Impressie coronavirus 1-15 januari 2021
Vaccins zijn er al in december 2020. Maar Nederland vaccineert pas in januari 2021. Andere landen hebben daar de nodige kritiek op. Duitsland heeft het over een “vaccinatie-fiasco in de polder” en vergelijkt Nederland met het dorp van Asterix. Dat kun je ook als een compliment beschouwen. Het dorp van Asterix en Obelix was immers de enige plek die de Romeinse overheersing weerstond.
Toen de vaccinatie eenmaal begon, waren er de groepen die allemaal eerst wilden. Sommige mochten van Hugo de Jonge, die dat een kleine zijstap in de vaccinatieroute noemde. Amerika liet later in januari alle 65-plussers voorgaan, omdat het anders uit de klauwen liep. Aardige zijstap, Hugo?
2 januari 2021: Kuipers: vaccinatie van zorgpersoneel niet eerder dan 8 januari
Vervroegde vaccinatie van medewerkers in acute zorg zal niet voor 8 januari kunnen plaatsvinden. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Volgens hem kost de voorbereiding enige tijd. „De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks. Dat kost gewoon een aantal dagen tijd”, aldus Kuipers.
2 januari 2021: De Jonge: we maken kleine zijstap op de vaccinatieroute
Minister De Jonge noemt het logisch dat hij, nog voordat het vaccinatieprogramma in Nederland is begonnen, afwijkt van de gekozen route via een “kleine zijstap”. De acute zorg dreigt de toestroom niet meer aan te kunnen. Hij besloot om zo snel mogelijk 30.000 vaccins beschikbaar te stellen voor personeel op ambulances, de spoedeisende hulp en de ic- en covidafdelingen in de ziekenhuizen.
2 januari 2021: Politie maakt einde aan grote feesten bij Barcelona en Rennes
De politie heeft zaterdag in de buurt van Barcelona een einde gemaakt aan een feest in een pakhuis dat daar al sinds de jaarwisseling gaande was. De drie organisatoren zijn aangehouden. Buren en feestgangers zeiden dat duizend mensen zich in het gebouw verzameld hadden. Velen stoorden zich niet aan coronamaatregelen zoals het dragen van mondmaskers. In Frankrijk eindigde een illegale dancerave, met zo’n 2.500 bezoekers uit binnen- en buitenland. De politie stelde meer dan 1.200 processen-verbaal op na het feest dat al dagen werd gehouden ten zuiden van Rennes.
2 januari 2021: Ziekenhuizen blij met snellere vaccinatie: ‘Fantastisch nieuws’
Fantastisch nieuws, noemt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) het besluit dat ziekenhuispersoneel sneller gevaccineerd kan worden. Het gaat om ongeveer 30.000 medewerkers uit de acute zorg, die voor hun werk met coronapatiënten in aanraking komen.
3 januari 2021: Ierse coronagolf door gezellige kerst, niet door nieuwe variant
De razendsnelle opmars van het coronavirus in Ierland is vooral toe te schrijven aan Ieren die elkaar rond de kerst onbekommerd opzochten. De nieuwe meer besmettelijke variant van het virus dook ook in Ierland op, maar is niet verantwoordelijk voor de coronagolf van nu.
3 januari 2021: Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben een recordaantal nieuwe besmettingen genoteerd. In één dag werden meer dan 275.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Het hoogste aantal dat hiervoor op één dag was vastgesteld was iets minder dan 250.000 nieuwe besmettingen op 18 december vorig jaar. De Verenigde Staten zijn wereldwijd het hardst getroffen door het virus. Meer dan 20 miljoen mensen zijn besmet geraakt en volgens de Johns Hopkins Universiteit zijn ongeveer 350.000 mensen in de VS overleden aan de gevolgen van Covid-19. In de afgelopen weken nam het aantal besmettingen weer fors toe in de VS. De Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci waarschuwde kort na Kerstmis al dat het ergste van de pandemie waarschijnlijk nog moet komen omdat het virus door reisbewegingen rond de feestdagen verder is verspreid. Het Covid Tracking Project noteerde voor 2 januari 275.897 nieuwe besmettingen. Er zijn 2.367 nieuwe coronadoden. 123.000 mensen liggen in het ziekenhuis.
3 januari 2021: Kinderen met corona mogelijk sleutelfactor bij verspreiding virus
Tot 70% van de kinderen weten niet dat ze corona hebben totdat ze een test doen. De besmettingen op scholen zouden daardoor een ‘sleutelfactor’ kunnen zijn in de verspreiding van Covid-19, aldus schrijft The Guardian. De meeste wetenschappers denken dat 30 tot 40% van de volwassenen geen symptomen heeft op het moment dat ze getest worden en wel besmet blijken. Bij kinderen loopt dit percentage op tot 70%. “Op de middelbare school heeft waarschijnlijk 50% van de besmette kinderen geen klachten, op de basisschool is dat zelfs rond de 70%,” zegt professor Michael Hibberd van de London School of Hygiene and Tropical Medicine tegen de Britse krant. Dat betekent dat het aandeel dragers van het virus zonder symptomen groot is in de totale populatie. Nog onduidelijk is hoeveel en hoe vaak ze het virus precies overdragen op anderen. Wel is bekend dat mensen met symptomen veel besmettelijker zijn, maar die blijven veel vaker binnen. Het aantal mensen en vooral kinderen dat het virus zonder het te weten verspreidt, zou wel eens veel groter kunnen zijn dan gedacht.
3 januari 2021: Hongarije toch minder enthousiast over Russisch coronavaccin
EU-lidstaat Hongarije ziet waarschijnlijk toch af van het gebruik van het Russische coronavaccin, omdat het op te kleine schaal wordt geproduceerd. Dat zei premier Viktor Orbán, die ook kritiek uitte op de wijze waarop de EU vaccins aanschaft. “We weten dat het Russische vaccin goed is, maar er is niet genoeg van en daar komt waarschijnlijk ook geen verandering in omdat de productiecapaciteit beperkt is”, zei Orbán. Hij ligt regelmatig in de clinch met Brussel en had experts naar Rusland en China gestuurd om de ontwikkeling van vaccins in die landen te volgen. Hongarije kreeg eind vorig jaar nog duizenden doses van het Russische Spoetnik V-vaccin aangeleverd. Orbán noemde het Chinese vaccin zondag veelbelovender dan het Russische middel. “Het lijkt sneller beschikbaar te zijn en in grotere hoeveelheden. Idealiter zal je zelf kunnen kiezen of je gevaccineerd wil worden met een vaccin uit het westen of een Chinees vaccin.” Hongarije begon vorige maand al inwoners te vaccineren met het enige middel dat tot dusver is goedgekeurd door de EU, het vaccin van Pfizer en BioNTech. Orbán is niet te spreken over het tempo waarin de EU vaccins regelt.
3 januari 2021: Vrijwel alle internisten willen zich laten vaccineren
Van de ruim 2.000 internisten geeft 97% aan zich direct te laten vaccineren als zij aan de beurt zijn.
3 januari 2021: Ook huisartsen met prioriteit gevaccineerd
Ook huisartsen zullen met prioriteit een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging bekendgemaakt na overleg met het ministerie van VWS.
