ziekteverschijnselen. 15 van hen belandden in het ziekenhuis. Van 4 van werd de toestand omschreven als ernstig, van 3 als matig. Geen van de dubbel gevaccineerden overleed. “De gegevens bewijzen onomstotelijk dat het vaccin zeer effectief is. Het heeft de levens van veel Israëli’s gered”, zegt topvrouw Miri Mizrahi Reuveni van Maccabi.

13 februari 2021: Waarom je (nu) niet kunt checken hoe goed een coronavaccin bij jou aanslaat

Geen enkel coronavaccin beschermt je voor 100 procent. Waarom werkt vaccinatie bij de een beter dan bij de ander? En kun je nagaan wat het effect van het vaccin bij jou is? Waar ligt het aan dat de ene persoon na vaccinatie geen COVID-19 meer krijgt, maar de andere nog wel? Cécile van Els, hoogleraar Vaccinologie aan de Universiteit Utrecht, legt uit dat meerdere dingen een rol spelen. Zo kunnen bijvoorbeeld genetische aanleg, leeftijd en je gezondheid in het algemeen invloed hebben op je afweersysteem en dus op hoe goed vaccins bij jou aanslaan. Als je gevaccineerd wordt, train je je immuunsysteem. Een belangrijk gevolg van deze training is dat je antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt. Een bepaald type antistoffen, zogenaamde neutraliserende antistoffen, is in staat om het coronavirus snel onschadelijk te maken als je ermee in aanraking komt. Deze antistoffen helpen dus te voorkomen dat je ziek wordt, blijkt ook uit onderzoek. Je kunt het best naar deze neutraliserende antistoffen kijken als je wil weten of iemand door vaccinatie helemaal beschermd is tegen COVID-19. We weten echter nog niet exact hoeveel neutraliserende antistoffen genoeg zijn om helemaal geen risico meer te lopen. Er zijn volgens Van Els meerdere manieren om hierachter te komen. Zo zou je onderzoek kunnen doen met vrijwilligers die allemaal antistoffen tegen het coronavirus hebben, maar niet allemaal evenveel. Vervolgens zou je ze bewust kunnen blootstellen aan het coronavirus. Dan kun je kijken bij welke personen het coronavirus nog wel tot klachten leidt en bij welke personen niet. Op basis van dit onderzoek zou je moeten kunnen ontdekken hoeveel neutraliserende antistoffen je moet hebben om helemaal beschermd te zijn. Maar zover zijn we dus nog niet.

Het is volgens Van Els nu niet mogelijk om na te gaan of jij na vaccinatie geen last van het coronavirus meer kan krijgen.

Als je na vaccinatie toch COVID-19 krijgt, dan betekent dit trouwens nog niet dat het vaccin bij jou helemaal niets heeft gedaan. Mogelijk heeft dat het vaccin bij jou niet voorkomen dat je klachten kreeg, maar wel dat je ernstig ziek werd. Het lukt het virus, waartegen je gevaccineerd werd, soms toch om ‘voet aan de grond’ te krijgen in je lichaam, zelfs als vaccinatie het immuunsysteem heeft getraind. “Er ontstaat een kleine lokale infectie, die milde verschijnselen kan veroorzaken.” Milde verschijnselen zijn bijvoorbeeld een snotneus en een pijnlijke keel. De training die je immuunsysteem heeft gehad, kan wel helpen deze lokale infectie te bestrijden en voorkomen dat je ernstig ziek wordt.

13 februari 2021: Frustratie over vaccinatie in Duitsland

De Duitsers dachten het goed voor elkaar te hebben. Nog voordat de vaccins aankwamen waren al honderden prikcentra gereed. Maar die staan door gebrek aan vaccins bijna leeg. Dat levert een hoop frustratie op. Duitsland doet het beter dan Nederland. Op dit moment is zo’n 4,4% van de Duitse bevolking gevaccineerd, tegenover 2,9% van de Nederlandse bevolking. Duitsers kijken met jaloerse blikken naar Groot-Brittannië. 20% van de Britten is nu gevaccineerd. Daar sta je dan met je 440 vaccinatiecentra en tienduizend artsen en verpleegkundigen, klaar om te prikken en je kunt niet.

13 februari 2021: Lijnen van de GGD overbelast door Amelanders

De lijnen van GGD Friesland zijn overbelast door bewoners van Ameland die massaal belden om een vaccinatieafspraak te maken. “Wees gerust, iedereen is verzekerd van een plaatsje”, schrijft de gemeente Ameland. Omdat het vaccinatieprogramma begint op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, werd er massaal contact gezocht met de GGD en raakte de telefoonlijn overbelast.

Op Ameland en Terschelling zijn de 75-plussers en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Vlieland en Schiermonnikoog ligt de leeftijdsgrens op 60 jaar, omdat daar te weinig 75-plussers wonen om een hele verpakking met vaccins aan op te maken. Vaccinatiestart op Texel is onbekend.

Ook op Vlieland is het druk met bellers, schrijft Omrop Fryslân, maar daar kan de GGD het werk nog wel aan. Op Ameland wonen ruim 3.700 mensen, waarvan 861 boven de 65 jaar.

13 februari 2021: Corona-uitbraak in Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is sprake geweest van een corona-uitbraak. Op de afdeling cardiothoracale chirurgie zijn 13 patiënten en 17 medewerkers besmet geraakt met de Britse variant van het virus, meldt het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen waarmee het mogelijk blijft om hartzorg te verlenen aan patiënten die acuut een operatie moeten ondergaan.