4 januari 2021: Politiebond ACP dringt aan op snel vaccineren van agenten
Politiebond ACP dringt aan op het zo snel mogelijk vaccineren van agenten. “Het kabinet bestempelt de politie als een vitaal beroep, dan is het logisch om deze beroepsgroep ook snel te vaccineren.”
“Dezelfde argumenten gelden voor brandweer, defensie en leerkrachten. Bij het ziekenhuispersoneel gaat het om 30.000 mensen. Bij de politie zou het gaan om 65.000 medewerkers.”
4 januari 2021: Duitsland overweegt tweede inenting coronavaccin uit te stellen
Het Duitse ministerie van Volksgezondheid kijkt naar de mogelijkheid mensen hun tweede inenting van een coronavaccin later te geven. Door een tweede prik uit te stellen kunnen meer mensen met de beperkte vaccinvoorraad worden ingeënt. De onvrede groeit over het vaccinatiebeleid van de regering. Critici morren dat te weinig doses zijn ingekocht van het middel van BioNTech/Pfizer.
4 januari 2021: Ook boa’s willen snelle vaccinatie tegen coronavirus
De BOA Bond pleit bij het ministerie van Justitie en Veiligheid voor snelle vaccinatie van boa’s.
4 januari 2021: Leraren willen voorrang bij vaccineren
Medewerkers in het onderwijs zouden voorrang moeten krijgen bij inentingen tegen het coronavirus, vindt onderwijsbond AOb. „We snappen dat we niet tot de kopgroep behoren en dat de zorg eerst moet, maar als we willen dat de boel straks weer volledig gaat draaien dan moeten we ervoor zorgen dat het onderwijspersoneel zo snel mogelijk gevaccineerd wordt.”
4 januari 2021: Steeds een andere vaccinatiestrategie
Eerst kwetsbare ouderen vaccineren, zei de Gezondheidsraad. Nee, eerst het personeel dat voor hen zorgt, concludeerde het ministerie van Volksgezondheid. Doe toch maar de kwetsbare ouderen, adviseerde de Gezondheidsraad nogmaals. We gaan toch echt eerst het zorgpersoneel doen, bevestigde het ministerie, en misschien thuiswonende ouderen. En wij dan, vroegen de ziekenhuizen zich af. Jullie ook, antwoordde VWS. Vergeten jullie ons niet, wilden de huisartsen weten. Gisteren kregen ook zij prioriteit. De vaccinatiestrategie van de overheid is nog niet in beton gegoten.
4 januari 2021 ‘s avonds: Heel Engeland in lockdown tot half februari
Heel Engeland gaat in lockdown om het hoge aantal coronagevallen door een zeer besmettelijke variant van het virus omlaag te krijgen. De strenge maatregelen, die al van kracht zijn voor zo’n 80% van de Engelse bevolking, gelden tot half februari. Het hoogste alarmniveau is afgekondigd, omdat er een reëel risico bestaat dat de gezondheidszorg binnen een paar weken wordt overweldigd. Premier Boris Johnson sloeg alarm over de virusvariant en de druk op ziekenhuizen. De meeste scholieren zijn vanaf dinsdag aangewezen op afstandsonderwijs en thuiswerken wordt weer de norm. Hij bood de bevolking enige hoop door te wijzen op het relatief hoge aantal vaccins dat reeds is toegediend. Mensen mogen alleen naar buiten voor boodschappen, sporten of essentieel werk.
4 januari 2021 ’s avonds: Pfizer: geen bewijs dat vaccin 3 weken na eerste dosis beschermt
Er zijn geen gegevens om aan te tonen dat het vaccin van BioNTech en Pfizer drie weken na de toediening van de eerste dosis bescherming biedt tegen Covid-19. Dat zeggen beide bedrijven nu landen besluiten of overwegen de tweede inenting uit te stellen. Het Verenigd Koninkrijk wil tot twaalf weken wachten met de tweede prik zodat meer mensen hun eerste inenting kunnen krijgen. Onder meer Duitsland en Denemarken overwegen de toediening van het tweede vaccin uit te stellen. Het Pfizer-vaccin moet nu bij min 70 graden Celsius bewaard worden, binnen twee maanden is dat min 20 graden. En dat vereenvoudigt de logistiek, zegt medisch directeur Marc Kaptein van Pfizer. „In de eerste helft van het eerste kwartaal weten we of het bij min 20 stabiel is.”
4 januari 2021 ’s avonds: Vaccinatie alleen is niet genoeg, zegt WHO
Volgens de WHO zijn vaccinaties alleen niet genoeg. Mondneusmaskers, goede handhygiëne en social distancing zullen van kracht moeten blijven.
4 januari 2020 ’s avonds: Moderna verhoogt productie coronavaccins
Moderna verhoogt de productie van zijn coronavaccin tot minimaal 600 miljoen doses in 2021, 100 miljoen doses meer dan eerder verwacht. De productie wordt uitgebreid tot 1 miljard doses. Moderna heeft 18 miljoen doses geleverd aan de Amerikaanse overheid, die 200 miljoen doses heeft besteld.
5 januari 2021: Driekwart Nederlanders wil zich laten vaccineren
Drie op de vier Nederlanders willen zich laten vaccineren, meldt de NOS op basis van een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De vaccinatiebereidheid is toegenomen tot 75%.
5 januari 2021: Poetin en Merkel bespraken mogelijke samenwerking vaccinproductie
De Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bespraken de mogelijkheid gezamenlijk coronavaccins te gaan produceren. De Russische autoriteiten zijn voor de massaproductie van het Spoetnik-vaccin in zee gegaan met de Indiase farmaceut Hetero. Het is de bedoeling dat er in India meer dan 100 miljoen doses per jaar worden gemaakt.
5 januari 2021: Kabinet wil geen leeftijdselectie op intensive care, artsen houden vast aan draaiboek
Artsen blijven vasthouden aan het draaiboek dat ze hebben opgesteld voor het geval ze moeten kiezen welke patiënten recht hebben op een IC-bed. In dat draaiboek staat dat ze in uiterste gevallen jonge leeftijdsgroepen voorrang kunnen geven. Alleen in een ‘zwart’ scenario (fase 3), waarbij er door de coronapandemie een beddentekort is en medische selectiecriteria geen uitsluitsel meer bieden.
Minister Van Ark voor Medische Zorg schreef aan de Tweede Kamer dat ze die leeftijdselectie helemaal wil verbieden. Het kabinet is met spoed bezig met een wetsvoorstel om dat te regelen. Daarmee schuift ze het huidige fase 3-protocol van de artsen dus opzij. Dat komt haar op kritiek te staan van artsen en specialisten, die Van Ark verwijten op de stoel van de medicus te gaan zitten.
5 januari 2021: Duitsers in ‘besmette’ Duitse gebieden kunnen reisbeperking tot 15 kilometer krijgen
Het kan inwoners van Duitsland worden verboden verder dan 15 kilometer van hun woonplaats te reizen als de regionale overheid dat bepaalt op basis van de besmettingsgraad in de plaats of streek. Dat zijn bondskanselier Merkel en de zestien deelstaten overeengekomen. De deelstaten kunnen tot de ingrijpende beperking van de bewegingsvrijheid overgaan als er ergens in zeven dagen tijd meer dan tweehonderd nieuwe besmettingen zijn vastgesteld.
5 januari 2021: Percentage positieve tests stijgt: ‘overtuigende effecten lockdown blijven uit’
Hoewel er minder mensen positief zijn getest op het coronavirus, steeg in de afgelopen week het percentage positieve tests. RIVM: “Overtuigende effecten” van de lockdown die half december is ingesteld, blijven daarmee uit. In absolute zin nam het aantal positieve tests weliswaar af, maar veel minder mensen lieten zich testen: dat nam af van circa 410.000 naar krap 350.000. Daardoor steeg het percentage positieve tests van 13 naar 13,7%, ongeveer evenveel als twee weken geleden.
5 januari 2021: Corona verandert verpleeghuizen in spookhuizen: ‘Veel onmacht en verdriet’
Ondanks dat er met man en macht wordt geprobeerd corona buiten de deur te houden, grijpt het virus in verpleeghuizen om zich heen. Sommige instellingen tellen tientallen besmette bewoners en veranderen in ware spookhuizen. De zorgen zijn groot. “Het is hier heftiger dan in de eerste golf.”
5 januari 2021 ‘s avonds: WHO adviseert twee vaccinaties BioNTech-Pfizer binnen 4 weken
Patiënten moeten binnen een periode van 21 tot 28 dagen twee doses van het vaccin van BioNTech-Pfizer toegediend krijgen als bescherming tegen Covid-19. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft dat geadviseerd. De WHO-adviseurs stelden dat een tweede vaccin in uitzonderlijke gevallen twee weken uitgesteld zou kunnen worden. Daarvoor zou gekozen kunnen worden om meer mensen een eerste dosis te kunnen geven. Het Verenigd Koninkrijk wil tot twaalf weken wachten met de 2e prik zodat meer mensen hun eerste inenting kunnen krijgen. Denemarken besloot om dezelfde reden tot zes weken te wachten met de 2e dosis. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelt dat er maximaal 42 dagen mogen zitten tussen de 1e en 2e dosis. Die termijn moet worden gerespecteerd om volle bescherming te bieden, aldus het agentschap. Dit is onderdeel van de toelating van het vaccin in de EU, en die zou moeten worden aangepast als de termijn wordt opgerekt.
5 januari 2021 ’s avonds: Kamer: geen verbod op leeftijdsselectie intensive care bij ’code zwart’
De Tweede Kamer fluit minister Van Ark (Medische Zorg) terug om haar verbod op leeftijdsselectie voor toegang tot de intensive care. De VVD-minister werkt aan een wet daarvoor, maar wordt tot de orde geroepen door een meerderheid van de Kamer, inclusief haar eigen partij. Onder aanvoering van D66- en VVD-fractieleiders vraagt de Kamer Van Ark om haar plan ’te heroverwegen’. De keuze voor wie wel of niet op de ic komt, moet bij de artsen liggen: „Het is een politieke keuze om het vertrouwen te geven aan mensen die er het meest van weten en er elke dag mee te maken hebben.”
6 januari 2021: Vaccinaties van start: eerste prik gezet bij verpleeghuismedewerkster Sanna
Vaccinaties tegen het coronavirus zijn in Nederland officieel begonnen. Verpleeghuismedewerkster Sanna uit een verpleeghuis in Boxtel kreeg vanochtend rond 8.45 uur als eerste een prik onder toeziend oog van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
6 januari 2021: CNV kraakt vaccinatiecampagne en pleit voor hulp van evenementensector
Vakbond CNV vreest dat Nederland “een groot risico” loopt dat eind dit jaar nog lang niet iedereen is gevaccineerd tegen het coronavirus. Volgens de bond is de huidige capaciteit bij de priklocaties nog veel te laag en komt alles moeizaam op gang. CNV bepleit medewerkers uit de evenementensector in te zetten om de vaccinatiecampagne in goede banen te leiden. “Wie zich nu wil laten vaccineren, staat soms een uur in de wacht bij een callcenter. Het komt allemaal moeizaam op gang. Het aantal mensen dat straks bij voldoende vaccins zich kan laten vaccineren, is te laag. We prikken bovendien nu alleen tijdens kantoortijden. Terwijl we in zo’n diepe gezondheidscrisis verkeren. Onbestaanbaar.”
Volgens Piet Fortuin slaat Nederland “een modderfiguur” met het huidige vaccinatiebeleid en lopen we het risico op maandenlange vertraging. De bond pleit ervoor dat er dagelijks van 06.00 uur tot 22.00 uur moet worden ingeënt, ook in het weekend. “De tienduizenden werklozen in de horeca- en evenementensector moeten daarnaast zo snel mogelijk opgeleid worden om onder toezicht van professionals te vaccineren. Een groot deel kan zelf leren prikken, een deel kan uitstekend ingezet worden om de logistiek rond het prikken te organiseren. Duizenden evenementenmedewerkers die nu aan de kant staan, moeten we massaal inzetten om het vaccineren tot een succes te maken.”
6 januari 2021: Buitenland: hoe kan het dat Nederland zo’n potje maakt van het coronabeleid?
BBC News zet op een rij wat er misgaat in Nederland en vraagt zich vooral af hoe dat kan. In een land dat er prat op gaat zo goed georganiseerd te zijn, is de eerste coronavaccinatie pas vandaag, tien dagen na de meeste andere Europese landen en bijna een maand na de eerste prik in het Verenigd Koninkrijk, klinkt het smalend over Nederland. Nederland kwam tijdens de eerste golf met een relaxte, zogenoemde ‘intelligente lockdown’. Nu kampt het met recordaantallen besmettingen en ziet zich gedwongen veel striktere maatregelen af te kondigen die eerder onmogelijk geacht waren. Mondkapjes zijn pas sinds een paar maanden verplicht. Testen, mondkapjes, strikte maatregelen, vaccins, overal is Nederland te laat mee. Symptomatisch voor de bureaucratie bij Nederlandse gezondheidsdiensten. Het moet efficiënt zijn, maar is uiterst inflexibel. BBC News laat zien hoe de Nederlandse overheid en minister Hugo de Jonge onder vuur liggen. Hugo de Jonge legt naar eigen zeggen ‘de prioriteit bij veiligheid’. Hij suggereert dat landen zoals het VK de bocht afsnijden door eerder te beginnen met vaccineren. Men meende dat het Oxfordvaccin eerder klaar zou zijn en dacht dat lokale artsen en GGD’s het vaccin konden uitdelen, omdat geen extreem koude opslag nodig is. De logistiek voor het Pfizervaccin was niet op orde op 27 december. Te druk met het trainen van callcenterpersoneel. Dat klinkt gênant tegen een land dat al meer dan 1.000.000 prikken heeft gezet.
6 januari 2021: Internationale aandacht voor ‘vaccinatie-fiasco in de polder’
Duitsland vergeleek Nederland met het Gallische dorpje uit de stripreeks Asterix. “Heel Europa vaccineert. Heel Europa? Nee, een klein, eigenzinnig land in het noordwesten doet (nog) niet mee.” De kop boven het bericht luidde: ‘Vaccinatie-fiasco in de polder: de allerlaatsten in Europa’.