“We leven mee met onze patiënten die naast hun ziekte ook nog te kampen hebben gekregen met een coronabesmetting”, zegt Nardo van der Meer, voorzitter van de raad van bestuur. “En uiteraard geldt dat ook voor onze besmette medewerkers. We onderzoeken nog hoe deze besmettingen zijn ontstaan, ondanks dat medewerkers en patiënten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen.”

14 februari 2021: Politie maakt einde aan grote illegale feesten in Ritthem en Bloemendaal

De politie heeft zaterdagavond en nacht illegale feesten beëindigd. In Bloemendaal kwamen meer dan honderd jongeren samen in de duinen en in het Zeeuwse Ritthem werden meer dan tachtig samengekomen personen op de bon geslingerd. De meer dan honderd jongeren in Bloemendaal werden zaterdagavond door agenten de duinen uit gestuurd. De agenten kregen daarbij hulp van politiehonden en de politie in Haarlem. Op het sociale medium reageert de politie verontwaardigd op het voorval: “Nou beste ouders, kijk anders even wat jullie lieve kinders allemaal achter hebben gelaten. Wij hebben een bestelbus vol met afval even voor hen opgeruimd!” In het Zeeuwse dorpje Ritthem beëindigde de politie in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest. Daarbij werden 84 personen bekeurd en 2 personen aangehouden. Bij de beëindiging van het feest werden ook politiehonden ingezet. Geluidsapparatuur werd in beslag genomen.

14 februari 2021: Zorgorganisaties vaccineerden iedereen tegen regels in: van administrateur tot kok

Zeker negen grote zorgorganisaties in Zuid-Holland hebben vorige maand tegen de afspraken in alle verpleeghuismedewerkers uitgenodigd voor een vaccinatie. Alleen zorgverleners die direct in contact komen met bewoners mogen met voorrang worden gevaccineerd. Een van de organisaties, Argos Zorggroep, vaccineerde zelfs thuiswerkers die geen zorgtaken hebben. Koks, medewerkers van de salarisadministratie, data-analisten en inkoopmedewerkers. Veel van hen werken thuis en zien geen cliënten. Dat was bewust beleid. Medewerkers konden bij GGD een vaccinatie halen, nog voordat de bewoners er een kregen. Bij Argos werken zo’n 2.300 mensen. Argos heeft elf verpleeghuizen, maar biedt ook zorg bij ouderen thuis. Hoeveel medewerkers de prik hebben geaccepteerd, is niet bekend. Werkgevers mogen niet registreren of een medewerker is gevaccineerd. Ook is niet bekend hoeveel vaccins naar medewerkers zijn gegaan, die daar eigenlijk niet voor in aanmerking mochten komen. Of leden van de Raad van Bestuur een uitnodiging voor vaccinatie kregen, wil Argos niet zeggen. Begin januari begon het vaccineren van medewerkers in ziekenhuizen en in de verpleeghuiszorg. Dat zijn volgens die regels alleen medewerkers die in direct contact staan met bewoners.

14 februari 2021: Meer dan kwart Israëliërs heeft al tweede coronaprik gehad

Meer dan een kwart van de ongeveer 9,3 miljoen Israëliërs heeft al een tweede inentingsprik tegen het coronavirus gekregen. In totaal hebben al 3,8 miljoen Israëliërs minimaal één vaccinatie gehad, van wie 2,5 miljoen al de tweede dosis hebben gekregen die nodig is voor voldoende bescherming tegen het longvirus. Op vrijdag en zondag werden in Israël nog 133.000 personen gevaccineerd.

Zondagochtend meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid 1.869 nieuwe gevallen. Een week eerder waren dat er nog 2.659. In totaal is het coronavirus in Israël tot dusver bij 723.038 personen vastgesteld. Zeker 5.368 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

14 februari 2021: Burgemeester grijpt met noodbevel in tegen carnavalsoptocht

Een alternatieve carnavalsoptocht in het Overijsselse Geesteren is zondag gestaakt, nadat de burgemeester een noodbevel uitvaardigde. Aan de optocht van de jeugdcarnavalsvereniging de Kroegtijgers deden zo’n veertig auto’s mee, waarvan enkele voorzien van aanhangwagens met muziek. Ook Tilburg neemt maatregelen tegen feestgangers.  

14 februari 2021: Duizend man bij illegaal coronafeestje in Belgrado. 3 jaar gevangenisstraf mogelijk

De Servische autoriteiten hebben zaterdag ruim duizend personen ontdekt in een nachtclub in het centrum van Belgrado. Daarmee is er sprake van een massale schending van de coronaregels. Drie personen worden verdacht het feest te hebben georganiseerd. Zij zijn voor 48 uur vastgezet. Hen hangt een hoge boete en eventueel een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

14 februari 2021: 15 miljoen Britten gevaccineerd, nieuwe fase kan beginnen

De Britten beginnen maandag aan een nieuwe fase van hun vaccinatiecampagne, nu inmiddels 15 miljoen Britten een eerste prik tegen corona hebben gekregen. Van de 15 miljoen gevaccineerden hebben ruim een half miljoen al een tweede dosis gekregen. Zij gelden nu als optimaal beschermd. Vanaf maandag worden mensen tussen de 65 en 69 jaar ingeënt en bepaalde groepen kwetsbaren.