6 januari 2021: Nieuw Nederlands coronavaccin in de maak
Het Maastrichtse biotechnologiebedrijf Cristal Therapeutics en Intravacc, een Nederlandse instituut voor vaccinonderzoek, gaan samen vaccins ontwikkelen tegen corona. Intravacc is volgens een woordvoerder op dit moment bezig met de ontwikkeling van vier verschillende vaccins. Cristal Therapeutics heeft volgens hem een technologie ontwikkeld om therapieën efficiënter en veiliger te maken. Door de technologieën van de bedrijven te combineren “zal een snelle ontwikkeling van kandidaat-vaccins voor een breed scala aan ziekten mogelijk worden”. Vorige maand werd al bekend dat Intravacc de komende vijf jaar vaccinontwikkelingsprojecten voor de Nederlandse overheid blijft uitvoeren. Sinds 1 januari van dit jaar is Intravacc een zogenoemde beleidsdeelneming, met de Staat als enige aandeelhouder, na eerst als een afzonderlijke entiteit onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS te hebben geopereerd.
6 januari 2021: Vaccin Moderna goedgekeurd, vaccinaties staan gepland voor februari
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna goedgekeurd. Dat betekent dat ook dit vaccin in ons land gebruikt kan worden. Het laatste woord over toelating van dit vaccin in de EU is aan de Europese Commissie. De verwachting is dat zij het oordeel van de experts zal volgen. Daarna moet het nog worden goedgekeurd door onze Gezondheidsraad en het kabinet. Als dat allemaal goed gaat, kan de distributie in de tweede helft van januari beginnen. Nederland krijgt naar verwachting 6,2 miljoen doses van het Moderna-vaccin. Dat betekent dat er 3,1 miljoen Nederlanders mee ingeënt kunnen worden. Deze week werd ook het vaccinatieplan van Nederland bekendgemaakt. Gezonde zestigplussers kunnen pas in maart een vaccin krijgen. En ben je jonger dan 60 en heb je geen medische indicatie, dan wordt het april of mei.
Er zijn veel overeenkomsten met het vaccin van Pfizer. Beiden zijn gebaseerd op een stukje van de genetische code van het virus. “Het Pfizervaccin heeft dezelfde bouwtekening als dat van Moderna”, zei hoogleraar vaccinologie Cécile van Els. “Een deel van de genetische code van het SARS-CoV-2 wordt ingespoten. Je immuunsysteem bouwt daar een respons tegen. Dan ben je immuun.”
6 januari 2021: Koning zal zich laten inenten tegen coronavirus
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen zich, wanneer ze aan de beurt zijn, zeker laten vaccineren tegen het coronavirus.
6 januari 2021: Vaccin Moderna werkt naar verwachting ook tegen Britse coronavariant
Het nieuwe coronavaccin van Moderna zal ook gewoon werken tegen de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus, zo is de verwachting volgens voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat het vaccin ook deze mutatie effectief bestrijdt, moet nog wel definitief worden bevestigd. Het CBG heeft meegewerkt aan de beoordeling van het vaccin.
6 januari 2021: Telefoonlijn voor vaccinatie-afspraak door ’Sanna-effect’ overbelast
De telefoonlijnen van de GGD zijn overbezet sinds verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri als eerste Nederlander dé prik kreeg met het vaccin van Pfizer. Werkgevers hebben per mail en per post hun werknemers in de zorg een uitnodiging verstuurd om een afspraak te maken bij een callcenter van de GGD. Maandag ging dat allemaal nog voorspoedig: toen zijn met 24.056 zorgmedewerkers afspraken gemaakt voor 48.112 vaccinaties (het Pfizer-vaccin wordt in twee delen gegeven). Vanaf het moment dat Sanna Elkadiri zich publiekelijk liet vaccineren, stond de telefoon roodgloeiend.
Commentaren: “Bellen is niet mogelijk. Een schande, slecht voorbereid. Hoe kan dat in Nederland?”
„We kampen met het Sanna-effect”, laat woordvoerder Kloppenburg weten. „Kennelijk trekt zij mensen over de streep. We willen dat zorgmedewerkers niet langer dan een half uur hoeven te wachten, daarom hoort men een bandje waarin we vragen om later opnieuw te bellen. Vervelend? Ja. Maar we zijn van 8 tot 8 bereikbaar, 7 dagen per week, en er zijn genoeg vaccins.”
6 januari 2021: Gommers dient eerste vaccin toe en krijgt zelf ook prik
Intensivist Diederik Gommers heeft zelf het eerste coronavaccin toegediend in het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij werkt. Hij diende het middel toe aan een verpleegkundige. Daarna werden de rollen omgedraaid. Gommers kreeg de tweede prik in het ziekenhuis van de verpleegkundige.
De start van de vaccinatie in het Erasmus werd bijgewoond door Ernst Kuipers en Hugo de Jonge.
6 januari 2021: Waarom een prikker alleen een chirurgisch mondmasker hoeft te dragen
Omdat mensen vóór gevaccineerd te worden gevraagd wordt of ze klachten hebben, hoeven prikkers alleen een chirurgisch mondneusmasker aan. Wie ingeënt wordt, draagt een gewoon mondkapje.
6 januari 2021: Eerste Moderna-vaccins komen al volgende week
De eerste Moderna-vaccins worden waarschijnlijk volgende week geleverd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het gaat in eerste instantie om 13.000 doses, goed voor zo’n 6.500 vaccinaties. De eerste leveringen van Moderna-vaccins zijn bestemd voor ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. De Gezondheidsraad adviseert voor welke groepen het vaccin het meest geschikt is. Huisartsen gaan veel van de prikken zetten bij de kwetsbare bewoners. Met het ministerie is afgesproken dat ze ook direct zichzelf vaccineren met de eerste leveringen van het Moderna-vaccin. Het Moderna-vaccin wordt in delen aan Nederland geleverd. Volgens voorlopige cijfers worden eind januari 19.000 doses geleverd. In februari volgen 190.000 doses en in maart nog eens 178.000 doses. In totaal komen in het eerste kwartaal 400.000 doses beschikbaar voor Nederland. Daarmee kunnen 200.000 mensen worden ingeënt. Ongeveer evenveel als het aantal mensen in de verpleeghuizen en instellingen.
Nederland krijgt het Moderna-vaccin via het Europese inkoopprogramma. De Europese Commissie heeft voor dit jaar 160 miljoen doses besteld. Daarmee kunnen 80 miljoen vaccinaties worden gedaan. Nederland ontvangt via een verdeelsleutel op basis van de bevolkingsomvang 6,2 miljoen doses om 3.1 miljoen mensen te vaccineren. In het eerste kwartaal kunnen in Nederland 200.000 mensen worden gevaccineerd met het Amerikaanse vaccin van Moderna. In zowel het tweede als in het derde kwartaal worden voldoende doses geleverd om 680.000 mensen te vaccineren. In het laatste kwartaal volgen nog eens voldoende doses om 1,5 miljoen mensen in te enten.
6 januari 2021: Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak
Na de corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland) is al bij zeker 30 mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties “te linken zijn aan de school”. Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus, die volgens de Britse overheid besmettelijker is dan eerdere varianten. GGD en het Erasmus MC onderzoeken de uitbraak.
7 januari 2021: Lobby is begonnen: patiëntenverenigingen willen voorrang bij de prik
Het lobbyen voor voorrang in het vaccinatieproces is begonnen. Van kankerpatiëntenfederaties tot nierpatiënten- en diabetesverenigingen: patiëntenorganisaties azen op voorrang. De huisartsen bepalen wie met een aandoening een uitnodiging voor vaccinatie krijgt.
7 januari 2021: Israël vaccineert al 15 procent bevolking
De staat Israël heeft al 1,37 miljoen mensen gevaccineerd. 15% van de bevolking. Het land steekt daarmee met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. In Nederland zijn nog geen 100 mensen gevaccineerd. We begonnen er als laatste land van de EU mee.
7 januari 2021: Acute zorg verwacht inenten maandag 11 januari af te ronden
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verwacht dat het vaccineren van de groep medewerkers in de acute zorg maandag 11 januari is afgerond. Op de eerste dag van vaccinatie zijn 6.000 personen ingeënt. In totaal komen er 30.000 medewerkers uit de acute zorg in aanmerking voor een prik.
7 januari 2021: Noodtoestand in Tokio om verspreiding coronavirus
De Japanse regering roept de noodtoestand uit in Tokio en omliggende gebieden. Er zijn meer dan 7.000 nieuwe besmettingen. Die noodtoestand zal een maand duren. Tokio telde een recordaantal van 2.447 nieuwe gevallen. Bars en restaurants zijn de belangrijkste locaties waar het virus zich verspreidt. Hoewel Japan in vergelijking met andere landen redelijk licht is getroffen door het virus, werden daar 6.000 nieuwe besmettingen geteld. Dat was een nieuw record.
7 januari 2021: Geen nieuwe coronabesmettingen bij proefevenement in Barcelona
Bij een proefevenement in Barcelona met ruim duizend deelnemers is niemand met het coronavirus besmet geraakt. Het proefevenement werd georganiseerd om te testen of een concert zonder verplichte onderling afstand, maar met sneltests en PCR-tests tot nieuwe besmettingen zou leiden.
8 januari 2021: De Jonge kan belofte wéér niet waarmaken: meer dan 1.000.000 vaccins pas later
De 500.000 extra doses van het Pfizervaccin zijn er ook niet voor eind maart, maar pas op zijn vroegst in april. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaat zelfs uit van juli. Van het Franse vaccin Sanofi zouden volgens De Jonge 5,85 miljoen doses voor Nederland beschikbaar zijn tussen juli en september. De Franse farmaceut laat zelf weten dat dat minstens oktober wordt.
8 januari 2021: De Jonge: vaccinatieschema ligt niet vast, kan steeds worden aangepast
Hugo de Jonge: Als er nieuwe ontwikkelingen zijn bij goedkeuring of levering van coronavaccins, kan het vaccinatieschema dat het kabinet heeft vastgesteld te allen tijde worden aangepast. Dat hangt af van veel factoren, en de informatie daarover van de Europese Commissie en de fabrikanten wisselt bijna dagelijks: “Volgende week kan de informatie weer anders zijn en de week daarna weer.”
8 januari 2021: Reumamedicijn effectief tegen covid-19
Ernstig zieke COVID-19-patiënten,opgenomen op de intensive care, hebben meer kans om volledig te herstellen en korter in het ziekenhuis te verblijven als ze worden behandeld met medicijnen die gebruikt worden voor reumatoïde artritis. Dat blijkt uit baanbrekend onderzoek.
8 januari 2021: Pfizer: vaccin werkt ook tegen de gemuteerde virussen
Het vaccin van Pfizer en BioNTech werkt tegen de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn uitgebroken. Dat meldt de Amerikaanse farmaceut.
8 januari 2021: EU koopt 300 miljoen Pfizer-vaccins: verdubbeling van huidig aantal
De Europese Unie koopt nog eens 300 miljoen doses van het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech. 75 miljoen van deze vaccins worden in de eerste helft van 2021 geleverd. Nederland krijgt 11,67 miljoen vaccins van deze bestelling erbij, oftewel 3,89% van het totaal. Onder EU-landen ontstond ergernis toen bleek dat Duitsland op eigen houtje 30 miljoen Pfizer-vaccins aanschafte.
8 januari 2021: EMA: flacon Pfizer-vaccin is goed voor zes doses
Het is mogelijk 6 in plaats van 5 doses uit een flacon van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech te halen. Dat zegt de Europese toezichthouder voor medicatie, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Voor die zesde dosis is het wel nodig om een speciaal soort injectiespuit te gebruiken. Bij een gewone spuit blijft niet genoeg vaccin over in het flesje om een zesde persoon te vaccineren. Als er niet 5, maar 6 doses uit een flesje worden gehaald, kunnen dus meer mensen worden gevaccineerd.
8 januari 2021: Voor 200.000 zorgmedewerkers vaccinatie ingepland, komende weken geen plek
In vijf dagen tijd hebben 200.000 zorgmedewerkers in de verpleegzorg een afspraak gemaakt om zich te laten vaccineren. Vrijwel alle beschikbare tijden zijn daarmee volgeboekt. Zorgmedewerkers die nog een afspraak willen maken, kunnen dit pas doen als er weer genoeg vaccin beschikbaar is.
Op zijn vroegst over enkele weken. “Vanwege de schaarste aan vaccins is het op dit moment niet meer mogelijk nieuwe tijdslots open te zetten”, aldus de GGD GHOR.
8 januari 2021: Coronabesmettingen door familie in week na kerst flink gestegen
Het aantal besmettingen dat te relateren is aan bezoek van familie en vrienden is in de week na kerst flink gestegen. In de weken vóór kerst is bij bijna 9.000 gevallen zo’n bezoek als vermoedelijke bron aangemerkt. De week nà kerst was dit bij meer dan 11.000 positief getesten het geval. Dat betekent dat bezoek van en aan familie en vrienden in die week goed was voor 35,2% van de gevallen waarbij een vermoedelijke bron is gevonden. De week ervoor lag dat percentage op 23,6%.
8 januari 2021: VK meldt recordaantal doden, burgemeester Londen spreekt van grote crisis
Het Verenigd Koninkrijk registreerde het afgelopen etmaal een recordaantal coronagerelateerde overlijdens: 1.325. Het vorige record dateerde van 21 april (1.224 doden). De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft vanwege het grote aantal nieuwe besmettingen de noodtoestand uitgeroepen. Volgens Khan zijn de besmettingen in zijn stad “niet meer onder controle”.
8 januari 2021 ’s avonds: Mogelijk ook besmettelijkere Amerikaanse coronamutatie
De speciale corona-werkgroep van het Witte Huis houdt er rekening mee dat er in de VS ook een besmettelijkere Amerikaanse variant rondgaat van het coronavirus. De mutatie zou een verklaring kunnen zijn voor de steeds snellere verspreiding van het virus in de Verenigde Staten. Mogelijk is de variant tot 50% besmettelijker. De werkgroep wil dat er zo snel mogelijk wordt gestart met het inenten van ouderen en kwetsbaren. “Geen vaccin moet in de vriezer blijven, moet nu worden gebruikt.”
9 januari 2021: Gommers schrok van Britse waarschuwing: “Bij mij kwam beeld terug van Italië”
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care sprak Britse collega’s, die hem waarschuwden: ‘Bereid je voor, want je weet niet wat er op je afkomt’. “Bij mij kwam het beeld terug van eind februari toen we de Italianen hoorden roepen. Daar schrok ik echt van”, aldus Gommers.
9 januari 2021: Ook mensen in het onderwijs willen gevaccineerd worden tegen het coronavirus
Ook het onderwijzend personeel wil snel gevaccineerd worden tegen het virus. Een brede groep van onderwijsorganisaties van primair, voortgezet onderwijs inclusief speciaal onderwijs tot universiteiten pleit bij het kabinet voor opname van onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning. Vanwege groot maatschappelijke belang van het onderwijs en vanwege het bovengemiddelde risico op besmetting.
9 januari 2021: Noodtoestand Londen: ‘Coronapiek moet nog komen, personeel volledig uitgeput’
Artsen en verpleegkundigen in Londense ziekenhuizen zijn uitgeput en hebben geen tijd om hun trauma’s te verwerken, terwijl de piek van de coronagolf nog moet komen. Burgemeester Sadiq Khan riep gisteren de noodtoestand uit in de hoofdstad, waar nu ruim 7.000 Londenaren in het ziekenhuis liggen met corona. 1 op de 30 inwoners is volgens hem besmet met het virus en dagelijks worden er duizenden mensen positief getest. “Je hebt geen minuut om je trauma te verwerken wanneer je met coronapatiënten op de intensive care werkt. Je moet doorgaan met de zorg voor de volgende patiënt, die ligt te ijlen door zuurstofgebrek en denkt dat hij gemarteld wordt, terwijl je ook nog het leven van de patiënt daarna moet redden”, zegt Nicola Rudkin.
9 januari 2021: Koningin Elizabeth (94) en prins Philip (99) hebben coronavaccin ontvangen
De Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip hebben het coronavaccin ontvangen. Om hun leeftijd behoren Elizabeth en Philip tot de risicogroepen om het coronavirus op te lopen.
9 januari 2021 ’s avonds: Meer dan 3 miljoen coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk zijn afgelopen etmaal bijna 60.000 besmettingen met het virus vastgesteld. Sinds het begin van de pandemie zin al meer dan 3 miljoen inwoners positief getest op het longvirus. Tot nu toe zijn 80.868 Britten gestorven na besmetting met het coronavirus.
10 januari 2021: Huisartsen onder zware druk door corona: lange werkdagen, uitval en zelfs sluiting
Het piept en kraakt bij de huisartsenpraktijken. Wachttijden lopen op en huisartsen maken soms weken van meer dan 80 uur omdat ze ook de ziekenhuiszorg moeten overnemen. Ondertussen leggen de vele coronauitbraken sommige praktijken plat. “Als deze zorg in gevaar komt, heeft dat grote gevolgen”, waarschuwt de landelijke vereniging voor huisartsen. En dan grijpt corona ook nog eens flink om zich in huisartspraktijken. 51% hebben te maken met uitval door een coronauitbraak.
10 januari 2021: Duizenden mensen willen helpen in de zorg, maar worden geweigerd
De meerderheid van mensen die willen helpen in de zorg om het zorgpersoneel in de coronacrisis te ontlasten, wordt afgewezen. Het overgrote deel zou niet gekwalificeerd of geschikt genoeg zijn. “De zorg kijkt naar functies, niet naar taken. Het is een star systeem dat nu flexibeler zou moeten zijn.”
11 januari 2021: Eerste zorgmedewerkers gevaccineerd in coronabrandhaard Amsterdam
Ook in Amsterdam, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, is het vaccineren van zorgpersoneel maandag begonnen. Zo’n 30.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen uit de hoofdstad en omliggende plaatsen krijgen een prik die ze beschermt tegen het virus. Amsterdam hoort tijdens de tweede golf tot de steden met de meeste coronagevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
12 januari 2021: Mensen dringen voor om vaccinatie te krijgen – dat leidt tot langere wachtlijsten
Groepen die nog niet in aanmerking komen voor een coronavaccin hebben zich al wel veelvuldig aangemeld bij de GGD om gevaccineerd te worden, meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek.
De volgorde van het vaccinatieschema van het kabinet loopt daardoor nu al vast. Mensen belanden onbedoeld op een wachtlijst. Vanaf 4 januari kunnen zorginstellingen afspraken laten maken voor het vaccineren van hun personeel. Eigenlijk mochten alleen verpleeghuismedewerkers zich melden voor een vaccinatie, maar volgens Nieuwsuur melden in de praktijk veel meer mensen zich aan. Er wordt vervolgens bij de GGD niet gecontroleerd of mensen wel aan de beurt zijn voor een vaccinatie.
12 januari 2021: Wie corona heeft gehad, is langer immuun voor het virus dan gedacht
Een van de grootste zorgen rond het coronavirus is de kans dat je opnieuw besmet kunt raken als je het virus al hebt gehad. De kans daarop lijkt mee te vallen. Volgens het laatste onderzoek is iemand die Covid-19 heeft gehad zeker acht maanden beschermd. 188 ex-coronapatiënten zijn onderzocht op antilichamen, 43 van hen hadden langer dan zes maanden geleden covid gehad. Behalve naar antistoffen keken de wetenschappers ook naar B-geheugencellen die heel gericht werken tegen het zogenaamde spike-eiwit van het coronavirus. Verrassend: die B-cellen namen zelfs toe na verloop van tijd. “De immuunrespons is er, en blijft”, aldus professor Allessandro Sette. Sommige mensen hebben heel weinig immuungeheugen. Die zijn misschien veel gevoeliger voor herbesmetting.
12 januari 2021: Voorkom uitstel acute operaties met meer vaccins ziekenhuizen
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) wil dat zo snel mogelijk vaccins beschikbaar komen voor anesthesiologen, ok-medewerkers en afdelingsverpleegkundigen, waarmee voorkomen moet worden dat acute operaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden niet door kunnen gaan.
De operatiecapaciteit is al maanden extreem beperkt om zoveel mogelijk zorg te kunnen bieden aan Covid-patiënten. Door snel en zoveel mogelijk te vaccineren onder medewerkers van operatiekamers kan nog verdere beperking van de operatiecapaciteit worden voorkomen.”
12 januari 2021: CNV: medische mondkapjes voor veel meer beroepen
Mensen die essentiële functies hebben en daarin niet altijd voldoende afstand kunnen nemen van anderen, zouden betere beschermingsmiddelen tegen corona moeten krijgen, zoals medische mondkapjes. Dat vindt vakbond CNV. CNV merkt dat onderwijzenden, kinderopvangmedewerkers, gevangenisbewaarders, afvalmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep zich steeds meer zorgen maken over gezondheidsrisico’s tijdens hun werk. Zeker nu er nog veel onduidelijkheid heerst over de ‘Britse variant’ van het virus, vindt CNV dat deze werknemers een betere bescherming moeten krijgen. Dat kan ook. “Van de aanvankelijke schaarste van medische beschermingsmiddelen, zoals FFP2-mondmaskers, is inmiddels geen sprake meer.” Voorzitter Patrick Feij van CNV Overheid en Publieke Diensten breekt een lans voor verschillende beroepsgroepen: “Denk bijvoorbeeld aan afvalverwerking waar ploegen in dezelfde bedrijfsauto moeten zitten of aan personeel van justitiële inrichtingen. Aan ambtenaren die noodzakelijk persoonlijk contact hebben met burgers, huiscontroles moeten uitvoeren. Of aan medewerkers van nutsbedrijven die bij mensen over de vloer komen. In al die situaties lopen mensen extra besmettingsrisico. Beschermingsmiddelen kunnen die verkleinen.”
12 januari 2021 ’s avonds: Middelbare scholieren moeten onderling weer 1,5 meter afstand houden
Leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten onderling weer 1,5 meter afstand van elkaar houden, zo heeft minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. De maatregel is uit voorzorg en uit angst voor verdere verspreiding van de Britse coronavariant genomen. De maatregel geldt voorlopig alleen voor leerlingen in de eindexamenklassen en in het praktijkgerichte onderwijs. De overige leerlingen zitten thuis vanwege de sluiting van de scholen tot en met 7 februari. Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn inmiddels honderd besmettingen met de gemuteerde coronavariant in Nederland bekend en is de helft te herleiden naar scholen. Of kinderen de variant vaker verspreiden en of ze er vatbaarder voor zijn, wordt nog onderzocht.
13 januari 2021: VS gooien vaccinatiebeleid om: geen doses meer in reserve. 65-plussers gaan voor
De Amerikaanse regering gooit het vaccinatiebeleid tegen het coronavirus drastisch om. De volledige vaccinvoorraad wordt onmiddellijk beschikbaar gesteld. Er worden geen doses in reserve gehouden zodat mensen verzekerd zijn van een tweede inenting. De VS hebben de dodelijkste dag sinds het begin van de pandemie achter de rug: ruim 4.400 sterfgevallen in 24 uur. Ziekenhuizen worstelen soms met de toestroom van coronapatiënten. De regering roept staten nu op direct alle 65-plussers te vaccineren. Staten waar veel ouderen wonen, krijgen dan meer doses.
13 januari 2021: Kuipers waarschuwt voor Britse variant: “Geen enkel zorgsysteem kan dat aan”
De coronabesmettingen dalen gestaag, net als het aantal ziekenhuisopnames. Het is hoopgevend, al ligt er een groot gevaar op de loer: de Britse mutatie van het coronavirus. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarschuwt dat het dan heel snel kan gaan. “Er is een heel grote maar: de spreiding van de nieuwe variant kan heel erg snel gaan. Dat is een heel grote onzekere factor. Als die heel breed verspreid is, is het zelfs met de meest stringente maatregel heel lastig om die R-waarde onder de1 te krijgen.” De bezetting in de Britse ziekenhuizen is 4 keer zo hoog als in ons land. Als het zo snel gaat als in het Verenigd Koninkrijk ‘kan geen enkel zorgsysteem het aan’. “Niet in Duitsland, niet in Nederland, niet in Engeland.” De Britse variant maakt mensen niet zieker, maar is wel besmettelijker. Volgens onderzoekers van het Imperial College in Londen gaat reproductiegetal R met 0,4 tot 0,7 omhoog door de mutatie. Ter vergelijking: de sluiting van de scholen en horeca en een beperking van de groepsgrootte leiden samen tot een daling van 0,4.
13 januari 2021: Britse ziekenhuizen overbezet: plan om zieke mensen vervroegd te ontslaan
Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het virus mondiaal voor ontwrichting zorgen. Het wereldwijde dodental gaat richting 2.000.000. Ruim een op de duizend Amerikanen overleed aan het uit China afkomstige virus. Van een einde aan de crisis is ook in Nederland nog geen sprake.
De ziekenhuisbedden in Engeland liggen vol met coronapatiënten, zo overbezet dat ziekenhuizen nu van plan zijn duizenden zieke mensen vervroegd te ontslaan om bedden vrij te maken voor kritieke gevallen. Zieke patiënten liggen dan thuis of in een hotel. De noodmaatregel is bedoeld om “extra capaciteit voor noodgevallen” te creëren en te voorkomen dat zorg van de Britse gezondheidsdienst NHS vastloopt. Bij dit “huis en hotel-plan” krijgen de vroegtijdig ontslagen patiënten hulp van vrijwilligersorganisaties zoals het Britse Rode Kruis en het medisch personeel van het leger.
13 januari 2021: OMT: Avondklok alleen nodig om bijeenkomsten jongeren tegen te gaan
Het Outbreak Mangement Team (OMT) adviseerde het kabinet een avondklok te overwegen om bijeenkomsten van groepen jongeren tegen te gaan. Het OMT zag geen aanleiding de lockdown aan te scherpen, maar adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren. Een voorbeeld van zo’n maatregel is een avondklok.
Jongeren hebben op het moment de grootste bijdrage aan de verspreiding van het coronavirus. Volgens het OMT blijkt uit de media dat jongeren regelmatig activiteiten ondernemen waarbij zij “buiten in parken of thuis in groepen samenkomen en waarbij er geen controle of handhaving op de basisregels mogelijk is. Het OMT maakt zich zorgen over de Britse variant van het coronavirus, waarvan in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke verspreiding werd waargenomen onder jongeren.
13 januari 2021: Van Dissel: kind lijkt niet bevattelijker voor Britse variant
Kinderen lijken in tegenstelling tot eerdere berichten niet bevattelijker voor de Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit het laatste onderzoek uit Engeland, zei directeur Jaap van Dissel. Uit Brits onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat de mutant zich makkelijker verspreidde onder schoolkinderen. Maar dat kwam volgens Van Dissel onder omdat het onderzoek werd uitgevoerd in een periode dat Britse scholen nog meer toelieten, terwijl de rest van de samenleving al in lockdown was. Dan krijg je een vertekend beeld. Kinderen op de basisschool lijken wel minder last te hebben van de Britse versie dan middelbare scholieren en scholieren van het voortgezet onderwijs.
13 januari 2021: Verplichte vaccinatie voor hoogbejaarde wilsonbekwame vrouw (84) in Spanje
Een wilsonbekwame 84-jarige vrouw uit Spanje is door een rechter verplicht een coronavaccinatie te krijgen. Haar dochter had er als haar voogd voor gepleit te wachten met de prik vanwege mogelijke risico’s. Het bejaardentehuis besloot naar de rechter in Santiago de Compostela te stappen. Die bepaalde dat de hoogbejaarde vrouw gevaccineerd moet worden. Spanje kent net als veel andere landen geen vaccinatieplicht. De rechter erkende dat vaccinatie een risico kan vormen, maar voerde aan dat de risico’s van Covid-19 op oudere leeftijd veel hoger zijn. Een keuringsarts is ingeschakeld om het besluit te helpen nemen. De familie kan nog hoger beroep instellen.
14 januari 2021: Pfizer onderzoekt of vaccin ook goed blijft buiten superdiepvries
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech hoeft mogelijk niet in extreme kou bewaard te worden. De fabrikant onderzoekt of het in de koelkast langer goed blijft. Daardoor zouden ook de huisartsen er mee kunnen gaan inenten. “We voeren stabiliteitsstudies uit om de opslagcondities bij minder koude omstandigheden beter te begrijpen en uit te breiden”, laat Pfizer weten. “Inclusief de mogelijkheid om de opslagtijd op de plaats van gebruik bij 2 tot 8 graden boven nul te verlengen.” Nu moet het vaccin, het eerste dat in Nederland en andere EU-landen wordt gebruikt, nog in speciale diepvriezers op 70 graden onder nul bewaard worden. Leg je het in de koelkast, dan is de houdbaarheid maar een handvol dagen verzekerd. Dat bemoeilijkt het inenten. Zo wilde Nederland eigenlijk de huisartsen inschakelen voor de vaccinatie, maar moest het in plaats daarvan op een paar centrale plaatsen gaan inenten. Pfizer verwacht de uitkomsten van het onderzoek uiterlijk in maart.
14 januari 2021: Meer dan 10 miljoen Amerikanen hebben coronavaccin gekregen
Meer dan 10 miljoen Amerikanen kregen inmiddels een eerste dosis coronavaccin toegediend. Ondertussen houdt het coronavirus nog altijd onverminderd huis in de Verenigde Staten, waar dinsdag nog een recordaantal doden in een etmaal werd gemeld. Aanvankelijk voorzagen strenge regels erin dat zorgmedewerkers voorrang kregen bij vaccinatie, maar dat vertraagde de campagne. Inmiddels komt iedereen boven de 65 jaar in aanmerking voor een coronaprik.
14 januari 2021: PKN geeft nieuw advies: niet meer zingen in de kerk
Het landelijk kerkbestuur van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) adviseert voorlopig helemaal te stoppen met zingen in kerken. “Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol”.
14 januari 2021: Huisartsen zijn woedend op De Jonge: ‘Kom afspraken na’
Huisartsen zijn woedend op minister Hugo de Jonge, die zijn afspraken met de huisartsen over het eerder vaccineren van die groep niet zou nakomen. Tijdens het laatste Kamerdebat over de corona-aanpak ontkende De Jonge dat er een afspraak zou zijn met de huisartsen over eerder vaccineren van deze groep. Ook wekte hij de suggestie dat de LHV niet de huisartsen zou vertegenwoordigen.
In felle bewoordingen veegt Els Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging hem de mantel uit. Volgens haar zijn er wel degelijk afspraken gemaakt. Daarom eist ze dat De Jonge nu 15.000 Pfizer vaccins beschikbaar stelt voor huisartsen en medewerkers in de huisartsenspoedzorg.
14 januari 2021: Britse variant van coronavirus duikt op in Fries woon-zorgcentrum
De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in een woon-zorgcentrum in het Friese dorp Surhuisterveen. In ieder geval 2 bewoners zijn besmet met deze variant van het virus. De Britse variant werd aangetroffen bij een steekproef die werd afgenomen, omdat begin januari opvallend veel bewoners en medewerkers met het coronavirus besmet bleken. De GGD gaat er nu van uit, dat het om de Britse variant gaat. 45 bewoners zijn positief getest. 2 van hen zijn overleden. Bij meer dan 40 medewerkers is ook het coronavirus vastgesteld. Onduidelijk is of hier ook de Britse variant onder zit. Ook 2 Groningse verpleeghuizen houden ernstig rekening met besmettingen door de Britse variant.
15 januari 2021: RIVM-onderzoek: vertrouwen in aanpak corona daalt
Het vertrouwen van Nederlanders in het coronabeleid van de Nederlandse overheid daalt. Was in november nog 58% van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45%, aldus het RIVM na onderzoek onder ruim 51.000 Nederlanders samen met de GGD’en. Ook als mensen Nederland vergelijken met andere landen is de afname fors: waar ons land het in november volgens 43% van de Nederlanders het in vergelijking met andere landen (veel) beter doet, was rond de jaarwisseling nog maar 21% deze mening toegedaan. Voorts hebben de deelnemers vergeleken met vorige meting minder het idee dat de overheid verschillende maatschappelijke belangen goed afweegt (van 63% naar 55%) en haar besluiten ook goed toelicht (van 63% naar 56%). Het gaat om een groot onderzoek van het RIVM, de GGD’en en de GGD GHOR Nederland, met als doel beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen.
15 januari 2021: Oversterfte over 2020 komt uit op ruim 15.000
In 2020 zijn in Nederland bijna 169.000 mensen overleden. Dat zijn ruim 15.000 overledenen meer dan verwacht voor het uitbreken van het coronavirus, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De ‘oversterfte’ begon tijdens de eerste golf van de coronapandemie en hield in eerste instantie aan tot begin mei. Daarna was het aantal overledenen enkele maanden ongeveer zoals verwacht, maar sinds eind september is weer sprake van oversterfte. Bekend was al dat het cijfer over het hele jaar een naoorlogs record zou betekenen. Eerdere piekjaren waren bijvoorbeeld 1993 en 2018, toen er hevige griepepidemieën waren. In de laatste week van 2020 stierven ruim 4 000 mensen, wat bijna 800 meer was dan verwacht. In de eerste week van het nieuwe jaar was de oversterfte 650.
15 januari 2021: Terug naar Wuhan: Is Corona toch ontstaan door fout in laboratorium?
In Wuhan is een groot laboratorium waar besmettelijke ziektes worden onderzocht. Is het coronavirus daar ontsnapt? Lang gold die vraag als een samenzweringstheorie. Ware het niet dat een specialist op het gebied van besmettelijke ziektes steeds heeft volgehouden dat het waarschijnlijk is. Rossana Segreto van de Universiteit van Innsbruck heeft er vaak op gehamerd dat die mogelijkheid niet moet worden uitgesloten. Segreto roept het team van de WHO dat ter plekke onderzoek moet doen op om een open geest te houden. Van dat team maakt ook de Nederlandse virologe Marion Koopmans deel uit. Net voor het team aankwam in Wuhan, publiceerde het vaktijdschrift BioEssays een artikel van Segreto waarin ze aangeeft een kunstmatige oorsprong van Corona zeer wel mogelijk is. Volgens het artikel onderzocht het laboratorium in Wuhan virussen als Corona. De veiligheid was slecht geregeld. Het staat in een zeer dichtbevolkt gebied, ongebruikelijk voor dergelijke labs. Na uitbraak van Corona zijn in het onderzoekscentrum alle databanken gewist, een teken dat de Chinezen iets proberen te verbergen. Maar de belangrijkste aanwijzing dat het om een kunstmatig virus gaat, is het virus zelf. Segreto zegt dat het zeer ongebruikelijk is dat een virus zo snel bij zo veel verschillende diersoorten aanslaat. Zowel vleermuizen als mensen, marterachtigen, honden als leeuwen hebben de ziekte gekregen. Dat duidt volgens haar op menselijke interventie. Ondertussen is het team van de WHO in China aangekomen. 2 van de 14 leden zijn in Singapore achtergebleven, waar ze een tussenlanding maakten. Volgens Chinese autoriteiten hebben ze Corona. Maar ze zijn herhaaldelijk negatief getest.
15 januari 2021: Kabinet treedt af vanwege vernietigend rapport over toeslagenaffaire
Het volledige kabinet-Rutte III treedt af vanwege het spijkerharde rapport Ongekend onrecht over de kinderopvangtoeslagenaffaire. De druk op het kabinet om het ontslag aan te bieden nam toe nadat duidelijk was geworden dat duizenden ouders door toedoen van de onrechtmatige fraudejacht in grote financiële en persoonlijke problemen kwamen. Nadat het ontslag geaccepteerd is door de koning, zal het kabinet demissionair doorregeren. Dat betekent in principe dat er geen ingrijpende besluiten zullen worden genomen. Premier Rutte liet eerder deze week weten dat dit niet betekent dat de corona-aanpak daarmee stilvalt en dat het kabinet op dat dossier de besluiten zal nemen die het nodig acht. Dat zou na de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart al het geval zijn geweest.